Lite (mycket) mer om ljuset

Det är på tapeten nu, ljuset. Årstiden såklart, och för att vi har påbörjat ett projekt (på det gamla höloftet här ovanför ateljén) som jag längtat efter sedan vi flyttade hit. Observera att jag skriver "påbörjat". Det betyder inte att något nödvändigtvis blir klart den här sidan om 2025. Gamla hus är pengaslukande evighetsprojekt.

I alla fall så hoppas vi att någon gång i framtiden ha både en dagsljusstudio och ett gästrum där. Första steget (det påbörjade) är golvisolering och golv. Plus att jag försöker tänka ut var takfönstren ska sitta för att få in optimalt med ljus, och från rätt håll. Ni som har varit på kurs hos mig, vet att "rätt ljus" är min passion. Det är det jag vill åt, på varje uppdrag.

De gamla ateljéfotograferna på 1800- och början av 1900-talet, hade goda kunskaper i att fotografera i dagsljusstudio. Det ska helst vara norrljus, och stora, gärna orangeriliknande tak/fönster. Norr passar fint, men andra väderstreck går också bra. Huvudsaken är att solen inte når fram till det man fotograferar där inne. Jag vet vad jag vill ha, och det är det viktigaste.

Jag kan berätta att det har varit lång väg till min medvetenhet om vilket ljus jag vill åt. När jag gick på New England School of Photography i Boston sade min huvudlärare i färgfotografi att vi skulle komma att se färger och reflektioner överallt. De flesta av oss satt som små fågelholkar då, men jomen, i slutet av året förstod vi vad han menade. Att sedan fila, finlira, leta fram sin egen stil och vad just jag tycker är mitt rätta ljus att fotografera i, ja det tog ju 15 år. Ge inte upp. Det tar bara 10,000 timmar (läs den!).I min mammas kök kan man få gräsmattan att reflekteras i kökskåpen. Coolt motljus för stilleben, men skulle varit mindre bra vinkel för porträtt - om man inte ville att modellen skulle se sjösjuk ut förstås :-). Det här är så att säga baksidan av det ljus jag vill åt. Förstår du?Frida, 2009. Trots en ganska mörk bakgrund är det här precis vad jag gillar; glitter i ögonen, jämnt ansiktsljus. Fotograferat i januari och ändå så fin kvalitet på dagsljuset. Stora fönster, visserligen västvända men det går också bra så länge solen inte når hela vägen in.Inomhus en solig marsdag. Solstrålarna studsar i marken därute och reflekteras in i rummet. Perfekt.

Det var dagens utläggning. Kanske blev någon klokare och flera konfunderade. Hehe. Ajöken så länge!

Måndagshälsningar från Ljushuvudet

Ljuset

Det säger sig självt. Jag är fotograf, och fotografer älskar LJUSET. Inte mörkret. Fy för vintertidstid, alltså, nu är det redan kolsvart ute och klockan är bara strax efter fem.

Fast lite gött är det med tänd brasa och innemys. Kunde man få en kompromiss? Höst som det är, vinter från 1 dec till 6 januari så man hinner softa efter nyårsafton, sedan lerig vår och så försommar (majgrönska ni vet) från kanske 10 januari? That's more my style.

Söndagspöss på er allihop,

/M
You and me, baby


C & K, 2011-10-15

Solbadare


Ett måste-tips! Lyla & Blu.

Jag frågade er på min Facebook häromdagen vilka bloggar som inspirerade er, och Monika B svarade Lyla & Blu - en blogg jag helt missat. Men OJ så spännande den var. Foto, inredning, konst... i ett coolt paket. Check it out.

Monikas flicka Vera, som ett litet konstverk i sig själv:


Reed


Today's blog inspiration : Carl Zoch Photography

This is one heck of a photographer. Can't help but just adore his crazy angles, the love for his subjects, and on top of that such nice editing.

Click, click: Carl Zoch Photography.


Yellow necklace


VeraTo contemplate

Att begrunda.
Mette's Out of office-tips: 500 photographers

Idag är jag iväg på annat hela dagen, så här kommer ett bloggtips för dig som inte har något särskilt att göra, eller vill bli inspirerad, eller kanske-egentligen-inte-har-tid-men-det-är-ju-så-intressant: 500 photographers.

Precis som det låter, där finns det mesta. Av de senast upplagda gillar jag Zhang Jingna, och Stefan Milev.


In a perfect world

Ja, där skulle man ju vara både rik och vältränad och ha massor av tid på jobbet. För att inte tala om all fritid!

Jag har för flera år sedan lovat både er och mig själv att inte klaga på att timmarna på dygnet inte räcker till, men jag vill faktiskt berätta att det är just därför vissa uppdrag (sisådär en 60-80 st från det senaste året, ingenångestallsnädå) inte hunnit bli bloggade ännu.

Slutsats: i en perfekt värld skulle jag hinna blogga allt! Hehe. Nåväl, livet är ju gött ändå och en vacker dag kanske det blir inläggseffekten här (ni vet, ketchup-dito).

