Så mycket man ville

och så lite man orkade! Efter två bröllop och en bmx-fotografering igår, är jag minst sagt mör, genombankad, manglad, överkörd av en buss...? Så dagens planering att måla klart trämöblerna för andra gången här i ateljén, gick om intet - eller ja, jag har målat tre stolar men har en stol, två pallar och ett bord kvar. Det får bli senare i veckan helt enkelt, för nu ska jag absolut gå in och lägga mig i soffan framför tv:n och i morogn vakna pigg som en mört och skutta upp ur sängen med nya krafter!

Något jag faktiskt hann med var att få besök av gamla goa kompisen Hanna som jag inte träffat på flera år (vi har känt varann sen 1984), hon svängde förbi på väg från ett bröllop i Halmstad och det var SÅ kul att ses igen!

Hoppas ni haft en bra helg, och vi ses i morrn...


/Mette


Grönt är skönt? Ett kylskåp i en sommarstugekällare på Öland...
Sol ute, sol inne!

Idag två bröllop, först Anna & Andreas (som du kan tjuvtitta på här om du letar lite) i Helsingborg, och sedan Martin & Elin i Båstad - roligt! Och dessutom skiner solen, det är en perfekt augustilördag, värmen är sådär sensommargo' och jag har som vanligt Världens Bästa Jobb :-)

Ha det fint idag allihop!

/Mette

Fashion Tale Magazine

I måndags släpptes första numret av modemagasinet Fashion Tale - endast bilder förutom korta informativa texter om fotograf, modeller etc. Här kan ni hitta några av de intressantaste modefotograferna just nu, bland annat Carl Bengtsson som jag tycker är en av de skickligaste i hela världen.

Vad säger man då - god tittning?


.  .
  .
\_/


Thank you mostly!

Jag har blivit nominerad av två bloggerskor i "I ♥ Your Blog" och det blir jag ju så glad för! Johanna (för någon vecka sen) och Mamma Kero är de skyldiga :-)


Nu hinner ju inte jag läsa så vansinnigt många bloggar och det är ofta samma som nomineras så det blir rundgång i bloggkretsen (så jag har inte glömt er kompisar)  - därför kör jag en lite annorlunda take och tipsar om amerikanska bloggar (främst bröllop/porträttfotografer) som jag gillar:


1. Anna Kuperberg

2. The Blog Is Found

3. Afternoon Delight

4. Becker (har jag tipsat om förut)

5. Jessica Claire (min all time favorite)

6. Brookes (ett nygift par på väg upp i businessen, skriver oftast väldigt roligt!)


Det var dagens tips. Mycket nöje, hoppas ni hittar ny inspiration och glädjekällor!

Bröllopsfotograf Brunnby // Arild // Kullaberg: Lilli och Jonas

Det här bröllopet har jag sett fram emot att redigera, och det var minst lika roligt som själva fotograferingen. Liljana och Jonas är ett härligt par, båda två fulla av bubblande skratt hela tiden! De är liksom vrålsnygga och hysteriskt roliga, samtidigt :-)

Torsdagen den 3 juli skulle vigseln äga rum, i en ekdunge nära Brunnby kyrka på Kullahalvön. Solen gassade och det var sagolikt vackert i omgivningarna. Brudparets ankomst:Det gäller att vara snabb som fotograf vid en borgerlig vigsel, fort går det men är minst lika fint som i kyrkan:


Efter ceremonin fortsatte gästerna till festen medan vi fotograferade porträtten. Vi började i just ekdungen, som var helt perfekt till detta. Det var sent på eftermiddagen och ljuset silade genom träden - rena önskedrömmen för fotografen:När man är runt Lilli och Jonas, känner man deras starka band väldigt tydligt, att de har något tillsammans som är bara deras! Jag behövde inte styra dem nästan alls, de var bara sig själva och det hände grejer hela tiden. Massor av leenden, blickar, fnitter och kärlek!

Det är till exempel inte varje dag brudpar gör akrobatiska övningar på en skogsstig, men här, och Lilli i högklackat! Hilarious people!
Men vi tog det lite lugnare också:Lillis klänning var inspirerad av spanska designern Jesus Peiro och så fin, så fin - för att inte tala om buketten! Färgerna blev en perfekt kombination:
Två absoluta favoriter som kommer att vara det länge:
Vi fortsatte sedan till Arild och den fina platsen Snogalien (här och här kan du se fler bröllopsbilder därifrån). Nu var det som om det blev en annan stämning, djupare, och romantisk på ett sätt som verkligen syns på Lilli och Jonas:
Ännu en favorit (jag har så många härifrån), det kändes innerlig, ärlig, sann lycka:

Men... det kan ju inte ta slut där! Nu när ni känner Lilli och Jonas kanske ni kan gissa att vi avslutade med lite skoj! I see crazy people:

Och till sist en utsiktsbild med vidunderligt blå himmel:

Tusen tack bästa Liljana och Jonas för en extra rolig dag, jag är så glad att vi fick vara med! Som jag har skrattat och lett när jag redigerat bilderna!

(I deras berättelse om hur de träffades skrev de " Vi träffades första gången på en kitch-fest 1994 som ordnades av vår gemensamma studentförening. Vi läste båda Design-Ingenjörsprogrammet. Jonas hade bruna stentvättade jeans uppdragna till öronen. Liljana hade benvärmare. Tycke uppstod inte just då." Det finns inga bilder från den festen, väl...?)


Vilken (vilka?) favorit/er har du? Skriv gärna i kommentarsfältet!
Strax...


Faktum är

att jag älskar att komma till jobbet på morgnarna! Sätta igång datorn, musiken, om inte igår så göra dagens planering, bara njuta av att verkligen få hålla på med detta som yrke - otroligt lyckligt lottad!

Ett par bilder från trädgården en vindstilla, vackert solig kväll här på Salomonhög förra veckan:
Ha en fin dag!

Bu

Om jag gått ut high school 1978 skulle jag sett ut såhär!Vräk, ös, stört, står på tvären!

Det regnar. Minst sagt. De två bokade uppdragen idag har vi flyttat fram och hoppas solen strålar då istället!

Roligt att så många svarar i förra inlägget!

För att klargöra ett par saker: helgkurser är omöjligt eftersom jag redan jobbar i stort sett varje helg året runt med bröllopen (och de få stackars helgerna som är kvar är jag med familjen).


Att vara praktikant hos mig KANSKE är roligt men jag är inte säker. Förutom att man måste vara arbetslös för att få ersättning från försäkringskassan, skulle det vara bra om man hade förkunskaper i Adobes CS3-program (gärna Photoshop-expert) + Word och Excel, vara svängd på datorer och gärna html, lite sälj/marknadsförings-jäklar-anamma, många goda idéer om hur man förbättrar företaget, nära till skratt och en stor portion ödmjukhet, noggrann och med ett gediget fotointresse...

Utöver det är det nog mycket hårt jobb, många lördagar, rätt höga krav och ofta trista arbetsuppgifter såsom att sortera, göra listor, packa beställningar, städa, bära tunga väskor, köra till posten, lära sig program, passa tider, lyssna på samma musik som jag, vara glad och självgående, och dessutom varken peta näsan, fisa eller göra andra repetitiva ljud på arbetstid.


Still interested?


Tre frågor inför framtiden

Med huvudet fullt av alla planer för de närmaste åren har jag tre frågor!

1. Skulle du vara intresserad av en "hands-on", praktisk fotokurs för nybörjare på plats här i Båstad/Skåne?
Kan du i så fall på vardagar?

2. Skulle du vara intresserad av en distansfotokurs via internet på 5-10 lektioner? Tycker du att det i så fall skulle vara bra med en kick-off och slutträff i början och slutet av kursen, eller räcker det med nätet?

3. Och så en något mer teoretisk fråga: skulle du (eller känner du någon annan som skulle) realistiskt kunna tänka dig att vara heltidspraktikant i sex månader hos en fotograf, med lön från försäkringskassan som motsvarar a-kassan?


Om du vill hjälpa mig med detta så skriv i kommentarsfältet genom att klicka på "Kommentarer" och sedan fylla i rutorna. Tack ♥


Jag ser med spänning fram emot era svar!Kulenvä'r (eller Moby mood)

Höstrusket har anlänt, det regnar, är mörkt och verkligen skönt att få sitta inne och jobba med sitt stora kaffeglas bredvid sig, och Miranda som snarkar i sin hundsäng på golvet... (ja det är min hund).

Sånt här väder får mig alltid att vilja lyssna på min favoritlåt med Moby, och då längtar jag till Boston men ännu mer till New York så jag kan bli tokig! Har ni varit där någon gång? Man får liksom ett personligt, nästan kärleksförhållande till NY, om man nu gillar staden förstås. I alla fall var det så för tio-tolv år sen när jag var där, det sägs att den efter 11 september blivit annorlunda, en annan stämning.

