I en egen bubbla, I am

Jag som jobbar nästan varje dag oavsett helg eller annat, har ju inte tänkt på att det är helgonstängt på en del arbetsplatser idag... Därför får ni (förlåt) nog ha tålamod ända till måndag med tävlingsinlägget.

Rackarns. Men det är ett bra pris jag väntar exakt besked om :-)

Om inget annat inträffar, är tävlingsdatumet i alla fall bestämt till söndagen den 23 november.

Och med ovanstående sagt, är jag faktiskt LEDIG i helgen - kors. Ha en fantastisk helg och snubbla inte på några skelett nu, hehe. Måndag, it is. Vi ses här då...

Bästa hälsningar Mette

Uff

Det är mycket som ska tänkas igenom när man ska ha tävling. Det blir ett långt inlägg med information! Hoppas ni har tålamod ;-)

Jag väntar fortfarande på svar från en av sponsorerna så jag kan inte publicera ännu...


Är du med?

Håll utkik i morgon. Då kommer äntligen inlägget om höstens stora TÄVLING här på bloggen. Jag kan knappt bärga mig, så spännande är det. Oj, vad sponsorerna har överraskat mig med fina priser.


En mindre anmälningsavgift (100 kr) kommer det att bli. De första tio som anmäler sig som tävlande får halva priset på anmälningsavgiften.

Avgiften kommer att finansiera en del av priserna, så ju fler ni blir desto bättre priser ;-)

Dessutom:
10 % av alla anmälningsavgifter kommer jag att skänka bort, till hjälporganisationen Läkare Utan Gränser, som fick Nobels fredspris 1999.

Som sagt, spännande.

Ett av dagens leenden

Blir man glad eller...?

Gulliga Hanna & Dominik. Det är ju jag som ska tacka. Värmer, gör det.

Fast! Anna Ternheim

Ojojoj vad jag fastnade för Anna Ternheims "What have I done" idag! Hur kan det komma sig att musik är så mycket bättre i bilen...? Nu är det stenkört och jag kommer att lyssna sönder den på jobbet i morgon. Funderar på att ta med Tims bra lurar ut (såna där tjocka goa) så att man hör bakgrundsinstrumenten ÄNNU bättre.

Ryyys! Brr! Älskar den!

Så bra det gick!

Dagens trippel i fotograferingar har gått jättefint, vilka duktiga barn, hästar och föräldrar.

Dessutom väntade bland annat ett sponsormail när jag kom hem med ett mycket positivt svar om pris till tävlingen - oh, så glad jag blir. I morgon eller på fredag får ni hålla utkik efter tävlingsinformation.

Nu är det faktiskt kväll för den übertrötta fotografen, sådär tre timmar tidigare än vanligt - jag har parkerat i soffan och tänker bara resa mig för att laga middag och stoppa fler vedträn i brasan. Lyx. Hääärligt.

Bara 199 länder kvar!

Mettes fotoblogg har nu lästs i 45 olika länder. För att jag ska finnas i Hela Världen är det alltså bara ett litet fåtal kvar, sådär 199 stycken.

Tips om en bra portfoliotjänst

Har du framkallat hos Crimson någon gång? Om inte, prova gärna det nästa gång. De är väldigt duktiga, och prisvärda.

De har dessutom en mycket bra "portfoliotjänst", helt gratis. Enkelt förklarat kan du ladda upp hur många bilder du vill, flytta över dem till ett lågupplöst album, och sedan skicka en länk till albumet till vem du vill (kompisar, släkten, kunder & uppdragsgivare).

Så här gör du:

 • Gå in på www.crimson.se
 • Klicka på FrontWeb - Pro till höger
 • Skapa ett nytt konto (om du inte redan har ett)
 • Ladda upp bilder i vänstermenyn (gör en mapp där först)
 • Klicka i högermenyn "Portfolio"
 • Skapa ny portfolio, ge den ett namn
 • Markera bilder i vänstermenyn
 • Klicka på den blå överföringspilen i mitten
Klart!

Nu kan du klicka på valfri portfoliomapp och skicka länken via mail.

Detta är ett mycket bra sätt att undvika att någons mailbox brakar när man skickar många bilder, eftersom länken går till labbets server. Du kan också göra zipfiler av bilderna och skicka som länk, som den du skickat till kan ladda hem direkt till sin dator.

Detta kan du göra nu, om du planerar att vara med i den kommande tävlingen! Alltid bra att vara ute i god tid, eller hur ;-)

Mettes goes On Tour

I morgon onsdag kör jag till södra Skåne för tre olika fotograferingar. Jag börjar med att fotografera en sexåring och en häst på Flyinge, far vidare till S. Sandbys familjen Rubin (vars bröllop jag har fotograferat för ett par år sen) och deras ganska nya dotter, och till sist en pyttebebis hos Lina i Häljarp på vägen tillbaka. Det blir en rolig dag som jag verkligen ser fram emot.

Om du har några tips eller önskemål om vad jag ska skriva mer om här på bloggen, så tala gärna om det i Kommentarsfältet (är det kamera/fotofrågor så kolla gärna kategorin "Mette svarar" först. Kanske finns ditt svar redan där)

Hoppas du får en bra onsdag!

Någon kurssugen läsare från Gbg ledig nästa fredag em?

Det finns fortfarande nio kursplatser kvar på nybörjarkursen i Göteborg nästa fredag 7 nov. Minst tre till behövs om det ska bli något.

Den ligger på dagtid för att kursdeltagarna ska få chansen att prova sina nyvunna kunskaper sista timmen, medan det är dagsljus.

Klicka här för att läsa mer om en lärorik eftermiddag!

Endast två tider kvar i Göteborg nästa vecka!

Specialpris på fotografering i Göteborg nästa torsdag den 6 nov (spara 600 kr!)

Klicka här för mer information.

Bröllopsfotograf Malmö: Carola & Eddy

Carola och Eddy som gifte sig 4 juli, ville ha lite längre tid på sig att fundera om de ville vara med på bloggen. Det tycker jag är en självklarhet, både att fråga och att de tillfrågade dels får tid att tänka och även säga nej om de tycker det känns bäst.

Nu blev det ett JA och det gjorde mig jätteglad för jag tycker verkligen de är ett så fint par. Vi träffades före ceremonin i Hammars park nära Sibbarp utanför Malmö. Carola och Eddy sade båda två att de var otroligt nervösa inför vigseln men det syns minsann inte på bilderna, bra gjort av dem tycker jag!

Se själva så gulliga och glada:
Och så tjusiga och välklädda...
Klänningen var sagolik och passade verkligen Carola:

Vigseln ägde rum i Limhamns kyrka. Jag har inte varit där tidigare men den var underbart stor, ljus inuti och med så många härliga detaljer...
Carola sade till mig efteråt att hon var så nervös att jag (som de ju spenderat en timme med precis före vigseln) blev en trygg punkt att titta mot där inne i kyrkan, och det får jag minst sagt ta som en komplimang :-)

Ett par andra grabbar som däremot kände sig ganska hemma, var sönerna:

Vigselceremonin var mycket känslosam...


Måste säga igen att även kyrkan var ovanligt fotogenisk:
Married at last!


Stort tack Carola och Eddy för det stora förtroendet att fotografera ert bröllop, och ett extra tack för glädjen att få visa bilderna här på bloggen. Hoppas att vi ses igen i framtiden!

(Extra tack också till Cicci som var till stor hjälp åt fortfarande ganska handikappade Mette den här dagen)Visst var de duktiga och jättefina? Skriv gärna i kommentarsfältet!Grattis till auktionsvinsten, Mattias!

Högsta budet på canvasbilden blev 550 kronor och en kram! Det var inte illa tycker utroparen ;-)

Bilder på Mattias och hans gulliga fru Stina som jag tog vid deras bröllop, kan du se på deras fina hemsida här. Om du känner igen dem lite, kan det bero på att de skrattar så härligt i min bloggheader!

Grattis Mattias! Tar du en bild på bilden sen när den är upphängd, och skickar till mig?

;-)

Domarmutor i auktionen!

Nu ligger högsta budet på 550 kr + en kram!

Skynda skynda om du vill lägga ett högre bud - fem minuter kvar!

Klicka här!

Sixty minutes

En timme kvar på auktionen! Klicka här för att se vad du kan vinna med ditt bud!


Skynda att buda, snart går auktionen ut!

På podiet finns just nu en signerad canvasbild (se motivet nedan) i storlek A3!

