Yeehah!

Efter miljarders miljarders (minst) timmars letande i butiker, i datorn, på webben, och i gamla kvittopärmar har jag nu ÄNTLIGEN fått in alla telefonnummer och alla bilder från min trasiga mobil in i datorn - PUH! Det var inte det lättaste görat, minsann, så nu känner jag mig lite duktig (förut var jag mest arg för att de ska krångla till allting så mycket, varför måste man ha två program i datorn för att hitta det tredje för telefonen osv)

Nu var det ju kanske inte ALLA bilderna man hade saknat... eller?


image488
Ha en fin valborgsmässoafton allihop, ta det lugnt i buskarna därute och gå inte ensam på obefolkade ställen (och akta dig för schimpanser)!

TIPS: Hanna Björkstedt

För er som är hooked på foto och fotobloggar vill jag tipsa om en grymt duktig tjej som heter Hanna Björkstedt! Många av er har nog redan hittat dit, men om inte... här finns hon. Kolla speciellt hennes porträtt. Hon har en hemsida också, den hittar du här.

Jag hejar på Hanna och hoppas att hon struntar i sitt andra jobb snart och blir fotograf på heltid istället :-)

/Mette

Yeah yeah, wow wow

Värsta sommarvädret, coola klänningen åkte fram och så var det sola benen som gällde:


image487


(Ser du dem? Inte? Jag vet att jag är lite blek)

Life & Family Story: Emma & så småningom Rikard

Håll i er (särskilt du, Rikard) för nu kommer mastodontinlägget många väntat på!


Det här är min goa söta gulliga vän Emma:image448


Emma är från Örebro men bor sedan några år här i Båstad med sin lilla familj. Jag tror vi börjar från början...


När jag lärde känna Emma jobbade hon både på Radio Båstad och tränade galopphästar. Jag var förstås med både här och där:image449


Syns det vilken bra radioröst Emma har? Hur proffsig som helst!


image450Proffs är hon även på att träna galopphästar. Just då var det hennes älskling Blue, och jag följde med till Klampenborg utanför Köpenhamn:


image453


image451


image452

Löpet gick bra fastän det inte var Emma som satt på:image454


Efterarbete...


image455


image456


Sen gick det undan! I augusti 2006 tog vi de här bilderna med Emma och hennes härliga Rikard, på stranden vid Riviera i Båstad:


image457


image458


image459


image486Magen visade sig heta Hugo och föddes i september 2006. Året därpå; dags för bröllop! Den 30 juni 2007 vigdes Emma och Rikard i Norrvikens trädgårdar. Dagen strålade ikapp med brudparet (och pastorn) och platsen är fantastisk:


image460


image461


image468


image469


Porträtten efter vigseln tog vi i japanska trädgården. Herr och fru Westling kan vara både allvarsamma...


image462


... och (oftast) totalt fulla med skoj:


image463


Fina är de i alla fall hela lilla familjen:


image464


image465image466image467


Tidigt i januari 2008 fotograferade vi sonen Hugo. Han och Emma kom upp till mig en fredag, det var nästan mörkt ute och fortfarande julstämning. Vi hade världens skönaste dag, fikade och pratade och tog bilder eftersom:


image470

image471

Är Hugo inte hur skön som helst:


image472


image480Han hade precis lärt sig säga "Schhh!" men missade munnen med fingret alltsom oftast:


image473


Såhär uppspelt blir Hugo för att se vällingflaskan:


image476image477Vinka var han redan fullärd i:


image474


image475Goare unge får man leta efter, han blir alltid överlycklig när vi träffas! Även de piggaste måste dock sova ibland:


image478


image479


Och nu till sista avdelningen för den här gången. Emma och jag bestämde oss för en tur till vitsippsbacken för att fotografera mage nr 2!


image481


image483


Vila:


image482


Magen lär avslöja vem som finns där inne ungefär i mitten av maj. Det blir nog en riktig snygging med en så vacker mage!


image484


image485


Bästa Emma
, jag måste passa på att säga vilken underbart duktig mamma du är, och hur glad jag är för din skull! Du och Rikard är ett så härligt par och jag önskar er ALL lycka även i fortsättningen med er sköna familj - hurra för er! Och Rikard; nu väntar jag på hundratusen bloggbesök från Halmstad högskola :-)

Kram på er allihop,


/Mette


PS. Vilken bild är din favorit? Kommentera gärna!


Blir man glad eller kanske bara jätteglad?

image447


Tack gullisar!


Första videodagboken feat. Mette

Idag har Emelie varit här och snackat jobb och fikat i solen. Trams och fniss med Mette & Emelie kan ni nu se här. Svårt att hålla sig allvarlig när hon är här :-) mycket skratt och glädje. Kan man tro att vi är två Superseriösa Fotografer...? Lite fnitter kan behövas efter allt möjligt strul med utrustning, mobil (därav filmvisningen av den uråldriga jag var tvungen att dras med förra veckan) och webbhotell senaste tiden - nu är det dags för nya glada tag!

Mer blogg kommer strax! Hoppas solen skiner på er!


Spam: nada, noll, nothing, borta, gone, väck!

Måste bara säga... sedan jag bytte till mitt nya webbhotell Space2u så har spammen HELT försvunnit från min inbox, och det är så jätteskönt! Varm rekommendation till hotellet alltså, som är rena undret jämfört med mitt förra webbhotell (usla Surftown, akta er för dem, de har massor med kampanjer nu men det är inte värt det hur billigt det än är) där jag fick flera hundra spam om dagen, URK.

Nu är det fredag för hela slanten och uppladdning inför morgondagens bröllop, hjälp oss hålla tummarna för inte-regn!

Finemangsfin fredagkväll och helg önskar jag er,

/Mette

Mette svarar del 7

Dags för en ny omgång svar på era frågor från det här inlägget! Kommer ni på fler saker ni undrar över så är det bara att skriva in dem i kommentarerna i det gamla inlägget - när det nått 50 kommentarer lottar jag ut en förstoring.

Joline: Jag är himla sugen på att jobba som fotograf, vilket jag har velat ganska länge. Men är det ett måste att läsa foto under gymnasietiden? För jag går första året på gynasiet nu, men ska bli målare och det har ju inget att göra med fotografi. Hade tänkt försöka läsa till fotograf efter gymnasiet men är det ett problem att jag inte läst några kurser tidigare?
Har en fråga till; Jag tycker det är rätt knepigt och fånga den rätta färgen, t.ex om man fotar en gul blomma är det svårt att få den sådär gul som den verkligen är, hur ska jag bära mig åt?

Svar: Det är förstås inget hinder att du inte läst det på gymnasiet, men det kan ta längre tid att nå dit, om det är det du vill! Snarare tycker jag det kan vara bra att läsa till tex målare eftersom det förmodligen finns fler fasta anställningar inom den branschen, och så kan du i så fall bygga upp ditt fotograferande vid sidan om. Ett tips är dock att gå kurser redan nu, så att du hela tiden lär dig och kan utvecklas.

Vad gäller färgen när du fotograferar har det 1) med exponeringen att göra och 2) med redigeringen. Fotograferar du i skugga blir det en blåare ton än om du fotograferar i starkt solljus. Detta kan du ändra i Photoshop efteråt, genom att ställa Nivåer och Färgbalans. Dra reglaget lite fram och tillbaka så ser du ganska snart när du har rätt fnyans utan färgstick! Du kan också öka mättnaden lite grann (men inte för mycket, mellan 5 och 20 när det inte är människor på bilden, annars max 5)


Ullis: Här kommer en för mig aktuell fråga (eller flera): På lördag ska vi på bröllop, och jag är självklart hungrig fotograf. :) Jag undrar om du kan ge lite tips på smarta inställningar att använda sig av både i och utanför kyrkan för att få så bra bilder som möjligt? Iso, bländare, blixt/upplättningsblixt eller ej?... Jag kommer att sitta långt fram (ev längst fram) i kyrkan. Tidigare erfarenheter säger mig att min inte helt ljuskänsliga kamera klarar ljusförhållandena inne i kyrkan rätt dåligt. Då har jag i och för sig inte suttit så långt fram. Utanför kyrkan undrar jag sen över smarta sätt för att få brudparet rätt exponerade mot den vita kyrkan? Tack på förhand, fotografen!

Svar:
Det här beror mycket på vilken kamera man har. Om kameran är väldigt duktig kan man klara sig på ett högt ISO och utan blixt och ändå inte få alltför mycket brus (missfärgade pixlar). Om kameran inte är så duktig är det kanske bättre med blixt, men då blir det ofta det vanliga utseendet på blixtbilderna med ganska skarpa skuggor bakom. Det bästa är att vara i kyrkan i god tid, och provfotografera! Be ditt sällskap (i Ullis' fall hennes man Peter Snapphane) gå lite fram och tillbaka i gången, och stå en stund framme vid altaret, och så provfotograferar du helt enkelt. Testa olika brännvidd, olika bländare, helautomatik, med och utan blixt. Ett bröllop vill man ju inte experimentera för mycket med, så kör med det du känner dig säker på! Tills man själv har stenkoll på kamerans möjligheter kan det vara bäst att låta den sköta saken själv - såvida du inte vet att den brukar göra si eller så som du inte vill, då får du försöka kompensera för vad det nu kan vara.

Om man fotograferar mot en vit vägg mäter kameran ofta in allt det vita och gör bilden mörkare än annars eftersom den vill göra allt medelgrått. Blir det så, kan man överexponera 1/3 eller 2/3 eller kanske 1 steg. MEN det är alltid bättre med en lite för mörk bild, än ett för ljus. Det som frätt ut i en bild (helt vitt utan detalj) kan du aldrig få tillbaka detaljerna i, vilket du däremot kan om den är lite för mörk.

Det sista tipset är att i RAW-formatet kan man göra LÅNGT mycket mer med en bild i efterhand än om man fotograferat i JPG!

Elva och några till


Totalt antal unika besökare hos denna blogg    11,013


(Tim, ska jag bjuda dig på Dinner and a Movie igen nu då? Eller ska vi vänta tills det blir femton, tjugo...?)

Jag kan knappt fatta att ni är så många här, but I like it! Den här gången gick det faktiskt upp tusen besökare på en vecka, det är nytt rekord.