Nåväl, jag älskar fortfarande NY och ännu mer när jag lyssnar på The Rain Falls and The Sky Shudders. Glöm inte höja volymen, det är den värd!Dagens Swingfly

Swingfly's "Singing that melody" - särskilt refrängen - är upbeat, glad, härlig!

PS. HÖJ VOLYMEN!

Bröllopsfotograf Båstad // Östra Karup // Riviera: Minna & Daniel

Det här är Minna och Daniel:

Visst är de gulliga? De har berättat att de träffades på en blind-date arrangerad av en kompis! Minna är uppvuxen i Båstad och bor nu med dalmasen Daniel och deras dotter Tuva i Säter.

Den 28 juni blev de man och hustru här på Bjäre, och på eftermiddagen före vigseln träffades vi på stranden vid Hotell Riviera för att fotografera porträtten:
Daniel gillar bilden "Bröllopsyra" jag tagit där brudgummen Linus hoppar, och ville gärna prova! Han fick hoppa många gånger, för att jag skulle vara säker på att jag hade den bästa (men jag vet att Daniel åkt 9 (!!!) vasalopp så han blev nog inte trött hoppas jag) och visst satte han den, flera gånger om!

Vi tog det lite lugnt också... Inne bland träden i strandskogen var det så fint ljus:
En favorit:

Några detaljer:Hela familjen var så gullig och strålade av förväntan och glädje:
Efter porträtten for vi mot Östra Karup och kyrkan:

Vigseln var så fin, så fin......och det är liiite svårare att inte bli rörd bakom kameran när tårarna forsar på brud eller brudgum, här Daniel i ett känslosamt ögonblick:

Sedan var det bara tjo och tjim och massor av ris, det gillar fotografen :-)

Jag avslutar med en bild av Minna och hennes mamma, så ömt och fint:


Tack bästa Minna och Daniel för en härlig dag!


Vilken bild är din favorit? Skriv gärna i kommentarsfältet!
(Det här var mitt första bröllop efter att jag kommit ur rullstolen, och det var underbart att kunna röra sig igen efter nästan två månader! Försiktigt förstås, men ändå... jag kommer aldrig mer att underskatta förmågan att stå, gå, kliva i trappor eller bara kunna gå över en tröskel, ta sig fram på singel utanför kyrkan, gå i sand... ja, exemplen är oändliga på vardagliga saker som jag inte förstod hur fantastiska de är förrän i somras. Idag är jag nästan som vanligt igen, snart precis som förr!)

Strax kommer det bilder!

Bröllop blir det minsann, och ett gulligt par som alltid! Om en liten stund!

Som omväxling: Mette frågar!

Jag blev lite nyfiken nu när jag skrev förra inlägget om ni haft någon hjälp av svaren i kategorin Mette svarar? Jag får många frågor men har inte hört så mycket efteråt - det vore roligt att höra hur ni lyckas lösa era problem eller fått bättre bilder! Stay in touch :-) helt enkelt!


/Mette

Mette svarar del 16

I inlägget Fråga Mette kan du fråga mig saker! (Jag vill dock göra åtminstone några av er uppmärksamma på att detta inte är någon form av daglig service eller ens en månatlig - jag svarar när jag har tid och lust helt enkelt.) Mellan varven lottar jag också ut en förstoring! Ställ alltså din fråga där, och läs först gärna resten av svaren i kategorin Mette svarar så blir det inga dubbla frågor!


Veronica:

Hej! Det finns mycket att läsa och lära här, kul! Jag läste alla dina svar på läsares frågor och vill att du förklarar en sak lite mer. Jag har själv en EOS 400D och funderar på att köpa ett 50mm 1,8 men så läste jag det där inlägget om att kameran saknar autofokus och att man därför inte får ut max av objektivet. Därför är jag nu mer inne på att köpa ett 1,4 med USM. Kan inte du förklara det lite mer? Jag älskar också detaljfoton och bilder med kort skärpedjup. Jag är inne i en period där jag är ordentligt besviken på min kamera eftersom den inte levererar bilder ens i närheten av den kvalité jag vill. Till viss del beror det ju på bristande kunskaper hos mig men kitobjektivet är ingen höjdare. Just nu har jag bara ett par tusenlappar att lägga på en uppgradering varav jag tänkte börja med canons 50 mm men så blev jag fundersam när jag läste det där att 400D saknar autofokus. Vilket kamerahus är mest prisvärt om man vill uppgradera om ett halvår eller så, eller hur ska jag få så bra kvalité som möjligt i nuläget? Keep up the good work!

Svar:


UPPDATERING: LÄS MER HÄR.

400:an ÄR en startkamera och funkar bra i början men har man högt ställda förväntningar som du skriver, är nog enda lösningen att byta upp sig. Själv tycker jag att det är först med 5D-huset som man kommer upp i riktigt bra kvalité. Har man en 400d och vill att det ska bli så bra som möjligt kan man alltså istället använda bra objektiv (kit-objektivet är ett av de billigaste på marknaden, har ganska liten bländare vilket alltså inte ger så värst kort skärpedjup, och är inte heller i övrigt särskilt högpresterande). Satsa på ett USM-objektiv med bra fast bländare, max 2.8 (dvs samma största på alla brännvidder om det är ett zoomobjektiv) så ska du se att det blir bättre!Eva-Lena:

Vilket objektiv rekomenderar du att man använder vid porträtt fotografering?

Svar:

Porträtt kan man ta på många olika sätt men om man vill att personen man fotograferar inte ska bli förvrängd utan se ut "minst" som vi ser varandra i vardagen, ska man använda brännvidd 70 mm och uppåt. Har du brännviddsförlängning på din kamera kan du räkna in det. Tex har en Canon 400d en brännviddsförlängning på 1,6 vilket betyder att du ska multiplicera din inställda brännvidd på objektivet med detta tal för att få veta den egentliga, korrekta brännvidden. Du kan alltså tex använda ett 50 mm till ovanstående eftersom 50 x 1,6 är 80.Jessica Arvidsson:

 Vi visste i stora drag hur vi ville ha det. En decemberkväll innan vår bröllopsmiddag på Hotell Skansen med sken från levande ljus, öppna brasor och varma lampor. Fantasifulla och spännande bilder som utnyttjade de olika våningsplanen i huset, som spelade på den enorma glädjen och kärleken och som sökte fånga den innerliga tacksamheten i att få vara tillsammans. ...och så några bilder på vår lilla familj (mamma + pappa+ 1-årig tjej) tillsammans. Kanske också några bilder tagna tidigare på dagen, på stranden - med den isande vinden och havet som konstrast till de varma känslorna... Ja tankarna var många. Verklighetens fotografering blev "inte riktigt" så - men det är en helt annan historia. Nu till min fråga - som kanske redan är ställd... men hur skulle du, som har fotat så många brudpar, själv vilja ha din eventuella bröllopsfotografering? Vilken plats? Vilken fotograf? Vilken "typ" av bilder? Vilken "känsla"? etc.

Svar:


Det låter som en väldigt romantisk "setting" för era bröllopsbilder och ledsamt att höra att det inte blev som ni tänkt er! Din beskrivning gör verkligen att man ser det framför sig.

Själv tror jag att vi skulle anlita en fotograf vars erfarenhet vi litade blint på och tillsammans komma fram till en personlig och fin "session", där själva fotograferingen också skulle vara en upplevelse. Typen av bilder skulle väl vara i stil med det jag själv gör (så personligt som möjligt, korta skärpedjup, mycket färg, både inne och ute men bara befintligt ljus) fast hundra gånger bättre! Jag skulle gärna ha med fotografen hela dagen. Plats beror ju på var man gifter sig...men gärna både inne i en häftig miljö och utomhus. Någonstans där solen går ner i havet, skulle jag gissa :-)  Mina favoriter kostar dock en nätt liten summa att anlita så den som lever får väl se om det blir nåt! Just nu ligger amerikanska Jessica Claire etta på min lista, kolla gärna in hennes fantastiska blogg!Karolina:

Hej Mette! Jag ska fotografera ett bröllop till helgen och är nu på jakt efter ett vitt paraply. Nu har jag sett ett fint som du använder dig av på flera av dina bilder. Min fråga är nu var hittar jag det? Hoppas du kan hjälpa mig. MVH Karolina

Svar:

Jag har redan svarat Karolina på mailen men om ni är fler som undrar så kan man enklast hitta det i väsk/handskaffärer! Jag köpte mitt på Kullagatan i Helsingborg (ungefär mittemot H&M). Finns även på nätet men minns tyvärr inte sidan där jag hittade dem. Mitt är alltid med i bilen!Helena:

