Gott Nytt 2009!

Bara lite mer än ett dygn kvar av det här året...

Jag önskar dig ett finfint 2009, må du få njuta av lycka, hälsa, välgång och vara glad varje dag!Soffekatt

Det här är min bästis i soffan. Under filten vill hon vara, hoprullad längs min sida med huvudet på min arm. Gullisen, hon är mysig hon. Ni ser kanske att hon just här är en aning missnöjd med att behöva ligga ensam i "kylan", utan skyddande filt över huvudet?


Snyggaste julklappen

...fick Tim. Rakborste och tvål, i en träask som är så snygg att man vill ha godis i den. Mmm!Pixelstjärnor

Det snöar här på bloggen. Tyvärr har jag inte lyckats få dem runda (snöflingorna alltså) så om du har tips är du välkommen... annars får det helt enkelt vara lite pixligt här i slutet av året :-)


Sextiotusen!

Är ju tvungen att berätta:

Totalt antal unika besökare hos denna blogg      60,244

Otroligt.

Blomma
till er, bästa läsare (med julgransljusen i bakgrunden).

PS. Vad ger ni för min bloggabstinens... jag som skulle vara ledig, hehe. Kunde inte låta bli.


Julhälsning

God jul bästa läsare!

Hoppas ni får långa, sköna, lugna helger framöver. Glöm inte läsa en riktigt bra bok. Jag tar ledigt och är tillbaka senast 14 januari (såvida jag inte får bloggabstinens innan dess). Då blir det fart och fläkt och en favorit i repris.

Bästa hälsningar,

Mette

Sista-minuten-tips!

Har du några envisa julklappar kvar du ännu inte hittat eller hunnit köpa? Ge bort ett presentkort på en bild eller en fotografering!

 • Presentkort finns från 400 kr (motsvarar en 18x24-förstoring). Porträttfotografering finns från 1050 kr (1 tim fotografering inkl 4 st bilder storlek 13x18 cm). Passa på innan de nya prislistorna börjar gälla 1 januari!

 • Mailas till dig som en pdf, som du sedan kan skriva ut på fint papper eller vidarebefodra. Betalning via faktura (betalningsvillkor 10 dagar utan fakturakostnad alt. 30 dagar mot avgift 25 kr).

 • Inkludera namn, postadress, ditt telefonnr och personnr, summa, samt namn på den/dem som ska ha presentkortet. Du kan skicka med en kortare text som ska stå på kortet. Om du hellre vill att det ska stå tex "1 st förstoring 18x24 cm" eller "Fotografering 1 tim inkl 4 st bilder (13x18 cm)" istället för summan går det naturligtvis bra.

 • Presentkortet har en giltighetstid på 12 månader. Erbjudandet gäller endast nybokningar och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

OBS! Senaste beställning av presentkort som ska levereras före julafton är i morgon tisdag 23 december kl. 16.00!

Frågor? Ring mig på 0431-362080 eller maila till [email protected].

Varmt välkomna,

MetteSnabbis

Jag har inte försvunnit! Bara så ni vet ;-D

/M

600!

Oj! Inlägg nr 600! Hur har jag hunnit med det på bara ett år egentligen?

Passar på att summera året lite grann.


MINUS (börjar med dem för det är ju inte kul):

- Lunginflammation (7 v)
- Bäckenbrott (12 v)PLUS:

+ Jädrar vad mycket man klarar från en rullstol ändå. Speciellt med en sån rullstolschaffis som Tim vid handtagen bakom mig :-)
+ Bloggen. Alla ni otroligt goa snälla omtänksamma människor här på bloggen som uppmuntrat mig hela året - ni är guld värda och det är för er jag skriver! En och annan släkt och vän hör också hemma i pluskategorin, hehe.
+ Min Mark III - en fantastisk kamera.
+ Mitt nya objektiv, 50 mm 1.2 - favoriten jag numera sällan släpper.
Tim, sötast på en cykeltur i Båstad
UP, UP AND AWAAAAY:


! Stressen från i år. Aldrig mer.
! Sorgligast någonsin, men sälja min fina häst Janna till någon som älskar henne ännu mer än jag och har tid för henne.