Fortfarande ligger jag förstås lite i lä jämfört med de här tjejerna som har många tusen besökare om dagen, och utgör Topp 5 på Fotobloggtoppen just nu:


http://karinolofsson.blogg.se/

http://emelieohlsson.blogg.se/


http://camillaengman.blogspot.com/

http://blixman.blogg.se/

http://mariiaa.webblogg.se/


Något att sikta på, alltså :-)

Kram på er hela gänget,

glad Mette

Slottet klart för Emelie

Idag har jag fått klartecken från Skottorps slott! Jag ska fotografera Emelie och hennes Pierre där med anledning av deras förlovning i vintras. Det blir inte ännu på en månad, så ni får ha lite tålamod till i maj-juni någon gång!

Emelie lärde jag känna vid en fotografering för ett par år sen, detta är en av bilderna vi tog då:


image446

Tack vare Emelie har jag fått massor av extrabesökare hit, som har klickat sig vidare via hennes blogg - tack tjejen!

Förutom att Emelie fotograferar på nästan all sin lediga tid, beundrar jag henne också för det enorma modet att klara livet efter att ha mist sin lillasyster Paulina i tsunamin (min kropp har i vissa situationer fortfarande starka reaktioner jag inte kan styra sedan jag skadade mig när jag ramlade av hästen - det känns fjantigt i sammanhanget och jag kan inte ens försöka föreställa mig fasan av att uppleva en tsunami!)

Emelies berättelse om annandag jul 2004 kan ni läsa här. Hennes fotoblogg börjar annars här.

Pierre är Emelies själsfrände, tror jag. Starkare band mellan två så unga människor är få förunnat! Jag hoppas ni kollar med mig först ifall det blir bröllopsplanering, godingar :-)

Inget är som väntans tider...

Totalt antal unika besökare hos denna blogg                       10,999


Fniss

Felicia 2 weeks old & big brother Elias

(This blog post will be in English for the friends abroad)

Remember Felicia who I photographed when she was only 24 hours old? Me and her parents Malin and Mathias had decided earlier to take pictures when Felicia was two weeks into life, and so we did on April 2nd. The family live in a beautiful house outside of Helsingborg. The one family member that I had'nt met yet, was Felicia's brother Elias. I can tell you, he was the sweetest kid - a true life lover who enjoys almost everything! He is a person to learn from, definately.

Can you tell he is a happy little guy?


image426


He started off by showing his books (Way to go! says the book loving photographer):image425


We played a little with Dad outside the window:


image427


And driving his car through the kitchen (aren't those tiny jeans fantastic?)


image428


This is one of my absolute all-time kids portrait-favorite! Elias is SO excited:


image429


Something else that's quite exciting is his baby sister:


image430


Felicia herself was sleeping through most of the photo session, very cute in her flowery dress:


image431


image432


Not to talk about how sweet and fun she looked from the other direction, this picture makes me laugh every time:


image433


We picked her up to get some images with Mom:


image434


Another one of my favorites:


image435


After a while and some food she woke up, ready to be photographed:


image437image436


On the wish list was of course some family shots. Like many times, someone had objections...


image438


But we got a few which really shows what a nice little family they are:


image439


image440


After this, we were done. We thought... Elias sat down to have a cuople of crackers and a drink after all the hard work and I just had to continue...

His eye-lashes are incredible!image441

Things that makes me go "Mmmm!"


image442


image443


Finally, a few more favorites (there is a lot, apparently :-)


image444


I really like the mood in this one:


image445


Once more, THANK YOU so much to Malin, Mathias and the kids for being such great people! I hope to see you soon again!


(To my blog readers: It would be great if you want to write your comment in English so that the family's friends in Texas and elsewhere will be able to read it! Thanks a lot!)


Which one is your favorite?


Som ett helt berg!

Idag har jag äntligen fått ordning på allt som gäller mitt webbhotell och mailen - efter DAGAR av fix, trix och jox! Att slippa SURFTOWN som webhotell är inte bara som att slippa släpa en sten, det är som ett helt BERG har fallit av mina axlar! Lova mig att ni aldrig anlitar dem :-) de är uslast av usla, jag är så arg så jag kokar men har nu valt att istället bara säga upp allt och strunta i dem och det är gudomligt skönt.

Bytt har jag till bästa Space2u som till och med svarar i supporttelefonen på fredagkvällar, är enormt tillmötesgående och alla sidor är är SÅ användarvänliga! Från och med idag hoppas jag att allt alltid kommer att fungera felfritt :-)

Dags nu att försöka jobba ikapp den tid som gått förlorad i struldjungeln: bildredigering på programmet resten av veckan plus en fotografering i vitsipporna ikväll.

Hoppas ni har det gott i solen kompisar,

/Mette

Humlesurr

och avlägset gräsklipparljud i solen, är det inte underbart?


Fira

När jag gick starta-eget-kurs sade vår handledare att egenföretagare borde fira ofta - och varför inte? Det finns ju massor att fira! Förra veckan nådde bloggen 10 000 unika besökare vilket Tim och jag firade med "Dinner and A Movie" i Halmstad. Filmen vi såg, 10 000 B.C. (passade ju faktiskt bra, haha, det kom jag på först nu) var verkligen inte särskilt bra men middagen var gudomlig! Jag kan rekommendera restaurangen; Gastons på Storgatan i Halmstad. Hittar ingen hemsida men telefonnumret är 035-10 84 80.

Veckan blir hektisk här i ateljén, mängder med redigering att bli klar med! En och annan fikakvart i solen ska jag nog hinna med också, nu när värmen äntligen kommit :-)

Jag tippar också att nya besökstusentalet 11 kommer att nås på bloggen... Eller vad tror ni? ;-)

SOL

13 grader i skuggan och nu har det minsann blivit nåra fräknar på näsan efter lunch i värmen. Tyvärr måste jag sitta inne och göra bokföring nu, bu, ska skynda mig så kanske jag hinner ut i solen en stund till innan det blir kallt :-)

Vad gör ni idag? Eller förresten, hoppas att ni inte har tid att svara utan också är ute och njuter av att våren äntligen kommit!

/M

Ojojoooooooooooooooooooooj

vilket härligt heldagsbröllop jag har varit på! Vän av ordning som jag är (eller för mina kunders skull) får tyvärr både jag och ni vänta ett tag innan jag kan visa bilderna eftersom jag tar alla redigeringsjobb i tur och ordning och det ligger några före. De är förstås också lika roliga, men man är alltid extra hypad precis efter en fotografering! Dagens uppdrag ska resultera i minst 200 bilder, vilket betyder sådär i runda slängar 40-50 timmars redigering om slutresultatet ska bli som Petnoga Mette vill!

Om det är någon av er som försökt maila mig igår är det högst troligt att mailet försvunnit ut i rymden för evigt - snälla snälla skicka det igen, nu ska nämligen allt ska vara på plats och fungera igen med webhotellsflytten, hurra!

Nä, nu är det fredag...

Kram på er, ha en härlig helg fast vi hörs väl innan måndag :-)

Fel på mejlen

Något är fel på webhotellet och det verkar som om e-posten inte kommer fram. Hoppas att de eftersläpande når mig så småningom, men skulle det dröja så hör av er igen! Jag håller på att byta leverantör eftersom det varit så enormt mycket strul hela året, och övergången ska ske inom ungefär ett dygn. Efter det hoppas jag att alla mejlproblem är historia!

Off to the wedding!

18 april

På dagens schema står bröllopsfotografering från morgon till kväll, Anna & Johan gifter sig och jag följer dem från förberedelser till början av festen. Det är kallt ute, i alla fall här uppe på Salomonhög, men solen skiner och det är huvudsaken :-)

Hoppas ni får en fin dag allihop!

/Mette

Lovely Laurel

Min stallkompis Martina har jag känt sen hon var nio. Hon gick i den allra första klassen jag var klassföreståndare för 1999. Så här liten var hon då, det är hon som är näst längst till vänster. Bilden tog jag när vi var på klassresa runt Skåne och den har bland annat blivit ett av vykorten jag använder som visitkort!

(klicka för större)

Nu är Martina snart 18 och den mest hängivna hästtjej jag träffat. Hennes häst Laurel (Jannas boxgranne i stallet) är en tioårig Mecklenburger-valack som hon haft snart tre år. När de köpte honom var han så undernärd att man kunde se revbenen, stackarn, men det kan man absolut inte tro nu!

Han kallas Lolle och han är en MYCKET stilig herre, jag måste faktiskt börja med min favoritbild av honom:


image408


Vilken snygging, eller hur? Jag blir bara mer och mer förtjust i den här bilden ju mer jag tittar på den, han ser ut som målad i Italien för flera hundra år sen!

Hur som helst började vi fotograferingen på ett fält en bit från stallet. Det var ganska mulet och sån där vit vinterhimmel så det var inte helt enkelt att hitta rätt exponering! Lolle var mest intresserad av de andra hästarna som gick i hagen, så vi fick ta till alla knep för att få hans uppmärksamhet. Pussar hjälpte:


image409


I alla fall lite grann :-) Tiotusenkronorsfrågan: gissa åt vilket håll hagen ligger?


image410

Riktigt mörka hästar har jag alltid gillat, kolla vad härligt det blir med kontrasten mot de vita benlindorna:


image412

Vi flyttade oss från fältet upp till gårdsplanen, där det var lite liv och rörelse. Lolle var väldigt duktig på att ha öronen framåt, vilket annars är det svåraste vid hästporträtt. Ingen liten plastpåse längst ut på ett spö behövdes den här gången - öron framåt marsch! Jag tycker jättemycket om den här bilden:


image413


Gnägga kan han dessutom, haha, kolla in näsborrarna när han kallar på sina kompisar:


image414


Snygg matte han har också, det leendet går inte av för hackor!


image415

Vinden låg på och vi vände fram och tillbaka många gånger för att få rätt vinkel på hästkropp och hals - visst ser det härligt ut med blåst i håret på dem båda?


image416


De kämpar med att vända efter fotografens alla instruktioner...


image417


Och visst blir det tjusigt! Samma original som den första bilden, med en annan redigering:


image418


Ridhuset är illblått och funkade toppen som knallig bakgrund:


image419


Så gulliga de är:


image420


image422


Rida är det bästa som finns, det är som meditation och gör underverk för kropp och själ!


image421


Sista bilden blir en riktigt härlig hästtjejsbild, en sån som man såg i tidningen Min Häst när man var liten:


image423


Tusen tack Martina & Lolle för ett roligt uppdrag och för att ni är Världens Bästa Stallkompisar! Det ska bli så roligt att följa er, ni är grymt fina tillsammans och så himla duktiga!