Hej! Jag undrar hur stor förstoring man kan göra utan att den blir för pixlig? Jag har en 10 megapixelskamera (canon eos 400D). Har en fundering på att göra en förstoring på en canvasduk men vill gärna att det ska se bra ut =)


Svar:

Med 400d:n ska du kunna göra en förstoring uppåt någon meter, men det beror på vilket ISO-tal du använt och hur bilden är exponerad i övrigt. Pixlarna kan vara olika synliga på olika bilder tagna med samma kamera. Kolla med ditt fotolabb om de kan hjälpa dig, det är nog det bästa!Sara:

Har du några tips inför hur man fotar bra bilder på dop... Tycker att det blir väldigt svårt ljus i kyrkan... Tacksam för snabbt svar... (Ska på dop nästa söndag)

Svar:

Att fotografera utan blixt i kyrkor är svårt eftersom de ofta är mörka, och det enda man kan göra är att ha en bra kamera och ljuskänsliga objektiv (med stor bländare). Då kan man i största möjliga mån undvika att få rörelseoskärpa. Jag fotograferar alltid med 1600 ISO i kyrkan, och oftast med mina största bländare (mellan 1.2 och 2.8). Du kan läsa mer i tidigare svar i kategorin om både kyrkor och ridhus (som också är mörka ställen med snabba objekt).Maria H:

I ett tidigare svar har du skrivit att du skulle lägga ut två bilder. En före-bild och en efter-bild, då du har justerat bilden i ditt bildbehandlingsprogram. Min fråga till dig är om du inte kan visa några ex. på bilder som du har bildbehandlat?

Om man behöver göra rent sina objektiv. Kan man använda vanligt fönsterputs till rengöringen eller förstör det objektivet? Har du något annat att rekommendera.

AKP undrar lite samma sak: Vad innebär "redigera" för dig? Hur pass mycket förändringar gör du i dina bilder? nyfiken

Svar:

Jo, jag har tänkt visa före/efter-bilder, kanske kommer nästa vecka om jag hinner! Redigering för mig innebär att jag gör bilden så bra som jag bara kan, i kontrast, mättnad och färgbalans, och för att framhäva motivet så mycket som möjligt. Jag ska förklara mer när jag visar före/efter-bilderna!

För objektiven finns det särskild rengöringsvätska (enklast i sprayform) och små rengöringsdukar. För rengöring av sensorn inne i kameran rekommenderar jag en Lenspen - tryckluft etc funkar sällan som man vill. Allt detta finns hos din lokala fotohandlare eller tex på Scandinavian Photo.Helena:

Känner du till några bra distansutbildningar? Strävar inte efter att bli fotograf, men jag älskar att fotografera och vill lära mig mer...

Svar:

Tyvärr Helena, jag känner faktiskt inte till några distanskurser! Kolla med de bättre skolorna, tex Folkhögskolan i Hemse, Fotoskolan i Gamleby eller Nordens fotoskola på Biskops Arnö. Om de inte själva har kurser på distans har de säkert kortkurser eller vet bra utbildningar på distans som du kan söka.

Sååå... det var kvällens laddning av Mettesvar! Till nästa gång - ha det gott och fotografera mycket!

Nu i 23 länder

Mettes fotoblogg - nu i 23 länder! Inte illa!

Ledarländerna är som följer:

Guld:       Sverige
Silver:      Finland
Brons:     Tjeckien

(sedan följer Norge, Danmark, Tyskland, Holland, England, Canada, USA - men var är Jamaica?)


Det var väl en överraskande trea, eller hur? Undrar vilka ni är, mina läsare i Tjeckien (jag blir så nyfiken) - och skriv mer än gärna i kommentarsfältet hur ni hittade hit!

Nu får det bli godnatt och gå hem från jobbet för idag. I morgon bröllop mellan Anna & Jeremy i Ängelholm!

Jag ska försöka hinna!

I helgen ska jag försöka svara på de frågor som kommit in i Fråga Mette-inlägget, jag vet att en del av er har bråttom men jag måste göra lite annat först :-)

Men passa gärna på att fråga innan dess (i det inlägget, inte här, då kan jag inte hålla reda på dem :-)) så kan jag svara samtidigt!

Nästa mål

God förmiddag allihop!

Hoppas ni har det fint trots regnet (i alla fall här i Skåne).

Jag tänkte berätta lite om planerna framöver! Nästa mål med bloggen är att någon gång under hösten nå minst 400 besökare på en dag - det skulle vara rekord om man räknar bort när jag blev intervjuad i Helsingborgs dagblad (då var det över 600 besökare, så dit får vi sikta nästa gång kanske :-)).

Jag kommer att göra om hemsidan helt och hållet under hösten, den är faktiskt gjord (av mig) för snart fem år sen och för min egen del har den känts gammal länge... Det ser jag verkligen fram emot.

Som jag berättat tidigare kommer jag också att starta en webbshop med egna bilder, produkter med mina bilder integrerade (tex vykort) och sådant som kan vara bra att använda sig av när man håller på med foto (tex album).

Dessa tre kommer jag också att försöka matcha med varandra så att det dels är enkelt att klicka sig runt emellan dem, och dels rent designmässigt sammanhållet.

Den sista punkten är att jag MÅSTE försöka komma till skott och skaffa mig en bra logga.

Spännande höst alltså!

Om du har idéer eller önskemål om ovanstående som du tycker skulle vara bra, är du varmt välkommen att kommentera eller maila mig på [email protected] - det är jätteviktigt för mig att höra vad du som kund, bloggläsare och användare tycker.


Många idéer gror i mitt huvud länge innan de plötsligt poppar upp och blir mer levande. Att kunna slappna av några dagar i Nättraby och på Öland i somras gjorde stor nytta för växtkraften "på övervåningen"! Tid att tänka är en nödvändighet för att komma framåt.

Här en bild till från sommarkalaset på landet:

Och så några bilder från Öland och friggeboden som vi sover i när vi hälsar på min bästa vän Nina och hennes familj - sådana här vardagsbilder tar jag oftare nu när jag har bloggen men det är ganska skönt att bara observera med kameran även annars numera. Lite meditation faktiskt.Hoppas du får en trevlig helg! Nu dags att fortsätta med dagens schema från förra inlägget :-)

/Mette

Dagens schema

1. Redigeraredigeraredigeraredigeraredigeraredigeraredigera.

2. Svarapåmailsvarapåmailsvarapåmailsvarapåmailsvarapåmail.

Däremellan hoppas jag kunna passa in lunchen när Klüftan skuttar till sig ett guld (silver/brons)!

Vinnarna i entimmestävlingen

Stort grattis till de tre vinnarna i tävlingen:Förstapriset (en förstoring i storlek 30x45 cm) går till:

JOHANNA - Inredning & pyssel
som gissade:

"Du har fått 30 000 besökare och gör ett glädjeljud och firar med en blomma. =)"
(närmare än så kan man väl nästan inte komma? Vilken bra gissning Johanna! Grattis!)Andrapriset (20 st vykort) går till:

JENNIE som gissade:
"Oj svårt, du är imponerad att du uppnått antalet läsare som du vill tills på lördag redan!"
(också nästan rätt ju! Duktig du är Jennie!)Och
tredjepriset (en förpackning fotohörn) går till:
EMMASUSANNA
som gissade:

"Du kollar antalet besökare och blir alldeless till dig av förvåning när du ser resultatet :)"
(nära nära! Bra gissat Emma!)

Maila mig era hemadresser ([email protected]) så kommer priserna på posten! Folkets jubel!

Alla tre tjejerna har bloggar, klicka på deras namn så hittar ni dit!
Jag måste också tacka alla er andra
otroligt alerta läsare som dels hittat tävlingen i rätt tid, dels bidragit med så många roliga gissningar!

Dessutom: en extra humorutnämning (och äran) går till Jessica Arvidsson vars klockrena stavning på den klassiska ramsan vek Mette dubbel, ojojoj:
"Du är totalt uppslukad av OS och hejar engagerat och frenetiskt på atleter av alla de slag med den klassiska ramsan wö-ö-o-wö-ö."


Det var verkligen roligt med entimmestävling, och tävlingsformen kommer säkert att återkomma framöver! Nu blir det födelsdagsfirande och tååårta för Tim som fyller år! Ha en fin dag alla mina bästa läsare!

/Mette

Tävlingen avslutas NU!

STOPP OCH BELÄGG! Nu är det slutgissat i entimmestävlingen!


Det rätta svaret är att JAG HURRAR FÖR ATT BLOGGEN NU HAFT ÖVER 30,000 BESÖKARE!