Och, på tal om fritid: detta är den nästan helt färdiga sidan av vårt fd röda hus hus, med svart fasad numera. Vi gillar det så mycket! Observera även den nymålade blå dörren till höger i bild. Jodå, ganska perfekt är det nog ändå.

Företagsfotografering: Kristinedals träningscenter, snart på en hemsida nära dig

I fredags var jag i Göteborg och fotograferade på Kristinedals träningscenter, ett stort och härligt ställe med massor av aktiviteter och kurser.

Bilderna ska användas till hemsida/annonser/marknadsföring och dem får ni se när de själva har valt. En liten förhandstitt får ni, från när vi fotograferade handboll med killarna från Aspero idrottsgymnasium:

Featured at Access advertising's blog

Mia, who's wedding I photographed in August, works at Access advertising in the UK. Here's a blog post from them, written by Vicky Green and featuring some of the wedding photos:

Mia gets hitched... Swedish style!

Företagsfotografering: att svarva, både den ena och den andra sorten.

I träslöjden älskade jag att svarva - både själva utförandet i maskinen, träprodukten som blev till i mina händer, och framförallt de underbara krulliga spånen som blev över. Det här är av en helt annan sort, men jag måste säga att träspånen nu fått stark konkurrens i min boks skönhetstävling:


Grönsakssvarvande, på Gladmage catering.It's a girl!

I måndags fick Stina en liten flicka som heter Emmy. Jag är säker på att hon skiner ännu mer av lycka nu. Stort grattis, goa Stina och familjen!


Stina, en vecka före


Kusiner

Utan tvivel, om 10-15 år är det de här godingarna till kusiner som gör Båstad osäkert:


Estimated time of arrival: november.

Konsten att fotografera en klan

Redigerar syskonen Gudmundsson och deras familjer - ett superskönt gäng!
Matfotografering hos Gladmage // Plockfat från JellyBean

Kryddor och färger kan jag inte få nog av, så gissa om den här scenen är i min smak? Fotografering hos Gladmage catering, plockfat från JellyBean (tack snälla för lånet, Ingela!):


Kompisar
Jag avrundar kvällen med lite lycka

Jag är bara tvungen att blogga en bild till ikväll på Challe och Kalle. Jag blir så glad av denna!


Hovs kyrka, 15 okt 2011Företagsfotografering: Mat som mat ska vara - hos Gladmage


Kantareller & lingon, fotografering hos Eva // Gladmage cateringBröllopsfotografering Torekov : Challe & Kalle

Så här tjusigt var det i Torekov i lördags:

Shoot Magazine

I december lanseras Shoot Magazine, Emelies nya fototidning där jag är en av frilansskribenterna/fotograferna. Det ska bli väldigt spännande att se hur första numret blir!

Tidningen kan du redan nu förhandsboka din prenumeration på (och få bonusgåvor av Emelie), klicka på bilden för mer info:


Jisskes! Och en Behind the scenes.

Så sa alltid mormor. Det betyder ungefär Jösses, men säkert också ibland "Shit!" fast hon aldrig skulle drömma om att säga det. Nu passar uttrycket i alla fall bra, för Jisskes som dagarna bara rusar förbi just nu! Oktober är den mest bokade månaden i höst, full rulle hela tiden.

Denna och nästa vecka har jag min enda praktikant för 2011 (jag tar max en om året men oftast inte ens det, jag hinner helt inte ta hand om dem!). Han får många egna uppgifter att lösa eftersom jag tycker att man ska lära sig ordentligt med saker när man har praktik, men blir också ganska hårt drillad när vi är ute på jobb. Igår var han till exempel hårspänne:


Om du undrar vad det exakt är han gör, så håller han borta hästsvansen för att den inte ska synas när jag fotograferar rakt framifrån.

Modellen heter Oline, och vi tog bilder som hon ska skicka till franska agenturer. En riktigt vacker tjej, som jag är säker på kommer att få många uppdrag i Paris. Lycka till!

Family story // barnporträtt : Josefine 2011


Förtroendet

Ibland får man en liten, liten inblick i ett barns själ. Jag känner inte A. Vi träffades för första gången i måndags. Ändå betyder den här bilden, den enda bilden där han såg mig rakt i ögonen, mer för mig än jag kan beskriva. Han gav mig lov att fotografera, och ett större förtroende än det, kan jag inte få.Jenny Kåberg Metalldesign på Carl Hoff i Helsingborg

Ni är så många, så många som pratat med och mejlat mig, om bilderna på Jennys smycken sedan vi började visa dem här på bloggen. Jag blir oerhört stolt över henne, min vän som är så duktig! Dessutom har hon idag varit och visat hela smyckeskollektionen på Juvelerare Carl Hoff i Helsingborg, där den kommer att finnas till försäljning från november. Vilken framgång, eller hur?

