Företagsporträtt : Hanna Ågren, fotograf

Hanna vann utlottningen jag hade i höstas, och önskade sig företagsporträtt. Hon är själv fotograf, ganska nystartad, och behöver nya bilder till hemsida (som ni absolut ska kolla in här) och annat. Jag blev superglad att just hon vann, en kanontrevlig tjej och snygg som tusan.

Hon valde platsen för porträtten väldigt väl, Park Inn by Radisson i Malmö (stort tack för er generositet och lånet av lobbyn!). Ljuset, ja, ljuset... jag har verkligen haft tur med det de senaste plåtningarna. Inget gör mig lyckligare på jobbet än rent, klart norrljus och en vacker modell. Fler bilder kommer, här en förhandstitt:Hanna ÅgrenThe in-betweens

I början av min bana som fotograf, tog jag nästan bara bilder i "rätt" ögonblick på jobbet - när personen tittar rakt in i kameran och ler, ungefär. Efter hand hittade jag andra vägar och vinklar, och numera försöker jag fånga så många som möjligt av mellanrummen, the in-between-moments så att säga.

De där perfekta leendena är underbara, men lika skön är vardagen, uttrycken och de "vanliga" minerna som kännetecknar en person mitt i en rörelse eller ett samtal. Hur det är i livet precis just nu. Jag tror att det är dessa jag själv skulle värdesätta mest om jag längtade efter någon, eller vill minnas i framtiden, och jag tränar på att inte sänka kameran just då.


Vilgot klättrar upp på bänken, med hjälp av sin egen lilla metod.Styled teen photoshoot : Elin

Det är något visst med tonåringar. Det där sättet de växlar mellan att vara barn och vuxna, det är fascinerande. Elin och jag hade många idéer inför fotograferingen i torsdags, och det blev bara ännu roligare än vi hade kunnat föreställa oss. Hon är verkligen duktig framför kameran, och så fotogenisk. Den sista svartvita bilden påminner mig om de gamla filmstjärnebilderna från Hollywood. Elin är Tims lillasyster och hon var bara två år när vi lärde känna varandra. Det är allt lite svårt att förstå att hon snart är vuxen.

More images from this styled shoot here and here.

Frisk som en nötkärna fast med en släng av disco

För ett par veckor sedan gjorde jag en komplett hälsoundersökning för att kolla hur illa det står till. Att pappa dog och att jag börjar bli gammal och dessutom inte direkt tränat ihjäl mig sedan jag sålde hästarna, gjorde att jag kände mig lite nervös. Men hör och häpna, jag är sprillans frisk!

Jag har sedan tidigare fått konstaterat underproduktion i sköldkörteln, men det ska jag skriva ett eget inlägg om någon gång eftersom just det medicinska tillståndet gör att många kvinnor får fel diagnoser och jag gärna vill hjälpa till att sprida information.

Ja, i alla fall, så här glad blev jag.

Dessutom har jag köpt en Orbitrek Crosstrainer som jag nu plågar min stackars gamla hästolyckevänstersida med varje dag. Ja, högersidan också förstås men den tål mer - det kändes direkt att maskinen gör nytta. Beach 2025, here I come.

Porträtt : Elin


Elin K

Hår & makeup: jag
Fotoassistent: Ingrid Bergman
Location: Café Continental, Båstad
Rekvisita: privat (Eva P och Sofie P)Matfotograf: Laxtimbal (Gladmage catering)

Den här vansinnigt goda förrätten slukade vi när vi fotat klart i tisdags; laxtimbal med saffranssås. Snyggare sås får man leta efter!Mat & styling: Gladmage catering
Rekvisita: Helena Rääf Inredning
Gästbloggare : Ingrid Bergman

Lägg namnet på minnet. Min praktikant Ingrid är nämligen en härlig tjej, tillika fotograf med lysande framtidsutsikter. Vi kör den obligatoriska "Mina vänner"-grejen!


