Gissa bilden!

Ny kategori, som jag hoppas får er bästa besökare att kommentera mera (det känns lite ensamt ibland) plus att jag får chans att visa mina älskade detaljbilder. Jag är helt tokig i detaljer, det är det roligaste jag vet att fotografera.

Vi börjar med en lätt, eller hur? Vad tror du att bilden här nedanför föreställer?

Klicka på Kommentarer längst ner i inlägget och skriv din gissning. Du får pluspoäng om du gissar var den är fotograferad :-)

Svar kommer i morgon...image206

Planering av vinstbröllop

I veckan har jag haft telefonmöte med Linda och Stephen som vann tävlingen i januari! De gifter sig tisdagen den 8 april kl 10.30 vilket är extra roligt för mig som gillar vardagsbröllop - det känns lite extra lyxigt på något sätt, att fira något så viktigt en vardag.

Dagen börjar med att jag följer Linda vid hennes förberedelser hos frisören i Höör, därefter vigsel i Andrarums kyrka på Österlen och porträttfotografering, och så avslutar vi med en bröllopslunch i Höör. Bara fem och en halv vecka kvar... Det ska bli jätteroligt att fotografera dem, och att visa bilderna för er här på bloggen efteråt!

Vinn tidningen "F"!

Är du fotointresserad? Jag lottar ut senaste numret (1/2008) av tidningen f - Fotografisk tidskrift, som ges ut av Svenska Fotografers förbund!

Tidningen innehåller bland annat recensioner av Denise Grünstein och Brutus Östlings nya fotoböcker, utvalda bilder från 8 st medlemmar, några krönikor i olika ämnen, en artikel om avancerad färghantering samt en hel del nyttiga nyheter för oss fotografer.

Skicka ett mail med "Tidningen f" i ämnesraden till [email protected] med din postadress. Utlottningen pågår till måndag kväll 23:59! Vinnaren får tidningen i brevlådan nästa vecka.

Omslagsbilden är tagen av Torbjörn Arvidson som är en skicklig bildbyråfotograf.


image205

Hjälp så fort tiden går!

Veckan har snabbt gått åt till att svara på en del av de hundratals mail som samlat sig i inboxen, skriva nya prislistor för 2009 samt försöka bringa ordning i det nästan-kaos av papper och mässprylar som spridit sig här i ateljén när jag varit sjuk! Ska försöka lägga upp lite bilder i morgon, jag vet att ni längtar...

Woohoo!

På de två månader jag haft bloggen har ni varit 5 170 unika besökare här! AMAZING, som jag skulle sagt om jag bott kvar i Boston! Ni kanske inte vet det, men jag kollar statistiken och kommentarerna flera gånger om dagen, haha, är helt statistikberoende. Det är som en drog. Eller kanske bara skönt att veta att ni är där ute!

Jag blir jätteglad för precis varje kommentar ni skriver, så gärna fler av dem! Det är för dig jag skriver och visar bilder, så - vad du vill se och läsa mer av? Bröllopsbilder, barnporträtt, produktfotograferingar konstbilder, fototeori, mitt liv, djur...? Berätta!

Nu är jag också officiellt tillbaka på jobbet efter sju veckors sjuka (helt ofattbart, jag förstår inte hur det är möjligt att vara krasslig så länge i något som inte är obotligt, fniss) så framöver mer frekvent bloggande från mig!

Hälsningar en fredagsglad Mette

Mer sommarglas & saftkalas

Monica Domert som jag fotograferade hos i januari behövde kompletterande bilder, och hon hade dessutom fått hem sina nya assietter i samma serie som glas och kannor. Tur får man ha ibland, solen sken och var på sitt allra varmaste februarihumör vilket förstås inte hör till vanligheterna i Skåne men - ÅH - så härliga färgerna blev! Hur bra passar inte de här i en syrenberså under trädsus med hammock och hängmatta i grönaste juni, fågelkvitter och vågskvalp och den höga himlen att drömma till. Hör ni att jag gillar sommaren? Haha.

Vilken bild är din favorit? Klicka gärna på Kommentera (längst ner i inlägget) och lämna ditt svar!


image200


image198


image199


image201


image202


image203

Det finns änglar!

I morse väntade mig ett mail i inboxen från en helt okänd OTROLIGT vänlig själ som tagit sig tid att maila mig en sen lördagkväll för att berätta hur jag kunde få bort dödskallarna från min hemsida! Hurra vad snällt, tusen tack Maria!