Kram kram,

/M

En till

Fotosidan.se ordnar också en tävling med fina priser, Photo Challenge 2008 - klicka här för att läsa!

För dig som inte är professionell...

...fotograf ordnar Canon just nu en tävling där du kan vinna toppenfina priser! Du kan tävla fram till 1 maj kl 00.01.

Kolla reglerna för Uppdraget här.

Rackarns att man jobbar med det då... Tips till er i alla fall, kompisar! Lycka till, och glöm inte att berätta om ni vinner!

Ni har väl inte glömt...?

Nyfiken i en strut?

Mija, kommentar # 500!

Tänk, alldeles nyss var det utlottning för kommentar 300 och nu har det gått i rasande fart ända upp till 500!

Vinnare av förstoringen den här gången blev Mija i Bollnäs, grattis! Mija som också är en hästtjej har valt den här bilden från galoppbanan Suffolk Downs i Boston:


image407


Vill du läsa Mijas egen blogg kan du klicka här.

Hon verkar precis som jag gilla kallblodshästar, de är ju så goa! Måste hitta tid snart att fotografera min älskling Janna lite mer än bara rumpan när hon blir skodd :-) men det får nog bli i grönaste maj när hon kommit hem på sommarbete.

Ha det fint och håll utkik efter fler utlottningar och tävlingar!

Byte av webbhotell

Idag har jag äntligen fått tid att lägga över hemsidan till mitt nya webbhotell och övergången kommer att ske snarast men kan ta upp till 48 timmar. Jag hoppas och håller tummarna att jag gjort allt rätt och att det fungerar felfritt från första sekund, men skulle det förekomma förseningar i e-posten eller att hemsidan inte går att komma åt, kan det alltså bero på detta. Tack för ert tålamod och förståelse - och dröjer det med e-postsvar så hör av er igen!

Bloggen berörs inte av ovanstående och ni kan alltid titta in här för vidare info samt för att kommentera förstås.

Bröllopsfotograf Margretetorp : Tim & Benny

Den 29 mars var det dags för årets första bröllopsfotografering. Vädret var minst sagt oberäkneligt veckan före med snöstorm och elände, så det var knappt vi vågade hoppas på att vara utomhus. Någon (brudparet själva kanske?) hade nog blidkat vädergudarna ändå, för när lördagen kom var det mängder med regn både före och efter men väldigt pyttelite under själva porträttsessionen! Platsen var skogen bakom gästgiveriet i Margretetorp, där det faktiskt är toppen att fotografera året om.

Det här är Tim & Benny, världens gladaste och härligaste brudpar med humöret på topp trots den något råkalla dagen (och ett par regnstänk då och då):


image390


image391


Platsen är inte så stor men har mängder med fina fotoställen:


image392


image393


image394


Lite extra fine art-redigering med denna:


image399


Tim och Benny skrattade sig igenom nästan hela fotosessionen, kolla in de här underbara fnissen:


image395

image396


Tim bar ett fantastiskt skirt plagg utanpå klänningen som (jag hoppas jag kommer ihåg rätt nu) hennes svärmor sytt. Spetsen kommer från Bennys mammas egen brudslöja, och själva klänningen är från Tims mammas bröllop. Mycket vackert:


image397


image398


Eftersom det är stor skillnad i längd mellan Tim och Benny, skulle vi skoja lite och hittade vi en stubbe för Tim att stå på. De hade svårt att hålla sig och fnittret bubblade hejdlöst:


image400


Till slut lyckades vi med en puss i pannan:


image401


Färgerna gav mig idén att också använda lite alternativa metoder i redigeringen, och bilderna blev mina favoriter direkt:


image402


Stilige Benny:


image403


Vackra Tim:image405Vilket brudpar!


image404


Avslutar med en mysbild, att hålla handen är något extra gulligt tycker jag:


image406


Tusen tack Tim och Benny för ett väldigt roligt uppdrag och att ni var såna "Great Sports" trots vädret!


Livselixir

Vad kan vara bättre än en stor kopp kaffe i vårsolen?


image389

Dessutom

är det bara ett fåtal kvar till den 500:e kommentaren! Såna här siffror måste firas, eller hur? Kommentarsskrivare nr 500 får också välja en bild från det här inlägget (storlek 18x24 cm) - glöm därför inte skriva din mailadress så att jag kan kontakta dig om det blir du!

Hälsningar den glada fotografen

Ten thousand maniacs!

image388

Mette svarar del 6

God kväll!

Fråga Mette
är ett populärt inlägg som nu fått in 27 st kommentarer (en förstoring är redan utlottad) - när ni är uppe i 50 lottar jag ut nästa!

Här är fortsättning på svaren:


Ullis: fortsätter att bombardera med frågor ;) Nu undrar jag över fokusering och hur du jobbar med det. Använder du alls autofokus eller är det manuell fokusering fullt ut för din del? När anser du att man som glad amatör skall övergå till manuell fokusering - och vad är vinsterna?

Svar: Jag använder nästan uteslutande autofokus för att vara så snabb som möjligt. Jag skulle aldrig hinna med att fokusera ett brudpar uppför altargången utan den! Jag tycker att man kan börja med att träna på sin fokusering manuellt, och när man behärskar den börja med autofokus. Manuell fokusering kan också vara bra när man är nära ett motiv - många objektiv har en kortare närgräns med manuell fokus än med autofokus. Det jag allra mest använder är AF-lock, dvs jag fokuserar på det jag tänkt genom att trycka ner knappen halvvägs, komponerar sedan bilden som jag vill och trycker av. Folk har undrat vad man gör för det kan se lite roligt ut när man iksom rör kameran fram och tillbaka (det går fort) medan man fotograferar, men det är alltså det. På så sätt kan man använda mittpunkten i sökaren för fokusering och ändå inte behöva ha motivet mitt i mitten (det har jag nästan aldrig).Ellen: Hur många fotouppdrag har du i veckan ungefär? Hur många timmar per vecka går åt redigering?

Svar: Bra fråga, eftersom inte så många brukar ha ett hum om detta! Jag har mellan ett och fyra fotouppdrag i veckan, lite olika beroende på omfattning och vad det är för sorts fotografering. Jag måste nämligen också planera in väldigt mycket tid för själva redigeringen! På en entimmes porträttfotografering blir det ca 400 bilder. När jag kommer hem kopierar jag in dem på hårddisken, backup på en annan hårddisk, bränner en DVD med originalen. Därefter kopierar jag över dem till en mapp jag ska jobba i (för att undvika att råka spara över originalen) och sorterar ner dem till ett lagom antal vilket oftast blir mellan 40 och 80 st. Det tar 1-2 timmar. De ska sedan igenom en första redigering i Camera Raw och framkallas till jpg. Redigeringen tar någon minut per bild och framkallningen likaså. Under den tiden är Photoshop låst och jag får jobba i andra program eller ta lunch :-) När de är klara börjar slutredigeringen, som är det som tar längst tid. Jag roterar och beskär, ställer nivåer, färgbalans, mättnad och kontrast, finlir vid närbilder, och så en hel del konstnärligt i slutet av varje bild. I snitt tar det 5-20 min att göra en bild, totalt brukar jag räkna med 15-20 min/bild från början till slut. När alla är klara kollar jag igenom dem en sista gång för att se att de håller en jämn kvalitet och färg/kontrast/mättnad och att jag inte missat något.

Det är altså en väldigt liten del tid som är fotografering, och en väldigt stor del tid som är redigering hemma vid datorn! Sedan ska de beställas från labbet, kollas igenom igen och skickas till kunden för att de ska kunna välja hemma i lugn och ro.

Något att tänka på i sammanhanget är att vissa bröllopspaket innefattar över 200 bilder :-) vilket betyder ca 2000 bilder att sortera och "ett antal" timmar i Photoshop. Ett heldagsbröllop tar mellan två och tre veckor att färdigställa.Maria: Har du några bra tips för att få till det där naturliga leendet vid porträttfotografering?

Svar: Det är fotografens främsta uppgift! Inte alla är vana vid at fotograferas, och det gäller att få dem att känna sig avslappnade och glada. Jag brukar försöka etablera en bra kontakt under en stund innan jag tar upp kameran, just för att lära känna varandra lite först. Är det barn får de leka på som de tänkt så är de snart inte blyga längre utan vill helst visa alla sina leksaker, och gärna på samma gång! Är det porträtt med vuxna människor brukar vi börja med att "gå på bild" för det känns bra att röra på sig och komma in i det lite efter hand. Jag har också en mängd poser som jag har som grund, men sen händer det alltid en massa annat vilket bara är bra! Själva leendet får man locka fram på olika sätt, men tänk på att vara snabb när du sedan tar bilderna (ta många!) och hellre ta en liten paus och prata några ord med personen efter några stycken och så fortsätta igen. Vad jag säger för att få dem att le vet jag knappt, det är olika varje gång beroende på vad man pratat om innan man började! Kanske någon av mina modeller som vet...?

Det viktigaste är att de du fotograferar känner sig lugna och trygga i dina händer, att du vet vad du gör och kan locka fram det bästa i dem!Maria:
Jag funderar på att köpa en extern blixt till min Canon 400 EOS. Vad behöver jag tänka på? Vilka tips har du till mig inför mitt köp?

Svar: De enda blixtarna jag har lite koll på är Speedlite, dvs de bästa externa on-camerablixtarna Canon har. Jag använder inte blixt särskilt ofta! Men de är väldigt bra och väl värda pengarna, 3-4000 kr brukar de ligga på. Vad vill du använda blixten till? Den som är inbyggd i 400:an är faktiskt väldigt bra, men det gäller att lära sig hur man kan styra den. Särskilt som upplättningsblixt funkar den toppen! Det dumma med en inbyggd blixt är ju att man inte kan rikta den någon annanstans än rakt framåt, vilket är en nackdel vid riktigt mörka förhållanden.Ellen: Har du någon favoritbild av de du själv tagit? Någon som du verkligen är nöjd med och som skiljer sig från resten.

