Måndag, deadline x 2!

Redan måndag 30 juni har ni två deadlines kära läsare:

1. barnmodell senast kl 14

och

2. har du en Mette på väggen? senast kl 23.59


(klicka på länkarna för att komma till rätt inlägg)


Ni vet väl att man inte MÅSTE vänta till strax före deadline? Hihi.

Lycka till kompisar!


Ett litet klargörande

För ett par inlägg sedan skrev jag ju att vi firade igår att jag kan gå igen! That's awesome MEN jag vill bara klargöra om att det handlar om ganska begränsade avstånd - det är inte så att man skuttar upp ur rullstolen och börjar löpa omkring efter sex veckors stillasittande. Ont som f-n gör det också! Jag är fortsatt sjukskriven hela juli ut och arbetar bara 25% så hav tålamod mina kära vänner. Jag jobbarjobbarjobbar när jag är där men jag orkar inte så himla mycket och fort går det inte heller - so you're just going to bear with me for a while longer... Jag gör så gott jag kan och jobbar så mycket och snabbt som det är möjligt. Allt kommer i turordning, det lovar jag. /M

Ni måste faktiskt prova

För ett par inlägg sedan, lade jag in en översättningskod som man kan hämta på Google. Klicka på denna och välj engelska (eller vilket språk du nu kan) så översätts hela bloggen. Till svengelska måste jag tillägga för JÄKLAR vilken gallimatias! Det är Goddag Yxskaft både här och där, och vill du få dig ett gott skratt ska du absolut prova detta!

Jag lägger in den här igen:
Jag kan gå igen!

Och det har vi bestämt att fira så det gjorde vi igår, med en mycket god champagne (tack, Gun!).


LÖÖÖÖV

Lite allmän kärlek till alla mina läsare så här på söndagen - tänk att det kan ge så mycket att ha en blogg. Ni är underbara!

Jag har sagt det tidigare men måste säga det igen, OJ vad det var till stor hjälp när jag hamnade i rullstolen (om du är ny kan du läsa mer här) att ni finns! Jag är helt säker på att ni bloggläsare hade stor del i den snabba rehabiliteringen - tusen tusen tack! Nu är jag uppe på benen igen och även om jag förstås inte är så snabb eller stark som vanligt i benet så är det ENORM skillnad mot att sitta fast i rullstolen. Att försöka hämta en skål filmjölk i köket tog tidigare sådär en halvtimme...

ALDRIG kommer jag att underskatta värdet av att kunna gå själv. Inte heller kommer jag att underskatta goda vänners och även helt okända vänners ;-) värme och önskan att hjälpa - jag blir helt tårögd när jag tänker på all välvilja från er.

Kram kram kompisar!


PS. Testar ny grej; översätt från svenska, it's complete Swenglish from Google but might be a fun tool to understand the blog if you don't speak Swedish:
I want mooore!

Hej på er söndagströtters,

hoppas ni hade en rolig lördag igår! Nog för att jag fått in VÄLDIGT roliga förslag till TÄVLINGEN som går ut i morgon, men jag vill se fleeer ;-) Har du en bild på väggen som jag tagit? Då kan du tävla! Klicka här.

(Om ni tycker det är krångligt att lägga upp Crimson-kontot GÅR det att maila bilden till mig också, men gör den gärna lite mindre så att mailboxen inte brakar ihop...)

Omognaste fotots fet-rot?

Ja, har ni inget särskilt för er ikväll kan ni alltid roa er med detta!

(gammal favorit jag inte använt på flera år)

Have fun!

Hahaha så roligt, jag skrattar ihjäl mig!

Hanna B skrev om 118100 på sin blogg och det har vi väl alla talat om och undrat om det funkar... Ni vet den där reklamen att man kan skriva och fråga vad som helst? Nu har jag svaret, HAHA, det funkar!

Jag blev ju galet nyfiken förstås och skrev "Vem är Mette Ottosson?" Snabbt fick jag svaret att Mette Ottosson är svensk fotograf, född 1970 i Karlskrona, utbildad på Gotland och i Boston.

Det var ju bara halvintressant... så jag fortsatte förstås direkt med att fråga "Vem är Tim Klint?" - och då hände det grejer vill jag lova:

Tim Klint är ordförande i föreningen som sköter Båstad Skatepark och 118100 tror bestämt att han och en viss Mette Ottosson är "rätt" bekanta med varandra! Sebastian (Tims andranamn) är även 32 år gammal men ser det hellre som 25 år med 7 års extra livserfarenhet.


HAHAHAHAHAHAHAHA! Fattar inte att det kan vara så kul att någon söt och rolig liten 118100:are googlat oss men det är det, vi fnissar fortfarande ;-)

Nu har jag frågat varför Tim fick mycket roligare beskrivning än jag men det lär jag nog inte få svar på men kul var det! Har ni provat? Fick ni roliga svar?

Glad lördag önskar Mette & Tim

Regnet hänger i luften...

...och om bara tre timmar ska jag fotografera Minna och Daniels bröllopsporträtt! Tills dess hoppas jag regnet har fallit och dessutom försvunnit, eller inte kommit alls ;-) Som backup har vi och för sig deras festlokal Hotell Riviera som inte är fy skam som fotoställe men jag vet att de önskar sig utomhusbilder allra mest...

Vad gör ni idag kompisar?

Skatepark i Båstad

Nu börjar planerna för en skatepark i Båstad ta form på riktigt! Platsen är utsedd, bidrag från kommunen beviljat - nu håller vi bara alla tummar och tår för att Båstad skate- och bmxförening lyckas hitta en heeel massa sponsorer så att det blir genomförbart!

Pivotech i Malmö (som bland annat varit med och byggt Stapelbäddsparken) är anlitade för att rita och så småningom bygga:

(Bilderna vet jag tyvärr inte vem som tagit)
Är du intresserad av att bli medlem i den nystartade föreningen?

Är du företagare eller känner någon som du tror vill sponsra?


Ring föreningens ordförande Tim Klint på 0707-515 846, eller maila till [email protected]!

Vidarebefodra gärna detta inlägg till de du tror är intresserade!


Veckans publiceringar

Den senaste tiden har jag haft ovanligt många bilder i olika tidningar och broschyrer! Allt om bröllop, Kamera & Bild och nu Magasin Båstad Bjärehalvön och First Camp Torekov.


I Magasinet finns en artikel om veterinär Katarina Tegholm:


Åt campingen First Camp i Torekov tog jag bilder redan förra året, och i veckan fick jag nya broschyren. Den är så fin så fin, designbyrån Lupo i Stockholm som gjort den har ritat små gulliga teckningar på alla bilderna vilket jag tyckte blev toppen. Det är liknande broschyrer vi fotograferar för den 10 juli när vi behöver barnmodeller!
Man blir allt lite extra glad av att se sina bilder i tryck ;-)Opacitetspedanteri

Ibland blir jag galen på mig själv... Fniss. Har ni några knepiga grejer för er i Photoshop? När jag ändrar opacitet är jag helt enkelt TVUNGEN att ha ett "runt" tal, tex 40% eller 45%. Att lämna det på 39% går bara inte, det kliar i hela kroppen på mig när jag tittar på det, fastän jag förmodligen skulle glömma det i samma sekund som jag lagt ihop lagren.

Tror ni männen i vita rockar kommer och hämtar mig snart...?


Du glömmer väl inte tävlingen?

Har du en bild på väggen som jag har tagit? I så fall kan du TÄVLA HÄR!

Tävlingen avslutas på måndag 30 juni. Lycka till!