Se så glad jag är för att ni finns bästa bloggläsare:

Antalet besökare har till och med hunnit bli 30,438 i skrivande stund, heja heja!

Strax meddelar jag vinnarna i tävlingen!

Entimmestävlingen avslutas om tolv minuter!

TÄVLA HÄR!

Entimmestävlingen avslutas om 30 minuter!

Jag skrattar redan åt alla era roliga svar!

Tävla HÄR!

Entimmes-tävling! NU!

Tjohoo! Då drar tävlingen igång!

Ditt uppdrag är att gissa:


VAD GÖR JAG PÅ BILDEN?

(tävlingen är avslutad!)


Fantasifulla bidrag mottages nu under exakt en timme! Tävlingen avslutas alltså kl 16.16 då jag också talar om det rätta svaret samt de tre vinnarna.

(om ingen eller flera gissar rätt lottar jag ut priserna)Priser:

1. Förstapriset är en förstoring i storlek 30x45 cm, färdigmonterad på Kapa-platta (utfallande, dvs inga kanter/ramar) och bara att hänga upp på väggen! Signerad av mig förstås :-). Detta är bilden du vinner (klicka för större):2. Andrapriset är 20 st vykort som du kan skicka till dina vänner för att göra dem glada! (i dessa elektroniska tider puffar jag lite för snigelpost ♥). Bilden på vykortet har jag förstås tagit, den heter "Glädje" och ser ut så här (klicka för större):

3. Tredjepriset är en förpackning fotohörn (de trekantiga genomskinliga som man sedan kan ta loss bilden från igen). Förpackningen innehåller 250 st.Får jag be om största... möjliga... tysssssstnad.....

NU KÖR VI!

Vi ses igen om exakt en timme!


* TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! *(Pssst! Om du inte har någon fantasi just idag är en liten ledtråd att det är något som har med bloggen att göra!)


Du har väl inte tappat stinget?

Håll ögonen öppna, en liten fågel har viskat i mitt öra att entimmestävlingen kan lura bakom hörnet...

I morgon (torsdag) blir det tävling!

Och vill du vara med gäller det att du hänger med i svängarna och håller koll - tävlingen kommer nämligen bara att vara öppen för svar i en timme!

See you tomorrow...

:-D

Och ja, fem plus!

Jag skrev ju här igår att jag önskade mig tre prenumeranter till på Bloggkoll - jojo, som sagt, ni är så pålitliga bästa läsare, fem till har det blivit! Uppe i 68 st! Heja heja!


Ni är allt pålitliga ni!

Ni vet det här inlägget om rekordet? Jag tror inte att det dröjer ända till helgen...

Hjälp! Monte Carlo Nights?

Jag letar efter en låt jag hört på radion, tror den är instrumental, och tror att den heter Monte Carlo eller kanske Monte Carlo Nights. Den LÅTER verkligen som man föreställer sig en kväll i Monte Carlo, med casinon, limousiner, aftonklänningar och smokings, drinkar...

Låten kan mycket väl vara flera decennier gammal men problemet är att jag inte HITTAR den! Inte på You Tube, inte på Google, inte någonstans! Där är bara en massa hiphoppande gangstas och sånt och min låt är mer typ... Sinatra.

Förstår ni? NÅGON som vet vilken låt jag menar? Hjälp! Jag blir dig evigt tacksam!

Alla frågor

kan du ställa i Fråga Mette-kategorin i det här inlägget! Då är du nämligen också med i utlottning av en förstoring (plus att jag kan hålla reda på frågorna).

Tack!

Jag önskar mig...

...fler prenumeranter! (får man önska saker så här en vanlig tisdag?)

Jag har lagt in prenumerant-ikonen överst i menyn till vänster, bara att klicka på den och sedan på plustecknet för att bli prenumerant (ja, ja, och fylla i några korta rader med uppgifter).

Eller så kan du klicka på "Följ bloggen"-ikonen sist i varje inlägg (och fylla i där istället).

Bloggkoll är en tjänst för dig så att du enkelt och smidigt hittar dina favoritbloggars inlägg. Vet du inte riktigt hur Bloggkoll fungerar? Klicka här för att komma till en söt liten film som visar dig!

/Mette


PS. Just nu tisdag kl 13.35 har jag 63 prenumeranter, tror du att jag kanske kan få i alla fall tre till idag? Det vore så roligt! Klicka bara på "Följ bloggen"-ikonen här nedan!

Välkommen som prenumerant!
Vart längtar du?

När det är skolstartstider längtar jag alltid tillbaka till Boston och världens bästa skola, och dessutom blir jag så vansinnigt sugen på att plugga! Älskar att lära mig saker!

Next up to learn:

- allt om webbshoppar
- allt om nya hemsidor
- allt om bloggdesign

Jag börjar där. Klar om... sisådär... fyra år kanske...?

Vart längtar du?

Dagens låt

Coola Katy Perry's I kissed a girl - på högsta volym får man allt en bra skjuts i humöret!!!

Låt oss fira: Ullis och Peters 1-årsdag!

Ullis och Peter gifte sig i maj 2007 och i år frågade jag om jag inte kunde få fotografera dem runt ettårsjubileet. Det fick jag :-)

Vi diskuterade länge och väl via mail var vi skulle vara, tills Peter kom på att Snapphanestallarna var platsen han längtade till! (Jag försökte få dem att klä sig i snapphanekläder men gick bet, kanske till tvåårsjubileet...?)

Till saken hör att Peter är från Waxholm, Ullis från Ängelholm och de är bosatta i Uppsala - det blir alltså en lätt fight mellan den ganska kaxige uppländska knekten (eller rikssvensk som han kallar sig själv) och oss här nerifrån snapphaneland... hehe... Om Ullis är på vår sida fortfarande vet jag faktiskt inte, kolla själva:

Nä, innerst inne tror jag nog hon är ganska skånsk men förstås får hon kanske låtsas inför maken... eller vad säger du Ullis?

Nåväl, trams åsido var det nog den regnigaste dagen i mannaminne. För att komma dit kör man till trakten av Örkelljunga och får sedan gå en bit längs ett vattendrag (som var översvämmat) och en bergssida (där det trillat ner fullt med rotvältor) och korsa vattnet både en och två gånger. Till detta ett ösregn som tog sig in överallt.

Vi höll självklart humöret uppe och anlände till slut till platsen som var magisk - väl värt vandringen! Tyvärr hade några ligister skräpat ner och krossat trädgrenar så jag tog inga översiktsbilder men här kommer nu äntligen porträtten. Glöm inte att det var kallt, alla var helt genomblöta av regnet och de stackars modellerna måste ha frusit hur mycket som helst men knotade inte det minsta:

Snapphanestallarna är beläget i klippformationen Trollehallar och ligger på en höjd, där snapphanarna gömde sig med hästarna för att hålla utkik (och överfalla) svensken. Det stupar brant ner på ena sidan i en djup ravin (som mest 30 m), och med största försiktighet fick de stå och mysa lite där ute på kanten:

Den här bilden tycker jag mycket om:

Ni kanske känner igen Ullis? Hon har ju varit med på bloggen förut, kolla här! Gullig är hon i alla fall, och har blivit en väldigt god vän det senaste året. OK då, Peter också (fast vi är mailar inte liiika ofta). Vi tog också en jubileumsbild, liknande en av dem från bröllopet förra året:

Men nu till mina favoriter, ojoj vad jag gillar de här! Ljuset, omgivningen, känslorna...TUSEN tack bästa Ullis och Peter för den härliga dagen, ert tappra mod och tålamod i regnet, och för att ni är så goda vänner med oss fortfarande (men fighten mellan Uppland och Skåne går vidare).

Det gör inte saken sämre att Peter fyller år idag, så grattis till dig där uppe i Uppsala (långt från snapphaneland)! Hurra hurra!

/Mette


PS. Det var Ullis' näsa i förra inlägget! Var tvungen att visa henne i full mundering så att ni förstår hur regnigt det verkligen var!

PS 2. Efter fotograferingen tog vi en annan väg tillbaka och kände oss ganska dumma, fniss fniss, för om man sneddade i en annan riktning kom man efter 50 meter till en parkeringsplats och en mycket bekväm grusväg som ledde till där vi
ställt bilen sådär en trekvarts terrängklättrande längre bort...

PS 3. Här kan du läsa mer om snapphanarna.Vems är näsan?

Det får ni veta nästa gång det blir ett bildinlägg! Gissa går bra (nähä du P.L. din gamle knekt, du får INTE gissa!)

En ledtråd är att den setts förut här på bloggen!


Spännande!

