Wedding // bröllopsfotograf Helsingborg: Diana and Bengt, Dec 6th 2008

A little over six months ago, Diana and Bengt got married! They now live in Qatar so I'll just remind both them and all you readers in hot, hot, summer Sweden, what December was like in Helsingborg :-)

We'd decided to shoot in Pålsjö woods, come rain or shine. Came rain... We did get some funny spectators walking their dogs looking a bit strangely at us. Hehe. Diana and Bengt were both so excited and were really two very "happy campers" anyway! We had a lot of fun trying to avoid the worst cloudbursts.

At first, sheltered in the pavillion:

Apart from nice, friendly and sooo pleasant to work with they are very cute as well!A few details:And then, out under the open sky:

(ok, under the umbrella for most of it - it was BEFORE the wedding ceremony!)

By the end of the shoot, we continued to the coastline and Landborgen to get the sea view. Well... let's just say it was a good try! It is back there, behind them!

This one is my favorite from this shoot, and they also picked this for their thank you-cards:

Thank you Diana and Bengt for a great day, and hope all is fantastic in Qatar!


Which one is your favorite? Feel free to write a comment under "Kommentarer" below!Mette svarar del 22

Ibland svarar jag på frågor! Klicka här för att ställa en fråga (räkna med att svaret kan dröja).

Amanda:


Vad använder du för photoshop när du redigerar (som jag antar att du gör) och vad rekommenderar du att jag som nybörjare ska använda? Tycker allt som har med ps är en hel djungel och skulle uppskatta svar :)


Svar:


Hej Amanda! Jag har CS3. Man kan säga att det finns en "full-version" som är det riktiga Photoshop, och så finns det en budgetversion som heter Elements. Elements klarar man sig fint på i början. CS+numret är vilken version av Photoshop man använder. Den nyaste heter CS4, innan dess CS3, CS2 osv.

Elements kostar runt en tusenlapp, Photoshop mellan 11 000 kr och 17 000 kr. Man kan dock få det mycket billigare om man har studentrabatt.

Hoppas det var lite hjälp!

WonderBrand

WonderBrand heter företaget som ska ta fram min logga. Spännande! Jag har just skickat iväg en femsidig "brief" (de gillar reklambyråspråk) som ett första steg, där jag beskrivit vad jag vill ha. 15 augusti är det tänkt att vara klart! Kan knappt vänta.Nygifta 18 juni 2009

Eftersom detta otroligt söta par gifte sig i all hemlighet förra torsdagen, kommer här en tjuvkik från fotograferingen (fler bilder kommer senare under säsongen).

Jag gör det som en bröllopsannons, som omväxling!

Malena Hector & André Spenninge
vigdes i Tåstarps kyrka
den 18 juni 2009


(Hjälp, så romantiska! Världens gulligaste!)


Emiliana Torrini

Ni får förresten en låt också! Helsköna Emiliana Torrinis Jungle Drum.

Gratiskurs hos Jessica Sprague!

Hos duktiga Petra läste jag att Jessica Sprague håller en gratiskurs i redigering i sommar: Frame-ups and Special Effects - där kan både scrappare, fotografer och vetgiriga redigerare få inspiration tror jag! I Photoshop blir man verkligen aldrig fullärd så även jag joinar.

Anmäl dig senast den 28:e. Kursen startar 6 juli, allt via nätet. Läs mer här.

Holy smokes!

Nu är det 90-timmarsveckor som gäller fram till semestern :-) Undan eller kull!

Kanske borde det vara just nu jag skulle blogga som mest, men tiden för fotografering, sortering och redigering drar iväg till ovanstående och japp, efter sisådär 12-14 timmar på jobbet är man lite mör på kvällen, hehe.

Det här är i alla fall min nya favoritbild som just nu sitter på mitt brevpapper:

Ganska somrig, eller hur? Jag tycker verkligen om färgerna. Fotograferad i Nättraby hos min mamma dit jag ska i helgen för tredje gången på fyra veckor och fotografera bröllop - härligt! Växten (jag har glömt vad den heter) är för övrigt nästan lika gammal som jag, om jag minns rätt. Och DET vill inte säga lite :-)

Hoppas ni har det riktigt gött där ute i solen och värmen och glöm inte solskyddsfaktorn (speciellt du Filip!) -

/M


Dagens Melody Club

Musiktips på söndagen, alla ni som fortfarande är lite sega efter fredagen kan få sprätt på benen nu:

Melody Club: The Only Ones och Fever Fever.

Fler låtar hittar du förstås på Spotify!