Alvin i Helsingborg

Alvins föräldrar Petra och Johan gifte sig i maj och passade även på att boka en porträttfotografering för sin son. Vi tog bilderna i deras fina hus i Helsingborg. Kolla in vilken skön liten kille:


(och vilken perfekt blå vägg de hade i sovrummet, dessutom med lika perfekt ljusinsläpp!)Vilka härliga små tår!

I vardagsrummet hittade jag en fantastiskt bra fotomatta! Fotografen gillar starka färger och spännande material!

Jag avslutar med min favorit. Visst ser det ut som om Alvin tycker om att ligga och fundera på livet på den gröna lurviga mattan?


Tack Petra, Johan och förstås Alvin för ett roligt uppdrag och gott modellande!

Nu ska det firas!

Ikväll blir det Dinner and a movie för att fira antalet besökare! Fotbolls-o-entusiaster som vi är hoppas vi slippa matchvrål på restaurangen... Kanske ett djungelvrål i biosalongen istället? Ha en go kväll!

Sökes: barnmodeller!

Denna fotograferingen är genomförd. Jag återkommer om det blir fler där jag behöver modeller!


Torsdagen den 10 juli 2008 har jag ett uppdrag för First Camp Torekov. Vi ska fotografera bilder till deras kataloger, hemsida och övrig marknadsföring. Till detta behöver vi barn! Goa, glada, härliga 3-5-åringar som tycker om att bli fotograferade. De kommer att få leka, fiska krabbor och bada i den förhoppningsvis strålande eftermiddagssolen.

Är du mamma eller pappa till ett sånt barn, och tycker det skulle vara roligt? Skicka ett mail till mig med barnets namn, ålder, adress och mobilelefonnr ([email protected]) och inkludera en NYTAGEN bild på ditt/dina barn (max 500 kB, tack). Jag och min kontaktperson på First Camp väljer tillsammans ut de vi tycker skulle passa bra till just detta uppdraget.

Fotograferingen kommer att ske mellan ca kl 15 och 19, torsdagen den 10 juli på campingen First Camp i Torekov. Barnen kommer inte att behöva vara med alla fyra timmarna, utan får ett klockslag och så tar det ca en timme. Fotograferingen sker under förutsättning att det är fint väder. Eventuellt bokas datumet om till fredagen den 11 juli eller augusti om det skulle regna.

Som tack får de utvalda modellerna en bild per barn digitalt, som ni kan framkalla på valfritt labb.

De som skickar in kontaktuppgifter och bild men kanske inte passar just den här gången, behåller jag gärna inför eventuella framtida uppdrag!

(Om ditt barn inte blir valt den här gången beror det förstås inte på att det inte är gudomligt gulligt, utan endast och allena på att vi söker en viss sammansättning av barn så bli inte ledsna ;-) Det kommer säkert fler tillfällen!)

SKICKA DITT MAIL TILL MIG SENAST MÅNDAG 30 JUNI KL 14.00! Därefter kommer jag att göra ett första urval.


Spännande...!

Varning! Importera inget från USA!

Skatteverket har nya regler och om du importerar tex en kamera därifrån hit till Sverige får du betala en moms som du INTE FÅR TILLBAKA. Vidarebefodra gärna detta till alla du tror behöver veta detta.

Detta verkar gälla även om det är en garantireparation vilket betyder att jag skulle få betala sjutusen kr för att skicka min Mark II:a som är trasig till New Jersey, om man inte skriver att det är en "passiv förädling" och återimport med värde noll kronor på tillbakavägen. Men vad gör jag då om kameran försvinner??? Noll kronor??? Jag blir tokig! Nä nu får jag nog förhandla med garantiföretaget i USA om att jämka priset istället, det här är ju helt galet jobbigt. Usch.

Winsome the Handsome och brudarna

Igår var det som säkert i hela resten av Sverige världens blåsväder här på Salomonhög! Vi flyttade upp hästarna till sommarhagen här hemma, vår egen Janna och grannen Carinas Sally och Winsome. De hade ju totalfnatt i början förstås, både ny hage och massor av vind, och sprang och sprang och sprang... Efter ett tag lugnade de sig och jag var bara tvungen att gå ut och fotografera dem. Jag ber om ursäkt för lite stolpar och annat i bilderna, jag är inte så snabb på att förflytta mig ännu så mellan varven får jag hellre ta en bild med stolpe än att hästarna hunnit sticka iväg igen!


Winsome är en riktig snygging:

Han var så söt och nyfiken och jag hann ta en hel massa bilder på honom (you know how I love those details):Min egen häst har väl tröttnat på att vara modell... här leker hon Gömma Mulen För Fotografen:

Och så har hon för första gången tagit kommandot i hagen, det har aldrig hänt förr! Hon kanske fick hybris av att slänga av mig? Här är hon precis på väg att hindra Sally från att komma fram till vattnet:

Flygarhunden ifrån Mirlef var också ute på span i blåsten:

Till slut höll jag på att frysa rumpan av mig så då gick vi in. De sista bilderna tog jag inifrån men de blev ändå riktigt härliga, detta är en typisk sommarkväll på Salomonhög. Åh, vad vi trivs här uppe! Kvällen avslutades med en varm brasa, det är härligt det.

Ha en fin kväll! Gotta go, gotta go, nytt avsnitt av Barnaby om en minut!Tjugo laxar i en bloggask

Jag ber att få meddela att idag har följande inträffat på wärldens widaste webb:


Totalt antal unika besökare hos Mettes fotoblogg

Inte illa på sex månader, eller hur? Ni är så duktiga bästa läsare, och duktigast är ni på att göra mig glad!

Bloggtips för er designintresserade

Jag bockar och bugar och fäller ibland en liten glädjetår inombords för alla goa kommentarer ni skriver - om ni bara visste hur glad jag blir, kan inte skriva det nog!

Som ett extra litet tack vill jag tipsa om Joy Deangdeelert Cho's designblogg Oh Joy! Hon tipsar både om ooootroligt många ooootroligt vackra och intressanta designrelaterade saker, det är prylar, textil, tryck, foto, möbler, kläder... tar aldrig slut. Dessutom är hon en lysande designer själv, hemesidan hittar du här.

Idag blåser vi nästan bort här på Salomonhög, det började i lördags och ska visst fortsätta flera dagar till! Om jag hinner ska jag bildblogga lite senare idag, bland annat några bilder på mysiga hästarna som vi flyttade upp till vår sommarhage igår kväll. Det är ljuvligt att ha hästutsikt genom fönstren igen!

Hej så länge!

Det närmar sig!

Om bara 213 besökare har vi kommit upp i det magiska talet 20,000 besökare sedan bloggen startade. Magic är verkligen rätta ordet, jag är fortfarande stum av förvåning över att ni är så många här! Och GLAD! Blir det idag eller i morgon tro...? Spännande!

Tävling! Har du en Mette på väggen?

Dags för en ny tävling för att pigga upp er i sommarregnvädret!

Har du en bild på väggen som jag har tagit? Det kan vara en av mina konstbilder/bröllopsbild/barnporträtt eller något annat. Fotografera tavlan/väggen/dig själv/personen bilden föreställer med tavlan/på något annat roligt sätt och delta i tävlingen! Ja, du fattar va? Tavlan ska vara med i alla fall!Regler:


1. Bilden ska vara fotograferad av mig (Mette) och hänga på en vägg. Den ska givetvis inte vara snodd på nätet, hehe, utan köpt som fotografi eller i digitalt format hos mig.

2. Du deltar genom att skicka bilden till mig via www.crimson.se Detta är mycket viktigt! Jag kan INTE ta emot bilder på vanliga mailen för då brakar den ihop.
Har du inget Crimson-konto skapar du det enkelt och gratis på deras hemsida, laddar upp bilden och skapar en portfolio med bilden som du sedan mailar till mig via DERAS sida. Min mailadress är [email protected].

