Kings of Leon

Nu har jag en ny favoritlåt igen som är fruktansvärt beroendeframkallande. Ryser.

1. Höj volymen.

2. Klicka här:

Closer.

Arbetspass 3

Det tredje passet per dag kan ibland vara segt att gå till - men oftast också det roligaste och där jag får mest gjort! Mina dagar är för det mesta uppdelade i före lunch, efter lunch och kväll. Så här dags brukar jag (när eftermiddagskoman satt in) ha varit inne och fikat lite med Tim, fixat ett stort glas gott kaffe och så känner man hur energin kommer tillbaka.

Ikväll blir det redigering av PEAB-bilder, skicka beställningar och så fortsätta med bedömningen av bilderna från söndagens tävling. Jag är inte helt säker på att jag blir färdig i morgon, så då hoppas jag ni har tålamod att vänta på vinnarna till nästa vecka :-) En del bilder måste sjunka in lite och så får man titta på dem flera gånger.

Vilken dag som helst (eller i alla fall snaaart!) kommer den här tjejen att dyka upp på bloggen... en av mina absoluta favoritfotograferingar någonsin faktiskt. En liten sneak peak alltså:


Var är ni Mette?

Läste just att det finns 317 st Mette i Skåne. Fyra av dem i Båstad! Var är ni?

Tid över? Läs mer liknande skojigheter här.

Till exempel tycker namngeneratorn att om Tim och jag skulle få barn och det var en dotter ska hon heta Inka, och Jarl om vi fick en son. Ehum.

Uppdatering: och nej, ni kan sluta hinta, pika och undra, inga bullar i ugnen på gång här. Vill ni läsa om det kan jag rekommendera Ann-Louise, en riktigt duktig bloggare!

Julkort? Beställ nu!

Nu ikväll har jag suttit och bockat av alla inkomna betalningar och bidrag till fotomaran, och mailat dem som jag inte fick in något från i söndags - bara för att kolla så att det inte kommit bort eller försvunnit ut i rymden. Det tog sin rundliga tid, men det är en bit på väg i alla fall!

Jag fick in 44 st bidrag, det är 440 bilder att titta igenom det  :-) så jag tror ni förstår att det kan ta lite tid, hehe. Dessutom ligger jag efter en del med bildbloggandet här, men det får bli när det hinns helt enkelt! Första prio just nu är redigering så att alla kunder hinner få sina påsiktsbilder, välja och få sin beställning före jul.

Hur har ni det själva i juletid? Känns det snart-jul än? Någon som är klar med klapparna...? (snälla säg nej)

Du vet väl att du kan beställa julkort hos mig?


Beställer du fler än tio av samma motiv, blir det nästan halva priset jämfört med ordinarie pris, tex 14 kr/st för en 9x13 cm (ord 25 kr) eller 45 kr/st för 13x18 cm (ord 85 kr). Du kan antingen beställa det som ett "vanligt" fotografi, eller i någon variant med text för att spara lite tid som tex familjen Karlsson har gjort (engångstillägg 100 kr):

 • Sista beställningsdatum för julkort för redan levererade bilder med ny jultext är onsdag 3 december. Då hinner jag göra julkortet, beställa och leverera till er senast måndag den 15 december.

 • För redan levererade bilder utan text (endast den vanliga bilden med vit kant och svart tunn ram runt bilden) är sista beställningsdatum måndag 8 december för leverans senast måndag 15 december.

 • Vill du beställa en bild här från bloggen att använda som julkort går det utmärkt. Samma pris och datum som ovan. Ange noga vilken bild det är (länka till inlägget och beskriv bilden eller vilket nummer i ordningen den har i inlägget)

 • För er som ännu inte fått era bilder andas jag djupt, sover lite mindre, försummar min familj (haha) och håller tummarna att jag hinner bli klar i tid om ni har julkort i åtanke. Jag jobbar så mycket jag kan nu heeela vägen fram till jul vilket är sådär 10-12 timmar om dagen, sju dagar i veckan (visste ni förresten att mina ögon har fått storleken 1280x10324 pixlar? Väldigt spännande, känns lite kantigt men annars bra)

Den 16 december ska alla julkort med julfrimärke skickas med posten för att säkert hinna fram före julafton.
Den 22 december ska alla julkort med ordinarie frimärke skickas med posten för att hinna fram före julafton.

