Earth Hour 2008

Ikväll mellan kl 20 och 21 släcker 24 länder och 380 städer sina lampor! Aktionen startade i Sydney förra året och har vuxit enormt. Operahuset i Sydney och Golden Gate i San Fransisco är bland de byggnadsverk som kommer att vara helt mörka... Läs mer här.

30 miljoner människor beräknas delta!

Släcker du?

Premiär

Nu är det snart helg och i morgon dags för årets första bröllop! Ska bli roligt och vi håller förstås tummarna för uppehåll och att snålblåsten falnar till möjligen ett stilla sus... Få se om jag hinner blogga något, annars önskar jag er en trevlig helg! Glöm inte ställa om klockan till sommartid i morgon natt!


image334

Öland, sommaren 2007Klart det var en livboj & Torekovs turism

Den var inte så svår - alla som svarade hade rätt! Nästa gång blir det något MYCKET svårare tror jag :-)

Livbojen fotograferade jag i Torekovs hamn för ett par år sedan (Julia, jag trodde du skulle känna igen den!). På uppdrag av Torekovs Turist- och Badförening skulle jag ta bilder till deras broschyr, i januari! Helst skulle det vara snö, och jotack - det fick vi. Tim var med och hjälpte mig i kylan - så här såg det ut vid den enorma bronsåldersgraven Dagshög söder om Torekov:


image324


Här är en annan livboj, jag gillar dem, särskilt på vintern när de sticker ut med sina klara färger:image325


Lyckligtvis var det inte snöstorm alla dagar den månaden, så jag lyckades få en hel del "mys-vinter"-bilder också:


image326


image327


image328


image329


Nere i hamnen finns ett gammalt skjul med skyltar från förlista fartyg, otroligt vackra och som jag bara skulle vilja ta med hem:


image330


image331


På stranden ligger tång med en färg som verkligen framträder mot den neutrala sanden:


image332Min favorit är nog ändå den här, stämningen från hamnen en sen vintereftermiddag dröjer kvar i mitt minne:


image333


Vilken är din favorit? Fotograferar du på vintern? Visst blir det sköna färger? Berätta gärna!

Skämslåt? Never!

Jag lyssnar på musik hela dagarna här i ateljén och vissa låtar gör mig förstås på bättre humör än andra. Just nu har jag svårt att sitta still när jag hör nya "We keep on rocking" med Alcazar - jag ÄLSKAR disco och önskar ibland att jag varit lite äldre på 70-talet så jag kunde gått på klubb i New York då! Funderade på om det är en skäms-låt, men nope, jag är inte så mycket för att skämmas faktiskt (i alla fall inte i de här sammanhangen).

Har du någon skäms-låt? Och vilken är din bästa låt just nu? Skriv gärna i kommentarsfältet!

# 101

Inlägg nr 101, nu ska det gå snabbt upp till 200! Planerar en ny utlottning men vill vänta tills Blogg.se har bytt plattform (det sker nu i natt och inte igår som jag skrev) så att ni kan skriva kommentarer utan fördröjning. Bäst att vänta om det blir någon bugg!

Men en ny gissningstävling kan vi väl ha så länge? Minns ni förra? Annars kan ni kolla in den genom att klicka på Gissa bilden! i kategorimenyn till vänster. Inga priser utom Den Stora Äran denna gången heller :-)

Så... vad är detta? Som vanligt plus i kanten om du gissar rätt plats också!image323

Inte så svårt va?

Supersnabba inlägget

Blogg.se har strulat hela dagen så bli inte ledsna om era kommentarer inte syns, de kommer så fort det funkar igen! I natt ska de byta bloggplattform så då blir det bättre!

Nu håller jag tummarna att detta inlägget hinner publiceras innan det brakar igen :-)

PS. Detta var inlägg nr 100 som jag gjort sen starten, bra va? Nu känner jag mig i alla fall lite duktig! Fler ska det bli!

Lofotens folkhögskola

Jag fick ett mail... från Lofotens folkhögskolas fotoelever. De undrade om jag ville hjälpa dem lite med att få fler läsare till sin nystartade blogg, och det är klart jag vill! Efter att ha tittat på bloggen och deras bilder blev jag mycket imponerad och tagen både av det magiska landskapet och elevernas sätt att skildra det. Nordnorge har alltid fascinerat mig och det hade varit spännande att åka dit någon gång!

Kolla gärna in deras blogg här. Skolans hemsida hittar du här, bland annat med talangfulla fotografen Fredrik Ödmans häftiga bilder (han är för övrigt från Vejbystrand en bit härifrån).


På väg till jobbet

God förmiddag!