Uppdatering: (Om ni tycker det är krångligt att lägga upp Crimson-kontot GÅR det att maila bilden till mig också, men gör den gärna lite mindre så att mailboxen inte brakar ihop...)

3. Skriv samtidigt en motivering till varför du har just den bilden på väggen (i rutan när du skickar portfolion).

4. Tävlingen pågår till nästa måndag den 30 juni 2008 kl 23.59. Vinnaren presenteras på tisdagen den 1 juli - med vinnande bild och motivering förstås!Vad kan man vinna?


Bästa/roligaste motivering och/eller bästa/roligaste "bild på bilden" vinner antingen ett litet vitt spiralalbum (med plats för 12 st bilder i storleken 9x13 cm) eller en förstoring (i storlek 18x24 cm). Vinnaren väljer själv vilket av priserna han/hon vill ha. Förstoringen kan vara från en redan gjord/kommande fotografering eller valfri konstbild från bloggen/hemsidan.

Jag är enväldig jury men om det blir för svårt ber jag Tim om hjälp.


Överrös mig med bilder nu, och vidarebefodra gärna tävlingen om du har släkt eller vänner som du vet kan delta!

(Kanske förresten ett lysande tillfälle att rama in och/eller hänga upp den där älskade bilden som legat i byrålådan/stått i garderoben ett tag nu...?)


LYCKA TILL KOMPISAR!

Please

Hej kompisar!

Hoppas ni har en skön söndag och vilar upp er ordentligt :-)

Jag försöker ju svara på era frågor för att ni ska ha roligt med era kameror och ta fina bilder, MEN, jag måste be er om ett par saker:

1. Skriv din fråga i det här inlägget (annars kan jag aldrig hålla reda på det och inte ni heller gissar jag)

2. KOLLA FÖRST om jag redan har svarat på en liknande fråga. Det gör du enklast genom att bläddra igenom inläggen i kategorin Mette svarar.

Tack snälla!

/M

Välkommen Mark den tredje...

Nu är jag lycklig ägare till den här kameran!(bild från Scandinavian Photos hemsida, där jag också köpte den, flera tusen kronor billigare än tex proffsbutiken YFO)

Sedan innan har jag Mark II men den ska efter många om och men på reparation till Amärikat för en trasig spegel så nu var det dags för uppgradering på riktigt! Har provat en i ett par månader redan, men nu har jag alltså en egen :-) Funkar bra gör den också, har använt den på bröllopet idag och den är såååå härlig. Mark II blir ny reserv när den kommer tillbaka, två gånger under mina fem säsonger som bröllopsfotograf har det hänt att kameran gått sönder mitt i alltihop och därför har jag alltid minst ett reservhus!

Visst är den fiiin?

Mette svarar del 13

HÄR kan du fråga mig saker du tror jag kan svara på! Kolla först att jag inte redan svarat på din fråga åt någon annan bara, det gör du genom att läsa igenom inläggen i kategorin Mette svarar i sidomenyn.


Lisa frågar:

Hej! :)

Har en Nikon D40X själv och tråkigt nog har ju inte den kameran en inbyggd autofokus-motor i sig. Jag letar efter ett nytt objektiv, som fungerar till egentligen all typ av fotografering. "allround". Verkar ju som att AF Nikkor 50mm/1.8 eller 1.4 är att rekommendera för den här typen av objektiv och med ett bra pris. det är ju ingen autofokus-motor i det objektivet och undrar därför om du tror det är krångligt att behöva fota manuellt med objektivet? Om det är svåra inställningar o.s.v? Eller kanske också om du har något annat förslag på bra objektiv som skulle motsvara det objektivet?

Tack på förhand! Kram Lisa :)Svar:

Hej Lisa! Tack för din fråga. Jag har kollat runt lite och min första något förvånade reaktion är att jag undrar hur de kan tillverka en kamera utan autofokus... Själv använder jag autofokusen på 50 mm hela tiden. Det är oerhört sällan jag inte gör det, i stort sett bara när jag fotograferar blommor i lä kanske, eller någon annan detalj som överhuvudtaget inte rör sig! Detta pga att det är just så extremt kort skärpedjup (och förstås att jag använder objektivet på största bländaren 1.8 hela tiden) och inte världens vassaste att titta igenom om man tänker på tydlighet inne i objektivet. Om du bara tar bilder på stillastående motiv och alltid tittar genom sökaren, kan du prova objektivet för det är underbart skärpedjup! Om du däremot ofta fotograferar saker som rör sig, eller dig själv, ska du nog satsa på något annat.

UPPDATERING OM CANON: LÄS MER HÄR!

Som jag ser det finns det bara två olika alternativ om du vill åt effekten i 50 mm 1.8:

1) byta upp dig till ett kamerahus som du kan använda objektivet på (dyrt)
eller
2) köpa ett motsvarande objektiv med autofokusmotor (nästan lika dyrt)

Jag hittade tex ett Nikkor 60 mm AF-S för 4 995 kr men då var största bländare 2.8. Nu har jag inte letat jättemycket så det kanske finns bättre alternativ. Fråga i din välsorterade fotohandel, eller ring till tex Scandinavian Photo i Bankeryd, 036-37 68 00, finns också på några ställen till i Sverige och Norge samt på nätet. Jag har inte riktigt lyckats klura ut vad autofokusmotorbeteckningen är på Nikkor-objektiven, men för er som har Canon är det USM.

Jag vet inte om detta hjälpte dig så mycket, Lisa, men kanske! Kort sagt; lite krångel att fokusera manuellt men det går om det är stilla motiv, eller lägg ganska mycket pengar på att byta upp hus eller objektiv. Annars är det nog enklast att hålla sig till de zoomobjektiv i bra-budget-klassen som finns till kameran där du har motor. Sorry... Berätta hur det går! Vad har du för objektiv just nu?

BU! Nu vänder det!

Sommarsolståndet (lika lång dag som natt) idag betyder att nu går vi mot mörkare tider! Det tror jag att jag tar och glömmer lika fort som jag kom på det :-) jajamänsan.

Om några timmar åker vi till Tåstarps kyrka i närheten av Ängelholm för att fotografera Kristina & Patriks bröllopsbilder - det ska bli jätteroligt för visst får jag lite abstinens av att bara ha fotouppdrag EN dag i veckan nu...

Hoppas ni får en fin midsommardag idag!

/Mette

Var var folket?

Igår blev det som oftast en lugn midsommarafton eftersom jag nästan alltid har bröllop dagen efter, Tim, jag och Miranda (vovven) hade picnic på bilstranden i STORMEN, haha, maten höll på att blåsa bort så vi fick ta skydd inne i bilen istället. Men mysigt ändå att se havet, jag har knappt kommit hemifrån de senaste sex veckorna så det var härligt. Efteråt körde vi bort till Mellbystrand för att titta på midsommarfirandet och där var det minsta sagt livat! Folk överallt, i trädgårdar, på gatorna, på tivolit vid Strandhotellet, på restaurangerna och på stranden - jättekul att se! Vi tog en glass på nyöppnade The Corner mittemot Strandhotellet, en väldigt mysig liten bar dit vi definitivt ska äta & ta ett gott glas bubbel senare i sommar, trevlig personal och menyn var spännande. (Linda & Ola, ni hänger väl med?)

Men när vi kom tillbaka till Båstad och tog en sväng genom byn och nerom hamnen var det helt TOMT! Det kändes som söndagen efter tennisveckan ungefär, inte en människa ute, de flesta matställena stängda... Då var klockan ändå halv elva. Nä, lite folkfest hade väl varit kul att se, men var var alla? Hemma och hällde i sig sprit gissar jag kvalificerat, fniss :-)

Hade ni roligt igår? Vad gjorde ni?