Monsun del 2

På väg till hemligt bröllop... och gissa om det regnar...? Hoppas på uppehåll mellan 11.30 och 13 i alla fall - snälla, snälla väderministern där uppe i skyn!

Ha en bra dag!

Dagens favorit

Redigerar bilder för glatta livet, just nu Anna-Karin och Kristoffers bröllop. Än så länge är detta dagens favorit, det är så gulligt att hon står på tå tycker jag!

Hoppas ni har det bra allihop!

/M

Något litet troll är i faggorna

Blogg.se lanserar nya bloggverktyget. Som sig bör, krånglar det... så vi får väl se vad som dyker upp här under dagen!

Tajt helg

Idag har vi gratulerat Martina till en efterlängtad student - tänk att hon blivit så stooor! Gråta lite fick vi också, hennes mamma höll ett väldigt rörande tal. Oj, oj.

I morgon har jag först ett bröllop i Margretetorp och sedan ett i Karlskrona - schemat är tajt men ska bli jätteroligt.

Ha en fin helg och håll tummarna för uppehåll i regnet!

Monsun?

40 mm regn på väg in i eftermiddag! Vi flyttade fram dagens utomhusfotografering ett par veckor med tanke på hur det ser ut över Danmark med riktning Bjäre:

Dessutom skriver de såhär:

Potentielt farlige vejrfænomener forventes. Vær opmærksom ved aktiviteter, som er udsat for påvirkning af meteorologiske forhold.

Och utomhusfotografering måste ju vara en aktivitet i det här sammanhanget, eller hur?

Istället blir det redigering och sortering här i ateljén i eftermiddag. Huka er om regnet kommer och ha en fin dag!

Ett stooort leende med Christian Walz

I måndags i bilen hörde jag en låt på P3 Planet (P3:s bästa program f.ö.) och blev TOTALT fast på stört, trodde först det var Salem men icke sa Nicke, när jag äntligen hittade "Lyssna-igen"-programmet insåg jag att det nog var Christian Walz. Och det var det. Hurra! Här sitter jag och flinar med låten på repeat och lyssnar om och om och om igen... Jag tycker han är en av Sveriges mest begåvade musiker, och jag fastnar nästan alltid för hans låtar första gången jag hör dem. Sommarfavorit 2009!

Varsågod:


Atlantis med Christian Walz


Här finns han på MySpace (bättre ljudkvalitet).


(ooh, ryser av välbehag, den är så braaaaa!)

Sluta sno!

Eftersom jag gärna vill hjälpa nya fotografer i branschen och väl minns hur svårt jag själv tyckte det var i början, brukar jag försöka ge så goda råd jag kan. De flesta frågorna handlar om prissättning och framförallt vid bröllopsfotograferingar. För att de inte ska vara rädda för att ta betalt för allt jobb man faktiskt lägger ner, har jag ibland skickat dem mina prislistor (sex sidor) och informationsbrev/checklista (två sidor) för jämförelse. Det tycker jag själv skulle vara till stor hjälp men jag har också alltid påpekat att det är något att titta på men att de själva får skapa sina prislistor efter eget huvud.

Nu har mina prislistor och checklistan dykt upp vid flera tillfällen där fotograferna rakt av kopierat mina paket, paketnamnen, texter och formuleringar. Detta vet jag, eftersom jag under åren har ägnat många, många dagar åt att formulera dessa ord till från ingenting till meningar, funderat på frågor, satt samman paket och förbättrat för varje ny säsong.

(ofta är priserna hos den andra fotografen för exakt samma tjänster och innehåll dessutom halverade vilket i sammanhanget känns riktigt oschysst. "Jag gör exakt samma paket som Mette men dumpar priserna så att de väljer mig" gissar jag är tanken? För övrigt riskerar den andra fotografen ju faktiskt att hamna i rätt dålig dager om kunden begärt in material från oss båda, och har koll på att jag har jobbat med det här i ganska många år nu - men det är en bisak och kanske bara rätt åt dem?)


Alltså; sluta sno för f-n! Formulera dina egna prispaket, dina egna frågor till kunden med tips och råd! Jag brukar tycka att jag är rätt snäll, men här tar faktiskt mitt tålamod slut. Läs på om upphovsrätt och citaträtt, om du inte vet vad som gäller. Jag tipsar jättegärna precis som tidigare men några fler materialutskick blir det INTE till nyblivna bröllopsfotografer.

Jag lägger till ett par saker så att ni inte tror att det är missunnsamhet eller något annat jag skriver om:

- Olika prisnivåer är jättebra! Man SKA kunna välja en fotograf som passar ens budget, och i början är det självklart att man som fotograf tar mindre betalt än om man har många års erfarenhet.

