37 GB - efter förstasorteringen

Här sorteras och backupas det så det står härliga till. Bröllopet i lördags var en fullträff! 13 timmars fotograferande med tjusigt brudpar, ståtliga miljöer och roliga bröllopsgäster resulterade i 37 GB bilder - efter en första sortering. Så nu har jag att göra i ett par veckor.

För mig funkar det bäst om bilderna får vila någon dag emellan varven, så att nästa sortering blir med friska ögon. På så sätt tycker jag att jag får det bästa urvalet för brudparet, med tillräckligt många bilder för att uppleva dagen igen, men inte så många att det blir övermäktigt att välja.

Brudparet vill vara anonyma i alla fall tills de sett bilderna, så här kommer en stämningsbild från i lördags:


Till J.

I april fick jag ett fruktansvärt sorgligt mejl från mamman i en av "mina" fotograferade familjer. Den här dikten av WH Auden råkade jag höra igår och den fullkomligt skär sönder hjärtat, men jag tror att jag skulle känna precis så här om jag hade hamnat i den här mammans situation. Jag beundrar henne enormt mycket för styrkan att alls ta sig igenom detta och är glad att hon och barnen har varandra, men fy, livet är hemskt orättvist ibland.


Stop all the clocks, cut off the telephone

Stop all the clocks, cut off the telephone,
Prevent the dog from barking with a juicy bone,
Silence the pianos and with muffled drum
Bring out the coffin, let the mourners come.

Let aeroplanes circle moaning overhead
Scribbling on the sky the message He Is Dead,
Put crepe bows round the white necks of the public doves,
Let the traffic policemen wear black cotton gloves.

He was my North, my South, my East and West,
My working week and my Sunday rest,
My noon, my midnight, my talk, my song;
I thought that love would last for ever: I was wrong.

The stars are not wanted now: put out every one;
Pack up the moon and dismantle the sun;
Pour away the ocean and sweep up the wood.
For nothing now can ever come to any good.


Nu regnar det. Igen.

Ganska många utomhusfotograferingar har blivit uppskjutna de senaste veckorna, men nu räcker det tycker jag. Jag vill ha solglitter, fräknar och i alla fall lite värme! Å andra sidan slår jag rekord i snabba provbildsleveranser, vilket kanske inte heller är så dumt.

Dagens lunchbild får bli en skrivmaskin som framkallade vansinnes-ha-begär hos mig, från Kajsa & Anders bröllop:


(passar dessutom bra med skrivmaskinstema eftersom min goa mamma fyller år i morgon)

Ha en go fredagseftermiddag, allihop!


Vilgots syrra

De flygande syskonen från Hässleholm, del 2:


Tilda, 24 maj 2011

Del 1 hittar du här.

Den kreatives vedermödor

Alla ni som någon gång sysslat med något kreativt, vet nog precis vad jag menar när jag säger att det är en berg- och dalbana. Ibland tycker jag att allt jag gör ser likadant ut, och jag förgås av tristess när jag läser fotobloggar. Ibland är hela världen min och jag fullkomligt frossar i inspiration från alla andra.

Flängd, eller hur? Ingen rim och reson alltså, utan bara helt vanlig konstnärlig ångest. Ibland får jag frågan från andra egenföretagare hur man ska göra, och det gäller nog att lära sig härda ut genom de där grötiga partierna, bara. Som tur är, brukar de inte vara särskilt länge för min del. Jag (eller någon av mina närmaste) brukar lyckas sparka mig själv i baken relativt fort och se till att jag njuter av livet istället.

Idag är till exempel en go' dag på jobbet. Jag har börjat redigera Irina & Patriks bilder från Paris. Att de valde alla 281 provbilderna, ja, det är ett gott betyg som värmer länge i fotografhjärtat.