Fotograferade lite vad jag ser på min väg till och från jobbet... Nu har jag ju bara sådär 25 steg dit, så det är inte så väldigt mycket att välja på, haha. Jasminbusken på hörnan som är otroligt vacker på sommaren, är nu mest bara en bunte spretiga kvistar. Enda gången den byter skepnad är när det varit riktigt kallt och sedan smälter, då bildas en hel massa istappar från stuprännans smältvatten. Jasminen har faktiskt varit med på en av mina utställningar för några år sen, se här och här (de bilderna är fotograferade med diafilm som sedan framkallats till negativ, något som man i USA kallar cross-processing. Det höll jag på med mycket både i USA och de första åren när jag kom hem, innan jag bytte till digitalt). Dagens istappar ser ut så här, inte riktigt lika många och fotogeniska som 2004:


image320

Något annat som är lite trist just nu är ljungen i blomlådorna som bara förra veckan hade satt så fina knoppar och växte som attans, och nu ser mest ledsna och rödvissna ut:


image321


image322

LÄNGTAR tills jag kan knalla omkring barfota mellan hemmet och jobbet, bort med slask och lera och fram för gräs, lunch på en filt i trädgården, trädsus i stora lönnen och fågelkvitter!

Vad ser du på väg till jobbet/skolan? Berätta!

Stora Maildagen!

I morgon blir det Stora Maildagen för Mette... Jag har flera hundra mail i inboxen att svara på och som vanligt när det gäller jobbet försöker jag ta allt i tur och ordning. Jag hoppas att du som har skickat mail till mig senaste veckan kan ha ytterligare liiite tålamod så ska jag försöka hinna med alla i morgon (tidsoptimism är aldrig fel, eller hur?). Jag ska i alla fall göra mitt allra bästa för att svara på så många som möjligt!

Vi hörs i morgon!

Duktisar!

Jag trodde det skulle ta minst en vecka att få in femtio kommentarer men hej vad det gick - det tog faktiskt bara 18 timmar! Ni är så himla duktiga, tusen tack för alla gulliga, roliga och härliga kommentarer!

Rebecca som vann skrev såhär till mig (jag blev så glad att hon blev så glad så jag måste visa er):

Hejsan Mette!
Oj vad spännande, har aldrig vunnit en tävling såhär förut så det var jätte roligt att det blev just jag. Någongång ska man väll kanske ha tur? Jag har kikat runt både på din blogg och hemsida och hittat massa fantastiska foton. Just därför känner jag det mycket svårt att bestämma bild till förstoringen. Jag ger dig fria händer att välja ut någon. Däremot önskar jag detaljrika och svartvita motiv, gärna natur! Hoppas du finner vad som önskas. Tack så mycket för denna vinst, det värmer ska du veta!
Vänligen Rebecca


Så nu ska jag leta lite i arkiven för att hitta några bilder hon ska få välja mellan (vågar inte bestämma helt själv åt dig Rebecca, eftersom vi aldrig träffats :-) Jag lägger upp den senare i veckan när jag vet vilken det blir!

Felicia på BB

This post will be in English for the American friends of the family!

Last week on Wednesday, Tindra Felicia was born at Helsingborgs hospital. The day after, when she was only 24 hrs old, I went there to photograph her and her very proud parents Malin and Mathias.

Not everyone gets to be a model at such a young age, but she is an absolute honey! Meet Felicia:


image305


There can't be many things better than this (for both of them):


image306


image307


image308


Or this (although Felicia seems to say "So what, modeling is nothing!"):


image309


And she has already learned to make funny faces for the photographer:


image310


No, seriously - she's so sweet and tiny and although she weighed exactly what she should, it was almost nothing compared to the babies I usually photograph!


image311


She even fit in a Happy Easter Egg!


image312


Here's how small she is compared to Daddy's hand:


image313image314


image315


image316


After the tough modeling session she fell asleep but right before we caught a glimpse of her eyes:


image317


image318


Looks so peaceful, doesn't it? The sun rays are softly falling in through the windows, right on her little face:


image319


One of the great things about Felicia is that we will meet again when she is two weeks old - more pictures to come next week! By then I hope her brother Elias will also be joining us.

Thank you so much, Malin and Mathias, for giving me the opportunity and trust to come visit you and your sweet daughter already at the hospital! See you on April 2nd for the next photoshoot!

PS. For the commentors: don't you think it would be great (if possible) to make all the comments for this post in English as well? Malin and Mathias lived in Texas for six years, and I think their friends would love to read what you are commenting! Thank you for your courtesy!

Waffle snatcher

Eftersom det är våffeldagen handlade Tim ingredienser på väg hem från jobbet och vi gjorde väldigt gott mellanmål! Snygga är de också, våfflorna, när det kommer sylt och vispgrädde på. Jag tänkte fotografera i lugn och ro men med tanke på hur intresserad Siri (en av våra fyra galna katter, alla är verkligen komplett tokiga fast på varsitt sätt) var av tallriken fick det gå undan! Hon sitter i bakgrunden och har just fått syn på våfflan i den bestämda tron att den är till henne... Snäll som jag är fick hon lite grädde från pekfingret istället, en hel våffla behöver hon absolut inte - hon har högst troligt vinterbulimi (utan kräkdelen) och är rund som en köttbulle!


image304

Kommentar nr 300...

...skrevs av Rebecca som har fått ett mail av mig! Grattis till vinsten av förstoringen! Nu ser jag fram emot att höra vad hon väljer för bild.

Nu betyder ju inte detta att ni måste sluta kommentera... när ni kommit igång så bra! Det är jätteroligt att läsa vad ni skriver, och jag försöker också svara på era frågor i kommentarerna så mycket jag hinner. Funderar på att göra ett eget inlägg där ni kan ställa alla era frågor, vad tror ni om det?