UNDRAR:

? När får jag mitt nästa Destination Wedding? Köpenhamn var ju inte fy skam, men jag vill fotografera utomlands i sooolen!
Tivoli Hotel, Madeira 20072009:

* Se till att finanskrisen inte når Salomonhög (hjälper ni mig?)
* Vara frisk hela året. Jag kan orka med en förkylning eller så.
* Fira firmans fyraårsjubileum.
* Ha semester på riktigt. I juli.
* Skaffa nytt fritidsintresse när Janna flyttat (foto?)
* Toppa besöksantalet här jämfört med 2008 - fetetoppa.
* Ny hemsida, nytt utseende på bloggen och kanske en liten webshop.


Hääänger ni med? Hoppas det!
Livstecken

Halloj!

Här kommer en liten lägesrapport. Julrushen är på topp och den här veckan är varenda sekund fylld av uppgifter. Min vän Nina nämnde julmat - det har jag inte ens hunnit börja tänka på. Bestämt är att julskinka ska det bli, och köttbullar, prinskorv och rödbetor. Resten får vi se. Glögg har vi redan provat, inte hemmagjord varken den ena eller den andra sorten men väl så god (tack Cicci) och pepparkakor (tack Evelina).

Idag har jag hunnit med en hel del - packat massor av beställningar och beställt mer, en del akut pappersarbete, ganska många mail och telefonsamtal, ett trevligt möte, samt en del redigering.

Ett av paketen jag skickat var vinsten i utlottningen som ni vet bestod i lite av varje. Förstoringen Emelie A valde var den här, och den fick hon i storlek 30x45 cm (skicka gärna bild sen Emelie, när den hänger på väggen):

After the Rain, 2003


Nu redigerar jag vidare. Hoppas ni har en bra kväll!

/Mette


Lugn i stormen

Jag SKA visa alla höstens uppdrag också! Massor av dem!

MEN:

Just nu måste jag 1) färdigställa och 2) beställa/leverera allt som ska bli klart före jul.

Tålamod, mina vänner... senast under januari kommer allt som som ska, att visas här, det lovar jag.


Sådär, nu verkar det fungera igen

Nu ser det ut som om allt funkar på Crimson igen. Håll tummarna att det bara var en tillfällig liten minibugg som försvunnit all världens kos!

/M

Krasch på Crimson

Hej bästa kunder som har fått eller ska få bilder!

Crimsons tjänster har helt slutat fungera under kvällen, dvs inga befintliga länkar går just nu att öppna och jag kan inte heller lägga upp nya. Jag vet inte vad som hänt men det verkar gälla alla konton, så vi får bara hålla tummarna att de fixar det snart! Jag återkommer här på bloggen så snart jag vet mer.

Tacksam för ert tålamod!

Bästa hälsn Mette

Funkar era Crimson-konton?

Någon där ute som kan kolla om allt är som vanligt på Crimson hos er? Jag kan se alla mappar och bilderna är där men det går inte att få fram dem. Typiskt, självklart när jag ska skicka mängder av bildlänkar...

Tacksam för hjälp!

Uppdatering: verkar vara likadant för alla! Tack snälla :-)

Vet inte om det märks...

... men jag är lite upptagen av att färdigställa alla jobb som ska vara klara före jul. Ligger en aaaaning efter med bildbloggandet, men det finns inte tillräckligt många timmar på dygnet just nu. Det kommer, håll ut.

I morgon årets sista uppdrag, bröllop i Helsingborg - och det kommer att bli döroligt, det vet jag redan, för brudparet är helsköna!

Ha en bra helg & hoppas ni njuter av julförberedelserna. Stress ska man akta sig för ;-)

/M

Haha! Grattis knektaskrälle!