Nu ska alltså hemsidan fungera som vanligt igen.

PS. Så här såg det ut:


image195


Lite komiskt faktiskt :-)


We are all hacked...

Nu är hela min hemsida otillgänglig och när jag kollar med webbhotellet Surftown - guess what? - hela skiten (förlåt) har blivit kapad. Rätt åt dem kan man tycka med tanke på hur jäkla uselt (förlåt igen) de skött sig de senaste månaderna fast nu blir vi lidande allihop, som har våra hemsidor där...

Åh, vad jag längtar tills jag blir frisk så att jag kan byta webbhotell!

Hör gärna av er här på bloggen under tiden :-)

Hälsn Mette

Hackad!

Fick just sms från supersnälla och jätteduktiga fotografen Jenny Blad att min hemsida blivit kapad av hackers - hugaliga! Dödskalle med musik dyker det upp när man klickar på Startsida i menyn... Nu förstår jag att ni blir hemskt nyfikna men jag tror det vore bäst om ni inte kollar (kanske får de vatten på sin kvarn då, vad vet jag - helt okunnig och ovan vid såna här stollar).

Återkommer när det är fixat...

Mette

(Fasen, jag skapade "Oh Crap!" - kategorin mest på skoj för att Hurley i Lost alltid säger det så roligt, men jag tycker nog jag fått "nytta" av den alldeles för ofta på senare tid! Hmpf!)

Glaskonst

I januari fotograferade jag hos talangfulla formgivaren Monica Domert. Hon gör spännande saker, allt från bruksglas och konstglas till filtar och ljusstakar. Den här gången var det glas vi skulle fotografera inför Möbelmässan i Stockholm. Hemma hos Monica hittade vi bra ljusinsläpp från fönstren, trots det något dystra och regniga vintervädret - befintligt ljus alltså. Jag är supernöjd med de mustiga färgerna som kom fram med det mjuka och dämpade ljuset.

Den här vasen är så ståtlig, i ensamt majestät:


image190Riktiga godis-kulörer:image188

Av alla Monicas produkter blev de här mina favoriter:image191Glasfötter i detalj:image192


De små glasen och kannorna som följer får mig att tänka på saftkalas hos mormor på landet - varma sommardagar under parasollet med fågelkvitter i träden, Sommar i P1 eller kanske Melodikrysset... Det var inte igår man låg och drack saft en lördag, haha, undra på att jag längtar! Tills det inträffar får jag njuta av de vackra färgerna här:image193


image194

Vinnare i Allt om bröllop-utlottningen...

... är Emma F i Västerås, grattis! Tidningen kommer i brevlådan.

Tack till alla som deltog - håll utkik efter fler tävlingar inom kort här på bloggen!

Snabbutlottning av tidning!

Jag lottar ut nyaste numret av magasinet Allt om bröllop (nr 1/2008, värde 79 kr, kommer i butik idag).

Skicka ett mail med namn och postadress till [email protected] för att delta. Utlottningen pågår i exakt ett dygn, och avslutas i morgon onsdag 13 februari kl 10.55! Snabba ryck alltså! Vinnaren får tidningen i brevlådan i slutet av veckan.

Tipsa gärna en kompis om du själv inte vill ha den :-)

Mässan 10 feb

Igår var det alltså dags för mässan! Vi var på plats vid halv nio för att bygga montern. Det första vi upptäckte var att alla andras lampor funkade utom mina... Mia (mässarrangören) tog hand om det direkt och först försökte de med kopplingen på skenan, sedan försökte vaktmästaren med lite annan el, men till slut kom han som hyr ut montrarna och då hade alla glödlamporna gått samtidigt - vad är oddsen för det liksom? Fixade sig snabbt i alla fall! Jag stod under tiden och strök gardinerna jag fått expresskickade av Nina från IKEA i Kalmar i veckan (de var slut i Helsingborg och de var bara de jag ville ha) och sedan hängde vi upp dem på gardinstänger, satte upp skylten och till slut den nya maffiga NAD-tv:n för att visa bilderna. Tim är en hjälte som hjälper mig med mässorna, särskilt nu när jag var "rätt" matt med luftvägsinfektion och allt...

Lite tur hade jag eftersom jag fått första montern, närmast ingången vilket ju alltid är bra! Då är besökarna pigga och glada :-) Dessutom hade jag med mig egna bord den här gången och kunde använda de som fanns på mässan till att ställa upp de stora bilderna jag brukar hänga upp annars (det tar en hel evighet eftersom man inte får "göra åverkan" på monterväggarna utan måste lösa det med hängkrokar och linor och det är ett petjobb att få det rätt, rakt och snyggt). De stora bilderna syns inte på fotot nedan men syntes bra på väg in från entrén!