Svar: Den här frågan får jag ganska ofta vid intervjuer och sånt - alltid lika svår att svara på! De favoriter jag har skiftar med åren och utrustningen, och ofta med senaste jobbet... När jag sett en bild väldigt mycket blir jag trött på den och så kanske man får vila från den ett tag. Bilden "Good Job" på hästen som spolas på galoppbanan har jag länge haft som favorit men den är från 1997 och det är ju ett tag sen :-)

(klicka på bilden för att se den större)


Joline:
Jag gillar själv att fotografera och fotar då helst hästarna i stallet där jag rider och jobbar. Jag har planer på att köpa mig en billigare systemkamera nu i sommar med de pengar jag jobbar ihop och undrar vad du tycker om NikonD40/Nikon D40x? Tycker du att det är en kamera värd att lägga pengar på? Det jag har sett av den så tycker jag den verkar bra för en amatörfotograf som jag...? Hoppas på svar!

Svar: Nikons och Canons systemkameror i den prisklassen är allihop toppenbra att börja med när man bestämt sig för att satsa lite på sina bilder! Kolla gärna i tex tidningen FOTO för att läsa test och utvärderingar av olika kameror, där kan man lära sig mycket. Men som sagt, D40:n är jättebra! Jag rekommenderar starkt att köpa en ny kamera med garanti hellre än en begagnad från en privatperson - den kan gå sönder dagen efter och kosta massor i reparation.Som avslutning ikväll en bild på en av mina arbetskamrater i ateljén, Fjäril :-)image387I morgon bloggar jag T & B:s bröllop från 29 mars - håll utkik!


Måste bara

säga ett enormt stort TACK för alla varma goa glädjande kommentarer ni lämnar! Om ni visste vilken stor betydelse det har för mig! STOR tisdagskram till alla er bästisar,

/M

Vilka är ni?

Nu blev jag så himla nyfiken att jag tror det är dags för en undersökning från min sida, ställer ni upp? Det vore jätteroligt att få veta vilka NI är nu när ni vet så mycket om mig :-) Ni är ju faktiskt just nu nästan tusen personer i veckan som är här (hurra)!

1. Vilken stad/vilket land bor du i?
2. Hur gammal är du?
3. Hur hittade du hit till bloggen? (länka gärna om du kommit via en annan sida)
4. Hur ofta läser du?
5. Bloggar du själv? (länka gärna till din egen blogg)

(Vill du, får du såklart gärna också skriva varför du fastnat just hos mig - det kan vara till stor hjälp för mig framöver!)

Oh, nu kan jag knappt vänta tills jag får svar från er :-)

/Mette

Flitigast

På Google Analytics kan man få all möjlig toppenbra information gällande bloggstatistiken! Till exempel är det här de städer där ni är flest som läser min blogg:

1. Stockholm
2. Uppsala
3. Helsingborg
4. Båstad
5. Malmö

Bubblare hack i häl är Ängelholm, Göteborg, Umeå och Kristianstad. Sånt här tycker jag är jättespännande och roligt! Totalt har jag nu läsare i 184 svenska städer, och 20 länder!

Topp 5 länder:

1. Sverige
2. Finland (lite förvånande för mig, men så roligt!)
3. USA
4. Danmark
5. Spanien

Därefter kommer Norge, Schweiz, Canada, UK och Australien!

Kanske är det snart dags att byta över till engelska ändå (ja, Linda K, jag tycker att du har helt rätt i att Weng också borde få läsa :-)...

God måndagförmiddag!

Hoppas du haft en fin morgon så här långt? Jag är överlycklig för mitt jobb och ofta är det så att jag knappt kan vänta när jag går och lägger mig, tills jag får komma till jobbet dagen efter - härlig känsla, även på måndagmorgnar alltså! Bäst är det när jobbhögen är lagom stor och jag inte har en alltför lång "to-do-list" (vilket jag egentligen har väldigt ofta...hmmm), stress är inte så bra för kreativiteten så skönast när det är en hög men lagom nivå.

På dagens lista står bildredigering, skriva avtal, åka till posten med stora paket bilder, svara på en hel del mail, kolla upp reparation av mobilen som gått sönder, göra backuper, bokföring och så lite bloggande förstås. Dessutom ska vi åka till Little Shop of Horses i Laholm och betala min nya sadel till Janna, vi har äntligen hittat en som passar :-)

Vi ses senare...

Vilken härlig helg!

Solen sken, mamma var på besök och vi kunde fixa i trädgården hela dagen igår (utom en liten paus för regn). Jag har dessutom fått den Stora Äran att vara medlem av svensktoppsjuryn i fyra veckor - och finns det något bättre än Svensktoppen från en liten radio i solen en varm dag?


image384


Dessutom fick vi presenter från New York där mamma precis varit och hälsat på min bror och hans familj. Jag hade förstås önskat mig lite special, tex världens godaste Hot Sauce till Buffalo Wings:


image385


Men den bästa presenten (som faktiskt gjorde mig väldigt känslosam, all saknad av USA kom över mig när jag såg den - börjar nog bli gammal och sentimental, haha) var en polaroid transfer av fotografen Ayhan Kay på Studio Manhattan som föreställer Brooklyn Bridge:


image386
Original art work: Ayhan Kay, Studio Manhattan
Måndag - torsdag

Hemmajobb nästan hela veckan, dvs redigering i mängd och därmed också en hel del bildbloggande! Ska bli roligt att visa barn-, häst-, bröllops- och veterinärbilder (om jag hinner allt jag tänkt förstås). På fredag är det sedan dags för ett heldagsbröllop igen, jättekul!

Har ni något kul i foto- eller kulturväg att tipsa om för veckan som kommer? Bloggen har läsare från 167 svenska städer, så det behöver inte vara i trakten runt Båstad, hehe :-)

Vi hörs snart igen!

/Mette

Det ryktas...

...att både bloggen och min webmail kommer att uppdateras inom kort vilket enligt erfarenhet kan betyda att det blir svårt att uppdatera och maila - bara en liten förvarning om det skulle vara krångel de närmaste dagarna! Håller förstås tummarna att inget händer, men nu vet ni i alla fall :-)

Sådärja!

Nu har jag fått in 25 frågor på det här inlägget! Som ni kanske minns lottar jag alltså ut en förstoring (18x24 cm) varje gång 25 (50, 75 och 100) uppnås. Min högst ovetenskapliga lottning gick den här gången till så att jag bad Tim säga ett nummer mellan 1 och 25 varvid han sa 12 och det betyder att vinnaren är...

...EMELIE OHLSSON!


Grattis tjejen, jag vet nog redan vilken bild du vill ha, den här eller?

Jag vill också passa på att tacka alla som har skickat in sina frågor, det är jätteroligt och skriv gärna fler! När ni uppnår 50 lottar jag som sagt ut en bild till :-) Fler svar kommer snart.


PS. När jag ändå pratar om Emelie vill jag gärna tipsa särskilt om hennes fotoblogg för er som inte hittat dit ännu - hon är en av mina elever från fotokursen på Akademi Båstad och har utvecklats jättemycket under och efter kursen! Roligt att se och följa sina elever efteråt också. Snart får ni nog också se bilder på Emelie själv här på bloggen, fotografering planerad någon gång den närmaste månaden eller så!

Jag undrar jag...

... om kommentarsfunktionen slutat fungera...?

Trevlig fredag!

/Mette

Adam & Samy

Som jag berättat tidigare har jag ett absolut favoritställe när det gäller att lämna bilder för inramning: Tony och hans dotter Jill på TB List & Ram på Storgatan i Ängelholm (snett över gatan från Systembolaget) är minst sagt FANTASTISKA konstnärer när det gäller ramar! De har färdiga lister eller så kan man få dem tillverkade enligt egna önskemål, och det blir så otroligt fint. Jill är suverän på förgyllningar, och har bland annat gjort spegelramar som man bara vill ha, allihop... Just nu är hon mammaledig för sitt andra barn Adam, som föddes 20 januari.

This rest if this blog-post will be in English for friends and relatives in Algeria!

The first time I photographed Jill and her family was in October 2005, when her first born son Samy was a couple of months old. He was a very cute baby, with dark dark beautiful eyes:


image363

The second time, in August 2006, we took the pictures by a playground. Samy was a year old and had just started to stand up by himself (with a little bit of help):


image364


Samy and proud mom Jill:


image365


And this is Samy in March 2008, two and a half years old (just look at those wonderful big dark eyes!):


image366


He was a little bit suspicious of the photographer at first, but that soon went away after a bit of fun with dad Rachid:image368


image369


image374


image370


image371


Father and son in a quiet moment:


image372But the main reason for this shoot was Adam, two months old:


image375


Tiny feet:image376


When you a just about 8 weeks old, you can fall asleep whenever you want to:


image377

One of my favorites:image378

So sweet:


image379


While Adam was sleeping, Samy had a look in the photoalbum and found the images from last time!


image380


Adam was a real sport and was soon awake again for the photographer. I really like the light and colors in this one:


image381


Adorable Adam!


image382


image383


Thank you all for being such a great family, always so warm and welcoming! See you soon again!

Mette svarar del 5

Japp, vi går vidare med svaren från det här inlägget! Glöm inte, när 25 kommentarer med frågor kommit in lottar jag ut en av 18x24-förstoringarna!


Ullis: Var går gränsen för dig när du efterbehandlar dina bilder? Tar du t ex bort saker ur bilder för att "få en renare omgivning", redigerar du bort finnar, är det ok att ta bort en dubbelhaka som "stör" pga ofördelaktig vinkel? Hur ser du på sådant, det vore spännande att höra.

Jag undrar också vem eller vad som är din dröm att få fotografera, och varför?


Svar: När jag redigerar i allmänhet brukar jag bara ta bort sådant som verkligen stör mig, tex en bit plats på en annars ren strand, eller kanske om det råkat hamna en stolpe som sticker upp ur huvudet på någon i en viktig bild! Jag tar också bort hudutslag om det är tillfälliga sådana, dvs jag tar aldrig bort födelsemärken eller annat om jag inte blir ombedd att göra det. Eventuella dubbelhakor är enklast att undvika genom att byta vinkel när man fotograferar, snarare än att försöka ta bort dem efteråt. Jag tycker också att man är den man är, och ska vara sitt snyggaste på bild - men inte så att man inte känner igen sig! Jag är inte särskilt förtjust i dagens bilder av "cover girls" på tidningsomslagen där de redigerat, suddat och förändrat till oigenkännlighet. Naturlig skönhet hejar jag på, och den har alla!