Herr Peter Lindelöf är en riktig upplänning som brukar försöka påstå att vi skånska snapphanar kanske inte alltid har lika många mohikaner i kanoten. Fniss. Men nu byter han säkert åsikt eftersom han är...

...VINNARE I UTLOTTNINGEN!

Grattis Peter!

(vill ni titta på honom i regnskog kan ni klicka här)Stort tack till alla övriga tävlande, kul att ni är så snabba och på hugget. Bättre lycka nästa gång!


PS. Bilden finns i fler ex om ni tycker om den, bara att beställa enligt instruktioner här. Extrapriset gäller endast idag och i morgon, därefter ordinarie.

Bara 3 minuter kvar av tävlingen!

Klicka här!

Tvåtimmarstävling! Ettårsjubileum!

Som jag skrev nyss fyller Kära Bloggen ett år i dagarna. Det firar vi med en utlottning tycker jag :-)

Från och med nu och exakt två timmar framåt kan du vinna den här vinterbilden!


Julklapp till dig själv eller någon annan kanske?Vinsten är en förstoring i storlek 18x24 cm. Det kommer att vara en vit kant runt bilden och den är signerad med guldpenna av mig (dvs inte digitalt som här ovanför).Du tävlar genom att svara på denna frågan:

Vilket datum 2007 gifte sig Monica och Kalle hemligt i Svenska Gustafskyrkan i Köpenhamn? Svaret (och en och annan bild på paret) finns förstås här på bloggen...


samt skriva ditt namn och din e-postadress (visas bara för mig) i kommentarsfältet.
Klockan 20.23 avslutas tävlingen och jag drar en vinnare. OBS! För att ingen ska kunna läsa någon annans svar, publicerar jag inte kommentarerna förrän tävlingen är avslutad.


PS. Om du inte är den som vinner kan du köpa vinterbilden i samma storlek 18x24 cm till extrapris 250 kr (ord pris 450 kr)+ frakt 35 kr endast idag 11 dec och i morgon 12 dec med leverans per post före jul. Bilden betalas via bankgiro på faktura (10 dagar). Maila mig på [email protected] för att beställa!

Är du taggad?

Det KAN bli tävling redan ikväll... håller du koll?

Sneak peak, ledtråd, del av vad som komma skall:

Hmmm. Ser ju VÄLDIGT spännande ut.

Lilla bloggen fyller 1 år!

Det ska firas! Någon gång idag eller i morgon kommer jag att ha en entimmestävling... håll korpgluggarna öppna och alerta med andra ord!

PS. Tanken på att ni varit nästan 58,000 besökare här sedan förra december är svindlande. Verkligen. Tack ♥

Skoj

Lite uppmuntran behövdes minsann på onsdagen och kom i rättan tid:

Johanna
(som vann en förstoring nyligen) skrev:

Tack så mycket för bilden, hur fin som helst! Om inte finare blev den när den blev inramad! Kolla själv! God Jul! :)

Här kan ni se hur bilden blev när den kom upp på hennes vägg. Väldigt snyggt med den svarta passepartouten runt den vita ramen, tycker fotografen. Kanske ska ha en sån själv?

Tack för bilden Johanna, jätteroligt att se hur det blev!

Barnporträtt/portrait: Matthew

This post will be in English for Matthew's family and friends! They are spread all over the world I think, and the Matthew family themselves live in Sydney (if I remember it correctly)

In September when Linda and Weng Yen got married (yes, they will soon appear on the blog as well) they wanted me to include a session with Weng Yen's nephew Matthew a few days after the wedding. What an adorable child! He was a bit suspicious at first, as they all are when someone with a huge camera wants them to smile on demand...

Sort of - "You said what?" and looked like he wanted to giggle at me but would never dream of it:

But just a second later he started laughing and showed his absolute best for a looong time:

Mum and the interesting fall leaves:
Very Happy Dad and still a bit Curious Matthew:

The place where we shot was Margretetorps Gästgifveri, a great place with lots of different small locations to use and real good, even light. I just love this series:Matthew is such a cutie, look at those expressions:


Thanks so much to all of you for a fun afternoon, and hope you are having a great, happy, sunny time in Australia now :-)

Which one is your favorite? Please feel free to write a comment in "Kommentarer"!I morgon måndag

Kommer bland annat den här goa lillgrabben Matthew att dyka upp!