 

Varmt tack

Supersuperstort tack till er för alla goa krya-på-dig-kommentarer, brev, blommor, mail, sms och samtal - det har helt ärligt varit till mycket stor hjälp och uppmuntran de senaste månaderna! Utan er hade jag nog lagt mig ner och gråtit i sex veckor (hehe, kanske inte men det hade varit mycket ledsammare) - så den varmaste kram och tack för hjälpen!

Glad midsommar-Mette

Hur ser det ut hos dig?

Är det kanske såhär varmt och skönt:
(Miranda ungefär 2003, nu är hon mycket vitare om nosen)


Eller är det kanske SÅHÄR mysigt där du ska fira midsommar?
(After the rain, Nättraby 2003)

(Mass Ave, Boston 1998)Bilderna idag har jag plockat från hemsidan, sitter vid en annan dator och har lite begränsat urval av mina egna bilder.

Hoppas att ni får en jättehärlig helg, oavsett väder - glad midsommar kompisar!

/Mette

Yeah yeah

Nu är vi hemma från röntgen och det var precis det goda besked vi hoppats på! Det har läkt finfint så nu får jag börja träna benet igen. MEN -  fortsatt sjukskriven ända till sista JULI för minst så lång tid tar det innan jag är som vanligt igen, sa snälla doktorn. Och jag kan ju inte påstå att jag började skutta omkring precis, även om jag gärna hade velat. Bara att bita ihop och träna på alltså ;-), nu jädrar ska mina stackars obefintliga muskler i det stackars gubb-benet komma tillbaka! Oh ha vad mycket träningsvärk det kommer att bli nu, härligt.

Tack kompisar för alla hållna tummar (och tår), det funkade!

/Mette


Gudd mååårning!

Hej kompisar!

Idag är det typiskt inför-midsommar-väder här på Salomonhög, mulet, grått och förmodligen lite annalkande regnstänk. Vill ni drömma er bort kan ni tex klicka er in här (där jag fastnade häromdagen), ser det inte gött ut? Drömmen för Mette är att ha en bostad i ett varmare land under svenska vintern, och då fotografera bröllop i varför inte medelhavs-ljus...? Just på Kanarieöarna bodde jag ett tag när jag var liten (min pappa var golftränare då) och det hade varit roligt att kolla läget nu sådär 35 år senare.

I eftermiddag åker vi till lasarettet i Halmstad för kontrollröntgen och för att träffa läkaren igen. Det vi hoppas på är att bäckenet läkt ihop så pass bra att jag får börja belasta benet och gå-träna - jag längtar! Nu kan jag väl inte räkna med att löpa hem från Halmstad direkt... vänsterbenet är tunt och lesset och ser som jag sagt tidigare ut som ett ben på en gammal farbror på sjukhus så att gå är nog inget jag gör nästa vecka precis... Men jag vill i alla fall BÖRJA!

Håll tummarna för ett bra besked, kan ni inte?

/Mette

Rekord

Räknade just och tror jag fått bloggfnatt, gjorde sju inlägg igår och ELVA idag! Undrar om det yttrar sig på andra sätt också? Utslag, klåda, fnissanfall...?

God kväll!

Fasen, nu funkar inte Bloggtoppen igen

Och jag som är så himla nyfiken och vill kolla jämt! Funkar den hos er?


Update: Nu funkar den!

Bröllopsfotograf Ängelholm // Råbocka // Munka-Ljungby: Frida & Joachim

Japp, japp, här kommer det - inte gick det att bara välja fem bilder från de här snyggingarnas bröllop inte!

Det här är snygga Frida:

Och det här är hennes snygga Joachim:

De är inte bara snygga, de är både gulliga och trevliga dessutom :-)

Här är de tillsammans med sitt snygga brudfölje - först fnitter-tjejerna (älskar den här bilden, de är så härligt uppsluppna och skrattet bara bubblar):

Och så de stolta grabbarna:

Vi fotograferade först precis vid havet nere vid Råbocka camping. Dagen var underbar, man kan absolut inte tro att det är den 26 april på den här bilden...

Några bukettdetaljer:
Vi fortsatte sedan till Munka-Ljungby för att ta fler bilder i en skog bakom kyrkan som fullkomligt FLÖDADE av vitsippor. Det här är mina två absoluta favoriter från bröllopet, man känner verkligen hur Frida och Joachim hör ihop:

Vigseln skedde i Munka-Ljungby kyrka och var precis sådär tårframkallande och lycklig som en vigsel ska vara:

Tack så väldigt mycket herr och fru Bergmark, för ett toppenroligt uppdrag!Vilken bild tycker du bäst om? Skriv gärna i kommentarsfältet!Fem blev inte fem precis

Fast besluten att ett tag framöver bara välja de fem absoluta favoriterna från varje uppdrag, gav jag mig i kast med att välja bilder från bröllopet som står i tur här på bloggen. Tji fick jag, kan man säga och så blev det 13, nä 16 stycken. Kommer snart!

Kamera & Bild nr 6/2008

I senaste numret av tidningen Kamera & Bild (klicka här för att komma till deras nätupplaga, än så länge utan min medverkan dock) kan du läsa mina tips om man vill börja fotografera bröllop! Duktiga bröllopsfotograferna Paulina Westerlind och Ian Johnson är också med.

Mycket roligt och trevlig samarbete, och dessutom fantastiskt bra tryckkvalitet i tidningen! Det gillar vi :-)
Radiotips för dig som jobbar vid datorn

Jag tycker om musik i allmänhet och jag tycker om pratet i P1 - men för mycket av det goda blir jag ibland trött på. Den perfekta blandningen är P3 Dokumentär och det är dessutom så satans (förlåt men alltså!) spännande att jag knappt kan sitta still! Brrr! De som gör programmet heter Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson, vem av dem som är speaker har jag inte lyckats klura ut, men när man vant sig vid hans röst vill sluta lyssna för att det är så otroligt bra.

På hemsidan kan du lyssna på senaste programmen och ladda hem mp3-filer med äldre program. Om du gillar det har du flera års arkiv att se fram emot i sommar :-) Programmet vann också Svenska Poddradiopriset 2007, well done!

...och bara lite till...

Totalt antal unika besökare hos denna blogg                     19,012Jag längtar så tills vi nått 20,000 för då ska Tim & jag fira! Firande har det inte varit alltför gott om på senare tid så nu är det absolut dags. Det borde bli nästa vecka om det fortsätter i samma hastighet som nu, åhh roligt ska det bli :-)

Statistiktokig 3

Sist men absolut inte minst utan snarare tvärtom; hurra hurra (folkets jubel, trudilutt, vissel och tjut!) för mina bloggkollegor som hjälpt mig att få så många besökare!

Här kommer listan på de tjugo trafikkällor där ni klickat flest gånger för att komma vidare till mig:Tar lite för lång tid att lägga upp alla med klickbara länkar så jag hoppas att ni får lust att besöka dessa bloggar och hemsidor även om ni får skriva in hela adressen själva...Statistiktokig 2

Man kan också se att sedan jag registrerade bloggen på Google Analytics (två-tre månader efter jag startade den) har den spritt sig till 34 länder! Wow!

I topp ligger Sverige, Finland och USA tätt följda av Danmark och Storbritannien.Statistiktokig

Ibland kan jag fastna helt på Google Analytics för att se all spännande statistik från bloggen. Till exempel kan man se att över 70% av er är återkommande läsare, JÄTTEROLIGT! Det gläder mig verkligen!


(blå = återkommande)
Upp upp!