Holy Molony!

Vilken fart det blev på er! Jag hinner knappt godkänna alla kommentarer så många är det som kommer in, och snart är det nr 300 (och jag som trodde det skulle ta en hel vecka... där överraskade ni mig verkligen!) - ska bli roligt att se vem som vinner och vad den önskar sig för bild!

Äh, ok då...

...ibland måste även jag som tycker solnedgångar ofta är ganska tråkiga på bild, hemfalla åt nöjet av att fotografera en vacker kväll.

Så, med dessa härliga vinterfärger från vårt Salomonhög alldeles nyss, säger jag Vi ses i morgon! Då får ni också se bilder på en alldeles ny liten helsingborgstjej, som föddes i onsdags.

Ha en bra kväll!


image302


image303

Kommentarstävling!

Varför inte lysa upp veckan med en tävling? Den som skriver kommentar nr 300 här på bloggen vinner en förstoring (18x24 cm) av valfri bild, antingen från en fotografering vi gjort eller från hemsidan/bildarkivet (det kommer jag och vinnaren överens om). Senaste kommentaren hade nr 250, så det är bara 50 kvar... Det borde ni klara på ett par dagar, med tanke på att det är sådär mellan femtio och hundra unika besökare här på bloggen varje dag (heja heja, roligt!).

För er som inte är så hemma med bloggande ännu, kan jag förtydliga att det inte spelar någon roll VILKET inlägg man kommenterar, alla räknas efter hand! Det är bara jag som kan se vilket nummer det blir, så det går inte att fuska, hehe. Jag godkänner heller inte "tomma" kommentarer så passa gärna på att säga något om bilderna eller bloggen när ni ändå skriver!

Utmaning alltså!

Kan ni inte överraska mig och rassla in en massa kommentarer nu, make my day :-)

Tack Bästa Läsare!

/Mette


TÄVLINGEN ÄR AVGJORD! Se här.Poppy och Evelina

Dags för lite sommarhästbilder! 2001 fick jag Poppy, som är korsning fullblod/ardenner. Hon är också mamma till min häst Avellana ("Janna") som jag för övrigt snart får göra ett inlägg om tror jag. I alla fall, Poppy är en häst med fräs i och jag hann inte riktigt med henne utan bestämde mig för ett år sedan för att sälja. Det är alltid tråkigt att inte ha kvar djur man fäst sig vid, men jag är jätteglad att vi hittade Evelina som är Poppys nya ägare! De är ett härligt par och jag tror inte det finns en bättre passande ägare till Poppan.

Men först några bilder från sommarbetet 2005:


image290


image291


Gräsrund-om-magen-Poppy flyr från hästflugorna:


image292


Evelina bor i Växjö, och dit flyttade alltså Poppy för ett år sedan. Hon står uppstallad på en ridanläggning utanför stan med flera stall, härlig skog och en sjö precis bredvid - ett perfekt ställe! Vi fotograferade i juli -07, och vad kan väl vara mysigare än en nyschamponerad häst i solen?


image293


image294


Som jag alltid skriver om är ljuset bäst precis mittemellan sol och skugga. Här hjälpte björkarna till och gav det där speciella reflekterade ljuset som ger rätt glitter i ögonen både på häst och människa:


image295


image296


Snygga Evelina i modell-pose:


image297


Jag längtar tills det är så här grönt ute igen!


image298


image299


image300


Detta är min favoritbild, de är så lika på något sätt:


image301


Hoppas att vi ses i sommar Evelina! Tack för att du tar så bra hand om Poppan, det känns toppen att det var just du som köpte henne!

Family story: Susanne & Leif

Det här är första inlägget i nya kategorin "Family Story"!

En av de absolut allra roligaste sakerna med att vara fotograf är att jag får följa familjer på deras resa genom livet. För mig är känslan av att skapa historia som starkast vid sådana fotograferingar där jag möter familjen flera gånger, och glädjen är stor när jag får bidra med minnen för framtida generationer. Jag har sett decimetertjocka familjealbum där mina bilder kommer att vara en del av släktsagan! Det är verkligen häftigt.

Först ut blir Susanne och Leif, vars bröllop jag fotograferade i maj 2005. Många är de brudpar som lagt märke till den här bilden, och sagt att "SÅ vill vi att känslan ska vara!" - fotograferad i skogen bakom Margretetorps Gästgifveri, som sedan blivit en favoritplats:


image269


Så i somras (2007) fotograferade vi igen, den här gången Susannes mage - gravid i sjunde (om jag minns rätt) månaden! Platsen var deras härliga hus i Margretetorp, där det bland annat fanns en stenvägg med vackert fönsterljus:


image270


Mitt favoritrum i huset var ändå sovrummet, där tapeten blev en toppenfond med den turkosa färgen, och kristallkronan och dagsljuset från altandörrarna hjälptes åt att lysa upp Susanne - som annars gnistrade rätt härligt även på egen hand! Otroligt vacker:


