Min bästa brorsa


Praia do Tonel, Sagres, Portugal (april 2012)

A sweet(ie) hug


K & magenLite mer om sköldkörteln, LCHF och humöret

Vilket gensvar jag fick av er på mitt inlägg om sköldkörteln i fredags! Tack. Det värmer att ni bryr er, och att ni delar med er. Även om det givetvis inte är ett dugg skoj att ni är fler med problem och några som har det sju resor värre, så hjälper det lite grann att höra att jag inte är ensam. Kanske er också?

Det här kommer inte att transformeras till en sjukdomsblogg, det lovar jag. Men som jag skrev i fredags blir jag oerhört glad om jag kan hjälpa någon annan i samma situation. Förra vintern började jag storgråta när jag såg Fritidsresors semesterreklam med Mads Mikkelsen på tv. Varje gång. Jag var så trött att jag bara ville ligga i en solstol i ett par år, utan att tänka på något annat än möjligen vilken bok jag skulle läsa den dagen.

Den här omgången är inte lika illa, förmodligen för att jag upptäckte det snabbare och vet att det kommer att vända framöver (hoppas jag verkligen). Dock måste jag säga att jag sedan i fredags bara blivit segare och tröttare, vilket jag hoppas beror enbart på att jag fick bekräftat att det var TSH-värdet och inget annat. Jag kanske kände att det är ok att slockna på soffan en lördageftermiddag och vakna halv åtta på kvällen... Ehum.

Några av er hade frågor till mig, jag har svarat i Kommentarsfältet i förra inlägget.

Här följer också ett par andra bra tips:

*** Anna Hallén har skrivit ett fantastiskt bra inlägg om sköldkörteln, binjurarna och LCHF på sin blogg, läs inlägget här. Tack för tipset, både Eva H och Nina A!

*** Andreas Eenfeldt (bloggen Kostdoktorn) har skrivit en av de mest intressanta böcker jag läst; Matrevolutionen. Om LCHF och fettskräcken, om vårt galna sockerberoende och vad du kan göra för att må mycket bättre varje dag. LÄS DEN. Oavsett om du tar dig an hans råd eller ej, är den ett viktigt inlägg i dagens hälsodebatt. Tack för tipset i vintras, Karin F!När jag levde i sirap (underproduktion i sköldkörteln // Hypothyreos // TSH // T3 // T4)

Det här är ett jättelångt inlägg, och utan bilder. Jag skriver det för att jag inte vill att någon människa ska behöva ha det som jag hade det, utan anledning när det är så lätt att korrigera för det flesta. Hoppas det hjälper någon därute! Skriv gärna något i Kommentarer om du har erfarenheter av detta.

Bakgrund:
2010 kändes ingenting roligt. Jag var jämt less, seg, och tog bara fula och alltid likadana bilder på jobbet (tyckte jag). Mina lediga söndagar ville jag inte göra någonting, och fick ångest över det. I augusti 2010 kom jag tillbaka från semestern och kände mig minst lika trött som innan jag var ledig. Medvetandet var som geggamojja, kroppen likaså. Jag fick mjölksyra i armarna av att borsta håret - och det tar mig inte många sekunder. Symptomen var många: trött, torr i munnen, dålig hårkvalitet, viktproblem, glömsk, dålig ämnesomsättning, ont här och där, deppig, fysiskt klumpig och det kändes som tusen andra saker - och så kom jag liksom aldrig upp till ytan på dagarna. Eftersom jag ska vara så himla duktig och klok jämt trodde jag av olika anledningar att jag helt enkelt var utmattad, bland annat av jobbet. Tyvärr "gick det" inte att vila, högsäsongen varar ända fram till jul så jag såsade på så gott jag kunde.

I januari 2011 åkte vi på en fantastisk resa för att fotografera bröllop i Dominikanska republiken - men trots att vi (förutom bröllopet) låg i solstolarna från morgon till kväll var jag HELT färdig när vi kom hem. Efter att under en kortare tid tänkt att det nog var tidsomställning och "efter-högsäsongssyndrom" bad jag om att få mitt sköldkörtelvärde mätt. Det är ett enkelt blodprov, och det visade sig att det var precis där skon klämde.

Vändningen: Efter bara en vecka på medicinen (Levaxin) vaknade jag en lördagmorgon med ett PING - och ja, det är ju SÅHÄR det känns att må bra! Först då förstod jag omfattningen av hur dålig jag varit. Det var faktiskt riktigt jobbigt att inse att jag hade varit sjuk så länge utan att förstå det själv. Med tiden har jag hört många skräckhistorier om detta. Vi är många som har problemet och det är ofta misstaget för andra åkommor. En god väns syster var sjukskriven i fem år för depression - tills en ny läkare på vårdcentralen tog ett blodprov.