Irina & Patrik, porträtt kvällen före bröllopet, Pantheon i Paris


Fräs under galoscherna

I morse skulle jag fotograferat en liten åttamånadersgrabb på Hovs hallar. Men... eftersom det förmodligen bara skulle sagt Pfff och det stackars barnet blåst över kanten i den här vindstyrkan (om han hade hunnit innan han frös ihjäl), sköt vi upp fotograferingen. Det vore ju synd att ta död på sina goa kunder, hrmhrm.

Istället ägnar jag mig åt beställningarna jag har på listan. Tror ni det blir någon sommar i år?Värmelängtande, Mette
Dagens Vilgot

I förmiddags var jag i Hässleholm för att fotografera familjen Karlsson, och det var ännu skojigare än vanligt - för nu har det kommit ytterligare en rolig medlem:


Vilgot, 24 maj 2011


365 days of breakfast

Jag hittade nyss en urgullig och rolig blogg som jag måste dela med mig av (och inspireras av, jag som äter samma sak varje morgon, fil & flingor & kaffe). Klicka här för att komma till 365 days of breakfast.


En Kajsa & Anders till (och Danza Kuduro)

Man kan inte få nog av de här två. Otroligt roligt att jobba med dem, både fotograferingen och efterarbetet med bilderna. Här kommer en förhandstitt till:


Kajsa & Anders, Pålsjö slott 14 maj 2011

Och med det önskar jag trevlig helg!

Förresten, ni får en helgpartajlåt också för det var så längesen: klicka här för Spotify eller här för You Tube.

Eder,

Tecnobrega-Mette
Skogen, 18 maj 2011
Så himla jobbigt

Förbereder morgondagens kurs (inriktning på företagsporträtt) genom att leta upp lämpliga analysbilder i tidningar. Hu, vilket jobbigt jobb jag har.
Dagens "skulle" & så lite Paris

I förmiddags skulle jag varit hos familjen Altvik för att fotografera till deras nya gårdsbutik Kackel & Surr som öppnar snart. Men, eftersom bin inte är glada när det är kallt och regnigt har vi skjutit upp det. För fy, så kallt det har varit idag!

Jag längtar allt tillbaka till värmen i Paris:Les Gobelins, maj 2011

Men snart ska vi nog få sommar även i Skåne. Ha en fin kväll, kompisar!
Näe, pinsamt Mette.

Min pappa ringde nyss och undrade om jag inte var som jag skulle - på jobbtelefonsvararen säger jag nämligen "under den lugna månaden februari... (blabla)". Jag har glömt ändra! Jag ber verkligen om ursäkt, lite pinsamt faktiskt.

Här får ni lite majblommor som plåster:


Bröllopsfotografering Karlskrona: AnnaCecilia och Fredric (Senoren & Kungsholms fort)

I september var jag och Tim i min uppväxtstad Karlskrona för att fotografera AnnaCecilia och Fredrics bröllop. Vilka godingar! Deras platser var verkligen valda med omsorg, och det blev perfekt - ett vackert brudpar, härligt väder, och så Blekinges fina skärgård. Varm i hjärtat, blir fotografen.

Fniss och fnitter är det mycket av, när man är med AnnaCecilia och Fredric. De pussas och skrattar hela tiden, med goa ögonkast mot varandra så fort de hinner. Jag kunde fortsatt fotografera dem en hel vecka, så glad blev jag! Jag misstänker att ni kommer att hålla med mig när ni sett bilderna.

Vigseln, vid Senorens brofäste:Solisten, så himla duktig:
Vi började porträttfotograferingen på samma plats:
Och fortsatte sedan mot Kungsholms fort med bil och båt:


Miljöerna på Kungsholmen är alldeles för många och man vill aldrig sluta fotografera. Som sagt kunde vi nog fortsatt flera dagar utan att få brist på omgivningar:
Herr & fru Oxelgren!Inget karlskronafort utan en militär - den här fick vi skjuts med tillbaka. Han ser tuff ut men var snäll :-)Kvällen var så fin, vi var nöjda efter en härlig lång arbetsdag, och jag längtade redan tillbaka. I mitt hjärta är detta Sveriges vackraste skärgärd. Tack AnnaCecilia & Fredric!