Namn: Ingrid Bergman

Ålder/skola: 20 år och läser fotografi på Gotlands folkhögskola i Hemse.

Det bästa jag vet: Att dricka te med DN framför mig.

Det värsta jag vet:
Snöslask.

På fritiden:
Tränar, fotograferar och andas.

Därför ville jag praktisera hos Mette:
För att det syns att hon kan en herrans massa grejer om fotografi och företagande.

Den här veckan har vi... Druckit te respektive kaffe och hängt en hel del i ateljén. Ena dagen plåtade vi mat i Skrattarp och en annan dag en tjej i Båstad, där plåtningen hade inspiration från 1920-talet.En uppgift där vi skulle gestalta varandras djur i de kinesiska åren, Emma här är häst.En bild jag är så grymt nöjd med och som jag har döpt till The Bird. Bilden har även gjort reklam för Gotlands folkhögskola.Helt ny bild från dagens plåtning med Elin som modell. Det blev så bra!
Tog ett stort antal bilder där jag slänger vatten i människors ansikten, en av många bilder till min stop motion.


Den här veckan har jag lärt mig... Jag har lärt mig mycket om ljus, hur det studsar och hur det faller. Jag blev överlycklig när jag lärde mig snabbkommandot för att "lägga-ihop-lager" i Photoshop som för övrigt är Cmd + Shift + E på Mac. Jag har lärt mig något så otroligt i och med att jag har iakttagit Mette under fotograferingarna, hur hon tar hand om modeller och hur hon tänker bildmässigt.

Om jag fick skriva ett alldeles eget inlägg här på Mettes blogg skulle jag skriva om:
Då skulle jag istället be Mette att skriva om hennes fotografiska resa från Karlskrona med hållplatser Gotland och Boston och nuvarande destination Båstad. Det skulle vara otroligt intressant.
Men om jag skulle blogga en gång på Mettes blogg så hade jag länkat till olika bilder/videos (som hon och jag redan har skrattat till) som hade gjort just den dagen lite bättre. Ett gott skratt förlänger livet.

Idag har jag:
Skrattat och assisterat under en plåtning i Båstad.

Om tio år...
Lever jag som fotograf med eget företag, är grym, go och glad och gör roliga samarbeten med Mette.

Det här vill jag också säga:
Att man ska sörpla i sig så mycket kunskap som det bara går, ta emot tips och inte tro att man är bäst. Våga vara öppen och utvecklas.

/Ingrid B.

Ingrids blogg hittar du här.
Titta dit & säg nåt så blir hon glad!Vi började på 20-talet och slutade med Michael Jackson...

...och någonstans där emellan såg det ut så här:


Elin (16), Tims fantastiska lillasyster(tack till Café Continental, Eva P & Sofie P för lån av lokal & rekvisita)Bröllopsfotograf 2013

Nu börjar det trilla in bokningar för 2013, härligt! Bland annat ska jag få fotografera den här tjejen igen, i Varnhem i Västergötland när hon gifter sig med sin Jakob. Det ser jag verkligen fram emot. Bara berättelsen om hur de blev tillsammans gav mig (bra) rysningar.Vill du att jag ska fotografera dig nästa år och vara säker på att få ditt bröllopsdatum, är det alltså en god idé att mejla redan nu. Inkludera din postadress, datum och vigselort så skickar jag prislista och information på posten. Välkommen!
Publicerat : Mette i veckans Lokaltidning

Det känns alltid lika knasigt att läsa vad man sagt när det kokats ner från en lång intervju, ungefär lika skumt som det är att höra sig själv på radio. Men lika kul varje gång! I veckans Lokaltidning lyckades jag slajda in på förstasidan, grymt skoj.

Läs artikeln här.

Och Nyföretagarcentrum hittar du här.