Vi ses i morrn! Ha en fin söndagkväll!

/MetteLäkare utan gränser

Sådär, nu har jag skänkt 10% av anmälningsavgifterna från fotomaran till Läkare Utan Gränser. 415 kr blev det. Låter det lite? Den summan kan rädda över 40 personer från att dö i kolera, eller ge 16 barn livslångt skydd mot mässling. Det kan också betala för nästan två kirurgiska kit för behandling av splitterskador.

Hoppas de får nytta av det och att det blir ännu fler deltagare (och större gåva) nästa gång!

Vill du hjälpa till kan du skänka från 25 kr och uppåt online, klicka här.

Secret Agent

All you Bond-lovers...

Kolla in nätradiostationen Soma FM och klicka på Secret Agent. Kanalen spelar "The soundtrack for your stylish, mysterious, dangerous life. For Spies and PIs too". Har du tur kan du mellan varven höra Sean Connery eller någon av de andra Bondarna säga "But Miss Moneypenny! You know I love you!" eller liknande spännande repliker.

Gillar du inte Bond kanske du ändå gillar musiken, och annars kan du hitta flera andra elektroniska loungekanaler på Soma. Just nu även den årliga julmusiken på Xmas in Frisko.

Bloggpaus

Nu blir det bloggpaus några dagar eller kanske en vecka. Jag hinner inte!

Jag vill också be er snälla goa söta kunder - kolla i era avtal/prislistor vad det är för leveranstid på era bilder. Jag hinner just nu inte svara på mail när jag tror att de kommer och jag ändå inte svara mer specifikt än vad som står i ert avtal. Jag kan heller inte visa "bara en bild" för bara en bild många gånger blir en hel massa bilder.

Jag gör mitt allra bästa och mesta för att ni ska få era leveranser så snart som möjligt men jag MÅSTE ta dem i tur och ordning för annars blir det inte bra. Jag lovar att jag anstränger mig så mycket det bara går men det ska också bli bra kvalitet - för det vill ni väl ha ;-)

Hej så länge, jag återkommer när jag fått lite luft igen!

Bästa hälsn Mette


PS. Även om man kanske inte kan tro det eftersom det är ett bra tag sen nu, så kan tre månaders sjukskrivning efter ridolyckan varav två i rullstol fortfarande spela väldigt mycket in när det gäller att inte ha kommit ikapp. Hela hösten var redan fullbokad, plus då tre månaders jobb ovanpå detta.
I mitten av januari räknar jag med att vara ifatt min "vanliga" arbetsgång och inte leverera i sista sekund varje gång som det fortfarande är just nu. Så tusen tack för er förståelse och ert tålamod med detta!Nu är det snart jag som köper galoscher

För stora ska de vara också, bara att stoppa ner fossingarna och KLAFSA mellan huset och ateljén. Gummistövlar är inte min grej till vanliga kläder, avskyr när strumporna halkar ner och brallnederkanten korvar sig. Har man strump- eller ridbyxor går det bra, men inget av det är särskilt bekvämt att sitta vid datorn i med de här arbetspassen.

Hu, vilket vidrigt väder. Det tycker jag sällan. Lermattan (fd gräs-) bara flyter av regn och snöblask som smälter innan de ens kommit till marken.

Någon som har en solstol över på en vit varm strand nära oss? Brrr!


Vinnare del 3 - bonuspriset

Jojomänsan, det är ett pris kvar i tävlingen - Det Stora Bonuspriset! Detta pris lottas ut till alla tävlande som har en egen blogg .

