Salomonhög februari 2010 del 2

God kväll!

Hoppas ni som har mailat mig läser detta - vill bara lämna lägesrapport att orken inte riktigt finns att arbeta men så snart förkylningen ger med sig så! I'll be back.

Salomonhög februari 2010


Farbror Kanontäppt har anlänt...

... och bosatt sig i min näsa. Årets första (och enda, jodå) förkylning botar jag med vitlök (fast inte instoppad i näsan som mormor gjorde) och varma drycker.

Vinter, far och flyg!

Jag tar vilopaus.Fotograf Ulrika Lindelöf

Ullis har publicerat sin första hemsida som nystartad fotograf! Kolla in den här.

Lycka till! Ska bli så roligt att följa dig.


Ullis, maj 2008:Vinnare i Hjärtat Mitt: farfar Bengt Karlsson

I tävlingen Hjärtat Mitt här på bloggen nominerades ett stort antal fantastiska människor. Vann gjorde farfar Bengt, som donerat en njure till sitt barnbarn Tilda. Det är stort! Nomineringen kom från Tildas föräldrar Linda & Mathias (som gifte sig hemligt 2008, klicka på namnen för att se bilderna), och vinsten var en fotografering.

Vi träffades på Norrvikens trädgårdar i juni, och det var en fin dag på många sätt: en go' och känslovarm familj, färgglatt både i kläder och trädgård, och sol på längden och tvären:Faktiskt var det så mycket sol att det var riktigt klurigt att hitta bra skugga för porträtten! Till sist, ända framme vid parkeringen bredvid Villa Abelin, en liten gräsplätt med reflekterat ljus som blev mjukt och bra. Tilda-full-med-bus fick sin favoritbok att läsa för att kunna vara still mer än en och en halv sekund - här gällde det för fotografen att vara blixtsnabb.


Linda och Mathias gjorde starkt intryck på mig redan första gången vi träffades, de är enormt sammansvetsade. Och lite "tysta och starka", på något sätt! Det var så roligt att också få träffa de andra i familjen, som var lika mysiga. Jag önskar er all lycka, och tack - både för den fina nomineringen, och för att jag fick fotografera er.


Radio Nord FM

Bra dansk radiokanal att lyssna på över nätet: Radio Nord FM. Endast musik, 24 tim om dygnet.

Porträtt: Hanna & Robin på stranden

Hanna mailade mig i somras och ville ta porträtt tillsammans med sin Robin, att ge honom i 25-årspresent. Mysigt! Önskemålet var bilder på stranden, tätt, tätt, utan kläder... Jag blev extra glad, för jag tyckte om idén.

Det var en måndag i augusti och regnet, det öste ner. Hanna och Robin kom körande i en liten fullpackad bil, de var på väg hem till Stockholm efter semestern. Ut klev två gudomligt söta människor, solbrända, fräkniga, så skandinaviska, skrattande, och väldigt kära i varandra. Sex år tillsammans!

Först tog vi skydd från regnet under några träd:Och ganska snart slutade det regna. Jag tänkte i förväg på hur modigt det var av H & R att vilja fotograferas utan kläder, fast vi hade så himla kul så jag tror knappt någon av oss hann tänka på det. Saken blir bara ännu bättre av att de är blixtersnygga på bild:Love is in the air. And an aura of electricity around those two...
Hoppas ni läsare också ser hur häftiga de är tillsammans, Hanna & Robin. Jag blev i alla fall thunderstruck :-)


Nya loggan

Så här ser min nya logga ut, min namnteckning. Eftersom det är just min signatur och kanske inte alltid så tydligt vad det faktiskt står, kommer den oftast att ackompanjeras av ytterligare en textrad.

Vägen var lång och tog omvägar om både flera olika grafiska designers (tack Petra och alla på WonderBrand för stort tålamod), ett gäng symboler, nytt företagsnamn, en hel del pengar och en del annat lite-av-varje. Till sist kom bumerangen tillbaka till ruta ett, dängde till Mette i huvudet, och så bestämde hon sig för signaturen som logga. Så nu är jag (rätt) nöjd!