Matfotografering : Chokladmousse

Mums. Ja, till och med mums filibabba.Mat/styling: Gladmage catering
Rekvisita: privat (Gladmage) & Helena Rääf Inredning
Fotoassistent: Ingrid BergmanDagens citat

"Vilken fröjd det var att använda kortkommandot för att 'lägga ihop lager'."

Ingrid

(bevis på att praktikanten får lära sig något)
Dagens team (matfotografering)

Efter fem timmars matfotografering i Skrattarp såg mat-Eva och fotoassistent-Ingrid ut så här.Och ett av bildresultaten:Vi fick dessutom besök av Natalie från Allt om bröllop, kul att ses i verkligheten efter flera års mejlkontakt. En jätterolig dag, med andra ord! Fler bilder coming soon to a blog near you.

Tack till Helena Rääf för lånet av hus över dagen!Flitens lampa

En praktikant om året tar jag emot, och i år är det Ingrid som är här en vecka. I vanliga fall går hon fotolinjen på min gamla skola, Folkan i Hemse. Senare i veckan ska hon gästblogga här, men är du nyfiken redan nu kan du kolla in hennes egen blogg här.

Idag har vi gått igenom Ingrids favoritbilder, hon har fått se lite grann hur jag jobbar med redigering och en del pappersarbete, jag har skickat ut henne på svinkallt fotograferande i snålblåsten, vi har haft möte med makeupartisten/frisören Josefine från Laholm som jag ska fotografera tillsammans med om en månad, och förstås, druckit en och annan kopp kaffe och te.

Det är roligt att ha sällskap i ateljén och vara två som inte vill gå hem om kvällarna.


Ingrid försöker koncentrera sig men det är en tramsbyxa till fotograf som retas med henne


Travel: Åsnan i Mijas
Travel photography: Crossroads


Cableway (Teleférico) - Funchal, Madeira
Saluhallen i Funchal, Madeira (alimentos Salão)

Osbypågen

Jag letar arkivbilder till nya hemsidan, och ojojoj så mycket glömt jag hittar. En vacker (eller kanske regnig/snöig) dag ska jag tagga allt och lägga över det på gemensamma större hårddiskar så att jag ser det då och då.

En sådan pärla som den här tex, från en tvärs-över-Sverige-tripp vi gjorde i juli 2008. Tim vid sin barndoms "sjö" i Osby, och vår saknade Miranda som var med oss överallt:

Matfotograf // företagsfotografering: Gladmagekaka

I förmiddags körde jag iväg ut i Det Stora Vita. Allt var i samma kulör, illvitt. Snö på marken, snö på träden, tjock vit dimma. Tur jag vet var vägen går för hjälpavståndet mellan snöpinnarna var faktiskt för långt. I alla fall, jag skulle träffa Eva för att kolla på ett hus vi får låna inför nästa matfotografering på tisdag, och huset var toppenfint! Det ska bli väldigt roligt.

Det här är en behind the scenes från första gången vi fotograferade, i höstas:


En februarihelg i fotografens liv

Blekinge och Öland. Bilder från mammas hus i Nättraby, från Gårdby Café & lanthandel, och från goa vännerna i Sönnerborg. En riktigt bra helg på Baksidan.
Fredagsvink & godiskrig i Mijas

Nu är det fredag och helgen ska vi spendera med både släkt och goda vänner som omväxling. Min vinkning till er blir via en spansk pojke i Mijas under firandet av Reyes (Trettonafton). Har ni inte upplevt det är det ett tips, det går karnevalståg genom varje by och på vagnarna sitter utklädda barn och vuxna och ÖSER ut karameller till publiken. Gott, men ett och annat blåmärke fick man av godiset som inte sällan kastades med full kraft, det var ducka och ta skydd som gällde.

Ni ser väl handen som kniper om godiset han snart ska dra iväg med rakethastighet? Det fromma skenet bedrar på den här kamelfösaren:Tugga, tugga......eller kasta, kasta? Vissa klarade båda samtidigt.
Hela byn var ute, och alltihop ackompanjerades av musikkåren som spelade uråldrig och underbar musik.