Som jag skrivit tidigare har jag planer på att utöka verksamheten en del under 2008-2009 med bland annat en webbshop, och det är SÅ spännande! I shopen kommer ni att hitta mina bilder (förstås) i olika varianter men också produkter som har med foto i övrigt att göra.

Jag kommer säkert att vilja testa sortimentet på er läsare först, för att höra vad DU skulle vilja se i shopen och vad du tycker är bra funktioner/service/tjänster, det är ni väl med på, eller hur? Om jag känner mig själv rätt blir det säkert lite priser till utlottning bland er som deltar :-)

Har du idéer eller önskemål redan nu är du självklart mycket varmt välkommen att kommentera!

Har du hittat en webshop som du tycker fungerar utmärkt, eller kanske inte så bra? Tipsa gärna! Vad var det som var bra/mindre bra? Maila mig gärna på [email protected].

Tack gullisar ♥

One week, one dream, one Mettes fotoblogg?

Ja nu blev jag lite Phelps-inspirerad som ni kanske hör och undrar om det går att slå rekordet den här veckan? Drömmen är att nå 30,000 unika besökare senast lördag...

(Då har vi nämligen ökat besökstakten ytterligare ett snäpp och det ÄR ju så roligt! Klicka här för att läsa mer)


Vill ni hjälpa mig? Tipsa gärna släkt och vänner om bloggen!

Just nu är siffran 29,418 och med tanke på att ni brukar vara minst tusen här varje vecka så borde det gå, men säker kan man ju aldrig vara (vi har lite konkurrens av OS just nu, tror jag minsann ;-)

Heja heja er!

/en förhoppningsfull Mette

Bröllopsfotograf Ängelholm // Tåstarps kyrka: Kristina och Patrik (Göteborg)

Nu, ännu ett efterlängtat bröllop här på bloggen! På midsommardagen gifte sig Kristina och Patrik från Göteborg, i Tåstarps kyrka utanför Ängelholm. Kyrkan ligger på en höjd med milsvid utsikt över slätten, och omgivningarna runt den var verkligen som valda till en porträttfotografering!

Här är brudparet framför kyrkan och sin fina transport:

Tim (som var med och hjälpte till) brukar nog hålla ett extra öga på brudgummarna, för han sade efteråt om Patrik: "Han var nöjd, han!" och jag tycker det syns på varje bild hur otroligt glada de båda är för varandra:

Kristina hade gjort sin fantastiska frisyr själv, det blev jag mycket imponerad av. Lockarna var underbara:

Vi hade hittat ett sädesfält som vi gillade allihop och begav oss dit för att ta miljöbilder. Det fina vädret till trots blåste det massor, och det var en utmaning att hålla hår och kläder på plats, för att inte tala om hur tårögd man kan bli när fotografen vill att man ska vända ansiktet mot vinden... Så duktiga de var, Kristina och Patrik, vilka "happy campers" - på strålande humör under hela fotograferingen!

Ett par härliga ögonblick från platsen (ni ser att de är "ganska" förtjusta i varandra, va?):
När jag sedan lite försiktigt antydde att det hade varit vackert med dem ute i fältet, tog Patrik kommandot på stubinen och lyfte helt sonika upp Kristina och vadade dit! Jag tror nu inte hon hade så mycket emot det för det var mycket skratt och tur det, SÅ härliga bilder det blev:Sommarbuketten:

Vi fortsatte sedan en bit längre bort från kyrkan till en liten sjö där vi tog resten av bilderna:

Jag avslutar med min favorit, så gullig:

Tack gulliga Kristina och Patrik för ett roligt uppdrag! Vi hörs snart igen!

Nu får det vara nock

som di sär här i Skaune. Slutjobbat för dagen, men kanske blir det ett blåsigt men ack så vackert bröllop bloggat i helgen och annars på måndag (beror på om jag får av färgen från fingrarna, målar om trämöblerna i ateljén).

Tills dess, ha det gott!

/M

Hjälpmedel

Mina bästa arbetskompisar är mitt stora glas kaffe, och min mapp som heter "All musik" (10 000 låtar)

(och Miranda förstås som alltid är med mig här i ateljén)

Hörde idag att ett tysk-franskt forskarteam halvt på skämt jämställer musik med doping, eftersom Michael Phelps lyssnar på hiphop ända fram till sekunderna före loppen.

Doping är ju inte ok, men musik kan jag tänka mig. Tur. The need for speed...

Fastnade x 2

Jag tog min lunch så sent jag kunde så att den passade in med lite OS jag ville se och så FASTNADE jag framför semifinalen i tennis, den tog ju aldrig slut!

Inte nog med det, under tiden (eftersom jag fick så dåligt samvete) kollade jag lite hästannonser, vad som säljs och till vilket pris (eftersom vi kanske ska sälja Janna) och då blev jag så himla ledsen... depp depp. Ringde bästisen Nina och fick prata av mig lite. I alla fall så är jag back by the computer nu och ska fortsätta jobba, det man inte gör på dagarna får man göra på kvällarna säger egenföretagaren!

Har du fastnat någonstans idag?

Bröllopsfotograf // Wedding photographer Höör Bosjökloster: Laila & Erik (Filippines // Netherlands)

On June 14th me and Tim went to beautiful castle Bosjökloster by Ringsjön in Höör. We were going to shoot Laila and Erik's wedding and my expectations were set high since I knew this couple's gorgeous and the venue amazing! Laila told me in advance that she doesn't find herself photogenic... I can't say anything else but that both the couple and the surroundings showed their best side to us, and we had a blast!

Laila is Swedish with relatives in the Filippines, and Eric being from the Netherlands also brought a lot of foreign guests. They both lived in Great Britain for several years where they also met! The castle church is so special and nice and so it was filled with people from all around the world:
When Laila and her father walked up the aisle, tears ran down her face from affection and we were all very touched by her emotions:

Tears soon turned into smiling...

Looking so proud and happy!

Like I said, Bosjökloster is absolutely faboulous as a wedding venue! Here we are on our way to shoot the portraits after the ceremony:

Frontside of the castle, overviewing the lake:
This was such an adorable moment:

The stunning bride and groom:
And Mette being an eye-lashes-fan just had to get a few shots of those:

The sky suddenly darkened and a very delicate summerrain started falling through the sun rays - we took shelter under the trees and the couple under my umbrella. These are my favorites, Laila and Erik look so much in love and are seriously glowing! Especially the last one...Thank you Mr and Mrs de Vries for a great day, it was so much fun getting to know you!

For those of you who, like me, find Bosjökloster a place worth visiting, they have a café and restaurant open in the summertime - all information you need you can find on their webpage here. The gardens are open all year.

So... Which image is your favorite?

(And for the photogenic part Laila, I think I proved you wrong :-)
50 år!

I morgon fyller Madonna 50 och jag tjuvstartar firandet med att lyssna på ALLA hennes låtar jag har. Favoriterna är nog fortfarande Sorry och Hung Up faktiskt :-) Jag var inte överförtjust i henne som artist när jag var yngre, men med åren har jag begripit vilken otrolig människa hon är. Dels hennes målmedvetenhet, och dels förmågan att plocka upp trender precis innan de slår både inom musikaliskt och i hennes videos. Fasen. Cool är hon alltså.

Det här kommer hon ju att läsa så: GRATTIS MADONNA!

(Fniss)

En teaser...

I morgon ska jag blogga det här brudparet:

Jodå, de ÄR där!!!

Snygga är de också vill jag lova, och inlägget blir på engelska för Erik är från Holland och Lailas släkt från Filippinerna. Worth waiting for, I promise!

Ses i morgon!

BTW, 28 661

Några siffror till såhär innan morgonkvisten blir förmiddag: antalet unika besökare på bloggen uppgår nu till 28 661 st sedan i december. Mitt mål är att nå 30 000 före 24 aug för då har jag ökat medlet sedan vi nådde 20 000 st och vore inte det roligt?

Det är ett snitt på 134 st om dagen fram till den 24:e... vad tror ni? Joooooo, klart det går!

En bild får ni också, den är från ett kaffekalas till min mormors ära (hon skulle fyllt 96 år den 13 juli) och vi samlades hela släkten på Landet, de två sommarstugorna i Mjövik i Blekinge. Det här är barndomssomrar för mig, sockerdricka nej för bövelen det är ju FRUKTSODA (och JO Linda, jag lovar, jag tycker det är STOR skillnad men jag kanske får skylla min analfabetism på att det alltid fanns både och hos mormor och morfar? Men Pommacen ser du va? Fniss) och Pommac, dukarna, den prickiga koppen...Nåväl, 06.16

Bara 46 minuter senare än jag tänkt klev jag upp ur sängen med ett leende som vanligt - jo, faktiskt, jag är nästan alltid glad när jag klivit upp! Kanske inte ska skylla på Tim som glömde peta till mig innan han åkte till jobbet, haha, resultatet hade förmodligen blivit detsamma ändå. Det är så gött att ligga kvar lite extra, särskilt när stormen viner och sängen är så mycket varmare än vad det är i sovrummet!