Nu har jag minsann klättrat lite till på Bloggtoppens fotoblogglista - ny rekordplacering är plats nr 26!

Man bockar och bugar Kära Läsare!
PS. Nästa placering upp skulle också innebära att jag hamnar på sidan ett istället för två, det ni :-)

Fy skäms Norrviken!

Idag fick jag veta att trots nya arrendatorer tar Norrvikens trädgårdar TUSEN KRONOR i avgift av brudpar som vill fotografera sig där! Det hade väl räckt att ta inträde? Suck.

Vad är Bloggkoll?

Den här söta lilla filmen hittade jag på Elins blogg och det är så sant som det är sagt!
Om du vill prenumerera på min blogg kan du antingen klicka på det blå krysset längst ner i något av mina inlägg

eller

gå in på bloggkoll.com, skriv snabbt in mailadress/eget lösen och prenumerera sedan på mettesfoto.blogg.se! Enkelt, perfekt och convenient!


Tala gärna om i Kommentarer här nedan om du redan är eller när du blivit prenumerant :-)Wohoo, yeahyeah, missa inte!

Bara för att JAG skrev om det såklart så visar SVT1 The Thomas Crown Affair ikväll kl 21.30 (den från -99).

Se den! Ladda med gotter, filt och mysigt sällskap! Eller som de säger i Danmark: en go' film uden afbrydelser!(här skulle det varit en bild jag tagit på Pierce Brosnan)


Kvällens behållning: Maria från Norge

Den här låten tycker jag skulle vunnit Melodifestivalen!

Nu blir det kväll, vad var det jag sa...

Söta Elin

Sticker bara emellan med en bild på Tims söta lillasyster Elin som jag snabbtog med en lånad kamera en grillkväll för ett tag sen. Vilket mysigt sommarbarn!
Kvällsrush

Nu är det dags för ett kvällspass som heter duga (kommer att vara i säkert hela TVÅ timmar innan jag kroknar) och när jag lämnar jobbet för kvällen ska jag ha redigerat miljarders miljarder bilder! Är det inte så, att om man siktar på stjärnorna kommer man till månen? Hehe. Bra musik och en halvliter kaffe ska hjälpa mig. Har ni några andra tips är de välkomna!

 

Sådärja!

Gissa vem det här är?

Bild: Scandinavian Photo


Hur jag ramlade av

Sara undrade hur det gick till när jag ramlade av hästen och fick tre frakturer i bäckenet (läs mer om själva skadan här). det var egentligen inte så komplicerat. Min häst Avellana "Janna" (som är mitt hjärtegull och som jag älskar till himlen och tillbaks) är inriden under det senaste året. Allt har gått toppen, hon är snabblärd och gillar att jobba. På kvällen den 7 maj var vi ute och red på gräsbanan vid ridhuset, och när jag fattade galopp började hon bocka. Jag satt kvar jäääättelänge och hann till och med tänka att jag tyckte det var länge, men till slut kom jag ur balans och då tyckte jag det var bäst att försöka komma av i ett stycke på eget initiativ än att bli ivägskjuten som en kanonkula som jag en gång blivit av en annan häst. Jag minns att jag försökte komma bort från henne för att inte hamna under hovarna, men inte mer än så eftersom jag tuppade av. Sedan låg jag och yrade med minnseförlust en bra stund, visste inte vilken dag det var eller hur länge jag hade ridit eller var jag befann mig. Tim (som lyckligtvis var med) säger att jag var mest upprörd över att jag inte kunde komma ihåg vilka bröllop jag hade gjort eller skulle göra, och att jag upprepade gånger sade att "Jag har ju alla datumen i huvudet!" Där har ni en som är hängiven sitt jobb, hehe... Nä, men det var faktiskt oerhört obehagligt att vilt famla efter minnen eller något att hänga upp minnet på och det FANNS liksom bara inte, det var helt tomt och jag nästan kände hur det var som ett stort tomrum inne i huvudet. Hu. Ja, så gick det till. Sen fick vi på något sätt in mig i bilen och åkte till akuten, där de först hittade endast en fraktur och skickade hem mig med ett par kryckor som jag inte kunde använda. Jag kunde inte resa mig eller sätta mig/lägga mig själv, jag kunde absolut inte förflytta mig ens centimetervis någonstans och försökte jag tuppade jag nästan av igen av smärtan. Efter några dagar kom vi in igen på röntgen och då hittade de ytterligare två frakturer, alltså totalt tre.

Varför Janna bockade vet jag inte. Kanske fick hon glädjefnatt av den soliga sommarkvällen och så blev det läskigt att någon satt på ryggen när hon bockade första gången? Det är den enda förklaringen jag kan komma på. Att jag själv är för gammal, skröplig och otränad råder det inga tvivel om, vore jag 20 år igen hade jag säkert kommit av med ett skutt och landat på fötterna som en gymnast!


Här kommer i alla fall en bild på min älskling. Den är ett par år gammal, och hon har en stor go gräsmage (och tjock hals!) från betet:
Nä, jag gör som Siri jag

och kryper ner i soffan för en myskväll!


Ny vecka

och nya krafter! På torsdag är det dags för kontrollröntgen igen, hoppashoppashoppas det har läkt bra så att jag snart får börja träna på att gå igen.

I Skåne har det bara vräkt ner regn och himlen är mörkmörk med åskknallar mellan varven. Photoshop är segt som sirap och det tar alldeles för lång tid att redigera när man har myror i brallan som jag :-)

Hoppas ni har det bra och får en kanonvecka allihop!

/M

Är man född fredagen den 13:e...

...kan det väl knappast vara en otursdag, eller hur? (peppar peppar)

I kväll sitter jag och jobbar ett par timmar medan Tim ska till Malmö och kolla Quiksilver Bowlriders-tävlingen på Stapelbädden, en av världens största skatetävlingar! Prissumman är 35 000 euro om jag minns rätt... synd att man inte är proffsskejtare. Jag vågar inte ens stå på brädan, föreställer mig hur den bara far iväg under fötterna och jag skulle ramlat pladask.

För några veckor sen fotograferade jag Tim när han skejtade just på Stapelbäddsparken, visst är han duktig? Det är Turning Torso som sitter på hans axel förresten ;-)Ujuj här går det undan

Redan är det såhääär många som varit och hälsat på!


Totalt antal unika besökare hos denna blogg             18,072


Snart är vi nog uppe i de där tjugo, så att jag får bjuda Tim på Dinner and a movie igen för det lovade jag när vi firade tiotusen ;-)

(och om inte annat ska han ändå belönas, och det  rikligt, för att han hjälpt mig med ALLT sen ridolyckan, men jag ska nog hitta på något ännu bättre tills dess och det får ju vara en hemlis så länge, hehe)Lööööv

Nya funktioner i Camera Raw för CS3 som jag inte förstår hur jag klarade mig utan tidigare är...

- Fill light (bästa bästa bästa)
- Recovery
- Vibrance

När man fotograferar brudpar i alla möjliga ljus och alltid har kort tid på sig är det guld värt att bara kunna använda sig av befintligt ljus och bara fixa lite lite extra i Photoshop sen för att det ska bli som man vill :-)

Guldguld alltså från Mette på torsdagskvällen!

PS. Missa inte filmen Le Mans med favoriten Steve McQueen från 1971 ikväll - på SVT2 kl 22.25 (någon frågade mig för ett tag sen vem jag skulle vilja fotografera om jag fick önska - Steve McQueen hade legat i topp utan större konkurrens men han gick bort redan 1980... ). Andra bra filmer med honom är tex Bullitt och The Thomas Crown Affair, båda från -68, The getaway från -72 och Papillon från -73. Han har en gång sagt "Racing is life. Anything before or after is just waiting." Det tvivlar jag inte på.