Färgerna kan bytas efter behov, men detta är grundformen:Hur den ser ut applicerad på fotografier kommer strax i ett inlägg.


The Young Republic

Det är med skräckblandad förtjusning man tittar ut på de 30-40 cm snö som dalade ner i natt ovanpå allt det gamla, börjar bli nån meter nu. Tim och grannen Sam kör bort vallarna med bobcat. Jag stannar inomhus och lyssnar på musik, idag The Young Republics "Girl in a tree" som du kan höra här på Spotify.
Ha en fin lördag!

Så här ska en mack se ut

På hemväg från den roliga fotograferingen hos NIBE i Markaryd i måndags stannade jag snabbt till (det snöade... ovanligt?) vid en de snygga bensinstationerna som finns längs den vägen.

Flaggspel, det gillar jag:
Vägen dit fullkomligt vimlar av byggnader med goa gamla skyltar bevarade från förr. Nu verkar mycket vara nedlagt, men skyltarna finns kvar. Det finns en gammal BP-mack också från 50-talet eller så, som inte är i bruk längre och som står i finaste skick på någons mark vid sidan av vägen. Den får jag nog ta och fråga om jag får fotografera när sommaren kommer. Kanske skulle jag ta och ragga upp några snygga modeller i 50-talsstuk att ta med? Yeah yeah.


Dags att boka studentporträtten!

I år är det nog rekord på tidiga bokningar och det börjar redan fylla upp i maj och juni - jätteroligt! Vill du boka studentporträtt är det alltså bra att kolla datum redan nu. Jag brukar rekommendera att man fotograferar antingen någon vecka före, eller några dagar efter, själva studentexamen. Det är oftast lugnast både för student och föräldrar :-)

Studentporträtt 2010 börjar på 1480 kr - maila mig på [email protected] för hela prislistan och mer info.

Ett par glada studenter kan du se här och här!
(Martina, 2009)


Student 2009: Martina i Båstad

Vi kör på med en student till på direkten! Snygga Martina har ni också träffat förut, med hästen Lolle när vi delade stall. Läs och titta här!

Dessutom var hon ju min elev på låg- och mellanstadiet. Det var en väldigt rörande studentmiddag hemma hos henne i somras (tack Pernilla!) och blandade känslor av glädje och sentimentalitet från en gammal fröken som jag :-)

Här är Martina i alla fall, så fin och söt och numera vuxen (och uttvingad på en äng med massor av otäcka insekter, haha, men med fantastisk bakgrundsvy!):

Där låg hon snällt trots att krypen kröp över henne...

Ganska kvickt bytte vi plats :-)
Min favorit, kanske för att hon fnissar lite grann här som hon gjorde när hon var liten:

Vi ses snart vännen!


Härligt, eller hur? Skriv gärna något i Kommentarsfältet!
Student 2009: Simon i Söndrum (och familjen)

2008 fotograferade jag Wille och hans familj, minns ni?

2009 tog storebror Simon studenten och jag fick åka till havet utanför Halmstad och fotografera honom - en riktigt stilig och glädjestrålande ung man!

Lycka är att sluta skolan...

(då är man oövervinnerlig och så här modig)
Intill stranden (som var väldigt solig och väldigt blåsig den här eftermiddagen) fanns en dunge, nästan bara som ett litet buskage. Där var helt magiskt ljus! Sån tur kan man nästan inte ha...


Jämnt och fint och mjukt kom ljuset in i en miniglänta:Mössan fick en egen bild...

...och söta syster Linn också:

Wille och mamma Katarina var också med så sen tog vi alla möjliga bilder i alla möjliga varianter!
Älskar den blå jeansfärgen på syskonen här:
Den här bilden har blivit en favorit:
Kolla in Willes blårutiga pytteskor! Underbara.

Mother's love...


Visst är det en otroligt fin familj?

Nu till sommaren ska bror Linus förevigas med samma tema - det ska bli roligt att få träffa dem igen!


Vilken bild blir din favorit? Skriv gärna något i Kommentarsfältet!Länken fixad till Jenny Kåberg Carlsson

Något hände med länken till silversmeden Jenny i förra inlägget men nu har jag fixat den! Hon är duktig som bara den och vi längtar tills hon är klar med sin mammaledighet, kunnat bygga sitt nya hus (granne med oss, yeah yeah, vi har verkligen en hel massa världens bästa grannar här på Salomonhög) och börja jobba igen!