image271


image272Min favorit från magfotograferingen:image273


Tredje gången vi fotograferade var för ett par veckor sen. Nu har magen blivit en liten kille på sju månader som heter Bernhard! Gladare grabb får man leta efter, han var på topphumör från första stund fastän han var helt nyvaken:


image274


image275


Vi började med några bilder på en enorm björnfäll, till Bernhards stora glädje fast han nästan försvann så liten han var i jämförelse:


image276


image277


image278


Familjen har flyttat och har i nya huset ett rum som har ljus så perfekt lämpat för fotografering att jag kunnat flytta in där på direkten... (vår 1700-tals skånelänga här hemma är inte precis det ljusaste huset man kan hitta). Stora fönster från golv till tak och ljusa väggar gjorde att solljuset föll av precis så som man önskar:


image279


image280


Bernhard trivdes i sängen där han kvickt satte fart mot kameran, man får vara snabb med fokuseringen :-)image281image282


image283


Vi fortsatte med en annan av Bernhards favoritsysselsättningar, bada i handfatet:image284


image285


Här ser han ut som om han hamnat i Jättarnas land, lilleputtbebis:image286


Efter badet, väl omhändertagen och mys med pappa:


image287


image288


Och sista bilden blir förstås på alla tre! Bernhard har tre bröder som vi kanske kan övertala att vara med nästa gång, eller vad säger ni storebrorsorna?


image289


Tycker ni som jag, att det är roligt att följa familjerna? Skriv gärna i Kommentarer!

Bästis

Min allra bästa bästis är min sambo och fästman Tim. Just nu är han påskledig från jobbet och det är jättehärligt, känns lite som om jag också är ledig fast jag jobbar... Idag håller han mig sällskap här i ateljén och det får jag väl belöna honom lite för, eller hur? Jag håller på att göra extrabackuper och hittade roliga bilder från 2006, vi var egentligen på väg någon helt annanstans och han passade på att skejta i solglasögon och väldigt sportiga kläder... hmmm... Timman-premiär på bloggen!


image267

7000

Åh hej så har besöksantalet ploppat upp i över 7000 unika utan att jag har märkt det! Heja heja! Funderar på att ha en liten tävling/utlottning snart, där den som skriver kommentar nr 300 får något kul... Nu måste jag kanske tala om att det är en bit kvar dit så ni får kommentera friskt någon vecka framöver!

Vad skulle du vilja vinna?

Chokladprinsessan del 2, och glad påsk!

I eftermiddags kom Världens Bästa Veterinär förbi och skulle hämta bilder och hon hade med sig ett påskägg - så gulligt, tack! Självklart var det från Chokladprinsessan i Båstad (som jag skrivit om tidigare här) vilket betyder att pralinerna är borta innan man vet ordet av. Så jag skyndade mig att ta lite påskbilder till er först!


Bara förpackningen är hur fin som helst (är barnsligt förtjust i allt vad klistermärken, inslagningar och snören heter):


image262


Jag har också svårt att motstå formen på ägg, har en hel liten samling i ateljén som jag kanske får visa er här någon gång. Visst är det vackert?


image263


image264


Även Miranda (vår Grand Danois) tyckte det doftade intressant, hon har inte förstått det minsta att choklad är giftigt utan vill gärna visa varje gång att det verkar gott - här är den goa gråa om än lite suddiga nosen framme och kollar läget:


image265


Fast allra godast och finast är innehållet - fortfarande blir jag lika fascinerad varje gång av hur pralinerna är som små konstverk, särskilt inuti det här härligt utsirade ägget:


image266


Jag önskar er en GLAD PÅSK allihop! Vad ska ni hitta på ute i landet, på Blåkulla och i världen? Berätta!


PS. Under helgen kommer ett påskägg av HELT annan sort! Håll utkik!


Vårdagjämning

Ljusfixerad som jag är, måste jag uppmärksamma bästa dagen på året, vårdagjämningen! Äntligen mer dag än natt.

Det är också Skärtorsdag, och det firar jag genom att åka till BB i Helsingborg och fotografera en alldeles nyfödd liten tjej som kom igår - ska bli väldigt spännande. Bilder kommer förstås här på bloggen!


PRAO

Jag får flera förfrågningar i månaden från talangfulla fotointresserade ungdomar som undrar om jag tar emot praoelever. Det är absolut inte så att jag inte vill, för det är jätteroligt med sällskap! Men jag tackar allra oftast nej, av ett par olika anledningar: dels har jag så otroligt mycket att göra så att jag inte hinner ta hand om en prao som jag tycker att man bör (att vara på prao betyder för mig att man ska lära sig så mycket som det bara går på en vecka, inte bara stirra på någon annan som jobbar...), och dels för att den största delen av mitt arbete består i just att sitta framför datorn och jobba (som sagt, att sitta och titta på någon annan framför en datorskärm åtta timmar om dagen är inte roligt).

I år har jag tackat ja, till EN elev, och det har till stor del att göra med att jag känner henne sen tidigare, redan har haft henne som elev och vet att hon kommer att få en bra vecka här. Hon heter Julia och bor utanför Torekov, där hon flitigt fotograferar sina hästar! Kanske får hon göra ett eget inlägg här på bloggen under sin praovecka, eller vad säger du Julia?