Lyssna därför noga nu: mår du kasst utan egentlig anledning (eller ändå), eller har du en vän som känner sig som om den lever i ett sirapsbad? Be läkaren om ett sköldkörtelsprov. Du har ingenting att förlora, men allt att vinna.

OCH - ännu viktigare:
var envis om du har ett gränsvärde. Referensvärdena är olika för olika landsting och till och med olika sjukhus, dessa kan variera mellan ca 0,2-0,4 som undre gränsvärde, och ca 4,0 som övre gränsvärde (tom så högt som 6, se kommentarer!). Jag är själv superkänslig och mår uselt av ett värde som egentligen räknas som normalt. Det förekommer olika referensvärden i Sverige, och  Riktvärdet i Skåne säger "under 2,5" men mitt perfekta TSH ligger på 0,5-1,5. Jag mår skit på över 2 och katastrof på "bara" 3-3,5.

Medicinen: våren 2011 sedan startades jag upp på 25 mikrogram Levaxin. Med intervall på cirka sex veckor höjdes dosen till 100 mikrogram, som jag stått på sedan augusti 2011. Vid blodproverna varje månad har jag legat stabilt på 1-1,5 och i januari bestämde min endokrinolog (världens bästa Anders L. Nilsson på sjukhuset i Ängelholm) att det räckte med prov var fjärde månad.

Återfall... Men - trött blev jag i februari 2012, svårt att jobba var det och de senaste veckorna har jag mått så himla dåligt. Jag trodde förstås att det berodde på sorgen efter min pappa som dog i vintras, och resan vi gjort i påsk för att ta hand om hans saker. För säkerhets skull tog jag provet i onsdags och fick idag veta att det stigit till 3,6 igen, dvs nästan samma som jag hade innan starten. Tack och lov är det ganska normalt och ännu bättre: det går att åtgärda. Så nu har vi höjt dosen ett snäpp till 125 mikrogram och ska utvärdera om en månad.
 
 

Uppdatering, januari 2016
 
Sedan ovanstående inlägg har det hänt mycket. Mina värden hade börjat svaja och åkte upp och ner i två år. Jag fick ta blodprov så ofta jag ville (tack min snälla läkare ♥) och vi justerade dosen varannan/var tredje månad. Jag kände direkt av så fort det steg eller sjönk. I slutet av 2013 fick jag prova Liothyronin som komplement, men fick otroliga hypersymptom (hjärtklappning, mycket hög fysisk stress, ont i magen, darrningar osv).
 
Nu i efterhand vet jag att jag fick för hög startdos och borde ha börjat lägre eftersom jag är så känslig, men då bestämde vi att sluta med Lio och ansöka om naturligt sköldkörtelhormon som framställs ur grissköldkörtel. Läkemedlet heter Armour Thyroid och det måste man ansöka om på licens från Läkemedelsverket, och får man det blir man beviljad ett år i taget. I april 2014 började jag med AT och samma sak hände: eftersom det innehåller både T3 och T4-hormon reagerade jag mycket starkt på normal startdos och fick istället börja med 1/6 dos. Jag blev sjukskriven i de två månader som det tog innan jag var uppe på rätt nivå och vid midsommar 2014 började jag äntligen må ok igen.
 
I maj 2016 tog jag så det senaste steget mot att bli riktigt bra: kostomläggning. Jag började med autoimmun kost: http://karlhulten.se/paleo-vid-autoimmun-sjukdom-at-dig-fri-fran-inflammation/
 
Kroppen mår MYCKET bra av detta, allt lugnar sig och det är som en enda stor utandning. Jag slipper helt ifrån den vansinniga hungern som jag verkligen plågats av förut (ämnesomsättningen helt koko och kroppen inställd på svältläge = samla på sig allt allt allt den kan).
 
Tyvärr trillade jag tillbaka i felmatsträsket i höst (vi har varit på resande fot så mycket och det ÄR jobbigt att försöka hålla specialkost då). Gluten är jag stenhård med, men i övrigt har det varit uselt. Jag satsar på att börja om snart igen.
 
Jag längtar också tills jag kan börja träna igen. För tre år sen tränade jag tre ggr i veckan i nio månader men det "hände" absolut ingenting. Jag kunde inte förbättra mig varken i styrka eller kondition trots riktigt rejäl träning, vilket såklart berodde på att jag hade inflammationen i kroppen och att den hade fullt upp med det. 
 