Mitt drömuppdrag skulle kunna vara hästkapplöpning i öknen eller kanske det årliga löpet (Palio) i Siena, Italien där kvarteren tävlar med varsin häst på en bana runt stadens torg... eller kanske ett indiskt bröllop på plats där med alla vackra färgsprakande blommor och tyger de har där (visste ni förresten att de ofta har röda bröllopsklänningar i Indien?), eller varför inte ett shejkbröllop i Dubai för den delen :-)

När det gäller människor har jag alltid svarat Sean Connery - han har det häftigaste utseendet (och rösten) jag vet. Jag tycker också att Evangeline Lilly ("Freckles" i Lost) är en av de vackraste personerna jag sett, hennes färger och fräknar är suveräna och hon är enormt fotogenisk. Det är förmodligen lätt att relatera till hur skådespelare blir på bild eftersom man redan sett dem på film. Skulle jag välja en "icke-skådespelande" person att fotografera... hmmm... Bush kanske så jag kunde sparka honom på smalbenet :-)

Svår fråga Ullis! Jag återkommer ifall jag får en bra idé om vem det skulle vara!


Julia: Nästa år ska jag ju praoa en gång till, fast 2 veckor, en på vårterminen och en på höstterminen. Om jag inte kommer att vilja praoa hos dig båda veckorna, har du något förslag om var man skulle kunna praoa? Hos någon fotograf(fast jag tror att jag kommer vilja praoa hos dig igen) En till: Vad gillar du mest att fotografera? Djur, natur eller människor t.ex. Jag älskar att fota djur och natur iallafall :)

Svar:
Om man vill bli fotograf är det bra att praoa på ställen där man kan träffa olika fotografer och se hur de jobbar på just sitt sätt! Eftersom jag vanligtvis inte hinner ta emot prao-elever (Julia är ett undantag) brukar jag rekommendera att man frågar tex på tidningsredaktioner, både dagstidning och magasin eller kanske på bildbyråer, större fotostudios eller på en fotoskola.

Jag gillar mest att fotografera ALLT, haha! Nä, men jag är en riktig "sucker for details" - älskar att fotografera nära detaljer med extremt kort skärpedjup. Men det bästa med att vara fotograf är att man får göra så många olika uppdrag, se så mycket och träffa så många!

Emelie: Min fråga är om du har något tips på böcker eller liknande om fotografering. Jag vill gärna lära mig mer för att bli en bättre amatörfotograf, men känner inte att jag har tid att gå någon kurs. Jag har planer på att köpa en systemkamera, men vill verkligen förstå vad brännvid, bländare, slutartid, närgräns, skärpedjup och sådant betyder och innebär, så jag kan få ut mesta möjliga av den kamera jag köper.

Svar: När jag undervisar använder jag oftast en bok som heter Digitalfotografering för alla av Harry Peronius. Den finns tex på Bokus, jag kollade nyss och just nu kostar den 325 kr där. Det är en enkel bok men som ger dig alla grunder i det du beskriver.

Jag har funderingar på att kanske hålla fotokurser (för nybörjare) på distans, men det lovar jag att jag skriver om här på bloggen i så fall! Det är bara på idéstadiet än så länge så det dröjer nog, om det alls blir. Vet till exempel inte riktigt hur man enklast lägger upp kursmaterialet på internet utan att någon snor/kopierar det! Jag skulle i så fall också vilja ha en-två introduktionsdag/ar och en-två avslutningsdag/ar där man träffas för att gå igenom "på riktigt" och då behöver man en bra datasal med alla rätta program. Mycket planering alltså, men man vet aldrig :-)


Det var dagens svar, hoppas något var till nytta och nöje!

Lång men rolig

Det har varit en lång men rolig dag! Bäst idag var förstås att åka ut med veterinär Katarina på hennes uppdrag och fotografera - bilder kommer nästa vecka. Sämst idag är att displayen på min mobil gått sönder och är helt vit - kan svara och ringa men inte se nummer eller sms...

Om jag bott kvar i Boston hade jag nu sagt "Oh Boy, am I behind!" när det gäller att bildblogga de senaste veckornas uppdrag - har massor att hinna med och lovar att de kommer i tur och ordning så snart jag kan! En liten bild kan jag bjuda på med tanke på mitt inlägg om konst igår (läs här). Det är en silhuett av min favoritskulptur, en miniatyr av Edgar Degas' bronsballerina som finns på Museum of Fine Arts i Boston (miniatyren har jag fått av min mamma sen hon såg på mig när vi var på museet att jag blev fullständigt förälskad i skulpturen):


image362


Fredag är det hemma-jobb hela dagen, dvs massor av redigering och pappersarbete! Det blir också minst ett bildbloggsinlägg, med godingen Adam (född i januari) från Helsingborg.

Vi ses i morgon!

Herregudrun så glad jag blev!embryo om Mette svarar del 3:


man kan frottégrafera en badhandduk när den hänger på en kork

nej: krok


(kan tyckas kort och rappakaljigt men JAG var tvungen att ringa min tyckerlikamycketomembryosomjag-kompis Nina och berätta att jag fått en kommentar av bästabästabästa!)

Måste tacka

Ni ÄR så himla gulliga som skriver alla fina kommentarer till mig! Om ni bara visste hur glad jag blir!


Tralala

Jag läser: "Totalt antal unika besökare hos denna blogg: 8,994. Bara sex kvar till niotusen!"

Tim frågar: "Blir man bjuden på middag nånstans när det har kommit till tiotusen...?"

Klart han blir! Vi bestämde genast att det var längesen vi var ute och åt i Halmstad, så det blir det nog, och bio (älskar bio, båda två).

Få se om det inte blir något annat kul firande av det också, här på bloggen :-) Om man ser till statistiken hittills, borde det bli om ungefär en vecka!

Mette svarar del 4

Det här är en fortsättning där jag svarar på era frågor (läs första inlägget här)!

Hundrafrågors-Ellen (bra jobbat Ellen!): Jag kom på en till! Mattias Klum är en favorit till mig. Vad tycker du om honom? Har du någon mer känd fotograf som du gillar?

Jag har en fråga till! Hehe. Jo, om det skulle vara så att en tjej, låt säga mellan 18 och 25 skulle fråga om du kunde tänkas ta bilder åt utvikshållet och då menar jag i "Slitz-anda" på henne. Vad skulle du säga då? Det finns ju bilder och bilder så att säga. Har du gränser för vad du kan tänka dig att ta för bilder, eller är det kunden som bestämmer det mesta?

Svar: Mattias Klum är en jätteduktig fotograf! Jag tycker mest om närbilderna från regnskogen han har tagit, på de färgrika djuren i allt det intensivt gröna.

Jag blir oftast inspirerad av konstnärer och skulptörer snarare än andra fotografer. Mina favoritkonstnärer är John Singer Sargent och William Turner. Den vackraste skulpturen jag vet är en antik grekisk galjonsfigur (ska se om jag hittar någon bild senare) och så gillar jag Edgar Degas målerier och skulpturer av ballerinor.

Men jag har förstås fotografer jag gillar också. Brutus Östling till exempel, som tar helt fantastiska fågelbilder! Jessica Claire är min enda och på-piedestal-upphöjda bröllopsfotografinspiration (tänk att få ha hennes ljusförutsättningar också, hon bor i Orange County i Californien + att hon gör mängder av destination weddings runt världen). Sedan ser jag enstaka bilder precis överallt som jag faller för!

Vad gäller Slitz-bilder så finns det fotografer som är i den branschen men jag är inte en av dem. Jag fotograferar gärna finstämda nakenbilder på tjejer, men absolut inte sådana som passar i herrtidningar av den grövre sorten. Slitz läser jag aldrig så jag har dålig koll på "andan" där eftersom den förändrats sedan den startade - då var den ett magasin för alla.


Stella: Jag har tänkt att söka till fotolinjen på Gotlands folkhögskola till hösten och eftersom du har gått den utbildningen så skulle jag vilja veta vad du tyckte helt enkelt! Vad var bra/dåligt, roligt/tråkigt och vilka fördelar/nackdelar har utbildningen? Sen en fråga till, vilka personliga egenskaper ser du som de viktigaste hos en fotograf?

Svar: "Folkan" på Gotland var den första skola som fostrade mig till fotograf! Jag älskade att gå där. Vi hade tillgång till studio och mörkrum (ja, det var längesen, fniss -1996, inga digitalkameror alls!) dygnet runt och spenderade nästan dygnets alla timmar där också. I Hemse där skolan ligger finns inte så mycket att hitta på kvällstid, vilket förstås var toppen! Vi åkte runt i de gotländska landskapen och plåtade, och på nätterna stod vi och framkallade. Jag vet att de i alla fall delvis bytt lärare sedan jag gick där så jag kan inte säga om det är lika bra nu, men det skulle jag tro! De är väldigt måna om sin utbildning. Det bästa är att söka, och hålla tummarna för att man får komma på intervjuhelgen - då kan du själv se och känna efter om det är något för dig.


That's it for now, ska till Helsingborg på konferens!


Wille med familj

Utanför Halmstad bor den härliga krabaten Wille och hans familj! Att Wille har glimten i ögat kan man se direkt:


image343


image354


Det här är Willes familj. Först hans snygga storasyskon:


Linn...


image344


...Linus...


image345


... och Simon:


image346

Och så Willes gulliga föräldrar Katarina och Peter:


image347

Vilka fantastiska ögon de har allihop! Ljuset hittade vi där man minst kan ana det - i deras carport :-)
Wille, som egentligen var dagens huvudperson, fotograferade vi mest inomhus eftersom det trots solen var ganska kallt ute:


image350


image348


image349


Mys med mamma:


image351


image352


image353


Bäst gillade Wille nog ändå sista delen av fotograferingen, eller är han fundersam...?


image355


Nä - han var verkligen på gott humör från första till sista bild!


image357


image358


image359


Som ett litet paket!


image360


Jag avslutar med min favorit:


image361


Tack hela Wille-familjen för ett roligt uppdrag med er allihop!

Godkväll inför i morgon

Nu är det dags att slå igen bloggen för kvällen, ska packa allt inför VINSTBRÖLLOPET i morgon! Ni kan kolla på räknaren uppe till vänster hur länge det är kvar :-) Halv sex i morgon bitti bär det av mot Höör där jag ska fotografera Lindas förberedelser hos frisören, och därefter vidare mot Andrarum på Österlen för själva vigseln. Det ska bli jätteroligt att äntligen få träffa er, Linda och Stephen!


Här kan ni läsa Lindas vinnande bidrag i tävlingen som gick av stapeln i julas:

Hej Mette!

Vilken spännande tävling!