Post festum.Jag tycker nog vi firar Trettonafton lite mesigt här i Sverige. Trevlig helg!

/M.Bocka av

Bröllopsprislistan är färdigdesignad, offerter & fakturor har fått nytt utseende, och ikväll har jag petat dit sista punkten, bokstaven och strecket på porträttprislistan. "Petnoga!" som min gamla elev skulle påpekat - och javisst, jag håller med. Men oh, så härligt det är att kunna skicka iväg allt när det är nytt! Som att byta skor.

Framsidans kollage:
I morgon skulle jag och Eva åkt på nya spaningsäventyr, men eftersom vattenledningen frusit till is nere i hennes neighborhood flyttar vi fram det till nästa vecka. God kväll!Dä sa va reoled (läs på skånska)

Jo, visst är det så - det ska vara roligt. De senaste månaderna sedan pappa dog har jag varit rätt låg, haft svårt att koncentrera mig på jobbet och gjort allt i säkert en tiondels takt av vad jag brukar. En halvtaskig dag i taget är bra, men nu tänkte jag att det ska vara slut på det. Våren är inte långt borta, dagarna blir längre och om jag nu får önska lite så skulle det vara skoj med ett riktigt bra 2012. Jordens undergång kan ta sig där bak - här kommer La Dolce Vita, eller hur?

Yes, då var det bestämt. Hoppas nu Han Där Uppe eller vemdetnuärsomstyr hörde mig. Om ni håller med kan ni kanske gasta lite ni också?


Malin D. är glad!

PS. Nu är ni redan några som undrat om jag inte borde ta tid på mig att vara ledsen - och jo, det gör jag. Jag vill bara vara lite glad emellanåt också, åtminstone när jag bloggar några minuter varje dag så blir det inte så dystert här :-)Fotografering morgongåva : L.

Hotel Helsingborg stod för miljön när jag fotograferade L:s morgongåva. Ombonat, vackert, härliga färger - och så en superkul och snygg L. och hennes kompis. Vi skrattade massor de där timmarna, flera gånger så mycket att tårarna rann och vi fick pausa.

Extra glad blir jag när jag har möjlighet att visa bilderna här på bloggen (vilket jag aldrig gör utan att fråga). Tack vännen!
Morgongåvafotografering finns att boka från 1950 kr.
Mejla mig för mer info på [email protected]. Välkommen!


Family story // barnfotograf : Pontus och Ellen (Lund)
Ny design på prislistorna

Vilken pilleri och petnogeri det är när man ska designa nya prislistor varje januari! Ibland orkar jag inte utan byter bara ut det som är nytt i texten... men i år har jag avsatt tid och det är det jag sysslar med hela dagarna för tillfället. Det här är ett av bildkollagen i företagsprislistan:Det är jätteroligt att sätta ihop bilderna på helt nya sätt. Nu ska jag bara reda ut alla smådetaljer till de övriga prislistorna också, vilken inte bör ta mer än... ett par månader, moahaha. Nej, snart får det vara klart!

Ha en bra torsdagkväll allihop,

over and out,

/Mette

Bröllopsfotografering Paris // Wedding photographer Paris : Irina & Patrik

Tror ni jag trillade baklänges av lycka när jag fick förfrågan om att fotografera bröllop i Paris? JA. Och det blev ännu bättre än vi någonsin kunnat föreställa oss. Irina och Patrik skämde bort mig och Tim så till den milda grad att vi fortsatt umgås "över en bit mat" då och då sedan dess, hehe. Paris var ett otroligt och sant nöje från början till slut.

Det blir ett långt inlägg. Vi fotograferade många härliga timmar den veckan, så jag provar en ny grej med bilderna denna gången. Hoppas ni gillar! För större bilder, klicka på bilden och bläddra i varje galleri.