- Jag tycker att konkurrens är toppen och jag uppmuntrar och hjälper gärna nya kollegor i branschen. Det blir bättre för alla om det finns möjlighet för kunden att välja olika prisnivå, erfarenhet, och kvalitet.

Fler fotografer (som tänker själva) åt folket!Hälsningar Dagens Surpuppa (MORR!)Le fingre & Pippi i pumpen

Nu är handen bättre, gudskelov (får man säga så om man inte är religiös?). Alltså är det dags för Djaevle-raes som de skulle sagt i Danmark - tusentals bilder väntar nu på redigering och sortering. Det är bare å åk!

(Gud, Djävulen och Stenmark i samma inlägg, wow)

Ett par andra som har fullt upp är sötisarna som bor i vår gamla pump varje år. Om det är talgoxar eller blåmesar vågar jag inte säga, men fina är de. Piper gör det för fullt så fort de ska mata sina små barn, vilket är ungefär en gång varannan minut. Någon gång emellanåt kommer de upp igen med larv kvar i munnen, kanske till sig själva.

Fåglar är så vackra. Kolla:

Hade 50 mm på just här och ville inte gå för nära för att inte störa, men kanske tar jag fram telet nästa gång!

Ha en fin tisdag kompisar!

/M

Klara-färdiga-Mette

Jo, så kallar Jenny mig numera. Efter att hon assisterat mig vid Kristina & Mickes bröllop igår har hon också ett par snajdiga in-action-bilder... hehe.

Den här kan jag gå med på (kolla in pekfingret också som jag aktar mig för att använda, hehe, orkade inte ha bandaget på igår, varmt och otympligt):

Men DEN HÄR! Moahahahaha! Vad gör jag??? Jag vet att jag fick höjdjustera för att undvika horisonten genom brudparets huvuden, men tror jag att jag ska blåsa omkull eller? Knappast troligt, va? Fniss. Jag skyller på fingret. Att fotografera med långfingret kräver förmodligen att man står stadigt. Host, host.


Tack bästa Jenny för hjälpen, roligt att ha dig med (och fina bilder, du är så duktig)! Och Kristina & Micke förstås, längre blogginlägg om ni vill när bilderna är klara!

För dig som undrar om "kameraväskan" (endast för objektiv, men helt oumbärlig och jag förstår inte hur jag klarade mig utan den tidigare) så är det en Shootsac by Jessica Claire.


Ha en fin söndag,

önskar Mette

Linnea också

Maries kompis Linnea har ju en egen blogg! Missat. Nu kan ni klicka vidare till den också, här. Och ni bara MÅSTE kolla in detta inlägget med bilden på motionscykeln. Roligaste jag sett på lääänge! Moahaha. Önskar jag fick träffa den som parkerat där ;-)

Marie scrappar

Marie blev nominerad av sin vän Linnea i Hjärta Mitt-tävlingen och i februari fotograferade vi henne och söta familjen! Eftersom Marie är en riktig fena på scrapbooking och jag just fick länkarna av Linnea ska ni nu få se resultatet. Visst är hon duktig? Det är jätteroligt att se bilderna så här, och det finfina jeansalbumet... *åh!*

Ni kan se layouterna och albumen här, här och här.

Stats

Enligt Google Analytics har ni nu varit över 85,000 besökare här på bloggen. Ofattbart som vanligt. Hastigheten har gått ner lite eftersom jag bloggat mindre i vår, men ändå. Duktiga ni är och så glad jag blir!

Jag undrar sa flundran när vi når hundratusen. Om två-tre månader, borde det bli. Det är ett magiskt tal, 100 000! Faktiskt. Should be celebrated accordingly. Ska genast börja fundera på hur. Några önskemål?

Blommor till er blir det förstås redan idag, för 85-talet. Hjärtan, är det. Löjtnants-. Kramm!

PS. Lägger till ett stort varmt tack för alla fina kommentarer ni ger mig. Blir rörd och glad!

Bröllopsfotograf Oxie // Malmö 22 nov 2008: Anna & Ola

Den 22 november 2008 gifte sig Anna och Ola i Oxie kyrka utanför Malmö. Det var en vinterdag av bästa sort, gnistrande snö och strålande sol. Kyrkan var så söt!