Hos mig brukar det snarare bli nyårskort, hehe, så säkert även i år fastän supersnälla Hannah hjälpte mig att göra färdigt första delen av dem.

Ha en fin tisdagkväll kompisar!

/Mette

Lite måndagsmusik

Här har ni några goa låtar för ett gott humör, ett par kvicka danssteg eller kanske bara en lugn stund:

Jason Mraz'    "Make it mine"

Gogol Bordello (är hans namn pau riktitt?)    "Wonderlust King"


Tori Amos   "Big Wheel"


Kate Bush   "Running Up That Hill"


The Source feat. Candi Station   "You Got The Love"Summering av fotomaran

God måndagförmiddag!

Vilken rolig dag det blev igår.
Först och främst vill jag tacka alla tävlande som lade ner ett fantastiskt jobb på att fotografera - vilka bilder och så duktiga ni är! Jag är mycket imponerad.

Några saker lärde man sig...

 • Jag lärde mig att till nästa gång ska det nog vara ganska fritt med redigeringen, eftersom väldigt många tänkt på ett visst redan när de fotograferade och att försöka lösa vad som är tillåtet och inte mitt i tävlingen blev lite pilligt. Jag är ledsen om jag gjorde några av er besvikna när jag försökte tänka ut vad som var bäst och mest rättvist men jag tror och hoppas att ni allihop är nöjda med era bidrag.

 • Det kanske också behövs lite mer tid när bilderna ska skickas in... eftersom Crimson inte fungerade strax före kl 20 när väääldigt många av de tävlande laddade upp sina bilder (kanske inte berodde på oss men ändå) - eller så får man kanske köra det i omgångar.Detta tål att funderas på.

 • Jag funderar också på om det finns en bra internettjänst någonstans där jag som domare på ett lätt sätt får överblick och kan sortera bilder lite fram och tillbaka - nu är det Mettes & hemliga domarnas hjärnor, papper & penna som får arbeta på högvarv för att hitta bästa serierna och bästa bild på varje tema. Än så länge har jag i stort sett bara hunnit kolla så att alla bilder är med, och det kommer att ta några dagar innan vinnarna är utsedda. Ha tålamod ;-) det kommer så snart jag kan.


Många av er som tävlade skrev så fina saker i era mail (jag svarade på sammanlagt 193 st igår, haha!) och jag blev verkligen glad att höra att ni hade roligt! Berätta gärna mer - vad var roligast, vilket ämne tyckte du mest om, andra tips inför en eventuell nästa gång?


Till sist - ha det fint och återigen tack för otroligt bra jobb igår - jag återkommer med vinnarna så snart vi beslutat oss.

Bästa hälsningar Mette
Yeehah, alrighty almighty!

Mein Gott så roligt jag haft idag! Nu måste jag stänga av efter tolv timmars konstant internettande... återkommer med summering av dagen i morgon!

Ha en skön kväll, jag gissar att ni kommer att sova gott :-)

/M

Crimson-krångel

Kanske är det era fantastiska bilder som gör det men just nu verkar det vara lite överbelastning på Crimson så det kan ta en stund extra att få det att fungera! Bara maila mig i så fall, det är helt ok.

Bästa hälsn Mette

VIKTIG UPPDATERING!

Hallå alla tävlande!

Två viktiga uppdateringar kommer här:


1. Eftersom så många tänkt i helsvartvitt eller med svartvitt & färgdetaljer har jag beslutat att tillåta det. Det vore synd om någon inte kan tävla för att jag inte tänkt på det i förväg.