***

Guess if I almost fell off my chair from happiness when I received an email from a couple, asking if I wanted to photograph their wedding in Paris? YES. And it was far better than we could ever imagine. Irina and Patrik spoiled us completely! A true pleasure from start to finish - and we became really good friends.

Sit back and make yourself comfortable for this blog post - we photographed a lot that week
. I'm trying a new thing with the images this time - hope you like it! For larger images, just click and browse each gallery.


Portrait shoot the day before the wedding:
Pantheon. Mausoleum of Voltaire, Rosseau & Marie Curie.Inside PantheonIrina & PatrikIrinaAllee du Seminaire, a green spot in the middle of ParisThe famous Pont Alexandre III - bridgePont Alexandre III - bridge with view over the Eiffel TowerRomance at its best, at night in Paris


The day of the wedding - Irina's preparations at Hotel Luxembourg Parc
:
Antique make up table - at Hotel Luxembourg ParcNewly painted nailsIrina looking lovelyExtra eye lashes put on by the fantastic stylistContemplating whats comingCurly!One of my favorite images from this dayThe finest detailsWhy not sit on an antique chair getting ready for yout wedding?Lots and lots of hair pins to make a perfect hair doNail finishBuilding up...Le grand finale!Getting dressedDetails, detailsSomething blueLike a ballet dancerSoon, soon well be meeting the husband-to-be!


Portrait shoot in the beautiful gardens of Musée Rhodin:
With a lovely French accent: it is ONE euro to get in.Unpacking flowersAmazing colors in Irinas bouquetThe Musée Rhodin gardensThe Musée Rhodin gardensThe Musée Rhodin gardensI really like this shot of themWell executed wedding swirl :-)Patrik, proud groomAnd happy!Corsage flowerHappy bride!Perfectly chosen necklaceIrina, so elegantBrides maid CarolineBest man StefanDeep in the gardensA film kiss belongs in ParisA moment of silenceAnd the Crazy Bunch!


* Getting married at the Swedish Embassy
* Eight course wedding "lunch" (which was the best meal I've ever eaten) for a few fantastic hours at three-star Michelin restaurant Taillevent
The Swedish embassy in Paris - for civil weddings. You cant get married in the Swedish church in Paris, but you can get a church blessing ceremony afterwardsWere waiting outside the embassyExchanging ringsThe wedding roomThe kiss!Signing the wedding guest bookThe newly weds, Mr and Mrs IselindThe most amazing restaurant and food you can imagine. Do NOT go to Paris without eating at Taillevent. We had our own room and about eight waiters.The menu - made especially for us.Cutting the cake.The wedding cake just melted in your mouth. My goodness, I want to go back now!Excited bride and groom!


*Church blessing ceremony in the Swedish church
*Extended portrait session in the Metro and at Trocadero

The Swedish flag outside churchThe Swedish churchWalking up the isle in the Swedish churchBeautiful church!And a lovely priest.The church blessing is about the same as a real wedding ceremonyAnd as emotional...Lighting candles for the two sons back homeNOW its for real!A bit exhausted but very, very happyIn the Metro, on our way to TrocaderoMy absolute favorite image of them all - Love in the Paris MetroAt the viewpoint Torcadero, overlooking the Eiffel towerA parisian kiss... :-)Irina & Patrik, thank you from the bottom of my heart.


Wow, that's one long blog post. Took me three hours! Hope it was a good way to watch them in galleries when you can choose yourself how many to watch at a time.

And apart from all the things we did when photographing, we also managed to eat wedding dinner and a few lunches at more great restaurants, have ice cream at Haägen Dazs, visit MonaLisa and Nike from Samothrace at Louvren, shop, and just enjoy this new favorite city of ours. Don't miss it!

And thank you Irina and Patrik, for bringing us! One of my best work weeks ever :-)RSS 2.0