Hjälp Läkare utan gränser att plåstra om en sjuk värld. Gör det.

Visste du att några av världens dödligaste sjukdomar är de som är lättast att förebygga eller behandla? Men utan vård och medicin är lunginflammation, diarrésjukdomar och mässling livshotande.

Miljontals dör varje år, helt i onödan.

Från 28 nov – 31 dec bedriver Läkare Utan Gränser en kampanj för att uppmärksamma dessa sjukdomar. Besök kampanjsidan här och köp virtuella plåster som du kan placera ut vart du vill på en virtuell jordglob, med ditt namn om så önskas.

Plåstren kostar inte mycket men gör oändligt stor skillnad.

För femtio kronor kan vi t.ex. vaccinera 33 barn mot mässling, behandla tio barn med malaria eller rena 50 000 liter vatten.

Tack för att du är med oss!
(och sprid gärna kampanjen)


När orden inte räcker till

Om någon sagt till mig för tio år sedan, att jag den här hösten skulle bli tröstad på internet, hade jag nog höjt ögonbrynen.

Men kanske hade jag sedan kommit att tänka på alla brevvänner jag hade när jag var barn. En blogg är långt mer en envägskommunikation än en Pen Pal på andra sidan jorden var 1982, men en omtanke, ett varmt ord och en personlig rad betyder så himla mycket i min situation just nu.

Det spelar ingen roll om vi känner varandra väl, i verkligheten eller enbart här via bloggen, om du skrivit ofta eller om det är första gången du kommenterar här hos mig - det betyder ändå mycket för mig.

From the bottom of my heart: thank you.

Pappa, Poste Restante, Himlen

Jag är kärnan. Runt mig har jag en cirkel, som tätt omslutande välslipade träklossar, i tre delar. Framför mig en halvcirkel, som är Tim. Han står stadigt och håller mig hårt fast. Bakom mig, från min ryggrad och mot höger, en halvcirkel delad till en kvart. Stadig som en fura, starkare än stark, skulle aldrig släppa mig: min mamma.
Men till vänster, i den kvarten som nu är tom, där blåser det. Det viner så hjärtat slits ur kroppen på mig, håret far omkring och jag hör knappt för suset, dånet, orkanen. Min pappa finns inte längre och livet är plötsligt väldigt, väldigt annorlunda. Varje morgon när jag vaknar, måste jag på nytt förstå att vi aldrig mer kommer att kunna kramas, inte prata om allt vi båda gillar, never ever få utbrott och tappa tålamodet med varandra, aldrig någonsin mer bli glada att ses. Min pappa och jag. En livslång längtan. Så olika, men så lika. Men tack och lov för de senaste åren, att vi kunnat ses oftare och att vi kunnat visa kärlek för varandra.

Pappa kom hem, för vi längtar efter dig
Kom innan sommar'n är slut, lilla Pappa
Åskan har gått, och om kvällen blir det mörkt
Stjärnorna syns nu på himlen igen

(E. Taube)Älskade pappa, i Portugal, fotograferad av min bror. Always look on the bright side of life. Gamle kämpe, som du vägrade ge upp, hur du alltid sökte ditt paradis på jorden, och hur alla mina hundratals olika känslor för dig just nu förbytts till en enda: enormt stor ömhet.


Elva dagars tystnad

Kära läsare,

jag vet att ni undrar om min tystnad. Jag har skrivit ett inlägg till er, men det är så vansinnigt personligt att jag inte vet om jag kan publicera det. Jag måste nog läsa det om någon dag igen, först. Ni är väl kvar då?

Ta hand om varandra,

stor kram från migParticularly stylish (x 2)

C & K, 15/10
Så mycket kärlek det ryms i ett flickhjärta


Martina & Angel
Några enstaka tider kvar före jul. Och jodå, det perfekta ljuset finns på vintern också!

Snart är det jul! Det gillar jag. Alla brasor, stearinljus, god mat och god gemenskap lyser ju upp december. Dagarna är kortare och därför är fototiderna också färre. Snart är det fullbokat ända fram till jullovet!

Porträttpaketeten startar på 1480 kr, och hela prislistan får du som en pdf när du hör av dig. Vill du boka fotografering för att kunna ge bort bilder i julklapp, är det bara att snabbt susa iväg ett mejl till mig så att du säkert får en tid!

Adressen är [email protected]. Varmt välkommen!

Här kommer några vinterbarn från förra året:Axel & Cajsa (Hbg)Nils (Torekov/London)
Saga (Östra Karup/Stockholm)Simon (Östra Karup/Stockholm)Ella Grace (Torekov/Schweiz)Carl (Helsingborg)

PS. Det blir snart julrea på album också!

PS 2. Jullov har jag mellan 24 december och 10 januari. Resten av vecka 2 endast deltid, tillbaka för fullt 16 januari.

Om actions: Stina, i "vintage black & white"

I Photoshop kan man antingen göra allting helt själv, och/eller så kan man köpa färdiga actions (finns också gratis). En förprogrammerad action kan förändra din bild på olika sätt, och action heter den för att du bara behöver trycka på Play och så utför programmet flera steg i rad åt dig.

Jag har ett helt gäng actions, men använder bara ett fåtal. Någon tar jag en bit av och sätter ihop med en annan, någon använder jag med lägre opacitet. Och så har jag gjort ett gäng egna för sådant som jag gör på varje bild (tex signera, lite mer mättnad och kontrast, kombinationer av flera).

I fotografvärlden går det förstås modevågor som i alla andra branscher. Just nu är det till exempel många som gillar en dovare, mindre kontrastrik svartvit, som förr när man gjorde en slöjning i mörkrummet (belyste ett papper snabbt i vanligt ljus, för att få en gråaktig slöjeffekt. Eller oftare; råkade slöja det). Jag älskar färg, som ni nog redan vet, och är inte så vansinnigt förtjust i slöjade bilder, men - plötsligt händer det. Ibland hittar man helt enkelt en bild som passar.Stina Loo en vecka innan hon födde sin flicka Emmy.
Action: Vintage, därefter har jag dragit ner mättnaden till noll (plus lite annat av mina vanliga PS-reglage)


Vintage finns att ladda ner gratis i ett actionpack hos Pioneer Woman.

Bra köpeactions finns hos Totally Rad Actions och Kevin Kubota.
RSS 2.0