Såhär blev i alla fall montern när den var klar:


image184


Det var inte lika många utställare i år som det varit tidigare, kanske för att det var en annan lokal (brukar vara på Stadsteatern). Jag tyckte det var toppen på Sundspärlan, stort och gott om plats för både montrar och besökare. En annan rolig sak var att visningarna gjordes på scenen mitt i lokalen,  och då kunde även vi utställare kunde titta utan att egentligen behöva lämna montern. Jag var framme vid scenkanten och tog lite snabba bilder av modellerna från Senza Modello som gjorde visningarna och dessutom sjöng och showade - mer av det tycker jag!


image185


image186Roligt var det i alla fall, jag tycker mycket om att träffa mässbesökare och svara på frågor (utom när jag måste tacka nej till bröllopsförfrågningar för att jag redan är bokad det datumet, det känns lika tråkigt varje gång, önskar jag kunde klona mig!)

Har du tips eller önskemål om vad du vill se i min monter nästa gång, eller vad du hade velat se i söndags?

Var du där? Vad tyckte du om mässan i allmänhet? Kommentera gärna.

Nästa planerade bröllopsmässa för min del är på Wapnö slott utanför Halmstad söndag 5 oktober, jättemysig mässa i underbara slotts- och lantmiljöer. Hoppas att vi ses där!

Bröllopsmässa i Helsingborg

I morgon söndag den 10 februari hittar du mig på bröllopsmässan i Helsingborg, öppet kl 11-18 på Sundspärlan! Inträde 120 kr, visningar kl 13, 15 och 17. Baren kommer att vara öppen för försäljning av dryck och lättare förtäring.


Inför mässan har jag ett erbjudande:image183Det vill säga, om du preliminärbokar ditt bröllop hos mig på mässan i morgon och det blir en definitiv bokning inom två veckor, får du en extra förstoring i ditt bröllopspaket. Förstoringen är 18x24 cm, värde ca 300 kr.

Jag kommer att visa ett bildpel på min nya fantastiska tv (40", den är grym!) med ca trehundra bilder, så ha gärna gott om tid på dig ifall du vill inspireras av tidigare brudpars porträtt, kläder, dukningar, frisyrer, fest... Vill du se hela tar det ungefär en halvtimme. Det innehåller också en del barnporträtt.

Jag har förutom bröllopsalbum, även med mig ett album med bilder från Morgongåva-fotograferingar.

Jag blir glad om du kommer och säger hej, det ska bli jätteroligt!

Varmt välkommen,

önskar Mette

Resistentförsäkring nä tack

Läkarna skriver knappt ut någon antibiotika nu längre eftersom vi (samhället) riskerar att bli resistenta och då blir influensorna värre... I torsdags fick jag ÄNTLIGEN ta fler prover och fick till slut penicillin utskrivet efter att ha varit jättesjuk i fyra veckor, det var ju inte en dag för tidigt. Jag hoppas därmed på ett väldigt mycket snabbare tillfrisknande än vad det varit hittills. Jag vill så gärna finnas kvar för er, bästa kunder och bloggläsare :-) Man blir varken glad eller särskilt rik på att ligga och vara ledsen under filten i soffan... Tur att det inte är bröllopssäsong i alla fall, för då hade jag ju varit ute på massor av roliga jobb som det inte går an att stanna hem från!

Nu ska jag fortsätta ladda upp inför bröllopsmässan i morgon (inlägg kommer strax), med Ipren, antibiotika och Melodifestivalen, haha! En strålande glad Mette i toppform utlovas hela söndagen! Sedan blir det nog till att stanna nerbäddad resten av veckan, så att jag blir frisk på riktigt.

Hoppas ni som väntar på brev och mail har förståelse för detta, jag försöker svara så snart jag kan. Det går bara lite (eller ganska mycket) långsammare än vanligt. Längtar sååå mycket tills jag kan börja jobba igen.

Nu ska jag fortsätta med bildspelet tills i morgon - ha det gott, hoppas att vi ses där!