Thomas Crown har också spelats av Pierce Brosnan i en (inte alls dålig utan tvärtom väldigt bra) ny version från 1999 med suverän filmmusik, bland annat Nina Simones "Sinner Man" (som remixats av Timbaland i låten "Oh Timbaland!" på förra plattan). 2009 kommer en uppföljare, The Thomas Crown Affair 2 (fyndigt) - hoppas den är lika bra!

Pop!

Plötsligt har jag hoppat upp till plats 29 på fotobloggstoppen, jippi!Detta är nog till stor del Nevnariens förtjänst efter ett inlägg förra veckan - tack Elin!

Lyn

På danska vädersidan dmi.dk kan man bland annat se var blixten slår ner även en bit här på vår sida sundet!.Min något darriga Paint-pil (sitter på den mossiga laptopen igen) visar var vi bor - har klarat oss med en hårsmån mellan nedslagen hitills idag! Moahahaha...


Mette svarar del 12

God förmiddag!

Dags för del 12 i kategorin Mette svarar - se inlägget och frågorna här. Kolla gärna vad jag svarat på tidigare innan du skriver din fråga, och fråga gärna mer!


Emelie: Jag undrar vad du själv har för kamera? (eller kameror) Om du jämför att fota med en analog och en digital kamera, vilka är de största skillnaderna?

Svar:
Jag fotograferar med Canon EOS Mark II och just nu Mark III som jag snart kommer att köpa som förstahus. Jag har fem objektiv varav mitt 50 mm 1.8 är favoriten! De andra är 16-35 mm, 24-70 mm och 70-200 mm, alla 2.8 IS USM, samt en 85 mm 1.8 som jag köpte förra sommaren men faktiskt inte använder så mycket. Jag har ett par reservhus, ett digitalt och ett analogt (en Nikon, fast den har jag sällan med mig längre, bara i värsta krissituationen skulle den åka fram...). Jag har en 550 EX Speedlight-blixt samt studioblixtar från Profoto. Måste också tipsa om en av mina kameraväskor, Shootsac från Californien, en mycket behändig väska av "cykelbudsmodell" där du kan proppa ner upp till sex objektiv och ha dem lätt tillgängliga när du springer/hoppar/kryper omkring med kameran om halsen!

Skillnaden mellan analog och digital fotografi är för mig mest säkerheten att se att bilderna sitter. Det är också behändigt med efterbearbetningen i datorn jämfört med i mörkrummet, även om jag saknar att stå och slabba ibland (särskilt doften och det nästan meditativa i att kopiera i mörkret). Kvalitén på digitala bilder är nog snart uppe på samma nivå som med film, än så länge får du fortfarande betala mer pengar för ett digitalt hus som motsvarar ett analogt när det gäller kvalitet (tycker jag).Anneli Christina Brandt: Hej jag bor i Danmark med mina barn. Vi har hästar. Jag försöker fotografera dem så mycket jag kan för att visa potential och steg och annat. Men jag får aldrig till en riktigt bra bild när tex vårt tvååriga fullblodssto är i snabb rörelse. Det hade vart så kul att fånga en skarp bild av det. Har en Canon digital EOS 300. Är inget proffs men fattar en del. Och läser allt jag kommer över numer. Bilderna blir ofta för suddiga. Jag har stativ men ingen sladd med knapp så att man inte vidrör kameran. Kan det vara det ? Vill så gärna få fina bilder. Tur man kan ta många och deleta allt man inte är nöjd med.

Svar: Djur är något av det svåraste att fotografera ;-) eftersom det inte är så enkelt att tala om för dem hur de ska göra. Om du får suddiga bilder på ditt sto beror det förmodligen på att du har för lång slutartid, och antingen att din häst är extremt snabb eller att du själv inte håller kameran tillräckligt stilla (vilket är svårt om slutartiden är för lång). Det suddiga ser då ut som en rörelse i bilden. Om du har koll på hur du gör kan du välja tidsförval (heter förmodligen Tv eller S på din kamera) och ställa slutartiden på minst 1/250 och gärna 1/500 eller 1/1000. Kameran väljer då själv "rätt" bländare och ISO för en korrekt exponering. Om du inte vet hur man gör, kan du istället prova det färdiga "sportprogrammet" (det brukar vara en symbol som ser ut som en springande person). Det programmet är inställt på att välja snabb slutartid i första hand.

Det suddiga kan också vara att du har missat fokus (det är helt enkelt inte skarpt på rätt ställe). Det bästa är att välja autofokus när det är snabba djur, annars hinner man inte.

När du så ska fotografera din häst är det enklaste sättet att fotografera den i sidled, dvs tex när hon springer någorlunda rakt från höger till vänster eller tvärtom. Följ henne med kameran och ta många bilder i sträck! Du kan också fotografera när hon kommer emot dig, men det är svårare. Ha kameran inställd på autofokus, och om du har ett val där fokusen följer ett rörligt motiv (kolla instruktionsboken, brukar hela AI SERVO eller liknande) kan du prova det. Stativet kan du låta bli, det gör det nog bara krångligare, det är enklare att följa hennes rörelser om du själv håller i kameran. Lycka till!Efterlängtat ljud

Regnet står som spön i backen, smattrar mot fönster och dörrar, himlen är kolsvart åt ena hållet och ljus åt det andra - äntligen tänker jag för gräsets skull! Och så försvann det efter en halvminut... Håller tummarna att det blir mer strax...

Omslag

... i vädret! Det mullrar som i en gammal trollkarl uppe i himlen, snart blir det nog dunder och brak också. Hoppas mer på regn än på åska förstås, och att det hinner dra bort före lördagens bröllop vid Bosjökloster i Höör!


Back in business

Som ni märkt har det varit ont om inlägg senaste veckan men nu ni! Jag kommer igen! Nedan kan ni titta på bilder från Anna & Johans vackra bröllop, och i morgon kommer i alla fall ETT inlägg i kategorin Mette svarar... Ha det gott ikväll kompisar!

Wedding photographer Helsingborg // Mölle : Anna & Johan (London)

Anna and Johan got in touch with me the first time in mid February, telling me they were planning their wedding for April 18th - this year! Considering the extremely short period of time, it's absolutely amazing how they managed such a superstylish, beautiful and well planned wedding. Especially since they live in London...

We started out with Anna's preparations at Hotell Mollberg in Helsingborg. I can't tell you how much fun it was! I think Anna and her two friends Erica and Karin along with me and talented makeup artist Michelle Silva (email me if you'd like her contact information) laughed from first to last minute!


Anna is absolutely gorgeous:As were her wedding gown from Paloma Blanca, and shoes:
The girls all were prepared to their teeth with loads of things for the big day!

Around eleven, the boys and the girls were about to meet...

Johan is anxiously awaiting Anna coming down the steps for their first real look at each other this day:


And off we went to Barkåkra church where everything was all set for the ceremony:

Anna and Johan could hardly take their eyes off of each other:The transport was a BEAUTIFUL Rolls Royce (see image further down) and Mikael was the best driver ever! Click here to rent the Rolls for your own party or wedding!We went to Kullaberg to portrait the "e-smashing" Mr and Mrs! The forest and sea surroundings were perfect:

The Tyra-experience - learning how to look super stylish...Arriving at the party venue, Grand Hotel Mölle:

Both bride and groom really enjoyed themselves as they should:

The table was set in a room with a view you really need to see in real life:Before I left we shot some group photos. Here are the boys-and-girls-shots:
The final image is very romantic - the newly weds kissing by the ocean on a beautiful day...


Which image is your favourite? Write a comment if you like by clicking on "Kommentarer" below!