Ni kan givetvis också även i fortsättningen köpa smyckena direkt av Jenny (kontakta henne via hemsidan). De här örhängena (som jag visat tidigare) hade jag på mig hela dagen igår när vi var på Näringslivsdagarna. De var hur sköna som helst (vilket jag inte alltid tycker om örhängen i allmänhet), plus att jag verkligen gillar kombinationen av pärlor och silver:The happy Italian boyMatteo!
Grattis Petra på Petrified in Pink!

Nu har jag med hjälp av Random.org lottat ut albumet och vinnare blev Petra Setterberg, grattis!

Petra har webshopen Petrified in Pink - kolla in den, massor av underbara tryck och annat godis för oss som är svaga för papper, ni vet :-)

Fortsätt gärna tävla/dela här, snaaart är det 500 likes och då blir det porträttfotograferingsutlottning!
Ludvig, som redan vet hur man ska se ut på Tylösand.
Trumvirvel...

... nu har vi nått 500 likes på Facebooksidan, så ikväll lottar jag ut fotoalbumet! Weehoo! Hur albumet ser ut kan du se här.

Klicka dig dit nu om du vill hinna vara med i tävlingen: Fotograf // photographer Mette Ottosson on Facebook.Coola lampor i matsalen på Hotel Saxkjøbing.Matfotografering: Karamelliserade päron med ost och valnötter

Förra veckan fotograferade jag mat. Och inte vilken mat som helst, utan vansinnigt god mat, lagad av Eva på Gladmage catering. Fler bilder kommer, men här en av mina favoriter från dagen:"Vem vet vad de tänker på"
9 dagar kvar


StinaEtt inlägg i debatten om fotografers timpris, och vad är det egentligen man betalar för?

Kolla in kortfilmen av fotografen Magnus Bogucki här!
+ 17? (nu ökar vi tempot i tävlingen)

Ni minns att jag har utlovat vinster vid 500 gillare på min företagsfacebook, men... för att få lite fart på det hela har jag bestämt mig för att albumet lottar jag ut vid 450 gillare. Bara 17 kvar alltså! Vad säger ni, ska vi skaka fram lite fler tävlingsdeltagare?

Vid 500 lottar jag fortfarande ut en porträttfotografering :-)

Ny gillare? Klicka här för att delta!

Redan gillare? Tipsa gärna dina vänner genom att dela sidan.


Yellow is a happy color:


Sometimes I get a good feeling

Med en bra låt och en go unge önskar jag dig trevlig helg! Själva ska vi njuta av efterlängtat finbesök från Öland.
Och låten? Flo Ridas Good Feeling. Klicka här för Spotify och här för You Tube. Dansa, dansa, hela helgen lång :-)
Vi har haft så roligt idag! 1 st Behind the scenes och 1 st ledtråd.

För ett tag sedan bestämde jag mig för att återuppta en gammal favoritsyssla från mina år i Boston, och idag inledde jag projektet med duktiga E.

Regnet stod faktiskt som spön i backen konstant, men vi hade en riktigt bra studio - med tak och suveränt naturligt ljus. Syns inte det?Och här kommer en färdig bild och ledtråd till vad vi sysslat med. Till den säger jag bara anis och inget annat. Eller jo, mums också!Blev du lite nyfiken nu? Gissa gärna!
35 grader varmt i kyrkan


...och en så duktig liten brudnäbb!Ja, bokmärkena går att beställa!

Ni är flera som undrar om bokmärkena i gårdagens inlägg finns att köpa - och ja absolut, det gör de!

Du kan själv välja text och det finns olika stenar/pärlor och band.

Kontakta Jenny på [email protected] för mer info och/eller beställning!

Fler av hennes smycken (tex örhängen, ringar) och produkter kan du se på hennes blogg: Jenny Kåberg Metalldesign.
Hälsa gärna från mig :-)Hästfotografering: Martina & Angel i skogenProduktfotografering : Bokmärke av Jenny Kåberg Metalldesign (uppdaterad med köpinfo)

Jag visade en förhandstitt på Jennys härliga bokmärke häromdagen, men eftersom det var en present ville jag inte avslöja hela. I lördags fick 70-årsjubilaren (min moster Gun, barnbibliotekarie) sin present tillsammans med ett citat.

"Books are the plane, and the train, and the road.
They are the destination, and the journey.
They are home.”

— Anna Quindlen


Och, urplockat ur citatet, stämplades "They are home" på bokmärket:Handmade by Jenny Kåberg Metalldesign.***UPPDATERING***

Ni är flera som undrar om bokmärkena finns att köpa - och ja absolut, det gör de! Du kan själv välja text och det finns olika stenar/pärlor och band.

Kontakta Jenny på [email protected] för mer info och/eller beställning!
Wedding frenzy: The Knot, bröllopsinspiration

Dagens inspirationstips för dig som planerar bröllop blir galna amerikanska sajten The Knot. Det du inte hittar där, det finns nog inte :-)

RSS 2.0