* * * BONUSPRISET * * * består av:

 • 1 st Gepe Card Safe - minneskortsförvaring med plats för fyra stycken minneskort
 • 1 st SanDisk 4 GB USB-minne
 • Boken Årets Bild 2008 - Sveriges bästa pressbilder samlade i en bok
 • 1 st valfri förstoring härifrån bloggen eller hemsidan, storlek 30x45 cm (värde 750 kr), signerad av mig såklart ;-)

Och vinnare av detta pris är (trudelutt & fanfar) Emelie Andersson i Västra Frölunda! Maila mig vilken bild du vill ha så kommer paketet på posten.

Återigen tusen miljarders tack till alla som tävlat, så roligt det har varit att få se era bilder (särskilt självporträtten, hehe, nu vet jag vilka ni är).

Trudelutt och fanfar till er alla!

Vinnarna del 2 - bästa temabilder

Sådärja, nu har jag även utsett bästa bilden till varje tema i tävlingen! Det var definitivt inte lättare än att bedöma serierna... snarare tvärtom. Väldigt många hade väldigt fina, finurliga, vackra, härliga, gulliga, roliga, galna, skrämmande bilder och helst vill jag att alla ska vinna (kanske är jag inte urtypen av en domare, hmhm). Därför finns det också några hedersomnämnanden här och var - inga priser men väl Ära och Berömmelse!

Nåväl, efter en del vånda men mest glädje kommer vinnarna här! Priset är varsin 18x24 cm-förstoring av den vinnande bilden (gäller ej hedersomnämnanden).


* * * BÄSTA BILD TILL VARJE TEMA * * *1. Självporträtt

Bengt Bjervik (33), Båstad

Juryns motivering
: väl utförd Dr Jekyll och Mr Hyde, även om jag personligen kan känna mig lite skraj både av den ljusa och den mörka sidan ;-)

Hedersomnämnande Självporträtt (klicka på bilderna för att se större):

Ingrid Bergman, Karlskrona:Elin Kero, Jönköping:Mikaela Nordlund, Båstad:2. Favorit

Karin Bergman (17), Karlskrona:

Juryns motivering: vacker, blank och röd - vilken favorit! Dessutom fotograferad lite underifrån i bästa avgudande stil.


Hedersomnämnande Favorit (klicka på bilderna för att se större):

Mikaela Nordlund, Båstad

Elin Kero, Jönköping:
3. En god vän

Linda Edman (35), Göteborg

Juryns motivering: pastellig, ljus och glad detaljbild som låter en tänka ut resten själv. Ett bra sätt att visa att man inte alltid behöver ha med ett helt föremål för att visa idén.
4. All colours are beautiful

Jenny Sandberg (32), Lund

Juryns motivering:
det bara kliar i konstnärsfingrarna när man ser den här bilden, en glad färgexplosion och dessutom mycket snyggt komponerad med härligt kortkort skärpedjup:5. Balans

Annelie Elfsö (39), Tullinge

Juryns motivering: som en tidsmaskin tillbaka till barndomen, vilka vackra, slitna klossar och så mycket glädje barn har haft med dem. Fin komposition med motivet till höger i bild.6. Söndag 23 november 2008

Jennie Kristensson (18), Helsingborg

Juryns motivering: en rolig hälsning från den typiskt skånska vintern - snö, sol, grönt gräs, fortfarande blommor men kallt som sjutton!

Hedersomnämnande 23 november 2008 (klicka på bilden för att se större):

Frida Holmberg (10), Ludvika


7. Dröm

Jocke Velander (22), Nynäshamn

Juryns motivering:
den här bilden var jag faktiskt tvungen att kolla med fotografen om han gjort i Photoshop (vilket jag var säker på). Men tji fick jag - fiskelina, vadd från en kudde och lite långsammare slutartid för luddsudd gjorde den här helt underbara bilden! Min totala favorit av alla bidrag faktiskt ;-)

Tilläggas bör att i den här kategorin var det så många bra bidrag att ett hedersomnämnande var omöjligt! Duktiga ni är!