Kan tänka mig smycken också

Det är inte bara bröllop jag vill fotografera på Gran Canaria. Barn, familjer och bilar går också bra. Eller hotell. Nästan vad som helst faktiskt.

Tänk till exempel att få fara ner med en sammetssäck finfina designade smycken till exempel. För jag hittade ett ganska bra ställe på Gran Canaria för att fotografera sådana, i naturligt ljus, en tidig morgon precis innan solen nådde runt hörnet...

(just detta armbandet fick jag i present av Tim från den söta lilla hotellbutiken, otroligt härliga färger! Jag föll direkt :-) Längtar efter solbrända armar så att jag kan använda det igen...)


JENNY! Ska du med?Missa inte Alla Hjärtans-erbjudandet, boka senast idag!

Rea på Morgongåva-fotografering hittar du här!Det visste du inte om Bryan Adams

I fredags kväll var vi hos goda vännerna Frida och Fredrik på middag (och oj, vilken god sådan!) med övernattning, och igår förmiddag såg vi reprisen på OS-invigningen från en skön slösoffa. Fredrik berättade då att Bryan Adams (som sjöng invigningsduett med Nelly Furtado) numera är modefotograf! Det hade i varje fall inte jag koll på. Inte för att jag har så bra koll på honom överhuvudtaget... men anlitad av de stora magasinen är han, och här kan du se hans bilder:
Bryan Adams Photography

Det kunde man väl aldrig tro när han var powerballadkung...

Vilken vecka!

Oj, som jag har farit denna veckan på olika uppdrag och möten och annat! Måndag Helsingborg, tisdag Helsingborg, onsdag Markaryd, torsdag Ängelholm, i eftermiddag Malmö, på måndag Markaryd igen och nästa fredag 19 feb Vallda (det finns fortfarande plats kvar att boka fotografering eller kurs i Vallda/Kungsbacka/Göteborg eller på vägen dit - maila mig på [email protected]e för mer info).

Så jag har inte varit den snabbaste med att svara på mail eller i telefon, förlåt :-)

Här kommer i alla fall en liten tjuvtitt på en av bilderna från igår på Best Western Hotel Paletten. Bilderna kommer att finnas på deras hemsida och i broschyrer & reklam. Denna fotograferade vi för att illustrera hotellets lilla relax-avdelning:


Trevlig helg!

/MetteBröllop: Helene & Patrik, Salomonhög juni 2009

Helene och Patrik är våra grannar en bit bort längs vägen, och i somras när de gifte sig fick jag Den Stora Äran att fotografera bröllopsporträtten.

Lite speciellt blev det... eftersom jag redan var bokad i Karlskrona på lördagen (när de i all hemlighet skulle gifta sig med stor födelsedagsförklädd fest på kvällen, men oj som vännerna klurade och luskade och till och med ringde mig för att kolla vad jag gjorde på lördagen!) fotograferade vi ett par dagar senare. Närmare bestämt på måndagmorgonen kl 7. Det är nämligen då Salomonhög är som allra vackrast, solen står rätt och hela Kullaberg syns på andra sidan viken. Andlöst faktiskt, och jag känner mig onekligen lycklig som får bo på en så vacker plats.

Idag börjar jag med en favorit:

Jag hörde efteråt att grabbarna kommit överens om att kasta sig i buskarna om skolbussen kom - för vem vill synas med rosa slips, väst & blomma i en sån situation...? Tur det var sommarlov! :-)

För väldigt tjusiga var de, sönerna! Anton:

Aron:

Och Isak är ju redan bloggkändis:
Tjusiga föräldrar rådde det inte heller brist på:
Det här är också en favorit, vid den härliga väggen ni sett förut (här och här) men som vi faktiskt upptäckte just den här dagen:

...och så den härliga utsikten igen...
En underbar sommarmorgon!