Hoppas ni får en bra dag idag! Här ska det JOBBAS!

05.30

Time is always now, sägs det... fast just idag är detta tiden för när jag ska gå upp i morgon och fortsätta jobba - jag tycker jag är på jobbet hur många timmar som helst och hinner ändå inte det jag tänkt! I morgon har jag planerat halvtimmesvis, noga som attans, så nu jädrar... Ledsen att ni som mailar får vänta länge på svar, men mina dygn innehåller fortfarande bara 24 timmar (och ingen har ännu skvallrat om var man kan köpa fler) och på något sätt räcker de inte riktigt till...

Har i alla fall roliga planer för hösten, ny hemsida, webshop, stor specialtävling för ER och så förstås alla roliga uppdrag under tiden! Jag älskar mitt jobb!

Sov gott kompisar,

/M

(Tror ni jag kommer upp halv sex...? Tur Tim ska till jobbet då, annars vet jag inte, hehe)

Mette svarar del 15

Och med tanke på förra inlägget kan jag också passa på att svara Maria som undrade:

Hejsan, jag undrar hur du sätter ljuset när du fotograferar? använder du en extern blixt, reflexskärm eller vaad? :D


Och svaret på frågan är att jag aldrig ljussätter utan enbart använder mig av befintligt ljus. Det gäller bara att hitta de rätta ställena :-) I undantagsfall använder jag mig av reflexskärm/upplättningsblixt om det är VÄLDIGT soligt och det är nödvändigt för att inte få usla skuggor i motljus eller sidoljus, och någon gång emellanåt fotograferar jag tex bröllopsfester på kvällen vilket också kan kräva extern blixt. Jag har en Canon 550 EX, inte särskilt ny alltså (från 2004) men fullt fungerande.

Ooops oops! Inte ställa frågor i detta inlägget utan HÄR! Välkomna!

Åhhhh...

"Fick" just en nygammal kompis - en classmate från USA som jag inte pratat med på flera år hittade mig på Facebook (love FB, fortfarande, i lagom mängd förstås). Han har alltid varit så grymt duktig och låg långt före oss andra i estetik och perfektion redan i skolan, men bilderna han har tagit nu är så jäkla snygga så jag blir både avundsjuk och inspirerad på samma gång, haha! Han gjorde reklamkampanjer redan då (1998) och nu har han kunder som Bodum & Martha Stewart.

Way to go Adrian!

Här kan ni kolla hans nya hemsida.


(Kan man tänka sig att Mette slutar med sin studioblixtångest och förstår nu att avaliable light är fullt tillräckligt?)


Börja öva!

Jag tippar att "Där du andas" från nya Arn-filmen kommer att bli den mest spelade låten på bröllop nästa år.

Där du andas
där du älskar
Vill jag leva
min stund på jorden


Som klippt och skuren! Börja öva nu, alla solister och körer :-D så att vi får rysa lite extra av välbehag nästa sommar...

Mamma Kero...

...skriver:

Dessa bröllopsbilder är sagolika! Helt enkelt sagolika, du tar alltid underbara bröllopsbilder, men dessa är sagolika! Så mycken kärlek de utstrålar, inte BARA från brudparet, du har tagit bilderna med stor kärlek oxå! Sagan-om-ringen-bilden och den över är outstanding!

Och inte nog med det, hon skriver också:

Mycket fina bilder! Jag älskar dina bröllopsbilder! Det är samma känsla jag får av dem som att kolla i stora glansiga inredningstidningar! Jag bara njuter! Du har ett makalöst bröllopsöga! Synd att jag är gift sedan 20 år och inte bor i Skåne!

Detta är bara ett exempel på hur otroligt lyckligt lottad jag är som 1) får jobba med något jag älskar, 2) får träffa alla härliga brudpar, barn, familjer och 3) har så underbara läsare som ni! Om ni bara VISSTE hur glad jag blir för era kommentarer, allihop, det är det bästa som finns när man loggar in och ni har skrivit något! Ta nu åt er allihop, jag uppskattar er verkligen!!!

T A C K K O M P I S A R !

(fast akta så jag inte får hybris, jag har känt hur det börjat kittla lite bakom höger öra, kan det vara det tro?)


Jesterdej's risallt

Nä förlåt, ska sluta med min tramsiga svengelska snart - kan inte låta bli att få dessa knasiga stavningar i huvudet bara!

Igår undrade jag hur många unika besökare vi kunde komma upp i med tre bloggade bröllop: 347 st blev det! Inte illa!

Jag hann också se att jag låg och svajade på plats 17 på Bloggtoppen för Fotobloggar men idag på morgonen halkat ner till plats 20 (vilket för den delen också är hur roligt som helst!). Jag jagar vidare i min Quest For Nevnarien, haha, nä det klarar jag aldrig Elin, du ligger sååå långt före!

Idag håller jag tummarna för inte allt för mycket nederbörd, familjeporträtt på schemat.

Ha en bra dag!

/M

Jag undrar sa flundran

Om det kanske skulle kunna bli besöksrekord här på bloggen idag, med tre bloggade bröllop? Vad tror ni? Har för mig att jag aldrig haft fler än 400 besökare på samma dag (förutom när jag var intervjuad i HD, då blev det kanske 600) och de där 383 och så har nog varit när Emelie och Elin har länkat (tack, tjejer, för alla besökare som trillat in här från era bloggar).

Så vad tror ni? Hur många kommer vi upp i? Gissa gärna!


...ingen som vill gissa...??? Just nu (kl 19.20) är det 260 st besökare idag.


Bröllopsfotograf Helsingborg // Villa Thalassa // Pålsjö slott: Thereze och Fredrik

Nu vet jag en familj och kanske en hel släkt som sitter som på nålar och väntar på det här inlägget; äntligen, eller hur?

Thereze och Fredrik är båda sjuksköterskor på Helsingborgs lasarett och Oh Boy! är de vänliga och omtänksamma! Man vill bara ta hem dem, behålla dem och aldrig lämna tillbaks dem ;-D

Deras bröllopsfotografering startade vid Villa Thalassa i Helsingborg. För att undvika att deras gäster som bodde på vandrarhemmet såg dem, fick vi smyga iväg (ja, vi smög med rullstol, can't you imagine?) en bit ifrån själva hotellet. Det var absolut ingen nackdel för vi hittade MAGISKA platser! Hela området runt Villa Thalassa och Pålsjö slott var fyllt av härligt ljus...

Det vackra brudparet:

Thereze har nog de blåaste ögonen i hela Skåne...

Och Fredrik kommer lätt på andra plats! Ett styck strålande brudgum:
När jag vid vår första kontakt frågade vad de önskade sig för bilder sade de att de ville att det skulle synas hur kära de är. Jag kan inte säga att jag fick kämpa så där jääättemycket för att fånga den kärleken... De var helt enkelt så oerhört NÄRA varandra, man märkte att de växt ihop under sin tid tillsammans - och det var inte svårt att få dem att pussas precis:
Innan fotograferingen åkte Tim och jag runt i området och letade platser, och vi hittade en helt sagolik plats som jag inte hade en aning om fanns. En lång häck, välklippt och som såg ut som vilken häck som helst på utsidan men där en nästan gömd ingång tog en in INUTI häcken - det kändes som Sagan om ringen!

Några detaljer:

(fantastiska färger i buketten, eller hur?)Så var det dags att bli herr och fru Losvall, i Raus kyrka. Nog för att det var enastående fint...

Men jag undrar om inte den här lille krabaten stal det mesta av föreställningen:Melvin kunde man alltså inte hålla ögonen ifrån, men jag lyckades fånga vigselceremonin lite grann också:Gratulationerna i det lilla lusthuset bredvid kyrkan - vilka härliga ögonblick:
Det här är min favorit, de är så gulliga:

Till sist en bil-bild som jag verkligen gillar, kolla in glansen i lacken och färgerna på himlen och blommorna - ser allt lite utomlands ut tycker jag... förutom svenska flaggorna då ;-)

Tack hela familjen Losvall för att jag fick vara med på er dag! Hoppas att vi får möjlighet att träffas igen!


Vilken bild är din favorit? Kommentera gärna!