Varför jag tycker att just vi ska vinna: Av ekonomiska skäl har vi ingen möjlighet att anlita en proffsfotograf, men där är vi väl knappast unika. Vi kommer att ha ett ganska litet bröllop (20 pers) med den närmaste släkten från England och Sverige. Vi har valt en förmiddagstid då det passar våra små barn bäst och kommer att avsluta med en gemensam lunch. Det hade dock varit så roligt att ha riktigt fina bilder från denna vår alldeles särskilda dag. Efter 16 år tillsammans blir det inte så mycket fest längre men det här blir ju ett undantag. Våra vackra barn kommer dessutom att förgylla både dagen och bilderna. Vi har närmaste släkten i Skåne, England och på NZ (de kan tyvärr inte komma) och det skulle vara så fint att med riktigt snygga bilder kunna visa svågern på NZ och vännerna i England och Sverige hur vår dag blev. Kyrkan vi har valt är den min mors föräldrahem (nuvarande sommarställe) hör till, och datumet är min farmor och farfars 75-åriga bröllopsdag.

Här kommer berättelsen om hur vi träffades: Jag är uppvuxen i Skåne och åkte som många andra som au pair till London efter gymnasiet. Huvudsyftet var att kunna gå på så många konserter som möjligt och köpa skivor och njuta av storstaden i allmänhet. Barnpassning var mer ett nödvändigt ont. Nåväl, familjen jag hamnade hos var helt underbar och vi har fortfarande kontakt. Hade vi haft ett större bröllop hade de varit bjudna. Jag stannade ett år och åkte sedan hem igen. Min tonårsdröm om att träffa drömprinsen - tall, dark & handsome, antagligen hette han John och så kunde han spela gitarr - hade inte gått i uppfyllelse.

En höst av tristess och längtan efter London gjorde att jag kontaktade min värdfamilj och det visade sig att de gärna såg att jag kom tillbaka under våren. Jag insåg att min kärlek till England inte skulle nöja sig med en ynka vår till i London så jag ansökte hoppfullt till olika universitet runt om i landet. Detta var innan Sverige gick med i EU så man fick snällt ta och betala för sig om man var från Sverige ville gå på uni i England. Birmingham ville gärna ta emot mina skolavgifter och jag accepterades till en treårig fil. kand-utbildning i engelska språket. Pust!

Under mina knappa två år i London hade jag hunnit träffa lite olika trevliga unga män men midsommarafton 1991 var jag innerligt trött på de kandidater som jag stött på, och män var ett stängt kapitel på obestämd framtid. Jag och min kompis Ulrika bestämde oss i sista stund för att tillbringa kvällen på The Marquee, vår favoritklubb (som stängdes för ett antal år sedan). Uppenbarligen hade jag inte någon tillräckligt tydlig skylt i pannan där det stod "Stay away!" för en "tall, dark & handsome" kille kom fram och började prata! Långt vackert hår hade han också, men jag var ju inte intresserad. Han lät sig som tur var inte avskräckas av mitt aviga beteende så vi dansade hela natten, han följde mig hem på nattbussen och hade sedan en ganska lång tågresa framför sig för att faktiskt komma hem själv. De två veckor jag hade kvar i London träffades vi varje dag och när jag var hemma i Sverige på sommarlov kom han på besök. Det visade sig att han bara var hemma i London på snabbvisit den där midsommaren och egentligen bodde i Leicester, en knapp timme från Birmingham.

Dryga 16 år och två barn (1 och 3 år) senare har vi bestämt oss för att gifta oss. Drömprinsen heter faktiskt John i andranamn så fantasierna från flickrummet har slagit in, förutom att han inte spelar gitarr då. Bifogat foto är taget i juni, det mest nytagna jag kunde hitta.

Med vänliga hälsningar (och hållna tummar och korsade fingrar för vinst!) Linda Jakobsson


image342
Vinskåp i plexiglas

Några av er har undrat vad ena bilden i headern föreställer! Det är faktiskt en ganska gammal bild, tog den på ett uppdrag 2003 tror jag eller kanske tom ännu tidigare. Jag är fortfarande förtjust i färgerna och själva skåpet som är riktigt häftigt i verkligheten. Det är tillverkat av två danska designers, Flemming Kastrup och Charlotte Mass, som är far och dotter och mycket duktiga. Nu var det ett tag sen jag hörde något ifrån dem men de brukar alltid har något nytt på gång!


Här är vinskåpet som är en prototyp (var då, åtminstone), och tillverkat i plexiglas:

image340


Såhär ser det ut på nära håll, flaskorna svävar!


image341

Sugen på ett gott vin blir man också :-)

Mette svarar del 3

Här kommer lite fler svar på era frågor! Och ja, utlottningen gäller fortfarande - för varje gång ni når 25 kommentarer i just det inlägget lottar jag ut en 18x24-förstoring!

Ullis:
Min första fråga till dig är hur du åstadkommer den "softa" känsla jag sett i framförallt flera av dina bröllopsbilder? Är det enbart ett resultat av redigeringsarbete eller använder du dig av några speciella inställningar eller andra trick under fotograferingen? Min andra fråga är vilken prisnivå du anser att man måste kliva upp till för att få en så pass bra kamera att den räcker "länge" om ens strävan är att bli en riktigt duktig amatörfotograf?

Linda i Ludvika: Jag vill också veta hur du får den softa känslan i bilderna?

Svar: Den softa känslan jag tror ni menar är förmodligen det extremt korta skärpedjupet. Beroende på vilket objektiv du har, kan du ställa bländaren till väldigt stor öppning (=kort skärpedjup) eller väldigt liten öppning (=väldigt långt skärpedjup). Det betyder alltså att när du tex fokuserar på iris i ögat på en person, blir det skarpt framför och skarpt bakom den punkten - och "längden" justeras med hjälp av bländarstorleken. Ju lägre tal, desto större öppning. Mitt favoritobjektiv har bländare 1.8 och är underbart! Det oskarpa kan också ha olika känsla, beroende på vilket objektiv du har. Anledningen till att jag gillar mitt 50 mm-objektiv så mycket, är att det blir väldigt SNYGG oskärpa, mjuk och fin.

Ibland lägger jag på ett filter på bilder som kan ge en softad känsla (tex i din brudklänning Ullis!). Det kallas Gaussisk oskärpa. För att använda det gör man först ett nytt lager i Photoshop, markerar området man vill lägga filtret på, applicerar filtret och justerar sedan opaciteten. Opacitet betyder genomskinlighet och är det bästa i hela Photoshop :-) Du kan med hjälp av opacitetsreglaget ändra hur genomskinligt lagret ska vara. Gaussisk oskärpa brukar jag dra på i full styrka, för att sedan sänka opaciteten, hellre än att lägga på en låg grad av filtret.

På sista frågan får jag nog svara igen att det är plånboken som styr - köp den kameran du har råd med just nu! Det går extremt fort i utvecklingen och om tre år kan den vara "gammal". De jag brukar rekommendera som bra amatörkameror där du kan byta objektiv och göra alla inställningar själv, är Nikons och Canons systemkameror från 7 000 - 12 000 kr. Du kan också byta upp dig genom att köpa bättre objektiv efter hand (de zoomobjektiv som ofta följer med är ok men inte toppen) för att på så sätt utveckla ditt fotograferande.

Malin: Jag skulle vilja veta om du har nagra favoritstallen att fotografera pa. Tex var fotar man bast om det ar en regnig dag och inte vill bli helt genomblot i trakterna helsingborg-bastad? Likasa om det ar en klarbla dag vad kan du rekommendera da?

Svar: Jag gissar att det kanske är bröllopsbilder du tänker på? Jag har lite olika favoritställen, varav ett är Norrvikens trädgårdar. Där finns mängder av fina miljöer och även växthuset som fungerar som restaurang och är ett bra regnalternativ. Man får förstås alltid kolla med dem att det är ok och boka tid. Även på Sofiero slott kan du hitta sådär ett hundratal (hehe) ställen att fotografera på, och de har ett orangeri som är fint vid regn.

Annars är det faktiskt ganska ont om vackra byggnader här i Båstad, där man kan fotografera inomhus. Alla tips mottages tacksamt! Det ska vara såpass offentligt att det alltid finns tillgång, och särskilt på lördagar...


Maria: Jag är intresserad av bl.a. makrofotografering. Har en Canon 400 EFS och tänkte köpa ett makroobjektiv. Har tittat runt lite på olika hemsidor vad som finns för objektiv som skulle passa. Jag har hittat tre olika som jag inte blir klok på vilket som skulle passa bäst för mig. Det vore också bra om man kunde använda objektivet till andra foto än bara makro. Vilket skulle du föredra? Eller finns det andra objektiv som du skulle rekommendera? Om jag har förstått det hela rätt så kan man använda ett makroobjektiv även till porträttfotografering för att få en suddig bakgrund och endast skärpa på ansiktet. Är det rätt? Objektiven som jag har tittat på är: - Canon EF 100 mm f/2,8 Macro USM - Canon EF 50 mm f/2,5 Compact Macro - Canon EF-S 60 mm f/2,8 Macro USM

Svar: Jag är inte jätteinsatt i makrovärlden men funderar faktiskt också på att skaffa ett! Skillnaden på objektiven du har skrivit är dels brännvidden (100 mm, 50 mm och 60 mm). Det betyder hur stor bildvinkeln är och hur nära du kommer ditt motiv. Det viktiga med makro är nog ändå närgränsen, dvs hur nära du kan komma och fortfarande få skärpa! Ju närmre desto bättre, om det är just makro du vill använda (backa går ju alltid). Det är här du måste göra en avvägning vilket som passar dig bäst. Har du samma närgräns på 50 mm som på 100 mm-objektivet kan du alltså fotografera på tex 20 cm avstånd med båda, men du får ju med olika mycket runtomkring (mer med 50 mm eftersom bildvinkeln är större). Så stor bländare som möjligt är alltid roligt och alla tre du nämner är relativt stora. Kolla gärna närgränserna och återkom!

Du kan alltid använda ett makro till annan fotografering. Många makroobjektiv har en särskild knapp man ställer om beroende på vilket man vill göra.

Emelie: Jag undrar vilken dina absoluta favoritbilder inom porträtt och natur är, som du tagit själv.

Svar: Mina favoritbilder... när det gäller porträtt är det lätt; de tre svartvita bilderna jag tog av Tim första veckan vi kände varandra! De hittar du här (och bläddra framåt).