Tack bästa Helene och Patrik för ett jätteroligt uppdrag, gott fika och ett flitigt utlån av er fina vägg resten av året :-)


Fredags-goding: Bonnie Tyler vs. Rod Stewart

Till och med jag som verkligen inte kan, får lust att sjunga! Passar väl fint till fredags-ölen/vinet/läsken?

Bonnie Tyler's It's a heartache - här på Spotify och här på You Tube.

Tycker du bättre om Rod Stewart kan du höra hans version här.

Vinsten gick till Veronica!

Grattis till tidningen Veronica!

Kolla in hennes härliga blogg Veraphoto här.

Utlottningen går ut om trekvart

En liten bröllopstidning kan du tävla om här. Senast kl 18!

Alla Hjärtans Dag-erbjudande: Morgongåva

Jag har kampanjpris på Morgongåva hela året (1850 kr under hela 2010, ordinarie pris 2350 kr) men just nu också ett extra bra erbjudande:

Boka Morgongåva senast Alla Hjärtans Dag 14 feb (med fotograferingsdatum i mars eller april) och få en extra 18x24-förstoring på köpet! Värde 475 kr.

***

Morgongåva


2 tim fotografering
10 st bilder (13x18 cm) eller 16 st bilder (9x13 cm)
2 st förstoringar (18x24 cm)
samt valfri bild i plånboksformat

Pris 1850 kr
(ord pris 2825 kr)

***

Album med box finns från 450 kr - 1900 kr.

Reseersättning tillkommer med 65 kr/mil över fem mil. Gäller ej redan bokade fotograferingar och kan inte kombineras med andra erbjudanden.


Maila mig på [email protected] för hela prislistan och mer info! Märk mailet med erbjudandekod "Morgongåva mars - april 2010".
Tips! Även du som inte ska gifta dig, eller redan är gift, kan självklart boka denna fotograferingen och ge till pojkvän/fästman/äkta make. Eller behålla själv såklart!

Uppdatering! GIVETVIS är detta även en toppenpresent om man själv är tjej och vill ge sin flickvän/fästmö/äkta maka! Det välkomnar jag till hundra procent. Fast jag fotograferar helst bara tjejer för Morgongåva, så det var kanske därför jag var lite snäv i min ovanstående formulering :-)
Favorit i repris

Say no more.

Design 05: Ole K Bydal, silversmed och formgivare

Ole är en av formgivarna jag fotograferade hos inför Designårsutställningen 2005. I hans ateljé, som den sommaren låg i Båstad hamn fanns fantastiska motiv.

Besök Oles hemsida här.


Bilderna är fotograferade med en analog Nikon, och med diafilm som sedan korsframkallats (till negativ) och scannats in till högupplösta digitala filer. Därav lite speciellt korn och annorlunda färger.
Jag gillar verkligen alla bilder jag postat här nästan lika mycket (inte särskilt vanligt för att komma från mig), men de två absoluta favoriterna är nog slipborsten (som ser ut som en sån där brun sommarlarv) och skeden med kronan. Och ringen. Och gafflarna. Äh... Hehe.

Vad tycker du, hittar du någon du gillar extra mycket? Skriv gärna i Kommentarsfältet!


Designåret 2005

Jag sitter och kollar igenom bildarkivet för att leta upp bilder till Båstad kommuns nya hemsida - jättekul och så många gamla godingar jag hittar! Ganska ofta när jag tittar på äldre bilder ser jag bara vad jag kunde gjort annorlunda (sedan jag lärde mig mer i Photoshop, sedan jag köpte nya kameran, sedan jag köpte det-och-det objektivet...) men ganska ofta hittar jag också bilder jag verkligen tycker om, och som jag glömt lite.

Sommaren 2005 fick jag ett mycket roligt uppdrag som jag fortfarande minns med helgjuten lycka. Vi var några stycken som blev tillfrågade av kommunen och Turistföreningen om vi ville sätta ihop en Designårsutställning. Oj, så roligt och oj, vilket jobb! 39 designers/konstnärer var med, och utställningen visades nästan hela sommaren på Kunskapscentrum Agardh i Båstad.