Högsta bud just nu 500 kr (värde 1300 kr).

Klicka här för att komma till auktionen som går ut kl 18.00 idag.Det ser lovande ut för tävlingen

Jag tror det kan vankas finfina priser så du har väl inte bokat något annat (klicka för att komma till inlägget)?

Vad det blir för tävling (och priser förstås) kommer jag att avslöja här på bloggen i veckan!

Auktionen har visserligen

fått en timme extra i natt... men den går ut om mindre än ett dygn! I morgon måndag kl 18.00 blir vinnaren den som lagt högsta budet.

Julklappstips:

Klicka här för att se bilden och kanske lägga ett bud canvasen i A3-storlek (värde 1300 kr)?


Good luck, bidders!

Bröllopsfotograf Båstad: Elin & Martin

Jajamänsan! Den 30 augusti fotograferade jag två bröllop. Elin och Martins vigsel ägde rum på stranden nedanför Norrviken utanför Båstad. Jag kom först efter ceremonin för att ta porträttbilderna, men lite av utsmyckningen på platsen var fortfarande kvar. Jag fick veta att repet var ett speciellt rep som hade betydelse för Martin (som är klättrare) och att rönnbären stod i temuggar var ju underbart! Överhuvudtaget verkar Elin och Martin tycka om att omge sig med saker som betyder något, och det är viktigt för dem att leva livet just nu så bra de någonsin kan.

Rönnbär i glas och så det där repet...

Fler ceremonitillbehör:

Vigselplatsen:

Vi fortsätter med en mysig pussbild, jag har några stycken sådana från den här kvällen...

Elin får hjälp med sista finishen. Gissa om man som fotograf blir glad för extra "props", som till exempel ett flor... det gör sig ju så bra på bild:

Men nu är det dags att visa brudparet tycker jag - visst är de himla fina?
När vi sågs vid konsultationen före bröllopet, sa de flera gånger att de ville jag skulle fotografera sådant som var speciellt för just dem. Jag förstår vad de menade för det var många små fina, uttänkta detaljer att inte missa. Monogrammet på klänningen till exempel:Miljön är fantastisk där nere vid havet och ljuset ÄR så härligt de sena sommarkvällarna!

...och kärleken bara flöt genom luften...

Det här är nog den pussbild jag gillar mest just nu, av alla jag tagit:

Några extra florbilder blir det...
Stenstranden med utsikt mot Båstad åt ena hållet och Kattivk åt andra:

(En av favoriterna)
Vi fortsatte till Kattviks hamn:

Sista uppgiften för mig var att ta en bild som liknar Elins föräldrars bröllopsbild. Det här är ett par av försöken:
Till sist en bild som jag tycker visar sensommarkvällen så härligt. Värmen, ljuset, färgerna... (Oh! En pussbild! Nu blev ni allt förvånade :-)

Tack goa Elin och Martin för ett roligt uppdrag!


Vilken bild tycker du bäst om? Skriv gärna i kommentarsfältet!Och ibland så...

...hinner jag med två bröllop per lördag. Den 30 augusti var en sådan och därför kommer det snart mer...
Freee-day

Nu är ni allt lyckliga alla fredagsfirare!

Idag har jag fotograferat familjen Stenderup i Nyhamnsläge - det var verkligen roligt och vilka söta och härliga personligheter! Att det regnade gjorde ingenting tyckte de, och då blir fotografen glad eftersom det blir annorlunda bilder.

Nu sitter jag och gör det sista för dagen innan jag får Cicci på besök för att se Idol. I morgon bröllop i Landskrona och på söndag har vi stallet eftersom de är iväg på tävling i Tyskland. Mocka är roligt när man inte gör det varje dag :-)

Här kommer en bild jag tog i vintras när vi hade stallet, på en av stallkatterna. Den morrhårslängden är det klass på. Formen också för den delen, ser ut som en riktigt odlad & bakåttvinnad mustasch ni vet. Snygging!

Ha en bra kväll och glöm inte sjunga med Idol!
Fredagsmatematik

Läst nyss på Bloggtoppen:

Totalt antal unika besökare hos denna blogg (sedan dec -07)        45,091


Femtusen till, så snart!

Om jag då räknar lite, hm hm, prassel prassel, så betyder det faktiskt femtusen besök på endast sexton dagar. Rekord igen!

Hurra vad ni är bra!
Det börjar närma sig femtiotusenstrecket. Oj. Svindlande.

Save the date

Intresserad av fototävlingen? Boka inget annat söndagen den 16 november eller söndagen den 23 november.

En av dessa dagar KAN den nämligen, eventuellt, möjligen, förhoppningsvis, gå av stapeln.

Spännande...

Fototävling

Jag har länge haft funderingar på en alldeles speciell sorts fototävling som går av stapeln en viss dag. Skulle du vara intresserad av att delta i en sån? Jag tror jag kan skaka fram en hel del finfina priser också :-)

Ska bara fundera ut hur man bäst planerar den. Sen så.

Hurra hurra för Morris idag!

Idag fyller min brorson Morris ett år. Han är ett riktigt litet söt-troll, som jag tyvärr inte träffar så ofta eftersom de bor i Barcelona. Men vi hoppas kunna hälsa på dem inom en inte alltför avlägsen framtid.

Här kan du se hur Morris såg ut när han var 2,5 månad. Gullig, visst? Nu har han bruna ögon vilket ser väldigt charmigt ut ihop med det finfina röda håret.

Jag saknar er, Totte, Agnieszka och Morris, hoppas vi ses snart!

Bra dag

Vilken skön dag det varit idag! Den började med att jag och dagens assistent Emma (TACK!) fotograferade ett gäng sköna PEAB-människor till bland annat en reklamkampanj på bussar. Det gick jättebra, alla var så duktiga och vi hade ett par roliga timmar.

När vi var klara knallade Emma och jag ner till Hotell Skansens café vid hamnen i Båstad och satt i de mjuka utesofforna i den varma höstsolen och drack en stoor och långsam kopp kaffe. Underbart. Sådana här dagar är det verkligen en lyx att vara fotograf, Världens Bästa Jobb som sagt. Nu sorterar och redigerar jag några bråttombilder till busskampanjen, som ska skickas redan idag.

Hoppas ni haft en fin höstdag!


Prenumerera mera!

Oh no, jag har tappat en prenumerant idag! Hemska tanke. Jag önskar mig FLER, inte färre läsare.

Här kan du klicka för att se hur prenumerationstjänsten Bloggkoll fungerar.

Du kan också, om du är lite modig, klicka DIREKT på det blå plus-tecknet längst ner i detta inlägget, och följa instruktionerna. Gratis är gott!PS. Nytt är (i alla fall sen jag var inloggad senast, ehum), att när du loggat in på Bloggkoll nu med en ny knapp kan klicka dig vidare bland alla inlägg som kommit från olika bloggar - toppentoppen! Det gillar jag.

Auktion, canvasbild storlek A3!

Nu blir det auktion på en likadan canvasbild som jag lottade ut när vi firade 40,000 besök! Julklapp till någon du tycker om kanske?

Bilden:

Bilden är omonterad, dvs endast själva canvasduken. Den svarta ramen/vita kanten och texten är inte med på den riktiga bilden. Signerad i guld av mig, förstås! Frakt enligt postens taxa tillkommer.


Utgångspris 300 kr (värde ca 1300).

Du bjuder på canvasbilden genom att skriva ditt namn, e-postadress och ditt/dina bud i kommentarsfältet.


Auktionen slutförs på måndag (27 okt) kl 18.00 och den som då har lagt högsta budet vinner. Jag kontaktar vinnaren via mail för att få adressuppgifter.


Lycka till kompisar...

Det kom ett litet paket

Så här såg det ut:

Gissa om jag blev nyfiken!


I paketet bodde den här söta pyttelilla kompisen:

Det visade sig vara ett tackkort från Emelie och Pierre, så gulligt, oväntat och väldigt passande en onsdag som den här. Jag var genast tvungen att glädja ett par andra med liknande små paket.

Här kan du skicka ett eget Nallebud!


Min nalle har nu fått en plats på skåpet varmt omgiven av andra glädjande kort och presenter. Nästa gång jag behöver det, ska jag bara snegla ditåt och bli glad!

Tack E & P, det lyste upp hela dagen!

Knight in shining (heavy) armour?