Natur var värre, jag har nog ingen speciell där, i alla fall inte som är "bara" natur. Har många blombilder jag gillar men ingen "list-etta". Däremot gillar jag att fotografera saker i naturen som egentligen inte hör hemma där, tex startbilden på hemsidan.


Malin: Jag gillar att fotografera och skulle vilja ha en kamera där jag kan göra fler inställningar själv. En kompiskompis har en Canon PowerShot G7 (www.canon.se/For_Home/Produ...ot_G7/index.asp) som jag kikade lite på en gång som jag tyckte verkade lagom. Nu har de kommit med en uppdaterad variant av den, tror jag... Har du några tips på andra kameror som det går att göra lite fler inställningar på men som samtidigt kan vara helautomatiska om jag vill? Vilket märke är mest prisvärt, enligt dig?

Svar: Jag kollade lite på specifikationerna för G7:an och den verkar helt ok. Den ligger i ett prisläge mittemellan mindre kompakt och system, men är alltså en kompaktkamera (dvs du kan inte byta objektiv på den). Hur den är att fotografera med vet jag inte alls, hittade tyvärr inga provbilder heller. Som jag skrivit tidigare är det alltid bra att kunna göra alla inställningar själv och dessutom kunna byta objektiv vilket ger mycket större frihet! Du kan alltid använda helautmatik på alla systemkameror precis som på kompakterna. Utan att vara någon expert på kompaktkameror tycker jag nog att den verkar bra, liten och behändig och ganska duktig :-)

Ellen: Vad har du för redegeringsprogram? Har du någon egen favoritblogg?

Svar: Jag använder Adobe Photoshop som är det absolut bästa redigeringsprogrammet. Jag har många favoritbloggar! De jag läser nästan varje dag är några olika amerikanska, i Sverige Emelie Ohlsson, Embryo och Blixman. Ibland också Hur jag blev rik - det är ju alltid intressant :-)

Var är Mette?

Hej och hå allihop, hoppas ni haft en toppenhelg! Jag är inte försvunnen, utan har bara lite tajt med tid den här veckan. Ska försöka blogga ändå!


Trevlig helg...

...allihop! Nästa vecka ska jag försöka hinna ikapp med lite bildbloggande av uppdragen de senaste veckorna, fotografera Vinstbröllopet på tisdag, fler bilder med veterinär Katarina på torsdag och barnporträtt på fredag!

Trevlig helg bästisar!

/Mette

Oh hjälp!

Jag har just hittat en ny favoritbutik på nätet! Har letat ihjäl mig efter min favoritpenna Uniball Signo Sparkling Gold och fick till slut i rätt person på agenturen här i Sverige. Han tipsade mig om nätbutiken Kinn i Höganäs och herre min JE vilken köplust jag fick! Älskar konstbutiker av alla de slag, kan gå omkring i timmar och planera vad jag vill göra.

Just nu ska jag i alla fall nöja mig med mina guldpennor om de kan ta hem dem åt mig. Det bästa med just den här är att den faktiskt skriver i guldfärg, och inte med den där hemska gröna tonen som de flesta andra guldpennor har nuförtiden. Håller tummarna, för min är nästan slut!


image339

Dimma

Utanför fönstret är det jämngrått... men de säger fortfarande på vädret att det ska bli sol idag, så det är väl sant då?


Tänkte...

...blogga en hel massa men dagen har gått väldigt fort och dessutom varit helt fullspäckad och nu är jag tröööött... Jag återkommer i morgon istället.

En bild får jag väl åstadkomma i alla fall. Den heter "Glädje" och är tagen på Österlen vid en resa runt Skåne år 2000.

Hemliga pilen pekar på en tjej jag ska fotografera i morgon - stay tuned for more!


image338

Mette svarar del 2 (se del 1 precis nedanför!)

Fortsättning på förra inlägget!

Totte: Hej, Mette! Jag undrar om du har något tips på hur man ska gå tillväga om man vill jobba som fotograf men inte har någon formell utbildning?

Svar: Det bästa sättet att komma framåt som fotograf är att fotograferafotograferafotografera! Gillar du att ta porträtt, fråga släkt, vänner, kompisars kompisar eller okända på gatan som du tycker ser intressanta ut. Säg att du jobbar på att få ihop en bra portfolio, och att du undrar om du får fotografera dem mot att de får ett antal av bilderna (såhär gör jag fortfarande ibland när det är något nytt jag vill göra eller saknar i min portfolio). De flesta människor blir väldigt smickrade och tycker det är jätteroligt, och så blir alla glada och nöjda! Är du mer av en pryl- eller naturfotograf är det bara att hitta på och leta upp motiv att fotografera.

Ett annat bra sätt är att sätta ihop en portfolio av 10-20 bilder som du kan visa för fotografer som söker assistenter eller reklambyråer eller företag som du tror kan vara intresserade.

Ett tredje sätt är att ha en utställning någonstans och bjuda precis alla du känner och be dem ta med sig alla de känner. Ha ett erbjudande där du tex ger dem en extra förstoring om de bokar provfotografering hos dig, och så har du ett introduktionspris som gäller bara om de bokar under dagen för vernissagen eller för hela tiden utställningen varar (naturligtvis kan själva fotograferingen vara senare).

Jag tycker dock att utbildning alltid är bra! Inte för att man är en sämre fotograf när man är självlärd, men det kan ta längre tid och fördelen med kurskompisarnas tips, gemenskap och som inspirationskälla är ovärderlig! Jag frågar fortfarande mina gamla kurskompisar när det är något jag undrar.


Helena:
Hur ska man göra för att starta eget företag? Som fotograf då typ.

Svar: Mycket av svaret ovan är svaret också på denna frågan! Hur man gör rent praktiskt kan man få veta genom att gå en starta-eget-kurs tex via Arbetsförmedlingen, Företagarna eller Nyföretagarcentrum. Fråga i din omgivning de som är egenföretagare om de har några tips. Berätta för alla att du tänker starta eget så har du mycket vunnet när du väl sätter igång! Formulera din affärsidé och gör upp 1) en realistisk, 2) en värsta scenariot- och 3) en drömbudget. Framförallt: var REJÄLT förberedd! Det är mycket svårare och tar längre tid att lära sig allt än man kanske tror från början. Om du är arbetslös kan du "bli anvisad" starta-eget-bidrag, vilket är 6 mån "lön" motsvarande din a-kassa.

Som jag skrev ovan är det bra att börja som assistent, då lär man sig en hel massa och får bra erfarenhet. I USA söker de fler assistenter än i Sverige, så om du ändå pluggar foto där är det en bra väg in :-)


Madde: Jag undrar när ditt intresse för foto väcktes, och hade du andra framtidsdrömmar innan fotografin eller har det alltid varit självklart för dej? Många tycker att t ex modefoton t ex i stil med Camilla Åkrans inte är lika "äkta" som t ex Diane Arbus foton eller andra udda/ögonblicks bilder. Tycker Du att en "ögonblicksbild" är mer äkta och bättre,än en arrangerad? Vad har du för andra intressen förrutom foto?

Svar: Mitt intresse för foto väcktes när ridskolan jag red på skulle lägga ner och alla hästarna säljas på auktion. Innan dess hade jag varit flitig med min Kodak Instamatic (som min farbror Leif säger att han gett mig, bra bra, det minns inte jag) på ridlägren på somrarna, men nu blev det panik och gråt och tandagnisslan! Som tur var kunde vi välja foto i skolan och det gjorde jag, och stod sedan i mörkrummet och kopierade sålda hästar både på längden och tvären... Sen höll det i sig mer lite sporadiska kurser under tonåren och först 1994 bestämde jag mig för att bli fotograf! Det är en rolig historia som jag kan berätta mer om i ett eget inlägg senare, men det resulterade i alla fall i en ganska spikrak bana rätt in i yrket utan omvägar. Jag har jobbat med och pluggat MÅNGA andra saker i livet, och tycker att det mesta varit roligt, men fattade alltså inte att det var fotograf jag skulle bli förrän jag var 24. Några andra direkta drömmar hade jag inte, det var nog mer en väntan på att hitta rätt :-)

Jag tycker att varje fotografs bilder är äkta. Var och en gör som den själv vill, det är det som är så härligt med konsten! Sedan tycker inte alla om allt, såklart, men i vilka sammanhang händer det? Man ska göra det man är bäst på, oavsett om det är mode som Camilla Å eller rå reality som Diane A eller maskar i ett maskbo - huvudsaken är att man är lycklig med det man gör!

Just nu har jag inte så mycket fritid men jag är oerhört intresserad av det mesta som är kreativt, konst och litteratur och film. Jag är fascinerad av människor som genomför sina drömmar och inspireras av dem. Livet är härligt, eller hur? Man kan göra nästan allt man vill, bara man bestämmer sig, tror på det och har någon annan som också tror på en.

Andra saker jag gillar skarpt är min älskling, min häst, vår hund och våra galna katter, vårt hus och vår lilla by Salomonhög som verkligen är "a nice place". Jag gillar människor som tillför något, som tycker att livet är spännande och som man kan samtala med och utvecklas ihop med. Ibland gillar jag att hålla på i trädgården men bara när jag har tid, fast jag avskyr att klippa gräset (det gör Tim, bästa Tim). Till sist är Medelhavet min dröm om vintern - jag bodde i Spanien som liten och kanske är det det som sitter kvar. Ett steg på vägen är nog brorsan som flyttar till Barcelona i höst!

Ujuj, nu blev det långt... paus...

Mette svarar del 1

Jaha, då var det dags för svar på några av era frågor! Jätteroliga frågor ni ställer, skicka gärna in ännu fler så att jag får lotta ut en förstoring!


Julia: Min kamera har varit så himla konstig nu på ett tag, eller rättare sagt mitt optik. Den vill ibland/oftast inte ställa in skärpan ordentligt och ibland vill den inte enns ta ett kort. Men det är bara det ena som krånglar. Ska jag skicka in den igen? För vi har ett års garanti på den. Sen en annan sak, om jag vill ta kort inomhus T.ex. i ett ridhus, hur ska jag göra för att bilderna inte ska bli så himla suddiga? Eller går det?

Svar: Kolla först att du inte är för nära det du vill fotografera, då vill kameran inte ta bilden om du har den på autofokus. Det kallas närgräns och är det kortaste avståndet du kan fokusera på med just det objektivet! Närgränsen står alltid på objektivet, oftast angiven i mm, och ibland med en liten blomsymbol bredvid. Om det inte beror på detta tycker jag du ska skicka in den så fort du kan medan du fortfarande har garanti.