Jag vet att många blir ledsna och besvikna för att jag inte kan ta emot dem (förlåt, jag önskar faktiskt att jag kunde tacka ja till er allihop!), men till er som funderar på att bli fotografer rekommenderar jag att söka praoplats på ett ställe där det finns flera fotografer samlade. Dagstidningarna är ett bra ställe att börja på, där det fotograferas flera uppdrag varje dag - jag gör kanske 2-3 st i veckan. Ett annat alternativ är ringa någon studio i Helsingborg, eller varför inte Allers förlag som gör många olika tidningar? Ett tips är att ha samlat ihop lite bilder som du kan maila dem,  eller skicka länk till egen hemsida så att de du pratar med förstår att du verkligen är intresserad.

Lycka till!

R-e-k-o-m-m-e-n-d-e-r-a-s!

Först måste jag berätta att jag mycket sällan fastnar för andra fotografers bilder när det kommer till utställningar - inte för att de inte är bra, utan för att jag blir mer inspirerad av målerikonstnärer, skulptörer, grafiker... Vet inte riktigt vad det beror på, men misstänker att jag har svårt att låta bli att analysera när det är fotografier. Yrkesskadad. Ser inte skogen för alla träden, på något sätt utan hindras av att jag tittar på teknik och utförande snarare än upplever känslan!

Detta är absolut inget jag strävar efter eller önskar, och därför blev jag så HIMLA lycklig av Sally Mann-utställningen på Dunkers! Jag hade faktiskt svårt att gå därifrån, det kändes som om jag ville stanna kvar där flera dagar. Till stor del hade vår duktiga guide Anja med saken att göra, hon visade verkligen bilderna på ett bra sätt. Min favoritdel är bildserien "Immediate Family" men jag tyckte också mycket om landskapsbilderna.

Förutom härliga förstoringar i utställningshallen visas också ett par korta filmer om Sally och hennes familj. Hennes son Emmett pratar där om en intensitet som han säger att han har svårt att förstå, men som både han och hans systrar har, och att det är den deras mamma hela tiden velat ha närvarande i bilderna. Han har VÄLDIGT rätt. Det är svårt att sluta titta! Det är en mycket finstämd och vacker fotografisk skildring av familjens vardagsliv på plantagen i amerikanska södern.

Sally Mann använder sig av storformatskamera och kollodiumteknik från 1800-talet, vilket kan göra vilken fotointresserad som helst alldeles lyrisk... Hur nära man än går finns inte ens ett pyttelitet korn att skåda, och skärpan är sååå grym... Ja, ni hör ju själva - jag rekommenderar er varmt att gå och se utställningen som är öppen till 6 april. Och gå när det finns guidad visning!

Har du varit där? Vad tyckte du? Har du någon favoritfotograf eller favoritkonstnär? Kommentera gärna!

Barn och barn

På dagens schema står barnbilder x 2! Först fotograferar jag Adam som är en ny liten kille, bara några veckor gammal. Han är son till Jill som, när hon inte är mammaledig har inramningsbutiken TB List & Ram i Ängelholm tillsammans med sin pappa Tony. Jill och Tony är mina absoluta favoritleverantörer (alla kategorier)! De är oerhört kompetenta och konstnärliga, och där lämnar jag alltid bilder som ska ramas in. Har jag önskemål om färg och utförande, lyckas de alltid på pricken förstå och överträffa mina förväntningar. Det är guld värt! Här hittar du butiken. Hälsa från mig :-)

På eftermiddagen blir det Sally Manns barnbilder i utställningen Immediate Family, som jag ska se tillsammans med mina fotoelever på Dunkers kulturhus. De visar också hennes landskapsbilder (Deep South) och den kontroversiella What Remains som fokuserar på död och förgänglighet. Det ska bli väldigt spännande att se Sally Manns bilder i verkligheten, hon är världsberömd och vi har alltid hört om henne på alla fotoskolor och kurser. Återkommer med recension av utställningen och sista träffen med eleverna (buhu...)!

Malin & Johan i Allt om Bröllop

I tidningen Allt om Bröllops majnummer kommer ett av mina brudpar att vara med och berätta om sitt bröllop. Tidningen är Sveriges största bröllopsmagasin så det är jätteroligt! Har ni tur kanske ni får se en liten bild på fotografen också :-)

Malin och Johan Preisler gifte sig 4 augusti 2007 i Båstad. Vi tog porträtten före, och det var en fantastisk dag! Det var dessutom första gången jag använde mitt nya 50mm-objektiv (ni vet det med bländare 1.8 som jag pratat om förut) och jag blev helt galet förtjust i bilderna. Skärpedjupet är alltså extremt kort, och så himla snygg oskärpa!

Snyggast var förstås brudparet som fullkomligen strålade av förälskelse:


image254


image253


Vi fotograferade i en liten park bredvid Hovs kyrka (fastän det inte var den kyrkan de gifte sig i). Ljuset är oslagbart där, eftersom solen gör att den vita kyrkan fungerar som en enorm reflektor!