Nähä, nåt skutt upp ur sängen fick jag inte skämma bort mig med idag igen. Snarare en rustning av medeltidsslag, puh. Tur det blir vintertid på söndag så en aning mer dagsljus kan hjälpa till på morgonen. Detta kommer jag ångra att jag sade på söndag kväll vid fem när det istället är kolmörkt. Jaja. Som Ann-Louise nog skulle beskrivit min svada: "Mutter, suck, mutter, mutter, jobb, mutter, suck, sitter vid datorn, mutter, mutter, ojojojoj, så trött, så trött..."

Hehe. Nä. Såå farligt är det inte. Jag är på strålande humör faktiskt, och egentligen älskar jag att gå upp på morgonen så den där femkilos metallhjälmen hoppas jag går och gömmer sig redan idag för den hör inte hemma på mitt huvud.

På schemat
onsdag:

Redigera två bröllop
Svara på 131 mail i inboxen

Jag stoppar listan där för längre än så kommer jag inte att hinna i alla fall :-) snarare tvärtom. Lite lunch ska jag nog försöka klämma in på mitten.

Hej!
Nothing sweet about me

Söt som socker skulle man vara i sinnet om inte dagens bu: STRESS! Hinner inte en bråkdel av vad jag borde (läs vill). It's overswimming in maj majnd.

Dags att göra minutplanering igen, för morgondagen, då kan man i alla fall bocka av en minut här och där när den är slut.  Det känns bra.

En god vän har varit här helt frivilligt och hjälpt mig några dagar de senaste veckorna (gulligt av henne, eller hur?), men nu har hon fått jobb i alla fall ett tag framöver vilket är jätteroligt för henne, men... jag saknar dig Maria! Någon som vill donera ett års (fet) månadslön till henne så jag kan övertala hit henne igen på heltid...? Efter det är jag nämligen övertygad om att hon och jag tillsammans skulle fått snurr på firman (Maria är nämligen en otroligt effektiv och duktig tjej) Sen kunde jag själv avlöna henne och då skulle hon få små bonusar till exempel lägenhet vid Medelhavet och flashig firmabil och hur mycket lön som helst och fika varje fredag (hehe).

Jaja. Tills dess får jag väl jobba på. Jag överlistade i alla fall den befarade influensan genom att gå och lägga mig redan klockan tio igår och vaknade inte bara frisk utan även utvilad i morse - hurra! Det skuttet ur sängen kör vi på i morgon också, tycker jag.

Jaha, det var dagens babbel. Har ni det bra där ute i rymden? Hör gärna av er!


/M


Här bodde vi när jag var liten. Mer om det en annan dag!

Wedding // bröllopsfotograf Ängelholm: Anna & Jeremy

Anna and Jeremy met when they both studied at Edinburgh University, and now live in Plymouth in south England. They are such a sweet couple and a lot of fun! I spent almost the whole day with them, starting at the hair dresser's (Studio Hagelqvist in Ängelholm) with Anna and her bridesmaids:Look at her, she's gorgeous:

In the back room, the dress and shoes were waiting to be put on...Anna and Jeremy chose Rebbelberga church, since that's where Anna's parents got married. It's such a nice church with beautiful colours. Jeremy, spending the last few minutes talking to the guys before Anna's arrival:

And here comes the bride (and bridesmaids)...Laughter and happiness was definately the theme that day...


And some rain - rice as well as the regular kind...
This image I like a lot:

We went on to Klitterhus Hotel where the party was held, and started with a few pictures on the jetty. Hey, Jeremy - where is that hand put?
Since it was raining quite a lot, we had also decided to shoot in the hotel room, which had nicely picked color themes and furniture with "close-to-the-sea-feel":
Here's a couple of Anna, that I put some extra effects into. This is one of my favourites:
The proud and handsome Mr Martin in his kilt:

...with necessary props like a knife and a bottle...
Anna put the flowers in a chair for a minute and that was the perfect spot:

This sequence starts with a crazy one and actually ends with Anna being so moved by Jeremy's words and gestures that she started crying. That I found very sweet.These last two are also images I really like, the first one for the humour (sorry guys, I just had to post this one :-)

and the last one for the absolute love and close warmth of it - a quiet moment.


Thank you so much Anna and Jeremy for letting me be a part of your day - it was great getting to know you. Hope to see you again!

Kändisspotting? Bloggprofil skådad bland grönsakerna!

Jojomen, man kan allt hitta kändisar på ICA i Båstad även på vintern...

Den här bönan träffade jag på tomatavdelningen idag till exempel:

Fler bilder på henne och den hemlige fästmannen bakom luggen hittar ni här.


:-)

Vill du boka parfotografering/förlovningsporträtt? Maila mig på [email protected]


Kurs & foto-rea!

Du har väl inte missat att jag kommer till Göteborg? Rea på fotografering 6 nov, och kurs den 7 nov!Sneak Peek: A & J

Soon, either tonight or tomorrow, these two will be entering the blog as Mr and Mrs...


Keep an eye out.


Vinnare i tävlingen "Hjärtat mitt"!

Oj, oj, oj. Inte gjorde jag det lätt för mig när jag utlyste en sådan tävling! Bidragen som kommit in har gjort mig glad, rörd och varm inombords och jag önskar att ALLA kunde vinna! Nu är ju inte det så praktiskt genomförbart, så jag har efter noggrannt och moget (?) övervägande beslutat mig för att lotta ut priset, men med lite bonus.

Två stycken kommer att vinna förstapriset. Två stycken kommer att få andrapris (nyinstiftat, nästan likadant som förstapriset). De övriga bidragsskrivarna, kommer allihop att få heders-tredjepris tillsammans. De kommer också att få ett erbjudande via mail som är "nästan gratis". Jag skulle så gärna vilja ge er freebies allihop, men på detta sätt hoppas jag ändå kunna vara till någon hjälp när ni så godhjärtat vill ge något tillbaka till alla dessa härliga människor omkring er!

De två vinnande bidragen skiljer sig ganska mycket från varandra (precis som de övriga bidragen gjorde). Det ena handlar om ett stort risktagande och det andra en relativt liten men så väldigt betydelsefull gärning för någon annan! Nu gissar jag ni förstår vilken bredd bidragen hade (och hur svårt det blev att vara domare - vem är jag att avgöra vilken av alla dessa fina personer som ska vinna?).


Förstaprisvinnare nr 1, Bengt KarlssonHej Mette!

Vi har ett bidrag till din tävling på bloggen. Vi skulle vilja nominera Mathias pappa, Bengt Karlsson. I oktober 2006 föddes vår dotter Tilda och från fem dagars ålder har hon fått dialysbehandling eftersom njurarna inte fungerade. Våren 2007 började diskussionen om en lämplig donator som skulle kunna ge Tilda en njure. Tildas farfar Bengt var en av dom som anmälde sig och det visade sig att han var den som var den lämpligaste donatorn. Han fick påbörja en omfattande utredning som innebar många resor till sjukhuset och undersökningar som inte alltid var så behagliga. Långt om länge fick vi en tid för transplantationen som skulle ske på Karolinska sjukhuset i Huddinge. När vi väl kom upp visade det sig att Tilda inte var tillräckligt frisk utan det hela fick skjutas upp 6 veckor. Den nervösa väntan för Bengt fick fortsätta. Veckan innan vi skulle åka upp igen fick Bengts fru redan på att hon hade cancer och behövde opereras snarast möjligt. Trots detta ville han inte dra sig ur.

Det går inte att beskriva i ord hur mycket det betyder för oss att han gett sin ena njure till vår dotter. Bengts insats har inneburit en stor förändring av vårt och inte minst Tildas liv. Även om problemen för hennes del långt ifrån är över, så har hon i alla fall helt andra möjligheter att utvecklas och må bra. Det är kanske lätt att säga att man skulle kunna göra en sådan här sak, men det är en helt annan sak att verkligen våga när det gäller. Det är givetvis ingen stor risk man utsätter sig för men det är dock en risk. Tankarna som gick genom hans huvud var att han faktiskt med riktig otur skulle kunna dö på kuppen. Det tycker vi säger en hel del om vad har var beredd att göra för vår Tilda. Vi skulle gärna vilja ge honom en porträttfotografering av honom och Tilda.

Många hälsningar Linda och Mathias Karlsson
Förstaprisvinnare nr 2, Henrik Sjölund
:


Jag vill nominera den person som har det största hjärta jag vet. Ibland är det så stort att han nästan trasslar in sig själv i det. Det kan handla om att åka över 60 mil för att hjälpa någon att flytta, missa en middag för att han stötte ihop med en gammal dam som behövde hjälp med kassarna, eller ta en omväg hem från bion för att hinna ge en hemlös en extra stor popcorn.