Några av Malmös kyrkor har gått ihop och bestämt att ingen får fotografera under vigselceremonin förutom intåg och uttåg, så bildurvalet från själva vigseln är något begränsat. Anna och Ola tyckte i alla fall inte att det gjorde något och var sina vanliga, glada jag! Ett härligt par är de, med så mycket värme mellan sig att det sprider sig i omgivningen.


Ola, en aning nervös...

Intåg, och en mycket känslosam far:


Herr och fru Mårtensson!Vinterskymning med de speciella färgtoner som bara finns då...

Eftersom mörkret föll fotograferade vi porträtten på hotellet, Mayfair i Malmö:

Som befintligt-ljus-fotograf fick jag klura och leta lite för att hitta bra ljus inne på hotellet, där fanns så många spännande miljöer! Vi var helt enkelt tvungna att skoja lite med rustningsmannen...(ser han inte lite avis ut? hehe)

Love, love, love...


Handsome and proud:

Det bästa ljuset fanns i en dörröppning ner till frukostmatsalen - det kunde man kanske inte tro! så här såg miljön ut:

...men fint blev det...
Och min favorit från det här bröllopet, otroligt vackra Anna i ett härligt ögonblick:


Tusen tack gulliga Anna och Ola för den härliga dagen! Det var så roligt att lära känna er!


Vilken bild tycker du bäst om? Skriv gärna i kommentarsfältet!

Mette svarar del 21

Som ni vet är det fullt upp och jag hinner inte svara på alla era frågor för tillfället, men undrar ni något så kolla först i kategorin Mette svarar! Finns inte svaret där kan ni ställa frågan i det här inlägget (ställer ni frågan i ett annat inlägg glömmer jag lätt bort den) men räkna med att det förmodligen dröjer innan jag hinner svara - inga akutfrågor alltså ;-)

Tar ett par snabba svar på frågor som kommit in tidigare:

Anna-Carin:

Hej Mette! nu är jag här igen...med en fråga.Läste en fråga i tidningen digital foto för alla,en kille skriver att nu känner jag mig redo för att fota med ett macro objektiv. ( han vill veta vad han skulle köpa för macro ) Min fråga är är det svårare att fota med macro än tex ett standard objektiv?

Hej igen :-)! har en till fråga,hur tusan ska jag formulera så du förstår.Det är det här med slutare och bländare...du har skrivit tidigare att man måste kunna siffrorna utan till, de man ser i sökaren :-)När jag läser manualen läser jag att man vrider ratten tills det slutar blinka och då har man fått en bra inställning.(Jag har en Canon)är jag helt ute och cyklar nu..Varför måste jag kunna siffrorna utan till när det är så svårt att lära sig dem.Det är ju så himla mycket att komma ihåg.Fotar jag inne är det inte samma inställning som ute.Objektivet spelar roll,det är en hel vetenskap.Jag vet..hela världen kan läsa min pinsamma fråga men jag måste få veta. Kram på dig.Svar:

Hej Anna-Carin! Det FINNS inga dumma frågor, jag lovar - det är ju så man lär sig och vi har alla gått igenom samma stadier i början.

Nej, jag tycker inte det är svårare att fotografera med macro. Däremot har man ju en mycket kortare närgräns (dvs hur nära motivet man kan vara och ändå få fokus) vilket kan vara lite klurigt i början med tanke på de små marginalerna. Träning!

Man måste inte kunna skalorna utantill, men det underlättar förståelsen för exponeringen, och hur du ska göra för att styra bildens utseende. Läs mer i det här svaret!


Prissänkt kamerautrustning

Nu kan du få en hel massa bra prylar till ett väldigt schysst pris. Läs mer här.


Det gick bra

Helgen i Karlskrona gick bra, trots knaset med handen och bandaget. Det var inte så många timmar totalt den här gången. Man kan faktiskt ganska bra använda alternativa fingrar till de flesta knappar på kameran! Stor hjälp hade jag också av Ellen som bar den tunga utrustningen. Tack, gulliga du!
Ellen agerar ljuskontrollsmodell åt mig


Resten av veckan ska det vilas hand i den mån det går, men ändå jobbas så effektivt som möjligt. Schysst ekvation, eller hur? Hehe. Noll timmar hand x 60 timmar jobb = x timmar galenskap.

Här får ni en passande låt också: Maniac. I äkta "har-spelat-in-på-kassettbandspelare-direkt-från-tjock-tv-VHS:en"-kvalitet. Heja 80-talet! Den finns på Spotify annars, om man föredrar det.

(tack Jossan för den påminnelsen!)

Ha en fin dag och hoppas solen skiner på er här i Skåne och att ni njuter av regnet lite längre norrut :-)

RSS 2.0