Bröllopsfotograf Torekov // Burensvik: Malin & Jimmy

På nationaldagen den 6 juni 2008 gifte sig Malin och Jimmy. Vi träffades i Burensvik söder om Torekov, för att fotografera deras porträtt. Det här måste varit en av de varmaste dagarna på hela sommaren! Helt vindstilla, stekhett, och luften dallrade över marken ni vet så att det ser ut som man föreställer sig en hägring? Puh! Det svåraste var att med de förutsättningarna få bra bilder utan alltför skarpa skuggor, och ändå visa det söta brudparet i den vackra miljön.

De var så fina i sina bröllopskläder, och kolla den ovanliga designen på Malins klänning - jättehäftig! Om ni höll ögonen öppna såg ni kanske denna bilden i lördagens HD/NST?

Havet var mycket inbjudande, minihamnen så söt, och Malin och Jimmy så kära:

De har ett speciellt sätt att hålla handen eftersom Malins hand är så liten i jämförelse, himla gulligt:

Lite längre upp, en bit från vattnet, hade jag sett en äng med de mest fantastiska växter som såg ut som bomull, i massor! Helst hade jag velat slänga mig på mage i blomhavet och fotografera i markhöjd, men här satte rullstolen p - det fick bli i sitthöjd men gick så bra det också. (Någon som vet vad det är för växter?)

Det kändes också som en saga:
Specialredigering på en av sagobilderna:

I slutet av fotograferingen åkte vi upp till min favoritplats, bästa-ljuset-på-hela-Bjäre, reservspoten av alla spots, lilla parken utanför Hovs kyrka, för att kunna ta närbilderna i den mjuka skuggan. Och ve och fasa! De hade huggt ner nästan alla träden! Som tur var hittade vi en minimal liten plats bakom en av byggnaderna så det blev toppen i alla fall, men ledsen fotograf som blivit av med sitt favoritställe... (Inte så farligt dock, har hittat ett nytt inte alltför långt från det första, hehe).

Här är vackra Malin i skuggan:

Och Handsome Jimmy:

Till sist deras händer med ringarna - jag tycker den här bilden är extra känslosam på något sätt, så öm:


Tack bästa Malin och Jimmy för en rolig fotografering, vi hörs igen!

Kanske kommer det till och med två (!) bröllop till här idag...

...ska bara ta en snabb kaffe med kompisen Cicci! Här är en bild på henne från en sen lördagkväll för några veckor sen:


Gissa vad hon gör...?

Fråga i frågeinlägget...

Hej alla goa läsare,

MÅSTE bara be er att när ni har frågor så ställ dem HÄR - om ni inte gör det kan jag aldrig hålla reda på dem ;-D

Hälsningar den något förvirrade fotografen som annars går vilse i sin egen blogg...

Hej kompisar!

Hoppas ni har en finfin måndag! Strax kommer jag att blogga ett bröllop... och ett till... så håll ut, bästa familjen Axelsson och bästa familjen Losvall! Bara en liten stund kvar!


Will traj

To blog a wedding or two this weekend, annars blir det på måndag! Håll ut!

Kram & trevlig helg!

Mette svarar: Du Vann!

Som ni kan läsa i förra inlägget lottar jag nu ut en förstoring eftersom ni nått upp till 50 kommentarer i det här frågeinlägget!

Tim fick säga ett nummer och vinnaren den här gången är....


T H E R E S E !


GRATTIS! Du får välja en förstoring (18x24 cm) av de tre bilderna i inlägget, eller någon bild här från bloggen i övrigt!

Mettes svarar del 14

Ojojoj! Nu är ni uppe i 50 kommentarer i inlägget där ni kan fråga mig saker - jag kommer därmed att lotta ut en förstoring lite senare ikväll bland de som frågat!

(Har ni fler frågor så ställ dem där, och glöm inte kolla igenom kategorin "Mette svarar" först - ditt svar kanske redan finns!)

Jag har legat efter lite med svaren... men här kommer de:


Annika Behr:

Tack för alla dina fantastiska bilder som inspirerar mej! Jag håller på att lära mig att fota med min systemkamera och får inte riktigt till motljusbilderna. Älskar att fota i motljus med skidåkning och utomhuslekar i tanke. Har du några tips på inställningar som kan förenkla det?

Svar:

Hej Annika! Tack för dina vänliga ord! Motljusbilder kan vara lite klurigt och det är egentligen bara övning som gäller. Prova olika inställningar, tex att över- eller underexponera, eller att använda upplättningsblixt för att ljusa upp skuggorna. Blixten kan du ställa in på lite lägre effekt om du tycker det blir för stor skillnad. (Jag vet inte riktigt vad du menar med att du inte får till dem, men gissar att du tycker de blir för mörka?) Prova också att befinna dig i en vinkel lite från sidan, så att solen inte kommer direkt in i kameran. Om du inte gillar färgreflexerna som kan uppstå, kan du använda dig av ett motljusskydd som du skruvar på linsen. Det är också så att en del objektiv klarar motljus bättre än andra och där handlar det enbart om pris (ju dyrare dest bättre tyvärr...)Malin:

Hej Mette! Kanske en dum fråga, men vad innebär ISO? Jag har aldrig riktigt fått kläm på det. Sen undrar jag vad en spegelreflexkamera är?

Svar:

Det finns inga dumma frågor, Malin ;-)

ISO är ljuskänsligheten. Förr fick man använda olika sorters film för olika ljusförhållanden, men med digitalkameran kan du ändra ISO för varje enskild bild - toppen! Rent tekniskt är dte en djungel att förklara men enkelt förklarat talar du om för kameran att "nu är det jätteljust så här behöver du inte anstränga dig så mycket" eller "här är det jättemörkt så nu får du kämpa lite". ISO-skalan går oftast från 100 upp till 1600 på enklare kameror, det finns även ISO 50 och 3200 eller tom 6400. När det är ljust ute använder du ett lågt tal, när det är inomhus på kvällen tex kan du behöva det högsta talet du har. Nackdelen med höga ISO-tal är att det blir brus, dvs missfärgade pixlar i bilden vilket inte är så snyggt (men kan avhjälpas en del i Photoshop). Du måste därför avgöra om det viktigaste är att du får in ordentligt med ljus i kameran (tex om människor rör sig och du behöver kort slutartid) eller om det kanske inte gör något att det blir rörelseoskärpa och därmed kan använda ett lägre tal.

Vad en spegelreflexkamera är kan du läsa allt om här och här. Kort sagt är det de flesta systemkameror som vi använder nuförtiden. Kompaktkameror (sådana små du kan oftast kan ha i fickan där du inte kan ta av objektivet) är inte spegelreflexkameror.Emelie:

Har för mig jag läst nånstans om någon som hade ett filter som gjorde att men kunde ta bilder genom vattenytan, vet du vad det kan ha varit för typ av filter? Och kan du kanske förklara lite närmare vad filter används för och vilka olika typer som finns?

Svar:

Jag har faktiskt aldrig hört talas om något sådant filter. Däremot finns det skyddshus man kan stoppa kameran i för att fotografera under vatten. Det finns både till små kompaktkameror och till större systemkameror. Det finns också speciella undervattenskameror i flera olika prisklasser!

Filter skruvar man fast längst fram på kamerans objektiv. Ett UV-filter ska man ha på VARJE objektiv. Det är helt genomskinligt och har ingen effekt på bilderna men skyddar om man tappar eller slår i linsen någonstans. Billig försäkring ;-)

Annars finns det filter i otroliga mängder! Det finns filter för att ändra färger, framhäva toner, minimera reflexer, softfilter och olika effektfilter. Jag hittade en artikel på Fotomania där du kan läsa mer!Sara:

Tips på hur man "får ett namn" som fotograf ? Fattar du hur jag menar ?

Svar:

Jag gissar att du menar hur man får ut ryktet om sig själv som fotograf och hur man gör för att få fler och återkommande kunder. Om du menar hur man blir kändis kan jag inte svara för det är jag inte själv ;-)

Det jag alltid har tänkt på sedan jag började är att 1) alltid komma i tid och 2) alltid göra mitt bästa. Gör man det har man ordentligt på fötterna och kan stå upp för sig själv om det skulle bli diskussion! Andra viktiga saker är att alltid vara trevlig (även mot de mest krävande kunderna), klä sig efter tillfälle (tex inga jeans på bröllop) och att aldrig tala illa om andra fotografer.