Malin är utan tvivel en av de absolut vackraste brudar jag fotograferat. Kanske har hon extra glöd och lyster med tanke på bebisen som låg i magen just då, eller vad tror du Malin?


image255


Buketten var väldigt fin men började sloka lite i augustivärmen, det hade floristen fixat på väg till kyrkan sen.


image256


Johan har världens coolaste ögonbryn, och verkade dessutom gilla att posera framför kameran, och hans bestman likaså:


image257


image258


image259


Malin och hennes tärna skrattade mest:


image260


Vi avslutade med några bilder vid havet från stranden nedanför Norrviken ut mot Kattvik. Det var verkligen en sån där perfekt sensommardag med måsskri, havsbrus och segelbåtar överallt. Hoppas vi får många sådana i sommar också:


image261

Malin och Johan är sedan februari stolta nyblivna föräldrar, så ett offentligt grattis kommer här! Hoppas jag får möjlighet att träffa även mini-Preisler framöver, som jag är helt säker på har ett namn som jag bara ännu inte vet...

Bästa Malin och Johan, tack för ett roligt uppdrag och för att ni vill vara med i Allt om Bröllop, det ser jag verkligen fram emot!

Vilken bild är din favorit? Skriv gärna i kommentarsfältet!

Jösses!

När jag skulle gå hem från gymnasiet idag får jag veta att polisen i Malmö fått ett brev där det står att i morgon onsdag kommer en bomb att brisera vid Båstad gymnasium! Mein Gott vad läskigt! Det tas på stort allvar så skolan och biblioteket kommer att vara stängda, och gissa om jag tänker hålla mig långt från Båstad centrum under morgondagen... Tur man bor på landet! Här flyger tofsviprona runt med sina knasiga läten, bonden gödslar fältet mittemot och bomber hoppas jag vi slipper. Hu.

Läs mer här.

Fniss och Shootsac

Lotta Ahlvar, VD för Svenska Moderådet, har utnämnt fotograferna till den sämst klädda yrkesgruppen i Sverige! Ha! Hon syftar på Västen, den khakifärgade med alla fickor som smarta pressfotografer brukar ha för att kunna bära omkring på alla prylar istället för Tunga Kameraväskan. Vet inte om jag tycker att den är ett vardagsplagg, snarare en uniform och då ligger många andra yrkesgrupper bättre till i tävlingen tycker jag. Fniss! Tur att man aldrig ägt en sån väst och dessutom är kostymklädd åtminstone 40 av 52 lördagar om året, hehe.

Själv har jag en Shootsac som jag varmt kan rekommendera, ett mycket bra och smidigt alternativ. En enda nackdel - kamerahuset får inte plats, men i stort sett allting annat! Det bästa är att inte behöva gå sned och vind med alla kilon hus och objektiv och batterier och annat på ena axeln, plus att man inte skaver sönder sina kläder på höger axel och höger höft... Shootsacen är väldigt väl anpassad för jobb "on the move" - man kan springa, ligga, krypa, hoppa - allt funkar och inte en enda gång behöver man kuta tillbaka till Stora Väskan för att byta objektiv utan bara plockar upp och byter supersnabbt med ett enda grepp. Väl värd pengarna!


Bästa elever

Måste göra ett tillägg till förra inlägget. Som jag skrev så har jag idag haft sista dagen som fotolärare på gymnasiet innan den ordinarie läraren kommer tillbaka från sin pappaledighet. Blandade känslor eftersom jag har en proppfull säsong framför mig och skolan tagit mycket tid, men oj som jag kommer att sakna er, bästa elever! Tänk tillbaka på när vi började - vilken lång väg ni kommit! Som Johanna sa; det är verkligen roligt att se hur ni utvecklats åt olika håll fastän ni haft samma grundförutsättningar på lektionerna.

Även resten av dagen har jag fått se massor av spännande bilder från elevernas projektuppgift och det gläder mig att de lyckats så himla bra. Hoppas att vi ses här på bloggen framöver, eller vad säger ni Petter och Mathilda? :-)

Vi ses ju på Dunkers på torsdag också, det ser jag fram emot! Då blir det guidad visning av Sally Mann-utställningen som jag lovar att berätta om efteråt.

Trevlig måndagkväll allihop!

Sista lektionen

Idag är sista ordinarie lektionsdagen på gymnasiet med mina härliga fotoelever. De har kommit så långt allihop, och är så himla duktiga! I'm gonna miss you guys :-)

På dagens schema står visning av terminens fotoprojekt, som de har fått välja både tema till och sätt att redovisa helt själva. Hittills har vi sett händer, vårtecken och ett album från Thailand - spännande och roligt att höra hur de har gått tillväga, och framför allt väldigt fina resultat. Jag är så stolt över er!


Hudson

Om ett par timmar kör jag till Malmö för dagens uppdrag hos Christel Eriksson på rekryteringsföretaget Hudson. Personalen ska porträttfotograferas och så ska vi ta bilder under deras invigningsmingel på nya malmökontoret i eftermiddag. Spännande och roligt!

Tjohoo!

Lyckades trycka F5 i precis rätt ögonblick för att få se följande underbara siffror:

Statistik


Antal unika besökare denna vecka 310
Sidladdningar denna vecka 440
Totalt antal sidladdningar av denna blogg 8,550
Totalt antal unika besökare hos denna blogg 6,000

Inte illa på tre månader! Goa ni är!Om sju besökare...