Jag har fått mycket hjälp och tips på Sköldkörtelsföreningens facebooksida. Flera tusen medlemmar och mycket kunskap!
 
Jag återkommer med fler uppdateringar om något ändras framöver. Kämpa på där ute!
 
/M
 

 

Se lista på symptom här.


Hypothyreos
= underproduktion av sköldkörtelhormon (det jag har)
Hyperthyreos = överproduktion av sköldkörtelhormon (vet jag inte lika mycket om)

Till sist:
ta hand om dig och dina närmaste. Ser du symptom hos någon så hjälp dem, fråga om de fått värdet kollat och om inte: knuffa iväg dem till en läkare. Det är mycket möjligt att de är så sjuka att de inte orkar inse att de är just det - som jag.

Många kramar,

/MetteMy Portuguese friend

I don't think you can find a "cuddlier" dog than him, my best friend in Portugal. He's glued to your side, physically, as long as you'd like (which is almost forever).

Vila do Bispo, Easter 2012.

Katarinahissen
Bollbarnen

De här två magarna har blivit ett par småknattar som jag hoppas få träffa framöver. Eller vad säger ni, C & M?

Företagsuppdrag: First Camp Torekov

First camp i Torekov har jag fotograferat i flera år, och det är superkul varje gång. Vackert väder, glada & goa människor, och fina miljöer att vara i. I somras var det dags att fotografera campingens nyrenoverade restaurang och konferensdel:


Stort tack till modellerna Linda, Anton, Hedvig, Louise, Helena och Jack!

Jag kommer definitivt att avlägga visit i restaurangen (Flamingo) i sommar!

Fler campingbilder från tidigare år hittar du i kategorin Företagsuppdrag i menyn (du får bläddra lite, eller sök på First Camp här på bloggen).
Företagsuppdrag: First Camp Malmö

First camp-campingarna är återkommande kunder hos mig och det är superkul att fotografera åt dem. Förutom att vi alltid beställer högsommarsol och glada människor, har de också så fina miljöer att vara i. I somras var jag både i Malmö och i Torekov, vi börjar med södern: Malmö camping.

Stort tack till mina lifestylemodeller Jenny + pappa, Martin, Anna och Therese med barn och hundar!

Företagsuppdrag // produktfotografering: Jenny Kåberg Metalldesign (första kollektionen)

Här kommer fler bilder från Jennys första kollektion (ett par till här och här). Hon hade valt ut så spännande föremål att kombinera med silvret!

Keramiken på bild 1 av David Salmon.
Hemsida: silversmed Jenny Kåberg.
Fler götebörgare åt folket!


Elmer


Bröllopsfotografering Helsingborg: Kajsa & Anders // Pålsjö slott & Linnea trädgård

Nu ska ni få se hela Kajsa och Anders' bröllop. Och det kan jag lova, även om jag blir lite tjock i halsen då och då på jobbet, så var det rena rama gråtkalaset den här dagen. Jag var ju tvungen att behärska mig för att kunna fotografera, men hade jag varit gäst hade jag gjort som de andra: storbölat. Kajsa och Anders gör att man blir rörd av deras blotta uppenbarelser. De är så jäkla goa, och förstås särskilt mot varandra, att det inte går att låta bli. När vi fick se Anders ansiktsuttryck vid intåget, var det kört för de flesta :-)

Well, well, nog är det glädjetårar... ni kommer att se själva. Jag älskar fasen det här brudparet! De gör mig helt överlycklig. Tack Kajsa & Anders!

(och ja, jag vet att det är alldeles för många bilder för ett enda blogginlägg... men ni får väl bläddra lite flitigare bara :-))


Anders får se Kajsa när hon kommer från frisören:Porträtt runt Pålsjö slott:


Vigsel i ett växthus (det regnade), Linnea trädgård:


Är de inte fina, så säg ;-)

Nu är det tisdagskväll för mig, ha det gott & vi hörs i morgon!

/Mette


Johanna


Våxtorp, mars 2012
Makeup/styling av Josefine Svensson


Företagsuppdrag: Kristinedals träningscenter, Göteborg

Det är extra kul att få åka lite längre för att fotografera företagsuppdrag. I höstas blev jag tillfrågad om att komma till Göteborg för ett jobb, och det var minst lika roligt som jag föreställt mig. På Kristinedals träningscenter hittar du det mesta inom träning och friskvård för träningsglada i alla åldrar. Och konferensmöjligheter! Vi fotograferade en hel dag och ändå fanns det mer:Besök deras härliga hemsida, som är proppfull med både inspiration och information, här: Kristinedals träningscenter.


Syskon


Zebb, Katta & magenHur länge ska jag träna Qigong/Taiji? Så länge du andas.