Händelsen som får mig att vilja skriva denna nominera är dock en händelse som inträffade i Januari för ungefär tre år sedan och som etsat sig fast extra starkt i minnet.

Händelsen har förändrat mitt liv och inträffade en deppig dag då jag satt hemma och pluggade. Jag tyckte livet var trist i största allmänhet och var ganska nere. Han med det stora hjärtat ringde och undrade hur det var och jag berättade att allt var pest. Han hade otroligt stressigt på jobbet och bad att få ringa upp.
Mitt skrivbord var placerat framför fönstret för att få ljus ”ironiskt när det ändå alltid är mörkt ute”, tänkte jag när jag tittade ut en kvart senare. Så plötsligt såg jag ett yrväder springa runt på gårdsplanen nedanför mitt fönster. Penionärerna stod radade på sina balkonger och pekade. Vad är det som händer? tänkte jag när jag plötsligt kände igen figuren... Herregud det är han med världens största hjärta! Han fortsatte att springa, liksom systematiskt över gårdsplanen som är ungefär lika stor som en halv fotbollsplan. Efter honom blev det tydliga spår i snön och när han hade slutat springa såg jag vad fotspåren formade....I....♥.....U.....
I mörk kostym och lågskor. Trots att han hade en fullproppad dag med viktiga möten, stressar han genom halva stan och bokstavligen stampade fram ett meddelande till mig för att påmina mig om att jag inte är ensam och att livet inte är så trist - det fanns iallafall någon som älskade mig. Hur många skulle göra något sådant? Några skulle säkert tänka tanken, men få skulle göra det. Detta är det finaste någon någonsin gett mig och jag vet att detta endast är en av många saker den här mannen gör för att förgylla tillvaron för andra människor. Han är en värdig vinnare och jag vet att ett porträttfoto av denna man skulle vara oerhört uppskattad av alla hans nära och kära!

Innehavaren av världens största hjärta heter Henrik Sjölund. Den som skickar in nomineringen heter Karin Holmberg. 


Andraprisvinnare blir:

Johan Karlsson i Mjövik
för en viss bilfärd

och

Eva och Thomas Jönsson i Munka Ljungby
för ett livslångt engagemang


Alla
ni andra är tredjeprisvinnare!Ni kommer att få mail allihop med gratulationer och information och så hoppas jag att många av oss ses. Tusen, tusen tack för att ni delat med er av era historier! Till sist vill jag avsluta med några rader från Linneas bidrag som liksom summerar hur mina tankar gick när jag kom på tävlingen och som gjorde mig jätteglad:

Till sist vill jag bara säga att jag tycker den här tävlingen är en underbar idé! Alla vänliga människor som gör något för andra är värda uppskattning. Om inte Marie vinner så har jag i alla fall blivit uppmärksam på hur mycket hon betyder för mig och påmind om att berätta det för henne oftare. Tack!


Ha en fin helg och ta nu hand om varandra extra mycket :-)

♥ ♥ ♥

Bästa hälsningar Mette

PS. Jag har mailat alla deltagare - har det inte kommit fram så hör av dig! Det kan ju vara lite si och så med mail när det är skickat till många samtidigt. Tack snälla!


OnTrackImaging-mässan

God förmiddag!

Ni är flera som undrat över hur mässan på räls var - den var ungefär som vanligt, massor med tekniska prylar av nyaste modell, många vänliga säljare som kunde berätta det mesta, lite tävlingar i form av utlottningar, en mindre lunch och sen var man mör som alltid efter mässbesök :-) Jag gick inte på några av seminarierna så de kan jag tyvärr inte berätta något om.

Det är en bra mässa på så sätt att man på relativt liten yta kan se det nyaste inom bild/grafik samlat (skärmar, Wacom-plattor, ljussättningar) men också en hel del som är "för stort" för mig (superkopiatorer, skrivare som skriver tre meter breda bilder, Hasselblads nyaste digitalkamera som jag absolut inte vill ha, hmhm, och så vidare...).

Summa summarum: har man varit där tidigare är det inga nyheter förutom att modellerna är utbytta mot årets, men helt ok mässa!

Endast en rea-tid kvar i Lund 29 okt!

Extrapris på porträttfotografering, endast en tid kvar den 29 okt - läs mer här!

Förresten

Nu har ni slagit rekord igen: tretusen besökare på tio dagar - tjohooo! Välkommen hit, om du är ny!

Veronica Maggio

Någon mer än jag som gillar Veronica Maggio? Satt här och kände mig lite syrefattig och så kom hennes Nöjd och Måndagsbarn på radion och då blev jag på toppenhumör igen! Fast för säkerhets skull ska jag nog gå in och hämta lite mer kaffe :-)

Idag har jag fotograferat barn i grupper på Äppelbyns förskola i Båstad. Så himla duktiga var de, både barn, föräldrar och fröknar!

I eftermiddag redigera bröllop, bokföring och så en riktig djupdykning bland tävlingsbidragen. Senast i morgon kommer vinnaren att publiceras här på bloggen.


PS. Du har väl inte missat kursen i Göteborg fredagen den 7 november?
Klicka här för mer information.
Bloggtips: En bulle i ugnen

Jag har skrattat mig fördärvad mitt i allt elände med tvättstugegolv, hästförsäljning och tiden som aldrig räcker till! Orsak är en av de roligaste bloggar jag någonsin läst:

En bulle i ugnen.

Läs!

Nu återstår "bara" att utse vinnaren...

Nu har tävlingstiden gått ut och jag ska försöka bestämma vem som vinner priset (vilket känns som en omöjlig uppgift redan nu). Tänk så många fina människor det finns!

Eftersom jag tycker att det krävs lite extra eftertanke i just denna tävlingen, kommer vinnaren att publiceras på bloggen den här veckan (dvs kanske inte redan idag).

Idag ska jag på mässa på ett tåg i Helsingborg, On Track Imaging där man brukar få se det senaste inom foto och grafik. Kompisen Maria följer med. Dessutom ska jag hålla tummarna och äta vitlök (efter mässan) så att förkylningsmisstanken flyger all sin kos :-)

Ha en fin dag allihop!

/M

Mindre än fem timmar kvar av tävlingen...

Dags att knåpa ihop ditt bidrag om du vill vara med i tävlingen! Visst finns det väl en människa som gjort dig glad någon gång, därute i stora vida världen...? Nu kan du ge något tillbaka!

Tävlingen är avslutad!

Mette i bröllopsbilagan i HD/NST/LP, Örenäs slotts mässa!

Ur mitt minne försvann som en liten blixt att jag skulle skrivit ett extra inlägg igår! Då var nämligen bröllopsbilagan för Örenäs bröllopsmässa med i Helsingborgs dagblad (NST/LP). Där fanns minsann sexton (16!) bilder som jag tagit - jätteskoj! Hoppas ni inte hunnit slänga tidningen, ni som har den... då får ni göra som någons mamma som lovat att gräva fram den igen  :-)

Christer Ebbinger, som har ansvarat för bilagan och hans medarbetare har gjort ett toppenjobb tycker jag! Här kommer små miniversioner av de sidorna där jag hade bilder - mest för att ni ska få en överblick. Mer kan ni se och läsa i bilagan som självklart också finns på mässan till helgen!


Bröllopsmässan på Örenäs slott kommer jag inte att ställa ut på i år eftersom det är en tvådagarsmässa och jag har bröllopsuppdrag på lördag, men kanske nästa höst? Hinner jag, ska jag däremot dit och spana in den en stund på söndag, så vet jag till nästa år hur allt ser ut.

I alla fall äger den rum nu till helgen, 18-19 oktober. Mer info hittar du här.

Vad gör fotografen på måndagar?

Idag har jag redigerat bilder hela förmiddagen, bloggat en hel del som ni nog redan sett, beställt och packat beställningar, svarat på mail, svarat i telefon, svurit och funderat en del över att klinkergolvet i tvättstugan rest sig och måste läggas om (alltihop! Inte EN platta utan HELA golvet! Detta var ett av de första rummen vi renoverade när vi flyttade in, så det känns onekligen lite nesligt att behöva börja om...kan vara husgrunden som rört sig eller att klinkerplattorna vi köpte på utförsäljning inte var av tillräckligt bra kvalitet...). I eftermiddag kommer luftpumpsfirman och ska göra en offert så att jag kan sluta elda för kråkorna :-)

Det här är en av bilderna jag packat idag, Ankis vinst:

Jag är rätt förtjust i canvasbilder faktiskt, det blir så mycket konstverk över det när bilden kommer på målarduken! Jag var osäker på om jag skulle kunna signera bilden men med en av mina nya guldpennor från Uniball (som jag förmodligen kommer att börja sälja så småningom) funkade det utmärkt!