I morrn blir det karlskronabilder på bloggen


AnnaCecilia & tärnor, Karlskrona skärgård


Floder av alla de slag

I lördags var det dags igen - vilken gråtfest. Bröllopet jag fotograferade var otroligt vackert, och sentimentaltant som jag är fick jag koncentrera mig stenhårt för att inte brista ut i storböl (det kan störa stämningen och så blir det inte så välfokuserade bilder). Jag var inte ensam, brudparet delade ut näsdukar i förväg till alla gäster och de var minst sagt flitigt använda.

När jag var klar och körde hem kom nästa skyfall - det regnade så mycket att jag inte hörde radion trots full volym. Vilken tur att det vädret inte dök upp under porträttfotograferingen tre timmar tidigare. Vi var vid Pålsjö slott i Helsingborg, som har massor av vackra små och stora miljöer, och flera ställen med perfekt närbildsljus.

Den här stunden gick rakt in i hjärtat på mig:


Kajsa & Anders, Pålsjö slott 14 maj 2011Wedding photography Båstad: Andrea & Ken (Köln/Germany)

(this post will be in English for Ken and the couple's friends and family)

Swedish Andrea and German/Japanese Ken is a perfect match - they say it themselves, and everyone who's seen them together will agree. They met in a night club, love to dance and party, work in fashion and cars, travel a lot, and seem to enjoy every day together so much. They also look f.a.b.u.l.o.u.s!

Since A & K live in Köln/Germany, we met for the first time at the actual wedding day in Båstad - but after many long emails during that past year, I felt like we were good old friends from the very beginning.

Place for portraits: the beach/harbour, wedding ceremony: Mariakyrkan, dinner and party: Hotel Skansen (all in Båstad).


Mariakyrkan from a different angle than I usually see it:

Nice ride...
...and really nice view from the wedding Hotel Skansen's congress hall:Can't find a better backdrop for groupshots than this, right?


Thank you
, Andrea, Ken and all your guests for such a warm and loving day. I really hope to see you again.

If you'd like to leave a comment (in Kommentarer), please do so in English, thank you!

Paris, baby


Irina, her wedding day, Hôtel Luxembourg Parc, Paris


Selma & Samuel in the garden
7 maj 2011, Ramlösa brunnspark
Portrait photographer Paris, Alexander III bridge

Bride and groom, the evening before the wedding, on the Alexander III-bridge in Paris:
Bröllop i Paris; porträttfotografering Pantheon

Sista veckan i april var vi (som de flesta av er nog vet nu) i Frankrike och fotograferade bröllop i flera dagar. Både Tim och jag blev väldigt förtjusta, i både brudparet Irina & Patrik, och i Paris!

Det kommer att bli flera blogginlägg om den resan, och jag börjar med en förhandstitt. Dagen före bröllopet gjorde vi en porträttfotografering med brudparet på kvällen. Lite regn och ganska kyligt - men vad gör det när man har självaste Pantheon till sitt förfogande?


Irina & Patrik, Pantheon, 28 april 2011Vilken dag!

Byta bank, lämna bil på reparation, hämta paket, lämna bokföring, äta glass, skjutsa Tim och hans cykel till jobbet, fotografera supergoa familjen B. i Ängalag, ha bröllopsmöte med hemliga brudparet från Markaryd... och allt detta ackompanjerat av strålande sol och 24 grader. Man kan knappt ha det bättre. Jag tror jag avslutar med Melodifestivalen, vilken topp!

Hos familjen B. (som jag inte hunnit fråga om de vill vara med på bloggen ännu) kunde jag stannat hela kvällen - så goa människor och så många miljöer att fotografera dem i. Här får ni en:

A photographer's weekend at it's best

Tänk att allting blir så mycket roligare så fort det blir fågelkvitter, gröna blad och sus i trädkronorna. Fotografen har haft en myshelg: bröllop i lördags, barnvakt åt två karameller igår, middag med deras föräldrar på kvällen, och idag seminarium med Joe Buissink i Malmö. Det var många tänkvärda och inspirerande saker som sades, jag fick många tankar och idéer och ska plocka fram lite varje dag. Bästa tipset från Joe var att stänga in sig med sina bästa bilder och ett glas vin för att verkligen fundera ut vem man är som fotograf - den sysslan kan jag ta vilken dag som helst.