Att fotografera i ridhus är jättesvårt! Låg belysning kombinerat med snabba hästar gör att det lätt kan bli rörelseoskärpa. Det du kan göra i kameran är att ställa ditt ISO-tal så högt som möjligt (tex 1600 om du har) och välja en så stor bländare som möjligt, dvs ett så litet tal som möjligt (tex 2.8, 3.5 eller 5.6). Du kan också använda upplättningsblixt för att hjälpa till lite! Det viktiga är att din slutartid inte blir för lång, det är då det blir suddigt! En snabb häst behöver du nog fotografera med minst 1/125 eller 1/250 för att den ska bli skarp. Du kan också följa hästen med kameran när hästen rör sig (tex från vänster till höger), det hjälper till lite extra. Prova dig fram, och berätta hur det gick!

Ellen: Min fråga till dig är om du har någon kamera som man som nybörjare kanske "bör" skaffa sig framför någon annan. Och då menar jag ju en systemkamera och "proffskamera" eller hur man nu vill definiera det. Jag har en fråga till också. Vad tycker DU är bra bildseende? Gärna mer detaljerat!

Kan du tycka att det är, vad ska man säga, onödigt att köpa en dyr och bättre kamera och hela tiden försöka bli bättre, när man ändå INTE tänkt jobba eller jobbar som fotograf på riktigt, utbildad alltså. Vilka tycker du är dina största fördelar inom ditt jobb? Vad är dina styrkor? En fråga till! När kan man egentligen kalla sig fotograf? En del kallar sig ju fotografer när de bara gått enstaka kurser, men själv tycker jag det är "fel". Vad säger du?

Svar: Vilken kamera man ska skaffa sig beror på två saker; plånbok och intresse. Kanske är man nöjd med en liten kompaktkamera (allt-i-ett) för ett par tusenlappar som sköter det hela helt på egen hand! Om man däremot vill lära sig att använda kameran så att den tar de bilder man själv vill, och är intresserad av skärpedjup och slutartider är dte bra med en systemkamera. Nikon och Canon har båda flera olika modeller av systemkameror mellan sju och tiotusen kr, som ofta säljs i paket med ett zoomobjektiv. Dessa rekommenderar jag! Jag rekommenderar också att hellre köpa en ny med garanti än en begagnad av en privatperson - reparationen kan kosta lika mycket som kameran om den går sönder utan garanti.

Bra bildseende tycker jag är när man kan fånga en situation eller komponera en bild som drar ögat till sig, är intressant men ändå vilsam att fortsätta titta på. Det ska finnas något i bilden att fästa blicken på, som ändå inte blir stelt eller statiskt, och bilden ska vara rätt avvägd på det sättet att det inte känns "tungt" åt något håll!

Det är ALDRIG onödigt att ägna sig åt sitt intresse eller sin konst. Hur mycket tid eller pengar man vill lägga på det avgör ju var och en. När man är fotograf - det känner man själv och det kan ingen annan avgöra åt en. Det finns så många olika sorters fotografer och jag tycker inte man ska dela in dem i fack. Man kan vara självlärd eller ha gått flera år på fotoskolor, det säger inget om hur duktig eller professionell man är utan det är ens bilder i sig som talar. Jag insåg en dag på väg till jobbet i USA att jag verkligen försörjde mig på att fotografera och det var en härlig upplevelse!

Det bästa med mitt jobb är att det är så roligt! Det försöker jag visa i mina bilder.


Karolina: Jag har en fundering på en utbildning i foto som jag funderar på att gå. Den heter Europeiska Fotografskolan och är en intensiv-utbildning på 4 veckor. Har du hört talas om den eller vet hur jag skulle kunna få reda på om det är en bra utbildning värd pengarna eller inte?

Svar: Jag har aldrig hört talas om den skolan. Jag brukar rekommendera fotolinjen på Gotlands Läns Folkhögskola, Gamleby Fotoskola, Kulturama i Stockholm eller förstås Världens Bästa Skola, New England School of Photography i Boston.


Nu ska jag åka till stallet, återkommer med fler svar i senare inlägg!

Nedräkning

Har du lagt märke till räknaren uppe i vänstra hörnet? För tillfället räknar den ner till Linda & Stephens bröllop nästa vecka - vinnarna i bröllopsfototävlingen i vintras! Klicka här för att tjuvtitta på dem :-) Det ska bli jätteroligt och jag ser verkligen fram emot att träffa dem på tisdag.

Som svar på en tidigare fråga: för att lägga till en nedräknare eller klocka på din blogg kan du titta på Clocklink.com - det finns säkert fler som erbjuder samma sak men det var den sidan jag hittade!

Dagens planering

Idag åker jag först till Helsingborg för att fotografera Felicia igen! Hon är nu två veckor gammal och det ska bli roligt att se hur hon vuxit. Storebror Elias ska också vara med den här gången.

Efter det blir det lunch hemma och sedan MASSOR av redigering, har flera jobb som ska göras färdiga den här veckan och det tar sin tid!

Tills vidare hoppas jag att den tunga grå himlen lyfter och flyger bort till förmån för sol och klarblå dito istället... vågar väl inte hoppas på att vädret är så jättemycket bättre i Hbg än det är här men man vet ju aldrig.

Vi hörs senare!

SWENGLISH?

Funderar på om det, rent karriärmässigt, vore bättre att skriva bloggen på engelska. Jag har bott i USA flera år och skulle väldigt gärna göra jobb både där och på andra (varma, soliga, trevliga) ställen där de inte pratar svenska. Samtidigt är jag mån om mina svenska kunder, och tycker att en del svenska bloggar på engelska kan vara lite fjantiga. Jag varken vill eller kan precis kräva att alla ska kommentera på engelska... vilket i och för sig spelar mindre roll. Men det vore en perfekt möjlighet för mig att putsa upp mina något rostiga språkkunskaper!

Vad tror du? Skulle du läsa mindre ofta om bloggen var på engelska, eller hade du inte kommit hit om den varit det? Har du utländska vänner som du tror skulle uppskatta att läsa min fotoblogg på engelska?

LET ME KNOW!

..........................................................


Since I wrote this in Swedish, it's not more than fair to translate it as well :-)

I am putting a lot of thought into the question of writing the blog posts in English or in Swedish! I lived in America for years and would very much like to do assignments both there and in other (warm, sunny, nice) places where they don't speak Swedish. At the same time I want to care for my Swedish clients, and I also think some Swedish blogs in English are a bit silly. There is no way I want to or can demand everyone to comment in English... which I do think matter less. BUT it would be a great way for me to polish my somewhat rusty language skills!

What do you think? Are you English-speaking and "reading" my blog anyway? Would you be here more often if it was all in English? Have you got friends that you think would be interested in my blog if it was written in English?


LET ME KNOW!

PS.

Tipsa gärna era fotointresserade kompisar om frågeinlägget - ju fler som ställer frågor desto fler förstoringar lottar jag ut!

8001

Bloggtoppen 1 april 2008 kl 14:42 (och nä, det är inget aprilskämt):

Totalt antal unika besökare hos denna blogg    8,001

HURRA! Vad ni är bra och så himla mycket jag gillar er!

Fråga Mette?

Fråga-Mette-kategorin har lagt ned... jag hinner helt enkelt inte svara på era frågor. Alla de gamla svaren kan ni dock hitta under kategorin Mette svarar - även om en del svar är lite föråldrade nu.


Det ni undrar oftast om får ni veta här (uppdaterat 9 dec 2010):


Mina kamerahus: Canon EOS 1D MK III och MK IV

Mina objektiv: Canon 50 mm 1.2, 16-24 mm 2.8, 24-70 mm 2.8, 70-200 mm 2.8

Bildredigering
: Photoshop CS5

Utbildning: 1 år filmlitteratur på Lunds universitet, 6 mån på Blekinge Läns Tidning, 1 år på fotolinjen/Folkan i Hemse, 2 år på Professional Photography program/Boston, 6 mån på Art Institute of Boston, 1 år Desktop publishing på NTI-skolan, 7.5 p bildbehandling på Jönköpings universitet.

År i branschen
: jag började arbeta som fotograf 1995 (anställd och frilans i Sverige och Boston) och startade eget i Sverige 2005Vill du gå fotokurs hos mig? Maila mig på [email protected] för mer information och priser.

Är du i köptagen efter kamerautrustning, ring Scandinavian Photo som är proffs på det. Tel: 036-37 68 00.

Vill ni lära er mer om Photoshop, kolla in Moderskeppet.

Bloggdesign: Designa din blogg eller leta upp en bloggdesigner/reklambyrå och anlita dem. Jag gör bara min egen!

Starta eget som fotograf? Gå utbildning, läs allt du kan komma över, gå starta-eget-kurs på Nyföretagarcentrum eller Almi, praktisera i en fotostudio eller på en tidning där du kan följa olika fotografer.

Prao, APU eller praktik? Jag har tyvärr inte möjlighet att ta emot praktikanter. Jag arbetar väldigt mycket och hinner helt enkelt inte ta hand om en person till. Jag tycker att man ska lära sig saker ordentligt på en praktik, och få roliga uppgifter att lösa och inspireras av - inte bara sitta och titta på mig eller göra tråkiga saker som att sortera pappershögar (även om det behövs :-)

Till sist: din kameras bruksanvisning, hjälpavsnitten i Photoshop, Google, YouTube och Wikipedia är bra ställen att leta information :-)

Det var nog det mesta! Och som sagt, mer hittar du här.

Ha en fin dag!

/Mette


Come back!

Blogg Esse har legat nere sedan i lördags natt för att de skulle göra ett plattformsbyte - det visade sig efter 47 timmars stängning att den nya plattformen hade för många problem och de har nu gått tillbaka till den gamla. Nästa gång ska jag försöka förvarna i god tid :-)

Längre inlägg hoppas jag kunna skriva senare idag, det är fortfarande segt eftersom de nu släpper på 75 000 bloggar igen och alla har skrivabstinens men jag återkommer så snart jag kan. Har du skrivit en kommentar under helgen är det förmodligen så att den inte kommit fram - skriv gärna igen i så fall!

Idag har jag först brudparsmöte och sedan kommer en fotografkollega och visar sina bilder. Ha en bra tisdag så hörs vi senare!

RSS 2.0