Anki, bilden är på väg!


/Måndags-Mette

Förlovade: Emelie & Pierre

Jag har känt Emelie några år nu, sedan hon fick en fotografering i studentpresent. Hösten därpå gick hon en fotokurs hos mig på Akademi Båstad och har också assisterat mig ett par gånger i somras. Det är roligt att se hur hon utvecklas som fotograf, och har du inte sett hennes blogg så kolla in den här!

Emelie och Pierre förlovade sig på nyårsafton. Av olika anledningar blev fotograferingen vi planerat uppskjuten flera gånger men till sist hittade vi äntligen en bra tid!

Bilderna tog vi på Skottorps slott (som går att hyra för fotograferingar). Har jag nämnt att jag gillar slott...?

Emelie är väldigt noga med hur hon vill se ut på bild och Pierre lär (enligt Emelie) vara kameraskygg så lite rampfeber hade vi nog befarat alla tre... men det gick finemang:-)

Jag förstår inte alls varför de här två har dubier gällande att bli fotograferade, de är hur gulliga som helst tillsammans! Sista finishen framför slottspegeln och faktiskt en av mina favoriter från dagen:

Slottet har en fantastisk entrétrappa:

På övre våningen finns flera rum i olika färger och med olika stämning. Vi fotograferade i ett par timmar för miljöerna tog liksom aldrig slut. Här kommer ett urval:
De är "ganska" tjusiga även solo :-)
Och det är roligt att bli fotograferad!

I slottsbiblioteket, framför den öppna spsien:

Jag avslutar med två bilder som jag verkligen gillar. Jag tycker det syns hur väl de känner varandra och framförallt hur härligt kära de är!
Tack snyggingar för en rolig förmiddag på slottet!


Vilken bild är din favorit?

Bara 12 timmar kvar av tävlingstiden!

Sista chansen att skicka in ditt bidrag idag! Tävlingstiden för "Hjärtat mitt" går ut ikväll kl 23.59.

Läs mer om tävlingen här.

Tävlingen är avslutad!

Nybörjarkurs i Göteborg 7 nov!

Nu är ni så många som önskat er en kurs så jag provar!

Fredagen den 7 november i Göteborg, kl 13-ca 16


 • Vi går kortfattat igenom grunderna inom fotografin (bländare, slutare, ISO och hur de påverkar varandra)
 • Vi går igenom det allra mest grundläggande om din kamera och hur den fungerar (kamerahus, olika sorters objektiv, inställningar)
 • Avslutningsvis kommer ni att få en enkel fotouppgift att gå ut och testa, där jag är med om ni har frågor.

Kostnad: 300 kr/person som erlägges på plats. Minst fyra och max tio st deltagare! Plats meddelas senare, men kommer att förläggas centralt i Göteborg. Bokningen är bindande och utebliven plats faktureras fullt pris.

Observera att detta är en kortfattad nybörjarkurs, och du behöver inte ha några förkunskaper. Har du en systemkamera är det bra, annars går det bra med kompaktkamera eller om du bara vill vara med och lyssna/lära utan kamera. Medtag ev. kamera med instruktionsbok, papper/penna och eventuella frågor!


NIO PLATSER KVAR!


Först till kvarn! Skriv ditt namn och mailadress i kommentarsfältet så kontaktar jag dig för vidare information.

Göteborg 6 nov, boka nu!

I början av november kommer jag att vara på uppdrag i Göteborg! Torsdagen den 6 november kommer jag att fotografera porträtt på fantastiska Trädgårdsföreningen mitt i stan (precis bredvid järnvägsstationen). Parken är jättefin och det bästa av allt är att det finns fina inomhusmöjligheter ifall det skulle regna!

Jag erbjuder nu följande specialpaket:

45 min fotografering
(tex barnporträtt, familj, par, kompis, husdjur eller du själv!)
inkl 5 st digitala bilder

1200 kr


(ordinarie pris 1800 kr inkl reseersättning)

Det går bra att dela tiden med en kompis om man är två. Bokningsavgift 750 kr erlägges i förskott vid bokning.

Följande tider är lediga 6 nov:

kl 11.00

kl 13.00 

kl 14.00

kl 15.30


Först till kvarn! Skriv ditt namn och mailadress i kommentarsfältet så kontaktar jag dig, eller maila mig direkt på [email protected].

Varmt välkommen!
REA! Två tider i Lund/Malmö 29 okt

Nu rear jag ut två tider den 29 okt:

Lund (eller Södra Sandby) ons 29 okt kl 10.30 (bokad)

Lund, Södra Sandby eller Malmö ons 29 okt kl 15 eller 15.30
  (bokad)


Specialpaket

1 timmes fotografering
(tex barnporträtt, familj, par, kompis, husdjur eller du själv!)
5 st digitala bilder

1200 kr inklusive reseersättning


(ordinarie pris 1600 kr)

Det går bra att dela tiden med en kompis. Bokningsavgift 750 kr erlägges i förskott via faktura.


Först till kvarn! Skriv ditt namn och mailadress i kommentarsfältet så kontaktar jag dig.

Varmt välkommen!

Rekord på gång igen...

...för nu har jag nämligen haft 2,000 besökare den senaste veckan! Hurra! Jippi! Härliga ni är!

Sneak peak: E & P

För några veckor sedan fotograferade jag Emelie och hennes Pierre på Skottorps slott.

Det bloggar jag söndag eller måndag. Håll utkik!

Här kommer en liten förhandstitt så länge:


Ha en toppenfin helg allihop!


/Mette

Snart jul! Dags att boka sista tiderna!

Julklappstips!


Tiden går snabbare än man kan tro och snart är det jul! För att jag ska hinna leverera bilderna före jul har jag stoppdatum för alla fotograferingar  vecka 46 (14 nov). Det är ganska fulltecknat så har du tänkt boka en fotografering före jul är du varmt välkommen att höra av dig snarast!

Jag kommer att vara i Lund/Malmö ett par dagar (bland annat 29 okt) och i Göteborg ett par (6-7 november) så om du bor där eller på vägen dit har du nu chans att boka i din egen stad. Priset för porträttfotograferingar börjar runt en tusenlapp men kanske blir det auktion eller rea på de sista tiderna för den som vågar vänta... Du kan också dela på fototimmen med en kompis!


Maila mig för prislista och mer info:

[email protected]Exempel på fotograferingar du kan boka:


Fin mage:

Små barn:

Nästan lika små barn:
Stora barn:

Par:

Morgongåva:
Familj:

Häst (hund, katt, guldfisk, ödla, marsvin, vandrande pinnar...?)Varmt välkommen!


/Mette

Du glömmer väl inte tävlingen?

På måndag kl 23.59 går tiden ut för Hjärtat mitt-tävlingen.

Klicka här för att komma till tävlingsinformationen!


Tävöingen är avslutad!

Fantastic!

Idag är nog första gången på 10 månader som jag tycker jag har hunnit med det jag hade på listan i morse - i alla fall nästan alltihop! Bara ett par fakturor kvar att betala och sen är allt överstruket.

Jösses. Helt ny erfarenhet för mig :-)

Porträtt: familjen Karlsson

Katrine bokade en familjefotografering redan i våras - och ja, ni vet ju hur det gick med rullstol och annat, så det dröjde ända till september innan vi hittade en regnfri dag :-) Det var helt klart värt väntan för vilken superskön familj! Katrine sade att de var ganska färgglada och därför hade de klätt sig med det i åtanke, och det var toppen - you know how I like COLOUR!

Jag får många frågor om hur jag går tillväga när jag fotograferar, hur jag lockar fram leenden och så. Det är inte alldeles enkelt att svara på, men till största delen tror jag det är att jag så gott som alltid är glad själv! Att lyssna in sig, och anpassa sig efter just de personerna, är nog det bästa tipset. Ibland vid barnporträtt funkar det att vara clown och ropa roliga ord, ibland funkar det med vift och hopp, skallror och visslingar (då får någon stå bakom mig och göra det så tar jag bilder medan det görs vilda miner bakom mitt öra) - men ofta funkar det att bara vara sig själv och prata med den man fotograferar - även de små barnen. För mig finns inga "besvärliga" barn som jag vet att många föräldrar oroar sig för - barnen måste få vara sig själva för då blir det utan tvekan bäst bilder!