Utöver att sätta ihop själva utställningen, jaga folk, jaga sponsorer, skratta massor och slita vårt hår nästan lika mycket, deltog vi själva också. Mitt uppdrag var att åka runt till alla deltagare och fotografera i deras verkstäder, butiker, arbetsplatser - inte personerna själva utan de de gjorde, verksamheten och detaljer som visade mer på känsla än bara rak beskrivning. Det var minst sagt ett uppdrag i min smak, Mette-hela-dagen-lång - jag är helt galen i detaljer och älskade det från första till sista stund!

Hela projektet fotograferade jag med min gamla analoga Nikon, diafilm, och korsframkallade. Kornigt, grovt och rufft blev resultatet.

Måste sätta ihop lite inlägg därifrån, kommer nog ett alldeles strax!


Vi värmer oss med tomatsoppa!

Ny snöstorm på ingång med klass 1-varning, dvs 2 dm snö och kuling! Morgondagens fotografering på Hotell Paletten bestämde vi raskt att flytta till nästa vecka istället. Jag vill ju inte att varken de eller jag ska riskera livet (med tanke på förra veckans snöstorm som orsakade 70 bilolyckor bara i Skåne) och känns inte helt ok att ringa en kvart före och berätta att man sitter fast i snödrevet här uppe på höjden...

Ikväll laddar vi med att tända brasan och en min hemlagade tomatsoppa tror jag! (minns du den, Emma?)

Här kommer receptet om du är sugen (den var på mina julkort 2006):


Mettes tomatsoppa

  • Skala och hacka en gul lök, en rödlök, en schalottenlök och tre stora vitlöksklyftor. Fräs dem mjuka i en stor kastrull i ca 30 g smör.
  • Häll i tre paket/burkar passerade tomater, fyra färska hackade tomater, tre tärningar grönsaksbuljong och 1,5 liter vatten.
  • Krydda efter behag med paprikapulver, chilipulver, cayennepeppar, tabasco och nymalen svartpeppar (salta inte förrän vid bordet eftersom buljongen är ganska salt).
  • Låt koka upp och mixa soppan slät med handmixer. Låt puttra ca 20 minuter. Häll i lite grädde och låt puttra ca tio minuter till.
  • Servera med: färsk riven parmesan, en klick creme fraiche, färska basilikablad

Gott med nybakat bröd, smör och cheddarost till!


2 februari 2010 på Salomonhög:


Utlottning: vinn Allt om Bröllop

Nu har nya numret av Allt om bröllop trillat ner i brevlådan och jag lottar som vanligt ut det ena ex:et!

Tävla så här:


Skriv namn, mailadress och kort motivering (spelar ingen roll eftersom jag lottar men roligare då) i Kommentarsfältet senast i morgon onsdag 3 feb kl 18!

Lycka till!

Varning för Tjuvlyssnat

This is my kind of humour. Och varningen är naturligtvis endast och allena en "fastna-varning", se till att ha gott om tid innan du klickar dig in på sidan.

Klippt från Tjuvlyssnat:

Tunnelbanerösten: "Nästa Gubbängen."

Kille, 15: "Farsan, ska du av och beta lite här?"

Bröllopsmässan, Helsingborgs dagblad & City

Massor med besökare och väldigt roligt var det på Bröllopsmässan i Helsingborg igår, flera nya bokningar och många trevliga samtal.

Jag brukar ha med mig ett gäng bilder monterade på Kapa, de är enkla att ha att göra med och blir fina att kombinera. I mässmontrarna får man inte skruva, spika eller åsamka annan skadegörelse, så i år testade vi häftmassa (dubbelhäftande tejp är så svår att få bort). Till de stora 70x100-bilderna höll de inte (vilket jag redan visste) så de fick stå på golvet, men de små satt så snällt och fint kvar! Jag hade också med mig en massa album, ett bildspel och mina broschyrer.

Så här såg min monter ut när vi pusslat klart:
Tack alla som kom och hälsade på i montern, jätteroligt att träffa er! Brev, offerter/prislistor och bilagor kommer jag att skicka ut i veckan.


Mer om mässan: i Helsingborgs dagblad finns en helsida idag, läs artikeln här (fina bilder av duktiga Sonny Thoresen) och även i City en artikel, klicka här för att läsa den.


RSS 2.0