SvD & Daisy

Idag har jag fotograferat mat för Svenska Dagbladet ihop med superduktiga journalisten Milena Bergquist - och hennes Daisy:
 
 
Fin, eller hur?
 
Jag säger till när matbilderna finns i tidningen, och visar dem såklart här efter publicering. Kul hade vi! Och gott var det!
 
 

Smyckesfotografering (framför & bakom kameran)

Som fotograf kan man hålla på i tre dagar att sätta upp femton lampor och blixtar för att få till den perfekta studioljussättningen av ett stilleben. Man kan också på ett nix hutta ihop två skifferplattor på ett blått barnplastbord och skydda väggen med en röd handduk, vika en bit ståltråd, och placera hela konkarongen i ett lekrum som råkar vara husets bästa ställe för fotografering.
 
Flådigt, va? Ser ju superproffsigt ut. Eller...?
 
 
 
För nej, man behöver faktiskt inte krångla till det. Jag är inte så himla mycket för besvärliga saker. Det räcker nämligen så fint med dagsljus och just den här fenomenala skiffer- och plastbordskonstruktionen Jenny fixade. Se själva:
 
 
 
 
Helt ok ljus, va? :-)
 
Så såg det alltså ut när vi fotograferade Jennys smycken igår. För varje gång jag får utnyttja vårt fantastiska nordiska dagsljus, jobba med vackra saker och übersköna människor, blir jag en ännu lite lyckligare fotograf.
 
Hälsningar den überlückliga
 
 
 

Hey! Det rullar på!

Jag är på ett strålande humör idag, precis som igår! Solen skiner, jag älskar mitt jobb (jag knappt kan tro det går att få betalt för att ha så roligt), jag har fantastiska "kollegor" i mina kunder och onsdagen är riktigt, riktigt suverän.
 
I morse klev jag upp tidigt för att gå på boxningsträningen, nu ska jag sortera smyckesbilder från igår och svara på en massa trevliga mejl. Erbjudandet jag lade upp i måndags blev verkligen succé. Flera bokningar på bara de här dagarna, varav en redan nu på tisdag - kalasbra.
 
Ni kan också hålla utkik i Magasin Båstad, både i påsk- och sommarnumret, efter matreportage med mig och Eva på Gladmage. Superskoj! Härligt! Livet leker!
 
 
Några iPhonebilder från i morse:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och en från när jag gick till jobbet för en stund sedan:
 
 
 
 
 Hoppas att ni också har en hyvens onsdag!
 
Kram på er från fotografen
 
 
 

Fantastic jewellery by Jenny Kåberg Metalldesign

 
Earrings from the collection "Recycled". Handmade jewellery by silversmith Jenny Kåberg,
 
PS. Besök henne på Konstrundan i påsk!
 
 
 
 

Företagserbjudande: gratis fotografering och halva priset på bilder!

 
ÅRETS BÄSTA ERBJUDANDE FÖR MINA FÖRETAGSKUNDER - GAMLA SOM NYA
 
Jag vill jobba mer med företag! Nu under sista delen av lågsäsongen i år får just ni ett riktigt kalaserbjudande från mig:
 
 
FOTOGRAFERING (max två timmar): GRATIS! (ord pris 3200 kr)
 
Köp därefter bilder till paketpris (minimum 10 st):
 
A. 10 st: 4 000 kr (50%, ord pris 8 000 kr)
B. 20 st: 8 000 kr (50%, ord pris 16 000 kr)
C. 50 st: 16 000 kr (60%, ord pris 40 000 kr)
 
Vid behov utöver 2 tim: extra timmar 800 kr/tim (ord pris 1600 kr/tim).
Extra enstaka bilder i paketen: 400 kr/st.
 
Alla bilder inkluderar fri användningsrätt för företaget, i alla medier (tryck/internet) utan tidsbegränsning.
 
Mejla mig för mer info, egen offert och/eller för att boka datum direkt: [email protected]
 
 
 
Fotograferingen ska ske senast 10 maj 2013. Alla former av företagsfotograferingar, dock endast dagsljus (ej studio). Kom med idéer!
Gäller endast nybokningar, i mån av plats och kan ej kombineras med andra erbjudanden. Bokningsavgift 2000 kr erläggs vid bokningen, faktura 10 dagar (dras sedan från slutfakturan). Reseersättning 65 kr/mil tillkommer vid resa längre än tre mil.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PS. DELA GÄRNA med era vänner: om du själv bokar och sedan
refererar till en vän som också bokar, får du en extra bild till dig själv!
Obegränsat antal. The more, the merrier :-)
 
 
 
 
 
 
 

En Oscar till mamma (nästan)

I natt fick Ang Lee en Oscar för bästa regi av filmen Life of Pi. Den fick dessutom tre till! Filmen har ju egentligen ingenting med min mamma Meta att göra, men hon har översatt boken (Berättelsen om Pi) av Yann Martel till svenska för tio år sedan. Men även om det bara är samma grundhistoria, så känns det som om hon fått en liten del i en Oscar :-) (men det är den stolta dotterns högst personliga uppfattning när mamman översatt en suverän bok som sedan blir film).
 