Tills dess; free at last!
Hurra för strumpfrisäsongen!


(tack Jenny för de fina brasilianska, passar perfekt!)Sommarfnatt

I förmiddags när jag "körde till jobbet" (eller för att träffa ett urgulligt brudpar och deras dotter och ha en superkul porträttfotografering) fick jag totalt sommarfnatt. Den där känslan ni vet, av att de goa månaderna ligger framför en, sol, roliga uppdrag i varmt väder, grillkvällar och ja, det är livsnjutande på hög nivå helt enkelt. Det bara bubblar av glädje i kroppen!

Här kommer en förhandstitt från idag, jag har inte frågat det hemliga brudparet ännu om de vill vara med på bloggen:Förresten var vi tre fotografer med brudpar samtidigt i Ramlösa brunnspark runt kl ett idag. That's a new one :-) och inte kände jag igen de andra två heller, men det skulle vara roligt att se deras bilder!

Hoppas ni också haft en toppendag. Helgkram från fotografen,

/M.Caesar, très photogénique


Caesar från Göteborg


Tusen balubas

På ambassaden i fredags släppte axelremmen på min fotoväska som dängde sig rakt i marmorgolvet. Så här såg min 50 mm ut:Inte så snyggt, eller hur?

Jag är som tur är CPS-guldkund hos Canon (det blir man när man har två EOS 1-hus och fyra L-objektiv) och då får man raketservice (och gratislån av det som är trasigt om man behöver)! I onsdags fick de in den och idag fick jag tillbaka den med lantbrevbäraren. Perfekt. Nu är den fin igen och jag har allt jag behöver inför morgondagens uppdrag. Tusen balubas kostade det, men med tanke på att självrisken på försäkringen är 4200 spänn (galet), är jag nöjd.

Nu önskar jag er en härlig helg i finvädret och värmen som verkar återvänt!Vad sysslar fotografen med i veckan?

Idag redigerar jag göteborgsbilder, förbereder helgens bröllopsfotografering i Ramlösa brunnspark (där har jag varit förut och förut), gör veckans bokföring, förbereder kvällens möte inför ett bröllop i Mölle i juni (brudparet är bosatta i Manila, Filippinerna) och fixar det sista inför morgondagens fyratimmars fotokurs med Carina & AnnCi från PEAB.

På måndag ska jag till Malmö på Scandinavian Photos seminarium med amerikanske bröllopsfotografen Joe Buissink. Han har fotograferat en hel mängd kändisars bröllop, bland andra Jennifer Lopez. Det hade jag kunnat tänka mig, hehe. Hur hans marknadsföringsteknik ser ut och hur han rodde hem de kunderna, ska bli spännande att höra!

Här är en bild från nästa bröllop som ska bloggas, Andrea & Ken från Tyskland:

Dots and greens
Snart spricker jag!

Jag har mycket roligt att berätta och visa från veckan som gått, men först ska jag ta hand om sådant man behöver ta hand om när man varit på resa; backuper, mail, post, packa upp, skicka in ett trasigt favoritobjektiv, och (inte att förglömma) någon sekund då och då le och drömma sig tillbaka till en över all förväntan underbar stad. Lyckligt lottad, jag? Jajamänsan.


Jag, och Tim som fotoassistent, på bröllopsuppdrag i Paris förra veckan. "Ganska" nöjda med tillvaron.
Foto: brudgummen, P.I.
Jag har haft en tuff vecka på jobbet.

Eller, nu kanske jag ljög lite (jättejättejättemycket).


The flying twins in Västra Karup
RSS 2.0