När man börjar är det bästa att berätta för alla att man är fotograf, fråga kompisar och släktingar om man får fotografera dem och göra ett bra jobb - sedan sprider det sig. De bästa rekommendationerna är sådana som ges av någon som redan anlitat en!
Det sista tipset jag kan ge är att alltid göra saker och ting som man själv skulle vilja ha dem. Tim tycker ibland att jag är petnoga med mina bilder - och det är jag! Det tar längre tid men det är resultatet som räknas (oh, jag hoppas att ni håller med mig alla stackars brudpar och kunder som fått vänta denna sommaren...) och jag måste kunna känna mig stolt över det jag skickar iväg. Varje gång.Maria:


Hejsan Mette. Först och främst måste jag berömma dig, vilka otroligt vackra kort du tagit! Min fråga lyder som följer: Hur gör man för att få en sån otrolig färgåtergivning du fått på dina kort? Ofta när jag tar kort själv känns bilderna urblekta och tråkiga. Otroligt tacksam för svar/tips på hur man kan göra det bättre!

Svar:

Tack Maria! Jag blir alltid så himla glad när ni tycker om mina bilder!

Färgåtergivningen beror på lite olika saker. När jag fotograferar brukar jag underexponera 1/3 steg för att få lite mer mättade färger. Sedan korrigerar jag ALLTID bilderna i Photoshop. Det är enorm skillnad på en bild från kameran och en jag redigerat. Ska försöka komma ihåg att visa det framöver, med två bilder bredvid varandra!

Jag fotograferar i RAW-format för att kunna arbeta så mycket som möjligt med bilderna efteråt utan att förstöra dem (jpg tex är ett komprimerande (= förstörande) format. Jag ställer in nivåer, färgbalans, kontrast, mättnad och intensitet. Jag brukar också finlira en del med förgrund/bakgrund för att framhäva motivet. Jag måste berätta att det tagit mig många år att lära mig redigera och jag lär mig fortfarande nya saker varje vecka! Photoshop blir man aldrig fullärd i, sägs det. Skiftar gör ju också vad man gillar - det finns bilder jag tyckte jättemycket om för bara ett par år sen som jag inte förstår hur jag kunde gilla nu... (säg det inte till nån) - både kompositionsmässigt, redigerigsmässigt och i bildens tema. Det viktigaste är att gå sin egen väg, göra det man gillar och ha roligt!

Jag vet att många vill lära sig mer och jag klurar på kurser i framtiden men det dröjer - inget lovat än så länge men jag funderar på det ofta! Ska först och främst ta reda på hur man håller kurser på nätet utan att riskera att de sprids till andra än kursmedlemmarna... (någon som har tips?)Emelie:

Jag har en ren photoshopfråga (för du redigerar väl där har jag för mig?) Hur gör man en sån ram runt bilderna som du har?

Svar:

Det enklaste sättet att göra en ram är att utöka bilden. Gå in på Bild - Canvas Size (vet inte det svenska ordet) och där får du prova dig fram med storlek, enhet och färg!Fotograf Emelie Ohlsson:

Hej Mette! Jag undrar varför du jämt är så duktig? ;)

Svar:

HAHA!
Det är väl aldrig så att du upptäckte att det blev 50 kommentarer nu? Och den där frågan har jag bara ett svar på (förutom ett stort tack för komplimangen förstås); det är NI, mina bästa kunder och alla andra trogna bloggläsare, som hjälper mig framåt, inspirerar mig, låter mig få ta del av era liv! Det är det roligaste som finns och jag har det bästa yrket i hela världen!

Orkan nr 2?

Tji fick jag som skrev att "visste jag inte bättre..." för orkan var ju precis det det blev! Nu varnar SMHI för 100 mm regn men jag hoppas verkligen att 1) det inte är här (eller i alla fall inte i Halmstad på lördag mellan 13 och 17, eller hur Anna och Magnus?) och 2) att det inte blåser lika mycket som i måndags. Facit blev i och för sig bara ett träd avbrutet på mitten, men vi tyckte verkligen om det trädet och det ramlade rakt in i hagen. Tur ingen häst stod där i alla fall!

Idag har det varit minst lika fullt upp som tidigare i veckan, två olika familjefotograferingar i det härliga vädret här på Bjäre, och en massa redigering! Ska försöka hinna bildblogga i morgon.

Ha en bra kväll kompisar!

/M


The fast and the fun-ious (27 400!)

Minsann vad det går undan i statistiken nu!

Så här har det sett ut:

4 dec 2007 jag startade bloggen

10 dec jag registrerade mig på Bloggtoppen

22 mars 2008 7000 besökare (ca 2000 per månad)

16 april 10 000 besökare (3000 till på mindre än en månad)

24 juni
20 000 besökare (ungefär 5000 per månad)

och nu... den 7 augusti, har jag över 27 400!

Det blir mycket firande för Tim och mig, hehe, för när vi når 30 000 är det såklart dags igen - det går ju inte att låta bli att fira det! Är fortfarande helt AMAZED att ni är så många här, och glad!Vad tror ni, blir det trettiotusen innan den 24 augusti? Det vore roligt om takten fortsatte öka :-)

Bevare mig väl!

Det viner runt husknutarna, spannvis med regn står på tvären (dropparna vet inte ens vilket håll de ska så de far runt som snö), buskstackarna piskar mot väggen och visste jag inte bättre skulle jag nog tro att jag hamnat i en orkan! Det regnar in från taket ovanför entrén, drippdropp i hinkar som i filmer, barnfotograferingen kl 17 blev framflyttad för att vi inte skulle blåsa bort och jag tänker INTE springa in och hämta minneskorten till kameran för att visa er hur det ser ut ;-) NEJ.

Har ni det likadant? Lite mysigt är det om det inte vore för att det kommer in inomhus... blir nog upp och täta när Tim kommer hem!

Bröllopsfotograf Örkelljunga // Eket // Rya kyrkoruin: Angelica & Fredrik

Angelica och Fredrik började planera sin stora dag för lääänge sen, och vi hördes första gången redan i januari -07. Den 24 maj 2008 var det äntligen dags för ett stort härligt bröllop! Jag var med från frisören och fram till förrätten serverades.

(Tim var som vanligt den här försommaren bil- och rullstolschaufför, och Emelie var med för tredje gången som assistent. Själv var jag ganska nerknarkad på min starka medicin, hrmhrm, så återigen stort tack till er båda för ovärderlig hjälp!)

Vi började hos frisören Larsson & Lange i Ängelholm. Ovanligt fotogenisk salong med vacker inredning! Duktig frisör/sminkös dessutom. Angelica och hennes två tärnor var allihop härliga tjejer med mycket humor, att tillbringa fömiddagen med!

Angelica blir fin:

Vilka vackra ögon!
Glad som en lärka:

Tärna med banan blir också fin...

Angelicas present till Fredrik, dörrskylt med det nya namnet:

Så tjusiga de blev till slut! Vi for från Ängelholm till Eket och Rya kyrkoruin där vi fotograferade porträtten. Dagen var fantastisk och det var gott om mjuk, jämn skugga bredvid ruinen. Sista finishen före porträtten:

Så söt!
Fredrik var också glad som en speleman och en riktig spelevink:

Grabbarna (tycker nog alla tre har en räv bakom örat... eller hur?):

Tillsammans var Angelica och Fredrik förstås sitt allra bästa jag - vilket härligt par:
Det här är en av mina favoriter från deras dag:

Efter porträtten for vi vidare till Rya kyrka. Kyrkan var fylld med gäster som alla verkade kunna sjunga både superbt bra och gärna, vilken stämning! Angelica var så känslosam under vigseln att nog intet öga var torrt...

En av Emelies bilder:

Brudparet åkte från kyrkan i häst och vagn...

... och anlände till festen på Valhall Park (gamla F10 i Ängelholm) i en tjusig bil:
Champagneglasen var så gulligt ihopbundna med ett rött sidenband och ett hjärta av pärlor:Festlokalen på gamla F10 är en pampig byggnad (en av Emelies bilder igen). Här försvinner de sista gästerna in för en hejdundrande fest:

Tack Angelica och Fredrik för en jätterolig dag!

ÄH! Streck i räkningen!

Men arghh! Nu när jag ska lägga upp bilderna från bröllopet så är inte alla kvar! Förlåt... nu får jag be om lite extra tålamod av er - jag publicerar i morgon förmiddag när jag är tillbaka på jobbet!

Lite senare ikväll...

...kommer bilder från Angelica och Fredriks bröllop! Håll utkik!

Do you miss me?

I miss you! Tvungen att ta en liten bloggpaus bara, snart tillbaka - har börjat jobba heltid igen och det är "lite" att ta igen. Men jag har mängder att blogga så det kommer. Igår hemligt bröllop i Torekov, idag inte lika hemligt heldagsbröllop men också i Torekov, och en bonus var att jag på hotellet träffade på fina lilla Sara som var lika supergullig som senast vi sågs!

Nu, ont i ryggen och brinner under fötterna, men oh så roligt vi haft hela dagen idag!

Hoppas ni har en härlig lördagkväll,

/M

RSS 2.0