Båda är grymt bra. Mest boken såklart... Läs den! Finns på biblioteket. Filmen går fortfarande på en del biografer, bland annat en extraföreställning på Scala Bio i Båstad den 9 mars.
 
Idag är vi också grymt stolta över att vara skåningar, när Malik Bendjelloul fick Oscarn för bästa dokumentär: Searching for Sugarman. Se den på Headweb här eller på Scala Bio 5 mars.
 
Det var dagens tips!
 
 
 
 

"Aldrig har en svensk deckare varit längre bort från Fjällbacka"

Idag fick jag specialleverans, nästan direkt från Indien (hehe) och innan den kommer ut i bokhandeln! Så bra kan man ha det om man hjälpt författaren med lite fakta.
 
Återkommer med recension: Operation Sandalwood av Zac O'Yeah!
 
 

Baksidestext (jag säger bara hysteriskt rolig sista mening):

Hari Majestic är en föräldralös mångsysslare, talangfull fixare, och snillrik småbedragare i den indiska mångmiljonstaden Bangalores skummare kvarter. Han drömmer om en framtid som filmhjälte, men verkligheten för Hari, som för andra som fötts på it-metropolens skuggsida, handlar mest om att hitta försörjning från en dag till en annan.
Fast nu har tillvaron blivit mer än vanligt komplicerad. Hari jagas, av en anledning som han inte förstår, av en fitnesscoach som är specialist på uppdragsmord. Hans arbetsgivare i internetbranschen, fru Bulla i Lagos, hotar att förgöra honom med vodoo.
Och hans andlige rådgivare Pandit Pundit manar honom att förbättra sin karma med nykterism och vegetarisk kost.
Så händer något som ger Hari en ny chans. En svensk tjej, adopterad från Indien, har rest tillbaka för att göra Bollywoodkarriär men försvunnit spårlöst. Familjen vill nu ta Haris hjälp för att söka efter henne.
Dessvärre har Hari ingen aning om vad han har gett sig in på.
Med Operation Sandalwood inleder Zac O´Yeah en serie om privatdetektiven Hari ”Harry” Majestic. Och för första gången skildrar han hemstaden Bangalore i romanform. Det är bisarrt, våldsamt, gripande – och mycket verkligt. Aldrig har en svensk deckare varit längre bort från Fjällbacka.

 

Boken släpps den 20130313 kl 13.13 då Zac O'Yeahs indiska astrolog föreslagit det klockslaget för maximal gynnsamhet!

Följ "Mr. Majestic!" på Facebook

Författare Zac O’Yeah. Titel Operation Sandalwood. Ett dödligt uppdrag för Mr. Majestic. Omslag Anna Harvard. Format 151 x 226, inbunden. Antal sidor 400. ISBN 978-91-7037-689-4. Mars 2013. Finns som e-bok

 

Gunde, Hovawart från Helsingborg

 
 
 
 
 
 
 
 
Hovawart, hundporträtt, hundfotograf, djurfotograf, djurporträtt, Helsingborg

Workshoptips: Creative Live

På sajten Creative Live kan du se workshops live gratis, och/eller köpa dem i efterhand. De riktar sig alltid till fotografer, men har många föreläsningar om att tex driva företag som kan ses med mycket nytta även för andra branscher.
 
Här hittar du Creative Live.
 
Extra tips: nästa vecka har de Photoshop Week! Vill du lära dig mer om bildbehandling är det alltså ett ypperligt tillfälle till fri utbildning. Det bästa är att de sänder allt från amerikanska västkusten, så det går att jobba vanligt hela dagen och titta på workshop både kvällar och nätter om man vill.
 
Lycka till!
 
 

L.Ä.S.K.I.G.T. - och jättekul!

Ni som har känt mig ett tag vet att jag gjorde min hemsida (inte bloggen alltså) hösten 2003. Det var ett tag sen, eller hur? I och för sig har jag ändrat en del genom åren, men ändå. Den såg ju inte direkt ny ut, för att uttrycka det milt. Jag designade den själv i DreamWeaver, det tog flera månader eftersom jag självlärde mig programmet (gissa hur många gånger jag slet mitt hår?) och jag var grymt stolt när den var klar. Den har också hjälpt mig mycket: flera tusen besökare varje månad! Rätt bra för att vara en väldigt statisk sida, hehe.
 