Thank you so much Anna & Johan for a great day!


/Mette

Vajsing på kommentarerna

Hej på er måndagslejon,

hoppas ni haft en bra helg! Det är något fel på kommentarfunktionen och de visas inte som de ska - jag hoppas felet snart är avhjälpt. Bara så ni vet.

/M

Off we go

Nu åker vi mot Helsingborg för att fotografera Thereze och Fredrik, först porträtt vid Villa Thalassa och sedan vigsel i Raus  kyrka. Även idag är det STEKHETT och helt obarmhärtig sol, så skuggdetektiverna Mette & Tim får vara på helspänn för att få fina bilder. Ha en fin dag!

/M

Bara en...Jag försöker hålla principen att publicera alla bröllopen i tur och ordning men jag bara måste visa den här "in-action-snapshot"-bilden när vi håller på att fixa med rätta till släpet från dagens fotografering med Malin och Jimmy - ser ni hur otroligt varmt det är? Luften står helt stilla, inte en vindpust! Härligt härligt :-)

Dagens fråga.

Hur många fräknar finns det egentligen?
Fniss från ett soligt Salomonhög :-)

I morgon bröllop i Helsingborg!


/M

Dagens uppdrag

blir en bröllopsfotografering med tjusiga brudparet Malin & Jimmy vid vackra Burensvik strax söder om Torekov! Solen gassar så det blir till att leta skuggor.

Ledsen att det blivit så få bildinlägg den senaste tiden, jag är helt enkelt inte förmögen att arbeta som vanligt pga ridolyckan/rullstolen. Jag är tvungen att lägga den korta tiden jag jobbar på att redigera bilder från vårens alla bröllop (så att de stackars brudparen kan flytta bort från under brevlådan)!

Tror ni förstår det. Jag lovar att återkomma med full kraft så fort jag kan och då kommer ni att bli så överrösta med bilder att ni kommer att storkna och tröttna på dem, hehe. Så fort jag är på benen igen kommer jag att powerblogga som en galning!!!För dig som inte varit här tidigare finns det gott om bilder i kategorierna till vänster.

Kram allihop och ha en härlig nationaldag!

L Ä N G T A R . . .

...tills...

...jag har tid och kan...

omdefiniera hela min grafiska företagsidentitet med nytt fräscht utseende på hemsida, blogg, vykort, broschyr, prislistor, brevpapper & kuvert, etiketter. Längtar JÄTTEMYCKET! För att inte tala om nya marknadsföringsvägar och jobbidéer... Jag har massor jag vill förverkliga, det är så otroligt spännande att ha eget företag! Någon som hittat en auktion där det säljs extra tid, förresten?

Hehe.

Men ÅH!

Jag sitter vid en mossig laptop hemma i soffan (min soffa är min borg!) och har försökt blogga Anna och Johans fantastiska bröllop men dels är kontrasterna helt ute och cyklar, dels är Photoshop snigelsnabbt och dels får jag blåskärm var femte minut. Så nu ger jag upp. Jag lovar att blogga det senare idag eller i morgon när jag kommer till jobbet nästa gång!

Här kommer en liten teaser så länge, fotograferad vid havet uppe utanför Grand Hotell i Mölle - visst är de ett underbart par?


Mette svarar del 11

Ett par svar från inlägget där ni kan fråga mig saker ni undrar över!

(Nu är ni uppe i 38 kommentarer - när ni nått 50 totalt lottar jag ut ytterligare en förstoring! Läs gärna de tidigare inläggen i kategorin "Mette svarar" - kanske finns svaret redan där!)


Helena: Jag har ett par frågor ang. objektiv. Jag har en Canon Eos 400D, och jag undrar om du tycker att Sigma är ett ok märke när det gäller att köpa objektiv, eller ska man hålla sig till Canon? Sen undrar jag om du har förslag på bra objektiv, ett macro och ett som är bra att zooma in med, eller finns det något bra allround-objektiv som både kan ta macro-bilder å zooma in bra?

Svar: Hej Helena! Tack för din fråga. Jag tycker för det mesta att det är bättre att hålla sig till originalobjektiven. Jag har inte stenkoll på varken Sigmas eller Canons zoomobjektiv i de lägre prisklasserna (som jag gissar att du tittar på) men efter att ha kollat runt lite tycker jag att Canon håller högre klass i de tekniska specifikationerna. Det finns tex ett 55-200 mm för ca 1700 kr som är helt ok som zoomobjektiv om du kanske redan nu har ett 18-55 mm eller så som komplement?

Något zoom med makro hittar jag inte i den prisklassen. Jag har själv ett 28-70 mm med makro, men det ligger runt 15 000 kr. De fasta makron som finns verkar bra allihop, och då handlar det mer om ifall du vill ha ett vidvinkelmakro eller ett telemakro, dvs hur stor bildvinkel du önskar i kombination med närgränsen (hur nära du kan vara ditt motiv och ändå få skärpa). Det finns ett 50 mm för ca 2500 och ett 100 mm för ca 5500 kr som båda verkar bra. Gå in i din fotobutik och be att få prova! Ställ fokuseringsringen på kortaste avstånd och gå riktigt nära motivet, så känner du ganska snabbt om det är så du har tänkt dig. Be att få prova båda och jämför bildvinkeln. På 50 mm är närgränsen 23 cm och på 100 mm är den 31cm, men man måste alltså väga in att du ju kommer närmare (och får med mindre bakgrund) med 100 mm. Hoppas det var till hjälp!


Jennie: Jag har en fråga angående min systemkamera Nikon D60. Jag är ett stort fan av att fota hästar och när mina kompisar rider och tävlar. Utomhus är det inga problem, men när vi sen går in i ridhuset försämras bilderna oehört mycket. Jag försöker ställa in kameran så gott det går. Men bilderna blir liksom brusiga och suddiga, jag vet inte vad felet är? Vilka inställningar ska man ha? Och även om du skulle vilja förklara vad ex, 1/125 betyder osv. sånt som står på kameran och samma det med exponeringstiden? tror jag det heter, vad händer om man har det högt och vad händer om man har det lågt?

Svar: Hej Jennie! Ridhus är svårt! Det är väldigt låga ljusförhållanden i kombination med snabba hästar. Läs mer i det här tidigare svaret. Bruset du får beror på att kameran väljer ett högt ISO-tal (ljuskänsligheten) för att du fortfarande ska få skarpa bilder. Om du provat allt och det fortfarande inte är tillräckligt är det bara blixt som gäller, och då kan du köra på helautomatik för att få de bästa bilderna. Du kan ju också tjata på ridhuspersonalen att de ska byta till starkare lampor :-) eller åtminstone ha alla tända, om det finns alternativ.

Siffrorna du frågar om är de olika sakerna som styr exponeringen (när du tar bilden). Detta är en mycket kort sammanfattning:

När du tar en bild är det tre saker som styr hur bilden ska se ut. När du trycker ner avtryckaren öppnas ett hål (bländaren) som släpper in ljus under en viss tid (slutartiden) - det är detta som är exponeringen. Du kan också styra ljuskänsligheten (ISO-talet), genom ett val i menyn på digitalkameror, eller genom att välja film till analoga kameror.

1. Bländaren = öppningen i objektivet som släpper in ljuset. Har olika storlek. Ju lägre tal desto större öppning. Skalan går från 1.2 (stor öppning) till 32 (pytteliten öppning) ungefär, men på de flesta objektiv i lägre prisklass går skalan från bländare 4. Ju större öppning, desto "bättre" är objektivet, dvs du kan fotografera i lägre ljus.