...blir det 6000 unika sedan bloggen startade i december! Vad kul, jag blir jätteglad!

Morris Minor

Finally, time for my nephew to appear on the blog! This post will be in English for his mother  :-) 

My younger brother Kristoffer has been living abroad for the last ten or so years, and has spent the last two in Australia. He got married to his sweet and fun wife Agnieszka last year, just the two of them and a huge belly! The pictures they sent us from the wedding are wonderful, from an island right outside Australia. Do I need to say how much it means to have photographs from your wedding day...? It's great to see since we couldn't join them.

In October (when I was in Madeira) we all finally found out who was in the belly - Morris. Now they all live on Manhattan but will be moving to Barcelona this fall which we think is great - much closer to visit. This spring and summer we won't be able to meet at all since there is just not enough space in between weddings for me, so we really look forward to Spain!

These pictures we took the first (and only, so far) time they were in Sweden since Morris was born, right after Christmas. The light was typical Swedish januarylight - i.e. difficult and low... but we made the best of it, and I have to say Morris has colour enough to light up any picture!


image237

His hair is absolutely fantastic! My cousin had this colour as well when he was born, so I guess it runs in the family. Morris also has a very lovely "do", no wax or hairspray needed there...


image238


image239


I always have to take some photos of baby-hands and baby-feet, they are just fascinating:


image240


image241


And close-ups with different expressions:


image242


image243


image244


Proud Mommy:


image245


image248

image247


And Proud Daddy:


image249


Not to talk about Very Proud Grandma:image250


image251


And finally a lovely-family photo:


image252

Thanks guys for a great weekend in Karlskrona and another one in Copenhagen - hope to see you as soon as possible when you are back in Europe!


Snart sextusen - tips om fler?

Det börjar närma sig - inom några dagar räknar jag nog till sextusen besökare på bloggen sen starten i december, härligt!

Hjälp mig gärna
om du vill, genom att tipsa de av dina vänner du tror kan vara intresserade.

Jag har haft kontakt med kundtjänst på blogg.se om att lägga in funktionen "Tipsa en kompis" längst ner i varje inlägg. Det tror jag är roligt för er läsare och bra för besöksantalet! De tyckte det var en bra idé och det verkar som om det kommer när de lanserar nya versioner under våren.

Vad tror du? Har du andra tips? Du kanske är en riktig blogghaj eller bara någon med goda idéer? Tipsa mig gärna i kommentarsfältet om hur jag kan få fler läsare till bloggen!

Tack snälla!

Bästa hälsningar Mette

Next time...

... I put up pictures here on the blog, they will feature a very special little person. Teaser below!


image236

Aprilväder i mars

Nu är det verkligen uppochnervända världen. Nästan tio plusgrader under helgen som gick och plötsligt igår kväll SNÖ, i massor! När jag körde hem från Båstad kom det sådana där stora, långsamt dalande snöflingor som bara finns i amerikanska romantiska filmer annars. Jag var helt enkelt tvungen att sticka ut och fotografera fastän det nästan var mörkt, man får passa på när första och förmodligen enda ordentliga skånska snön är här! Gillar den blå färgen som blir när man fotograferar sena vinterkvällar i snö (kameran gjorde själv vinjettering, så skumt ljus var det). Detta är utsikten från min ateljé:


image221


Min stackars cykel stod ute och hade fått både snövantar och sadelmössa:


image222


image223


Lite orolig blev jag förstås för knopparna som redan slagit ut på buskarna i trädgården, men jag tror att våra växter är så vana vid det knasiga vädret här uppe på högen så de klarar sig säkert utmärkt. Vackert vinterlandskap är det i alla fall:


image224


image225


image226


Jag var helt säker på att det skulle töa bort över natten, men när jag vaknade i morse var det i stället FANTASTISKT solsken och jag blev överlycklig! Finns inget som gör mig på så gott humör som solen.

Detalj från trädgården:


image235


Tog några bilder på väg till stallet och Janna (min häst, pil på hennes hus). Först utsikten igen, i dagsljus och sol - vilken skillnad mot igår kväll!


image228
image229


Jag tycker att snö kan vara ganska mysigt när det verkligen känns vinter, men det var ju första gången den här säsongen! Mest grått, dis och dimma annars. Bättre blir det om bara två månader, då kommer det istället att se ut såhär (man kan knappt tro det, eller hur?). De här bilderna är tagna i början av maj förra året:


image231


image233


image232


Till och med såhär, fast det längtar jag inte lika mycket efter :-)


image234Vad tycker du bäst om, vinter eller sommar - och varför? Kommentera gärna!

Vinstlotten för tidningen f...

... drog Ullis i Uppsala, grattis! Passar utmärkt eftersom jag råkar veta att hon ska ner till Skåne i helgen :-)

Håll utkik efter fler utlottningar framöver! Vad skulle du vilja vinna här på bloggen? Skriv gärna idéer i kommentarsfältet!