I alla fall: i flera omgångar de senaste åren har jag börjat på en ny. Jag har fastnat i olika komplicerade mallar, valt en massa bilder och så passade de inte alls i färgerna och blev skitfult, och f-n och hans moster rent ut sagt. Men nu verkar det faktiskt närma sig. Jag vågar inte lova något datum, men för att bli av med den extremt tunga skämsmössan och få lite mer eld i baken har jag nu RADERAT den gamla sajten helt och hållet. Ojojoj, så läskigt det var - men VILKEN befrielse.
 
En ny enkel startsida finns nu på plats, tills dess att jag är färdig med allt. Så här ser den ut, inga menyer eller något utan bara med kontaktuppgifter + hänvisning hit till bloggen:
 
 
 
 
För... det är ju det där med att välja bilder när man jobbat i snart 20 år. Ganska svårt, men allra mest är det faktiskt jätteroligt.
 
Jag kommer givetvis att berätta när det är dags för publicering. Håll ut!
 
Stor (lättad) onsdagskram

Mette
 
 
 

Bröllop 2014 - nu börjar bokningarna trilla in

Gifter du dig 2014 och vill ha mig som din fotograf? Hör i så fall av dig genast! Nu börjar nämligen förfrågningar för nästa års säsong trilla in.
 
2014 års bröllopspaket startar på 4400 kr.
 
Inkludera båda era namn, datum & vigselplats i mejlet - och förstås: berätta mer om ert bröllop!
Min mejladress är [email protected], och telefon 0431-36 20 80.
 
Varmt välkommen!
 
 
 
 
 
 
 

Resmål ni önskar? Jag kommer!

Nu under våren har jag en del dagar som jag kan ägna åt att köra runt i företrädesvis södra Sverige (Skåne, Blekinge, Halland, uppåt Göteborg, Växjö, Kalmar/Öland) och fotografera ER. Vad har ni för önskemål? Vill du att jag ska komma till dig?
 
Porträttfotograferingar startar på 1480 kr.  Personporträtt, par, stor eller liten familj, generationsbilder, gravid, systrar, mostrar, husdjur eller vad du nu har för idéer - hör av dig!
 
ERBJUDANDE: Delad resa + bonusbild (värde 150 kr - 750 kr) om ni är flera!
 
Gäller nybokningar, där fotograferingen utförs senast sista april 2013. Gäller ej bröllop, och kan inte kombineras med andra erbjudanden/presentkort.
 
Mejla mig för hela prislistan och info om datum: [email protected]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PS. Även längre resor går fint om ni är några stycken!
 
Välkomna!
 
 
 

...och två tips till...

Den här gången fotorelaterade sådana:
 
Picture of the Year - en del kategorier är klara, några till de närmaste dagarna
 
(invänta att bildspelet ska sätta igång i början!)
 
och
 
World Press Photo of the Year
 
Svenske Paul Hansen har fått pris i båda. Bra gjort!
 
 

Dagens 33 tips

Här får du 33 experttips från MacWorld till din iPhone/iPad!
Den där med att komma ihåg diskmedlet när jag kliver in i affären kan jag nog få nytta av. (Om jag har tur vill säga, och det som omväxling finns mobiltäckning i vår favoritaffär i radioskuggans dal Grevie. Plötsligt händer det! Den dagen ska jag spela på Lotto.)
 
Idag skulle jag haft Lovely Weddings-tjejerna här på träff, men eftersom jag varit krasslig har vi skjutit upp det. Kolla gärna in på vår sida om du inte varit där!
 
 
Snart är det sommar igen. Det känns nu när bröllopsbokningarna fyller på, att det närmar sig. Längtar.
 
 
Bröllopsfotografering Gunnebo slott, Göteborg
 
 
 

Matfotograf : Gladmage // Italiensk råbiff // Bjäre Rödkulla

Gudars skymning, så god den här var:
 
 
Mat & matstyling: Eva Petersén/Gladmage catering i Båstad
Närproducerat nötkött från Bjäre Rödkulla i Sinarpsdalen
 
 
 
 

Family story: Julia, februari 2013

Våra goa vänner från Öland har ni sett många gånger här på bloggen. Julia får alltid välja själv om hon vill att vi ska fotografera. Den här gången mutade jag henne med ballerinakex. Hehe. Men hon är så van nu att det går på fem minuter! Goa unge. Kom snart tillbaka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tidigare fotograferingar:
 
 
 
 

Dagens tips x 2: Creative Finder

Creative Finder samlar illustratörer sina portfolios. Loads of cool stuff!
 
 
 
 
 Och här hittar du fotograferna på samma site: Creative Finder Photographers.

Tuva (barnfotografering Helsingborg)

 
 
 

3 augusti finns nu ledig att boka!

Vi fick idag lägga om sommarsemestern för att Tim och jag ska kunna vara lediga samtidigt, och det bidrog till att 3 augusti 2013 nu finns att boka för bröllopsfotografering. 
 