Dagens uppdrag: företagsporträtt. Av det ovanligare slaget.

Carlos Luna.


Från Argentina med indianska förfäder.
Guerillakrigare och livvakt åt Che Guevaras mamma på 60-talet.
Flydde till Sverige.

Luna Taiji Qigong-mästare. Fantastisk historieberättare.

"Det mjuka segrar alltid över det hårda. Titta på vatten, det går inte att tämja."
Carlos brukar få frågan:

- Hur länge ska jag träna Qigong/Taiji?
- Så länge du andas....och sen köpte vi ekologiska ägg. Vilken förmiddag.


Fotografering morgongåva: A.

Morgongåva går att variera i oändlighet, man behöver inte ens vara inomhus. Här är två bilder från A:s fotografering i trollskogen i somras:


Vill du boka morgongåvafotografering? Pris från 1950 kr.


Mejla mig på [email protected] för lediga datum, fullständig prislista och information.
Snart högsäsong - boka nu.

Hola alla monsterdiggare,

snart är det högsäsong. Bröllopen drar igång redan 3 maj (en torsdag, hurra!) och det är nästan fullt ända fram till september. Läs mer här.

För övriga sorters uppdrag som inte kräver en lördag har jag lite fler obokade datum kvar, men vill du vara säker så hör som vanligt av dig omedelbums, [email protected].

I snöiga aprilvädret (jösses) får ni här en sommargoding från förra året; Madeleine och Jojo.Och nu ska jag strax susa iväg och handla för att åka hem till Maria, min goda vän som faktiskt också ska gifta sig, i september.

Ha en bra kväll!

/M.Commercial: handcrafted book (parchment)

Handbunden bok i pergament, av en bokbindare som höll till i Båstad 2005:

Travel photography : Algarve, Portugal


En typiskt algarvisk (ellervaddetnukanheta) väg. Så vackert.
Barnporträtt : Samy


Samy har jag följt sedan han var pytteliten.

Robert Doisneau 100 år

En av min favoritfotografer Robert Doisneau skulle fyllt 100 år idag. Kolla in honom! Bildgoogla Le baiser de l'hôtel de ville, tex.

Wah.

Nu är det lite mycket igen. Förlåt att det är världens nedåtkurva här på bloggen, humörmässigt. Många mejl i inkorgen, mycket som ska slutföras med pappas grejer efter resan, allt vanligt jobb och en trött och rätt ledsen Mette faktiskt. Men jag vet att ni förstår.

Jag tar helg och återkommer förhoppningsvis lite mer utvilad nästa vecka. Hoppas solen skiner på er både lördag och söndag,

kram /M.


(Kanske lite småkyligt i Laholmsbukten förresten. Skälderviken är nog bättre.)
Travel photography: Arifana (Aljezur), Portugal


April 2012
Save-save-save your actions!

Dagens tips från fotografen: SPARA dina Photoshop-actions manuellt om du har egna. Och gör det genast. OK?

Ingen bild i det här inlägget, så fastnar det bättre i ditt huvud. Och förhoppningsvis mitt.
Upp å hoppa. Drive. Och Flight of the Concords.

Ja, efter förra inlägget blev det lite deppigt här, tycker jag. Här får ni en bild till och en riktigt bra låt, från filmen Drive med Ryan Gosling. Har ni inte sett den måste ni göra det. Faktiskt.

Nightcall, Kavinsky.


Vår lägenhet i Carrapateira över påsken.


Fast vid ännu en eftertanke blev det nog inte så värst mycket gladare av just den låten. Vad håller jag på med, haha! Här kommer en glad också:

Foux Du Fafa, Flight of the concords.

(lyssna noga)

Nu kommer strax mitt 11 augusti-brudpar för möte! Ha en bra kväll,

/M.
Oooorka.

Att öppna Photoshop och upptäcka att alla egentillverkade actions är puts väck. Den känslan.


På väg mellan Carrapateira och Vila do Bispo. Portugal, april 2012.

Morris is the bestCarrapateira, Portugal (påsk 2012)
. Min brorson Morris.Tillbaka!

I natt kom vi hem från resan och nu är det komma ikapp-vecka. Jag svarar på alla mejl i tur och ordning, det hinner hända lite på två veckor så det kan ta någon dag innan jag styrt upp allt, men så snart jag kan.

Jag ska också öppna posthögen, packa upp, tvätta, handla... you know ;-)

Det här fönstret passerade vi med bil förra veckan. Det sitter på en cirkusvagn, som är kopplad till en traktor, som är parkerad vid Amado Beach i Carrapatiera (Portugal). What a place!RSS 2.0