I alla fall tänkte jag i det här inlägget beskriva lite mer än jag brukar om hur det gått till - och håller tummarna att familjen K tycker det är ok :-)

När jag kommer hem till en familj brukar jag alltid be dem låta barnen leka lite först för att de ska komma i stämning utan att ta fram "fotominerna". Det tar en stund att lära känna någon och jag tycker inte jag kan hiva upp kameran direkt för då blir det opersonligt. Jag brukar då bara vara, se vad de gör och vänta tills de vant sig vid mig. Hos familjen Karlsson fick jag till och med spela lite boll med grabbarna först, och sedan var de värsta fotomodellerna i ett nix! På tomten hade de en söt liten hängbjörk som fick vara första anhalt:


Erik:

Och Elias:
Precis bredvid var det en liten bit gräsmatta med lagom skugga som passade perfekt till hela familjen:
Erik, Henrik, Katrine och EliasVi tog också några två och två:
Ja, även föräldrarna lyckades jag få att fastna på några egna bilder :-) Katrine flirtar lite:

Happy couple:

Familjen hade ett uterum där ljuset var toppen - då blir fotografen glad! När det är riktigt soligt eller ljust dis ute kan det vara skönt att få komma in i ett jämnt skuggljus. Jag provade först med Erik och det här är en av mina favoriter! Härliga färger, både på honom och inredningen:
Elias däremot ville ha paus från fotografen... men om han fick äta frukt samtidigt var det ok...

...ett tag...

...eller...?

Här fick han nog och gick!

Men sådär är det ju med barn - de gör som de vill och det finns inget tråkigare än att tvinga någon till att bli fotograferad. Klura får man göra, lirka, locka och ta den tid det tar helt enkelt! Katrine och Henrik tyckte precis som jag och vi försökte med gemensamma krafter locka ut Elias. Bland annat med metoden "Titta Elias, då tar vi bilderna utan dig!"

Och då fick vi på nåder ta några bilder till, men ni ser vem som bestämt det, eller hur? Elias min här är obetalbar!
Och vilken härlig kille han är, precis som resten av sin familj!


Tack hela goa familjen Karlsson för ett roligt uppdrag! Hoppas att vi ses igen!223 - 145 = 78

Jag hade 223 mail i inboxen i morse. Nu har jag 78. Bra, va?Trööööööööööööööööööööööööööööött Mette går hem från jobbet nu

Buy me lunch for 300

Nu blir det nyheter här på bloggen!

Ni är många som undrar om kurser och det ska jag hålla så småningom, men det krävs planering och lågsäsong för att jag ska hinna med! Under tiden har jag hittat en bra idé som kanske kan hålla oss sysselsatta...

Så här tänkte jag:

 • Du laddar med block, penna och alla dina frågor, tar med kameran + instruktionsboken ifall jag behöver visa något
 • Vi möts på golfklubbsrestaurangen 500 m härifrån (eller ngn annan restaurang om den är vinterstängd)
 • Du bjuder mig på lunch och bombarderar mig med alla dina frågor under en timme
 • Kostnad: 300 kr utöver lunchen

Förutom att du får "pick my brain" i en hel timme, tycker jag det skulle vara jätteroligt att höra vad ni har för frågor och funderingar på det här med foto. Observera att vi inte kommer att vara ute och fotografera, utan detta är ett samtal om foto. Jag vill också särskilt säga att du inte behöver kunna en hel massa i förväg - ju mindre du kan, desto mer kan jag lära dig (och kan jag inte, vet jag säkert var du kan leta upp informationen :-))

Du kan även använda denna timme till att visa upp och diskutera din portfolio.

Vad sägs? Någon som är intresserad? Maila mig på [email protected] för att hitta ett bra lunchdatum!


Jag kommer även att vara iväg på lite olika uppdrag under hösten i Helsingborg, Lund/Malmö och Göteborg så det kan bli tillfälle även där! Låter det spännande? Hör av dig!

Det här är jag. Helt vanlig och inte ett dugg farlig, så nervös behöver du inte vara!Jag ser verkligen fram emot att höra ifrån er om det här!

Bästa hälsningar,

Mette

Alla frågor...

... går bra att ställa i kategorin "Fråga Mette" - annars kan jag inte hålla reda på var de var när jag ska svara!

Tack tack!

Congratulations! Grattis! Hurra! Yeehah!

Låt oss allihopa tillsammans utbringa ett fyrfaldigt leve för vinnaren i utlottningen:

Anki Cervin!

HURRA, HURRA, HURRA, HURRAAA!

(med tanke på var alla ni läsare kommer ifrån bör det ha hörts över 44 länder!!!)Extra roligt är det eftersom Anki skrev tidigare idag att detta var hennes första kommentarer någonsin på en blogg! Det kanske man får kalla nybörjartur då?

Om någon undrar hur lottningen brukar gå till så ber jag alltid Tim säga ett nummer mellan ett och xx beroende på hur många som tävlar :-)

53 stycken var ni som tävlade - oj så roligt att så många av er vill ha en tavla jag gjort! Jag vill verkligen tacka er å det allra varmaste för era fina kommentarer, you made my day!

Undersökning

Skulle DU vilja få nyhetsbrev från mig med förhandstips och erbjudanden när det är nya grejer på gång?

Detta är bara en fråga för att jag ska veta - inget löfte om att eller när det kan bli ett sånt, och heller inget du förbinder dig till genom att svara :-)

Tack tack! Och ni vet vad som händer om 21 minuter...


Vinn en 40x60-canvas!

Bara EN timme kvar!!!

Tävla här!

Utlottningen avslutad!

Mindre än två timmar kvar till utlottningens stopptid!

Klockan 19.00 är sista chansen att skriva en kommentar i det här inlägget för att vinna en canvas! Heja heja!

(måste också redan nu börja tacka för alla fantastiska kommentarer som formligen väller in, oj oj så gulliga ni är! Hoppas det inte är enbart i fjäsksyfte för den enväldiga lottdragerskan, hehe, nä jag skojar bara - ni är världens goaste läsare och gör mig glad varenda dag!)

Utlottningen är avslutad!

Onsdag

I morgon onsdag är jag i Helsingör under dagen och kan därför inte godkänna dina kommentarer, men misströsta inte - de finns ju där och väntar på mitt godkännande när jag kommer hem! Bara så du är förvarnad :-)

Sista chansen till utlottningen alltså onsdag kl 19.00.

Och du har väl inte glömt bort den andra aktiva tävlingen?

Läs mer här!

40,000-utlottning!

Nu jäklar får ni hålla i hatten för kolla här:

Detta är totala antalet sedan jag startade bloggen i december. Man kan ju trilla baklänges för mindre!

Ni ska ju firas som sig bör och jag lottar därför ut en canvas-förstoring i storleken 40x60 cm (värde ca 1200 kr) till någon av er som kommenterar i detta inlägget senast klockan 19.00 i morgon kväll, onsdag 8 oktober 2008. Glöm inte din e-postadress!

Bilden levereras omonterad och bör alltså därför lämnas in till en rammakare för att få en kilram (kostar ett par hundralappar), eller förstås om du är händig och monterar själv.

Det här är bilden jag lottar ut (utan vit ram, utan svart kant och utan text men däremot signerad av mig om en av mina guldpennor funkar på canvas):Lycka till! Spark i baken! Break a leg! Och tack för att ni finns, bästa bästa bloggläsare!UPPDATERING: utlottningen är avslutad!

Snart... blir det utlottning!

Håll koll, under eftermiddagen får du chans att vinna!

Ni är så gulliga!

Tusen miljoners tack för alla omtänksamma och goa kommentarer till mitt förra inlägg om Janna - om ni visste så det värmer!

♥ (hjärta)

Mette

Nu är Janna till salu och jag gråter...

Annons på Bukefalos, inlagd alldeles nyss:


Shire/ardenner/fullblod, världens goaste kompis!

Min älskling är till salu!

Avellana ("Janna") f. 2001, 50% Shire, 25% ardenner och 25% fullblod.