8. 15 minuter

Sarah Dayan (19), Kista

Juryns motivering:
ytterligare ett bra exempel på detaljbild och vad för associationer vi har till olika saker. Snyggt beskuren, lugn komposition trots det egentligen dramatiska klippet rakt genom klockan.9. Tack

Eva Kronfält (28), Lund

Juryns motivering:
ett av de allra vanligaste sätten att tacka - men med en ovanligt fin vinkel, och färgerna är fantastiska.
10. Min personliga hälsning

Jocke Velander (ja, igen och fortfarande 22), Nynäshamn

Juryns motivering: fascinerande bild där man som betraktare pendlar mellan att bli glad och att vilja springa därifrån (fort som f-n och gömma sig väl), ironi och humor i passande grovt svartvitt. Kanske har han skrämseltaktik som hobby och fingrarnas tatuering är permanent...?


GRATTIS ALLA VINNARE!


OBS! Maila din vinnande bild till mig som en zipfil (mycket viktigt, skicka inte direkt i ett mail för då fylls inboxen direkt) via Crimson så ordnar jag förstoringen. Vet du inte hur man gör kan du maila mig så ska jag berätta.

Snart kommer också utlottningspriset!

Vinnarna del 1 - bästa serie

Vilket otroligt, fantastiskt och härligt jobb ni har lagt ner bästa tävlande! Jag häpnar över er talang, uppfinningsrikedom, klurighet, humor och envishet. Som ni säkert redan räknat ut var det verkligen inget enkelt jobb att döma den här tävlingen... Först och främst hur varje tema tolkats och hur serien håller ihop. Jag har dessutom försökt väga in system vs kompaktkamera, 10 år vs 65 år, redigeringstalang vs bilder raktfrånkameran och så förstås tankearbetet både före bilden tagits och i själva bilden. Känslomässigt har det varit, jag har både skrattat högt och blivit sorgsen av era bilder.

Bedömningen blir förstås min egen personliga och kanske tycker just du annorlunda, men det här är mina vinnare den här gången! Jag motiverar lite grann, men överlåter det mesta åt er läsare att tolka själva :-)

* * * BÄSTA BILDSERIE 1, 2 och 3
* * *

(utan inbördes rangordning) som får önska eller blir lottade sponsorpriserna (stativet från YFO, mellanlagringsenheten från Sc. Photo och presentkortet från Crimson): • Karin Froom (27), Halmstad
Juryns motivering: en skön serie, väl sammanhållen i både färg och form och med mycket humor i utförandet. Toppkvalitet från första till sista bild, och vem kan låta bli att fnissa ihjäl sig åt "man med hund i fåtölj"?
Klicka här för att se Karins hela serie.


 • Ellen Karlsson (17), Bälinge
Juryns motivering: jag skrattade mig fördärvad åt den här lilla kattens äventyr, särskilt när han hänger på ugnsluckan! Bra röd tråd som för den sakens skull inte blev övertydlig.

Klicka här för att se Ellens hela serie. • Marie Engström (37), Stenkullen
Juryns motivering: här önskar jag att jag varit med! En underbar dag väl fotograferad med friluftstema. Rena, klara färger och kompositioner, lika krispiga som solen och snön.

Klicka här och sedan här för att se Maries hela serie (just nu har jag lite problem att komma in på hennes sidor, så prova att klicka här för att komma till hennes förstasida om det inte funkar! Bläddra sedan ner så kan du se bilderna i två st inlägg)GRATTIS! Övriga vinnare kommer på bloggen under veckan!Tada!

Nu har vi passerat ytterligare ett femtusental, himla roligt:

Totalt antal unika besökare hos denna blogg          55,603

Undras hur många det kan bli fram till den 10 dec då bloggen fyller ett år...


Idag ska dagen spenderas på att försöka (observera ordet) avgöra fotomaratonvinnarna så att de kan publiceras här under veckan, bokföring, redigering och en hel massa beställningar. Ont om tid är det men för att kunna kalla detta en fotoblogg är det nog också snart dags för lite bilder va? Hehe.

Hoppas ni får en fin måndag!


RSS 2.0