Tio tips inför din bröllopsfotografering

1. Välj fotograf med omsorg! Vilket är viktigast för dig, bildspråk, personkemi, budget eller alltihop? Titta runt på hemsidor och bloggar. Ring eller maila fotograferna för att få prislistor och information så att du kan jämföra. Det är bra om du kan titta på många olika bilder fotografen har tagit på just bröllop (en världsberömd reklamfotograf kanske inte är lika duktig på att fotografera människor). Priset ska motsvara både den tid fotografen lägger ner (före och efter) samt det konstnärliga värdet för just dig. Tycker du att budgetfotografen tar lika fina bilder som den dyra fotografen, finns det ingen anledning att betala mer!

2. Var noga med att kolla att fotografen har F-skattsedel. Efter överenskommelse ska ni skriva ett avtal där allt står specificerat. Datum och plats, vad ingår (omfattning av fotograferingen, antal bilder, fotografier eller digitalt, högupplöst eller lågupplöst, leveranstid, vad händer vid avbokning?) samt när eventuell bokningsavgift och slutfaktura ska vara betald.

3. Träffa fotografen! Berätta vad ni har tänkt er. Har ni önskemål om speciella poser eller är det fritt fram för fotografen att vara konstnärlig? Vilken sorts bilder vill ni definitivt ha, och vilka kan ni vara utan? Har du mormors ärvda halsband som du gärna vill ha en närbild på - säg det! Gillar du inte de "traditionella" bilderna kanske du ändå vill kunna ge sådana till dina äldre släktingar som annars undrar varför inte hela frisyren syns på bilden... Hur ser bilderna och albumen ut hos fotografen? Be att få se en hel serie från samma bröllop så att ni vet att det är ett konsekvent bildspråk, och inte lyckokast med enstaka bilder. Berätta om du är nervös för kameran, om du har en tatuering du helst inte vill ska synas, om du brukar blunda på bilder hemma.

4. Avsätt gott om tid för fotograferingen på din bröllopsdag. Fråga hur lång tid det brukar ta, och lägg till rejäla säkerhetsmarginaler runtomkring. Ska ni ta ca en timmes porträtt före vigseln, börja 2-2,5 timme innan ceremonin (lite beroende på transportsträcka). Har ni bokat starttid av fotograferingen kl 13, säg till frisören att ni ska börja 12.30 - exemplen där det tagit längre tid än beräknat med frisyr och make-up är många :-) Det kan också bli förseningar på vägen, tex långsamma traktorer, vägarbeten, slöjan glömd hemma eller floristen plötsligt inte klar med blommorna... Se till att ni är 100% överens om var ni ska träffas. Bestäm inte "andra vägen till vänster efter skylten" utan istället det närmaste landmärket (tex Barkåkra kyrka) som ni inte kan ta miste på, och kör sedan tillsammans till fotoplatsen (såvida ni inte varit där tillsammans tidigare). Se också till att vara väl förberedd; välklippta naglar (även på brudgummen) och nyborstade tänder är ett par saker som syns väl vid närbilder, och kan underlätta efterarbetet för fotografen :-)

5. Utomhusfotografering? Se till att det finns skugga i närheten! Är det högsommar och skarp sol, blir det antingen mycket skuggor eller upplättningsblixt om ni ska ta porträtt på en öppen plats. Använd istället den öppna platsen för miljöbilder, och ta närbilderna/porträtten i halvskugga för bästa ljus. Glitter i ögonen och mustiga färger är så mycket vackrare än solvita kinder och mörka ögonhålor eller blått blixtljus med kisande ögon.

6. Extra utrustning: ta med oömma skor om ni behöver ta er över något lerigt ställe eller blött gräs för att komma till fotoplatsen. Fråga fotografen om hon eller han har vitt paraply om det skulle duggregna, annars köp eller låna ett själva. Vill ni sitta ner på någon bild? Ta med en filt eller ett lakan som skyddar era kläder.

7. Storm och regn på tvären? Gillar ni det, go for it! Det kan bli jättehäftiga bilder! Vill ni hellre ha frisyr och smink som det var när ni lämnade frisören, ha ett inomhusalternativ. Om fotografen inte har en egen studio eller om ni är långt därifrån, är det bra med tak över huvudet. Tänk på att det behövs ganska stora fönster om ni ska fotografera med befintligt ljus! Tänk också på att ljuset ska falla på er, ni kan tex inte stå framför fönstren med utsikten eftersom det då blir motljus och en blixt bara skulle slå fula reflexer i rutorna. Bra alternativ kan vara kyrkan eller festlokalen. Man kan ofta undvika "kyrk-känsla" om ni inte känner er så religiösa.