Helstegen i skalan är 1.2, 1.4, 1.8, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32. Ingen logik utan bara att acceptera :-) På digitalkamerorna finns också ofta delsteg däremellan. Det är dock viktigt att kunna helstegen eftersom varje steg släpper in dubbelt så mycket eller hälften så lite som det föregående. Bländare 8 släpper alltså in dubbelt så mycket ljus som bländare 5.6. Bländarenheten är f, dvs f8, f11 osv.

Bländaren styr skärpedjupet. Ju större bländare (lågt tal), desto kortare skärpedjup. Har du det högsta talet blir det skärpa hela vägen bort till horisonten. Har du ett lågt tal och tex fokuserar på ögonen när du tar ett närbildsporträtt, blir ögonen skarpa men allting framför och bakom i skärpeplanet blir suddigt. Detta är mitt favoritsätt att fotografera, jag älskar kort skärpedjup!

Om du vill välja bländare själv och låta kameran sköta resten, ska du ställa in den på bländarautomatik. Det brukar heta Av på kameran. Läs annars i bruksanvisningen.

2. Slutartiden = hur länge bländaren är öppen. Slutartiden styr rörelsen. Ju längre tid, desto mer hinner motivet röra sig och kan bli suddigt. Du kan använda dig av lång slutartid (rörelseoskärpa) om du vill att något ska hinna röra sig (tex få billjus från en bro på natten att se ut som långa streck, eller att få en bäck att se ut som mjuk bomull). I övrigt ska du undvika att få för lång slutartid eftersom det dels blir ett suddigt motiv om det rör sig, dels för att du själv inte kan hålla kameran stadig utan får skakningsoskärpa.

Slutartiderna brukar gå ner till ungefär 1/4000 (= en fyratusendels sekund) på de vanligaste systemkamerorna. Detta är helstegsskalan (jag börjar på en sekund men det går ofta att ta upp till 30 sek eller "bulb" som betyder att det är öppet tills du släpper avtryckaren alternativt trycker ner den igen): 1" (läses en sekund), 1/2 (läses en halv sekund osv osv), 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000 och ibland 1/8000. Samma sak här, tex släpper 1/500 in dubbelt så mycket ljus som 1/1000 eftersom det betyder att det är öppet dubbelt så länge. Det finns ofta delsteg även här.

Om du vill välja slutare själv och låta kameran sköta resten, ska du ställa in den på tidsautomatik. Det brukar heta Tv eller S på kameran. Läs annars i bruksanvisningen.

Bländaren och slutaren har ett förhållande. Om du fotograferar helt manuellt (oftast M på kameran) och tex exponerat en korrekt bild på f8 och 1/125 och sedan vill ändra f 5.6 för att få skärpedjup , måste du göra motsvarande ändring i slutartiden. f5.6 släpper ju in dubbelt så mycket ljus som f8, vilket betyder att du måste släppa in hälften så mycket ljus med slutartiden för att få samma exponering, dvs 1/250.

3. ISO-talet = ljuskänsligheten. ISO kan du själv ställa in, eller ha på automatik. Det betyder att du talar om för kameran om du fotograferar i starkt ljus, eller där det är mörkare. Så långt det går ska du hålla dig till låga tal på ISO-skalan eftersom höga tal ger brusiga bilder med missfärgade pixlar. MEN - tänk på att ett lågt ISO-tal ger effekt på bländare och slutare precis som de gör med varandra! Det är bättre med en skarp brusig bild, än en oskarp mindre brusig. Brus går ganska bra att fixa i Photoshop efteråt, medan du aldrig kan "laga" en bild där du fått rörelse- eller skakningsoskärpa.

Skalan för ISO är 100, 200, 400, 800, 1600 och ibland 3200. ISO 400 släpper in dubbelt så mycket ljus som ISO 200. Är det mitt på dagen på sommaren och stark sol ska du absolut använda dig av ISO 100. Är du inne i ett ridhus och vill få så skapa bilder som möjligt (dvs där hästarna inte rör sig så mycket att de blir suddiga), använd ISO 1600.

PUH! Det var mycket teknisk information! Förstod ni allt? Ut och testa!

Grattis Marie-Louise!

Du vann bildauktionen med ditt bud på 220 kr! Hurra! Hoppas du eller den du ger den till får mycket nöje av den i många år framöver!

Bästa hälsningar Mette

Waaaaaay behind!

Goaste bloggläsare, jag vet att jag gjort jättemånga inlägg utan bilder nu, ska absolut försöka bättra på bildstatistiken senare idag! Hav tålamod :-)

Har ni tråkigt kan ni under tiden göra ett riktigt kap i auktionen på den stora förstoringen (värde 650 kr) vars högsta bud i skrivande stund ligger på 220 kr! Klicka här för att komma till auktionen. Om nio timmar klubbas slutpriset!

Ibland går det bara inte - fast kanske på ett annat sätt!

Hej på er!

Jag får jätteofta förfrågningar från er om att titta in på era bloggar/bilddagböcker och ge er tips och råd för att ta bättre bilder! Det är en stor ära att bli tillfrågad och jag är jätteglad för det. MEN - det är här jag måste dra gränsen. Jag hinner helt enkelt inte! Hur gärna jag än vill måste jag först och främst lägga tiden på mina kunder och det dagliga företagsbestyret, på andra plats bloggen och det som blir över till resten...

Jag hoppas att ni kan hitta goda tips och råd i mina "Mette svarar"-inlägg (klicka på den kategorin i menyn), och fråga gärna där om ni har specifika frågor! Det är, förutom att det tar mycket tid, väldigt svårt att ge generella råd till enskilda personer.

För att underlätta lite har jag ändå försökt knåpa ihop några universalråd till er:


  1. Fotografera så mycket du bara kan!
  2. Gå kurser!
  3. Låna på biblioteket eller köp en egen bok om grunderna i foto, tex Digitalfotografering för alla av Harry Peronius
  4. Kolla upp bra sidor på internet där ni kan lära er om foto och få inspiration ( se till mina sajt-tips här)
  5. Läs instruktionsboken till din kamera noga, gå igenom allt med kameran i handen.
  6. Testa alla funktioner i din kamera så att du kan den till 100%!
  7. Kolla efter fotografer du kan inspireras av. Försök klura ut hur de gjort bilderna du gillar, och varför du tycker om dem! Börja på så sätt att leta din egen väg och hitta ditt eget bildspråk.
  8. ... och återigen: fotografera så mycket du bara kan! Massor! Hundratals, tusentals!

Med detta sagt har jag funderat på att erbjuda tex entimmeskonsultationer där du för ett timarvode kan få tid med mig antingen personligen eller via telefon och dator. Vi kan då gå igenom din portfolio/dina bilder/alla dina frågor.

Det skulle också gå att dela på en två- eller tretimmarskonsultation om man är 3-4 stycken, i så fall på plats här i ateljén (alltså inte via telefon/dator) för att det ska bli så bra som möjligt.

Ovanstående inkluderar endast den faktiska timmen/timmarna, dvs inget förarbete för mig. Det gäller alltså att du/ni i så fall har laddat ordentligt både med bilder och frågor för att det ska bli en effektiv konsultation för er! Vad gäller bilderna vill jag har dem i framkallat format för att det ska bli överskådligt. Bästa fotolabbet jag vet och rekommenderar är www.crimson.se, prova gärna redan nu att framkalla dina bilder där så att du har bra koll på hur de blir.


Vad tror ni om det? Skulle det vara intressant och hjälpsamt? Skriv gärna i kommentarsfältet, och har du egna idéer om hur det skulle kunna bli bra genomfört så berätta gärna! Mer och detaljerad information om erbjudandet och upplägg kommer i så fall så småningom.

/Mette

RSS 2.0