Måndagar på gymnasiet

Sedan i somras har jag vikarierat för fotoläraren på Båstad Gymnasium som är pappaledig, och nu är det bara två veckor kvar tills jag slutar. Jag gillar att undervisa och kommer verkligen att sakna mina elever. Samtidigt är det tur att vikariatet slutar just nu eftersom bröllopen börjar efter påsk och då blir det full rulle ända fram till jul.

Nästa vecka ska vi se Sally Manns utställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg som avslutning på min del av kursen, det ska bli spännande. Sally Mann är en världsberömd amerikansk fotograf som blivit känd bland annat för bilderna hon tagit på sina nakna barn, som väckte mycket uppståndelse i USA. Det som ska bli roligast är att se hennes printar, eftersom hon fotograferar med storformatskamera och det är alltid så härligt!

Jättejätteglad fotograf

Bästa bloggläsare!

Detta är ett inlägg till just dig! Jag har förstått att några av er undrar om jag glider runt och är hundraprocentigt självsäker på mitt konstnärsskap dygnet runt. Så är det inte. Långt ifrån faktiskt. Att vara fotograf till yrket är både osäkert och läskigt mellan varven eftersom ens arbete blir bedömt precis hela tiden (av den som gett mig uppdraget). Därför blir jag så oändligt glad för alla goa och varma kommentarer jag får av kunder via mail och som ni skriver här på bloggen - det är sådant som gör att man med lust och glädje vill fortsätta den ganska smala stigen som egenföretagande frilansfotograf! Faktum är att att jag knappt vill gå och lägga mig på kvällarna för jag längtar så till morgonen när jag får fortsätta jobba, haha.

Ni är underbara! Jag är jättejätteglad och tacksam att det finns så härliga människor som ni. Tusen tusen tack för att ni tar er tid att skriva till mig, det betyder enormt mycket!

Stor och varm fotografkram,

Mette

Max i Skummeslöv

För ovanlighets skull börjar jag med min ABSOLUTA favoritbild från uppdraget, den brukar jag annars spara till slutet! Men jag är så nöjd med den och vill att ni ska se den allra först.

Det här är Max:


image209

Visst är han helt suverän? Vilket leende! Jag förstår varför hans föräldrar kallar honom charmtroll.

Jag fotograferade Max för ett par veckor sen hemma hos familjen i Skummeslöv en bit från Båstad. Han är en härlig krabat som jag gissar att mamma och pappa kommer att ha fullt sjå att hålla koll på inom en inte alltför avlägsen framtid - det händer saker hela tiden! Först var han lite blyg men det lossnade fort när han fick visa några av alla sina leksaker. Favoriterna var de som spelar melodier eller gör andra ljud!


image211


image212


image213


Jag har jobbat lite annorlunda med en del av bilderna den här gången. De flesta har jag gjort både i färg, och med några actions och textures jag har fallit handlöst för (precis som på den första bilden). Några olika varianter:

image215


image216


image217


Max har sådana där lockar som Solstickan, flickan på tändsticksasken ni vet:


image218


Jag avslutar med två riktiga fnitterbilder, visst blir man glad?image219


image220


Vilken bild är din favorit? Tycker du bäst om de "vanliga" färgbilderna eller gillar du de jag arbetat lite mer? Kommentera gärna!

Grabben från igår

Jomen, här kommer han. Några av er gissade rätt! Det är en krokodilherre av arten Gavial. Bilderna tog jag för ett år sen på Fuengirola Zoo:


image207


Nu kanske ni tycker att det är fusk, ruffel och båg att det är ett zoo och inte Nilen eller en indonesisk ö - men nog så läskigt kan jag berätta! För några decennier sedan var djurparken i Fuengirola väldigt nedgången och ryktet var uselt, eftersom djuren inte hade det bra. Numera är den en av världens finaste! De värnar om utrotningshotade djur, har kampanjer och olika erbjudanden så att man kan bidra, plus att djuren i alla fall för mig verkar ha det så bra det nu kan vara på ett zoo. Det häftigaste av allt är att man kommer djuren så nära! Mitt inne i Fuengirola ligger det, och man drabbas av en lätt surrealistisk känsla när man kan titta på djuren från någon meters avstånd. De har skilt av djuren från besökarnas stigar och gångar med förhöjda cementmurar, ibland vatten, ett enkelt staket eller någon gång en glasskiva emellan - i övrigt skulle man kunna sträcka in handen (och få den avbiten). Några av tigrarna till exempel låg bakom ett glest bambustaket. Hur starkt är ett bambustaket jämfört med en tiger, någon som vet? Hu...

Många roliga och spännande bilder fanns att ta i alla fall! Här kommer min kroko-favvo, där han ser ut som han håller på att fnissa sig fördärvad, jag hör det där fåniga fnisset från telefonreklamen på tv med killen som gjort kanonkulan i simbassängen, kommer ni ihåg?


image208


Jag har flera hundra bilder från djurparken. Där fanns gott om kul personligheter, bland annat lemurer som definitivt var det häftigaste djuret jag har träffat. Den ene klättrade upp på mitt objektiv och undersökte både mig och kameran, och så räckte den upp händerna när den såg Tim, haha! Fler bilder kommer en annan gång!

RSS 2.0