Mörkbrun, drygt 170 cm, fantastisk utstrålning! Janna är riden ca 3 mån i våras. Hon är inte igångsatt efter betet. Hon tycker mycket om att bli sysselsatt, älskar att vara ute i skog och mark och är mysig att hålla på med - en genomgo' häst! Dock inget för nybörjaren, hon behöver en lugn och bestämd ledare för annars tar hon över. Hon är framåt men inte het, kan dock bralla till någon gång emellanåt, pigg och glad. Löshoppad några gånger, det gillar hon men några jättehöjder når hon nog inte pga sin storlek - dock inte klumpig utan mjuk och smidig, ser ut som en nättare variant av Shire.

Jag säljer henne pga tidsbrist, hon behöver mycket mer tid än vad jag har att ge henne! Det är mycket viktigt för mig att hon kommer till ett varaktigt och kärleksfullt hem med seriösa, lugna människor omkring sig. Priset kan diskuteras bara hon kommer till rätt ställe!

Eftersom detta är ett svårt beslut att ta önskar vi förstås att det går ganska snabbt med försäljningen, men vi vill inte sälja henne till hästhandlare. Bilder finnes, men inte film. Är du intresserad är du varmt välkommen att komma och titta på henne, hon står i Killebäckstorp/Grevie utanför Båstad.


Så här såg hon ut när hon var fem dagar gammal:

Här är hon nog fyra ungefär:

Och så här såg hon ut en av de sista dagarna i sommarhagen för ett par veckor sen, med lite sommardamm och gräsmage men oh så gullig hon är:
Min goaste, finaste vän:Nej, fy fasen, roligt är det inte att sälja henne. Jag hoppas hon kommer till den Bästa Duktigaste och Mest Kärleksfulla Människan i hela världen!

Lessen...

Galopp, galopp

Nu är det mycket att hålla reda på här hos mig, jisskes som mormor skulle sagt! Förutom den vanliga redigeringen är det beställningar, bröllopsbilagor, annonsering, uppdragsbokningar, offerter, akuta mail, nästan lika akuta mail, ombokningar och nybokningar och minst en miljard saker till och då blir det nästan tvärstopp i skallen. Inte blir det enklare av att man plötsligt får två bröllop 2009 i en kyrka där man aldrig haft något tidigare, att två förfrågningar kommer från brudpar som bor i USA ett par dagar efter varandra, att alla nästa år heter Mia och Anna - sådana här små inslag kan leda till viss förvirring när telefonen ringer eller det kommer ett mail och just nu känns det som om alla mohikaner i min kanot har hoppat ur och galopperar som jehun i motsatt riktning, bort genom floden och in i skogen...

Jag har sagt det förut och jag får nog säga det igen:

...puh...Tid för porträttfotografering i Lund 29 okt kl 10.30

JULKLAPPSTIPS!


Den 29 oktober har jag två uppdrag bokade i Lund och däremellan en lucka. Ett lysande tillfälle för dig/er som vill bli fotograferad/e och dela på reseersättningen med de andra!

Tiden som gäller är kl 10.30, utomhus i centrala Lund (alternativt kl 11.00 i Södra Sandby eller dess närhet) eller ett inomhusalternativ du själv väljer och paketet gäller följande:

1 tim fotografering
8 st bilder (9x13 cm) som lösa kopior
2 st mindre förstoringar (13x18 cm)
1 st förstoring (18x24 cm)

1550 kr inkl reseersättning

Bokningsavgift faktureras på 750 kr, återbetalas ej vid återbud. Fler bilder än de som ingår i paketet kan köpas till enligt gällande prislista (som jag mailar till den som får tiden). Leveranstid 3-6 veckor. Är ni två kompisar eller kanske syskon som vill dela går det bra.

FÖRST TILL KVARN! Skriv ditt fulla namn och mailadress i kommentarsfältet så hör jag av mig så snart jag kan!


Bröllopsmässa på Wapnö slott idag

Trotsa stormen, hopp in i bilen och kom och säg hej till mig på bröllopsmässan idag! Wapnö är ett fantastiskt fint litet slott utanför Halmstad, där de också har eget mejeri.

Mässan är öppen 11-17.

Vägbeskrivning och annat hittar du här (klicka på Arrangemang).


Varmt välkommen!


Tävling: hjärtat mitt!

Dags för tävlingen jag nämnt ett par gånger under sommaren!

Jag tycker att om man kan hjälpa någon, ska man nog göra det. Man vet aldrig hur länge man finns här på jorden och att inte vara omtänksam om sina medmänniskor är för mig vansinnigt slöseri med tid - på samma sätt som jag inte för mitt liv kan förstå hur man kan vara snål med en hjälpande hand eller ett värmande ord.

Det här är alltså en lite ovanlig tävling här på bloggen. Jag vill höra hur du har blivit hjälpt av någon! Det kan vara världens minsta grej - men där just den omtanken gjort stor skillnad för dig i livet. En skriven rad, en klapp på kinden i en situation där det verkligen behövdes, eller något dramatiskt - ingen handling är för stor eller för liten för den här tävlingen. Kanske den personen inte ens vet om hur mycket det kom att betyda för dig? Sådana personer, som gör saker för att glädja och hjälpa andra, bör belönas för sin gärning, anser jag :-)

Ledorden är alltså förståelse, värme, medkänsla, och att kunna se någon annans behov.


I potten ligger en styck vinst:


Fotografering 1 tim
10 st bilder (13x18 cm)
1 st förstoring (18x24 cm)

Du får chans att ge bort den här vinsten, genom att maila mig din berättelse/motivering. Skriv också vad för sorts fotografering du skulle vilja ge bort (gäller EJ bröllop, den tävlingen kommer vid nyår!), tex porträtt eller något annat.


Viktigt att läsa, tävlingsinformation:

 1. Maila din berättelse till mig på [email protected]. Inkludera namn, postadress, telefonnummer, epost. Ange också detsamma för personen du nominerar. Den informationen kommer inte att publiceras på bloggen, men behövs för tävlingens skull.
 2. Det vinnande bidraget kommer att publiceras här på bloggen, precis som bilderna så småningom förstås! Därför är det av största vikt att du berättar i förväg för personen du nominerar, så att han/hon verkligen vill vara med här på bloggen!
 3. Personen bör kunna ta sig till Skåne/Halland/Blekinge eller om vi kan synka fotograferingen med någon av mina resor. Är det riktigt långt norrut eller söderut (eller väst/öst för den delen), och du själv kan tänka dig att betala resan för mig, vänligen ange detta i ditt mail.
 4. Jag är själv enväldig domare (såvida det inte blir för svårt). Beslutet kan inte överklagas. Är det helt omöjligt för mig att välja, kommer jag i sista hand att lotta ut priset.
 5. Ofullständiga bidrag kommer inte att kunna delta i tävlingen.
 6. Tävlingen är öppen endast tio dagar och avslutas måndagen den 13 oktober 2008 kl 23.59. Det vinnande bidraget publiceras samma vecka. Fotograferingen genomförs under 2008 eller 2009.

♥ ♥ ♥


Jag ser fram emot att läsa din berättelse!

Många hjärtan och varma tankar till alla er kända och okända läsare (som för den delen borde bli nominerade hela bunten med tanke på hur glad ni gör MIG!),

bästa hälsningar Mette*** 14 okt: TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! *** Vinnaren publiceras på bloggen den här veckan!***

Gästbloggare: Ami

Den här veckan har Ami varit på prao hos mig! Hon är en jättemysig tjej, mycket kreativt intresserad och lär sig verkligen snabbt. I eftermiddag ska vi göra en lite längre fotografering tillsammans, men igår tog jag några snabba bilder på henne här utanför ateljén. Visst är hon gullig?Faktaruta à la "Mina vänner" om Ami för er som inte känner henne!


Namn: Ami Cecilia Fredrika Emilson Rackham

Ålder/skola: Strandängsskolan, Klass 9:a.

Det bästa jag vet: Smaska på sushi, träffa mina vänner, That 70's Show, vara utomlands, lyssna på bra musik, ha kul, dansa, utmaningar, mode och livet.

Det värsta jag vet: Gå upp tidigt på morgonen, stressa, mat som är smaklös, människor som förminskar sig själv och spindlar.

På fritiden: Tittar jag på That 70's Show, DANSAR, lyssnar på massa musik och träffar mina vänner. Njuter av havrekakor, när mamma tillåter.......

Därför ville jag prao hos Mette: Jag ville göra praktik hos en fotograf eftersom jag tycker det är roligt att skapa konstverk. Någon föreslog Mette, jag gick in på hennes hemsida och då var det självklart.