8. Ska fler än ni vara med på bilderna? Små barn kan bli glada och pigga av lite russin, kex eller (huamej) godis ifall de inte är det från början. Be någon vara barnvakt och ta med sig barnen från fotoplatsen så snart deras bilder är klara, så att ni kan ge fotografen all er uppmärksamhet. Har ni andra medhjälpare som gärna vill fotografera, be dem att kanske inte göra det över axeln på eller framför fotografen (gissa varför jag skriver detta :-) fniss, jo, det har hänt mer än en gång) utan när ni är klara.

9. Vill ni att fotografen ska ta bilder under vigselcermonin? Kolla allra först med er präst om det är OK. Vissa säger "Självklart, stå här framme bredvid altarringen så att det blir fina bilder!" medan andra säger "Fotografering får bara ske vid in- och uttåg, detta är en gudstjänst." Vill ni själva att fotografen ska vara framme vid sidan om altaret och fotografera framifrån, eller bakom er vid gästerna? Kolla så att fotografen tänker vara "flugan på väggen" med tysta skor och inte smattra bilder i ett, det får inte störa ert stora ögonblick. Vill ni vara säkra på att kyssen i kyrkan kommer med? Pussas länge! Eller två gånger :-)

10. Gör en lista över viktiga personer eller situationer ni vill ha med på bild. Fotografen hinner inte alltid uppfatta vem som är förälder, tillrest släkting från Amerika eller gammelmormor som kommit från sjukhuset bara för er vigsel. Be toastmaster eller värdpar visa fotografen vilka dessa personer är.

Till slut vill jag förstås också säga: HA ROLIGT! Låt det bli en härlig del av er stora dag - det är inte bara själva bilderna som ska bli ett minne utan också fotograferingen.

Har du några tips till andra som kan vara bra att tänka på? Eller är det något du funderar och undrar över? Kommentera gärna!

Bröllopsbilaga (2008) i Helsingborgs dagblad

Idag följer en 28-sidig bröllopsbilaga med Helsingborgs dagblad, som förutom en mängd bilder (hint, hint, hehe) även innehåller massor av bra tips för blivande brudpar! Du hittar också listan över utställare på Helsingborgs bröllopsmässa, som på söndag 10 februari äger rum på Sundspärlan kl 11-18. Kom gärna och säg hej!

Bröllopsfotograf Ängelholm // Höja kyrka: Anna & Christian

Mitt i mörka vintern kommer här det vackraste junibröllop! Mellan Anna och Christian flödar så mycket kärlek att den nästan går att ta på, de är verkligen tajta och har dessutom mycket värme och vilja till gemenskap över för släkt och vänner. Ett alldeles särskilt par, som jag fortfarande har kontakt med.

För fotograferingen ville de vara på landet, och de hittade en perfekt plats hos en snäll man som tillverkar timmerstugor utanför Munka-Ljungby. Vid den ena stugan fanns vackra rhododendron, en bäck och en bro. Anna var otroligt vacker med en frisyr som påminde mig om 40-talsfilmer:


image161Christian med blåaste ögon "Paul Newman-style":


image162Två filmstjärnor alltså:image160image163


Bredvid en liten grusväg fanns ett stort fält och det ville de gärna ha med på bild, så de hoppade glatt ut i det gröna och med lite assistans från best man lyckades vi placera både filt och brudpar på ett någorlunda vågrätt ställe i åkern där de gärna pussades en stund:


image164


Höja kyrka ligger (som det låter) på en höjd utanför Ängelholm, och är väldigt fin både utvändigt och invändigt. Framförallt är den hög och ljus vilket alltid gör fotografen extra glad!


image165


Brudnäbbar (lite uppskruvade) och brudpar (lite nervösa) på väg uppför altargången:


image166


image167


Höja kyrka är också bra på det sättet att altaret är högt och jag kunde gå bakom (tyst tyst förstås och med prästens tillåtelse) för att få bilder från båda håll under vigselceremonin som lockade fram tårar hos alla från brudpar till fotograf :-)


image168


image169


image170


image171


image172


image173


image174


Efter ett par års planering är de äntligen herr och fru:


image175


image176


image177


image178


image179


Annas klänning hade ett av de mest fotogeniska släp jag sett, supersnyggt! Transport till festlokalen med fjordhäst och vagn i den varma eftermiddagssolen:


image180image181


image182


Visst längtar man några månader framåt nu...? Tack Anna och Christian!

RSS 2.0