Som vanligt är det först till kvarn, så mejla mig så fort du kan på [email protected]! Mer info + aktuell status hittar du här: lediga lördagar 2013.
 
Välkommen!
 
 
Diana & Rikard, augusti 2012
 
 
 
 

Livet i instagrambilder, en februarihelg 2013

Vad säger ni, är det roligt att se instagrambilder här? Hur många är ni som läser bloggen, men inte har Instagram själva? Med risk för kvadrupelpostning för en del av er (Instagram, Twitter, Facebook och nu bloggen) kommer här en liten uppdatering med hjälp av iPhonebilder.
 
I helgen for vi på helsingborgsbesök med våra ölandsgäster. Vi var på Dunkers och såg Nick Brandt-utställningen (SE DEN), åt på Helsing Bar & Matsalar och så var det Ljusfestivalen.
 
På Dunkers kunde man enkelt gå vilse bland färgade band:
 
 
Helsing Bar & Matsalar välkomnade oss i på sedvanligt sätt:
 
 
Gästerna från Öland diggar Helsing.
 
 
Julia i den lila plyschdiscosoffan:
 
 
 
Ljusinstallation i en port längs Södra Storgatan:
 
 
Stadsparken:
 
 
 
St:a Mariakyrkan:
 
 
Rådhuset från Hamntorget:
 
 
"Drömmen om Helsingborg", bildspel på Terrasstrapporna & Kärnan:
 
 
Ljusfestivalen pågår till 16 februari, och Nick Brandts bilder är kvar på Dunkers till 19 maj. Därifrån gick jag med gråten i halsen. Läs mer om Big Life Foundation här.
 
 
 
 
 
 
 
 

Barnfotograf Helsingborg: Tuva, Therese & Gunde

I morse tog jag salomonhögs-snöfallet-på-tvären vid hornen och körde (lika saaakta som alla andra på motorvägen) mot Helsingborg för att träffa en ny familj. Tuva är 10 månader, hennes mamma heter Therese, och så deras goa Hovawart Gunde. Pappa Peter hoppas jag få träffa nästa gång!
 
På slutet började det snöa även där, riktig julesnö med stora, långsamma flingor. En superhärlig förmiddag helt enkelt.
 
(Tips! Jag vet inte hur ofta jag hör andra fotografer säga att ljuset är tråkigt och fult på vintern, men näe, jag håller inte med det minsta. Fram med kamerorna bara! Skirt, vackert, vitt. Blir kalasfint ögonglitter!)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tarifa & Rifbergen

Från Tarifa ser man Rifbergen, en del av Gibraltarbågen. I Rif-regionen faller mer regn än någon annanstans i Marocko; somliga områden får upp emot 2000 mm nederbörd per år. De västra och centrala delarna får mest regn, och täcks av skogar av atlasceder, korkek och stenek, samt de enda kvarvarande skogarna av marockansk gran.
 
Låter inte det vansinnigt vackert? Och lika bedrövligt att de skövlar skogarna för att få plats med cannabisfält.
 
 
Gibraltar sund
 
 

Bröllopsfotograf Kullahalvön: Cim & Paulus // Skäret // Farhults kyrka

Cim och Paulus. Nu kommer jag att låta så där romantisk igen... men de har en sådan där aura av kärlek omkring sig, en bubbla där deras lilla familj är så tajt sammansvetsad, så påtaglig att man nästan kan röra vid den. Det gillar fotografen, när jag riktigt känner intensiteten i luften. Och inte nog med det: de är enormt trevliga, roliga och makalöst härliga att vara med. På Skäret (Kullahalvön) har de sommarhus och i Farhults kyrka hölls vigseln. Lovely, från början till slut.
 
När vi tog en kort paus i fotograferandet frågade jag hur de träffats. De fnissade en stund och sedan kom det en underbar liten historia. Jag tror att jag får berätta det och hoppas det blir rätt återgivet: innan de ens kände varandra, utan bara jobbade på samma arbetsplats och det var lite span på gång, kom Cims mamma och pappa på besök. "Där är mina blivande svärföräldrar", sa Paulus till sin kompis. Hehe, så rätt han hade. Mer sådant!
 
Och nu blir det många bilder igen. Några såg ni i bröllopsbilagan häromveckan. Det går bara inte att välja färre! Hoppas ni gillar kärleksfrosseri :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Åh. Nu längtar jag till sommaren.
 
Tack goa Cim & Paulus!
 
 
 
 
 

Dagens tips: Nick Brandt på Dunkers

När jag fick Dunkers nyhetsbrev idag blev jag fullkomligt överlycklig: nästa helg öppnar Nick Brandt-utställningen i Helsingborg!
 
Har du inte sett hans bilder ännu? Klicka här. Bättre blir det helt enkelt inte.
 
Trevlig helg,
 
önskar Mette (som knappt kan vänta till nästa)
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0