Den här veckan har vi... Fotat naturen, tagit bröllops- och porträtt bilder och retuscherat bilderna. Vi satte upp en utställning på en bröllopsmässa. Sista dagen arbetade vi med mig som modell och tog dansfoton och ansiktsporträtt. Dom blev bra.
(Mette fnissar eftersom vi ska göra detta i eftermiddag :-))

Den här veckan har jag lärt mig... Jaa...vad har jag inte lärt mig? Jag har lärt mig hur en kamera fungerar, innan var det bara zoom som gällde. Jag har extremt mycket bättre koll på Photoshop än vad jag hade innan. Där har jag jobbat mycket med att retuschera mina bilder. Jag har lärt mig att jag kommer fortsätta med fotografering i framtiden.

Om jag fick skriva ett alldeles eget inlägg här på Mettes blogg skulle jag skriva om:
Att Mette har en JÄTTEhund som är JÄTTEsnäll och den heter Miranda.

Idag har jag:
Fortsatt med mitt projekt om hösten. Igår gick jag ut med ett uppdrag att fota bilder som förmedlar höst. Idag fixade jag dem på Photoshop. Jag har oxå dansat.

Om tio år... Om tio år är jag 24, men exakt vad jag gör vet jag inte. Något som jag vill fortsätta med är att dansa och fotografera.

Det här vill jag också säga: Havrekakor åt alla!!!!!


Här kommer några bilder som Ami själv tagit, uppgiften var närbilder av hösten:
Visst är hon duktig?

Tack för en rolig vecka Ami!Idag eller i morgon

blir det tävling här på bloggen! Redan nu kan du börja fundera på människor som gjort skillnad för dig i livet...

Spännande, va?

Hehe.

Vad skulle du vilja vinna?

Som jag skrev häromdagen tänker jag lotta ut något när bloggen nått 40,000 läsare vilket bör vara vilken dag som helst (just nu 39,376). Eftersom det är ni läsare som då deltar i utlottningen, undrar jag:

Vad skulle du vilja vinna? (och nä, jag lottar inte ut min Mark III:a)

Jag ser fram emot ett brandslangsliknande idésprutande! Kom igen! Heja heja!

Min bild av Tim i LT

I veckans Lokaltidning Båstad hittar ni en artikel om skateparken, illustrerad med en bild jag tog av Tim på Stapelbädden i somras.

Artikeln hittar ni här!Mette svarar del 17

I det här inlägget kan du ställa frågor till mig. Vid varje uppnått "25-tal" frågor lottar jag ut en av förstoringarna du kan se i inlägget.


Karin:

Hejhej! Första gången jag är inne på din blogg, du är fantastiskt duktig! Eftersom jag själv är intreserad av fotogtrafering så är jag lite nyfiken på din utrustning, och vilka favorit objektiv du har :)

Svar:

Jag har två kameror, en Canon Mark II och en Mark III. Jag har fyra IS USM-objektiv: 16-35 mm, 24-70 mm, 70-200 mm som alla tre är 2.8. Det fjärde är ett fast 50 mm 1.2 som är min absoluta favoritglugg, nästan den enda jag använder. Jag har också ett par reservobjektiv i lägre prisklass, ett 50 mm och ett 85 mm. Blixt, massa sladdar, studioljus jag sällan använder...Helena:

Hur mycket tid lägger du ner på redigering av bilder? Och kan du inte tipsa om bra fotografer som har bloggar typ?


Svar:


Jag räknar i snitt en kvart per bild, totalt inklusive sorteringen innan jag redigerar. Ibland något mindre, ofta en hel del mer. Bra fotografer som bloggar finns i mängd, kolla i kategorin "Mette gillar" så hittar du några tips!
Maria H:

Jag har en Canon EOS 400D. Min fråga är passar alla Canons objektiv till den eller har det att göra med vilken beteckning som det står på objektivet? Har funderingar på att köpa bl.a. ett Canon EF 70-200mm f/4 L USM.

Svar:


Efter vad jag vet ska den passa utmärkt, men hör med affären där du köper den för säkerhets skull!Emma B:

Hej! Jag sitter stum av förundran och tittar på bild efter bild som du tagit. Jag gillar särskilt dina family story och barnporträtten. Nu till min fråga: Var ifrån ska ljuset komma när man tar kort för att det ska bli bäst? OCH Vore spännande om du ville berätta lite mer om hur du redigerar dina bilder i PS.

Svar:

Roligt att du tycker om mina bilder Emma! Ljuset är något man får träna på i många år innan man hittar helt rätt varje gång (eller i alla fall så ofta som möjligt, så att jag själv är nöjd!), så var det i alla fall för mig. Det du kan börja med att leta efter är området precis mellan sol/öppet ljus och djupare skugga. Detta område kallas på engelska "open shade" och är det absolut bästa ljuset du kan få, i alla fall enligt mig! Det är mjukt, har inga reflexer, och ljuset utifrån solen (eller dagsljuset under öppen himmel) reflekteras in som upplättning för glitter i ögonen. Du kan be personen du ska fotografera att sätta sig ner på huk för att få in ljuset i ögonen, då blir det en helt annan glans och lyster i färgerna. Det du ska akta dig för är blandljus, skuggspel i träd, motljus där det inte gör bilden bättre (det finns underbara motljustillfällen men inte alltid), eller att personen står snett så att det blir ljusare på ena sidan. Försök få ljuset att träffa ansiktet jämnt och fint framifrån.

I Photoshop redigerar jag bilder på olika sätt varje gång, men mycket är likt: nivåer, färgbalans, kontrast, mättnad, skärpa. Till det kommer ljusare/mörkare partier i bilden för att jämna ut och framhäva, redigera småprickar eller mindre föremål som stör helheten, ibland rotera/beskära. Till sist signerar jag bilden digitalt (dvs lägger in det i bildfilen, inte synligt).


Emelie:

Jag tabbade mig rejält häromdan, när höstsolen var som varmast. Jag hade fotat inne i mörker kvällen innan och därför satt iso-talet på 1600. Sen glömde jag sätta tillbaka det när jag fotade dagen efter. Går det på nåt sätt att "rädda" bilderna i PS? Alltså få bort bruset?

Svar:

Det där har jag också gjort en gång - det var inte roligt! Har du tagit bilderna i RAW-format finns det ganska mycket att göra, är de i jpg direkt från kameran är det svårare men det går. Jag använder ett plug-in som heter Noiseware Professional men det finns även någon plug-in som är inbyggd i Photoshop (vet inte riktigt vad den heter). Gör ett nytt lager, applicera filtret och dra ner opaciteten till max 50% för att det inte ska se smetigt ut. Du kan också prova gaussisk oskärpa på en del av bilden, du kan dra upp kontrasten en del, du kan ljusa vita partier och lite sånt. Lycka till!

Porträtt: familjen Persson

När jag flyttade hem från USA 1999 jobbade jag som lärare i fyra år innan jag startade firman. Den sista klassen jag hade var en trea på Sandlyckeskolan i Torekov - och vilka ungar! Det kändes som att gå till jobbet och träffa 20 kompisar varje dag, vi hade så roligt och jag saknar dem fortfarande. Som tur är får jag träffa en del av dem ibland - och här kommer ett familjeporträtt som är ett sådant tillfälle. Viktor, som nu går i nian, är mellanbror i härliga familjen Persson som har massor med humor!

Vi träffades för att fotografera en sen men solig kväll i slutet av augusti, och det blåste enormt mycket! Jag började nog med att plåga dem, stackarna, solen och vinden stod rakt på, det var stört omöjligt att titta åt det håll jag tänkt och det fnissades en del:

Vi fick flytta in i lä och skugga:
Oskar, Vilma, Peter, Maria och Viktor


Finns det något finare än somriga, solbrända barn & ungdomar?Lite syskonkärlek kunde jag locka fram...

...med tillhörande fnitter...

Morgonbryggan i byn är för er som inte kommer härifrån, ett "trademark" för Torekov, precis som resten av hamnområdet. Ljuset är så vackert där på kvällen:
En och annan filur har setts smyga omkring där också:
Tack till hela familjen Persson för en härlig kväll, så roligt det var att träffa er igen!


Vilken bild gillar du bäst?
Det närmar sig...

Läst nyss:


Totalt antal unika besökare hos denna blogg           39,066


(det närmar sig fyrtio tusen! Helt otroligt! När vi nått dit ska jag lotta ut nåt till er här på bloggen :-))

RSS 2.0