2. Det går också bra att beskära bilderna. Samma anledning.

Om du redan skickat in dina bilder, och nu vill ändra i redigeringen till något du tänkt från början så är du välkommen att göra det SENAST i morgon måndag kl 20 (ifall någon nu lämnat datorn och inte har tillgång resten av dagen). Detta gäller dock bara de som redan skickat in - för resten av er samma tid som förut, kl 20 ikväll.

Skulle något av detta bli svårt för att jag som huvuddomare haft huvudet under armen i vissa avseenden får du maila mig så löser vi det. Alla som anmält sig ska kunna tävla och det ska vara så rättvist det går!

Nästa gång det blir fotomara (för det har jag förstått att ni vill ♥) får jag nog ha någorlunda fri redigering så det inte blir en massa onödigt svåra moment.

Hoppas detta blir en bra lösning nu!

Lätt ska det inte vara

... varken för deltagare eller tävlingsledning ;-)

Det kommer en hel massa frågor som är svåra att besluta om men jag gör mitt bästa och hoppas alla blir glada och nöjda med det! Till nästa gång har vi ju en hel massa erfarenheter att dra nytta av och vet mer i förväg.

Hej hej

Frågor & svar om maran

Det kommer frågor på mailen! Här är några svar. Läs även detta inlägget (klicka för att komma dit)!

Får man beskära bilden?

Nej, som originalet ska den vara.  Uppdatering: Ja, det får man! Läs mer här.

Får man skriva något till varje bild på sin blogg?


Nej, då får man ett försprång jämfört med de som inte har bloggar. Bara bilden och temats namn, tycker jag! När vinnarna är avgjorda, får ni såklart gärna göra vad ni vill med bild & text och blogginlägg :-)

Får man göra en pratbubbla eller skriva text i bilden?

Nej, samma sak här, bara bilden.

Får man rätta färger och kontrast?


Japp.

Om man har en blogg, måste man ändå ladda upp albumet på Crimson?


Vid närmare eftertanke, JA, för att jag ska kunna jämföra allas bilder på ett bra sätt!

Får man lägga till sin signatur på bilden?

Signatur går bra förstås!

Är det ok att göra ett foto svartvitt men att spara någon detalj i färg?

 
Jag tycker nog det ska vara färgbilder. Kanske svartvitt nästa gång det blir tävling! Uppdatering: Ja, det får man! Läs mer här.

Får man skala ner bilderna? Med 12mp så blir det ju tio rätt stora och tunga bildfiler?


Detta är ett tips men inte ett måste: skala inte ner bilderna innan ni laddar upp dem på Crimson. Då blir det alltför dålig kvalitet i portfolion, eftersom den automatiskt gör bilderna lågupplösta. Det är också bra om ni redan laddat upp dem på Crimson i bästa kvalitet, om ni vinner och ska skicka bild/er till mig för förstoring!

Ni ska alltså INTE skicka några bilder direkt till min mail, då brakar mailboxen på direkten. När ni skickar via Crimson kommer det bara en fin liten länk till mig som inte belastar inboxen utan som jag bara klickar vidare till.
På era bloggar måste ni förmodligen skala ner bilderna först, och annars är nog det enda som händer att det tar längre tid att ladda sidorna. Säkert olika för olika bloggar.

Det är inte enkelt att skärpa bilderna när man inte vet i vilken storlek dom kommer visas.

De vinnande bidragen visas här på bloggen i storlek 400 eller 500 px bredd. På din egen blogg visar du i vilken storlek du vill.

Inte beskära - men får jag räta upp?

För att räta upp behöver du även beskära... så nja, nä, det tycker jag inte. Planera och vara noggrann när du tar bilden, är fotomarans motto. Uppdatering: Det går bra. Läs mer här.

En liten fundering, tycker du man ska spara i jpeg eller tiff? Eller spelar det ingen roll för dig?


Jpg räcker alldeles utmärkt.


OM MAN HAR FOTOGRAFERAT BILDERNA I SVARTVITT SÅ ÄR DET OK! Är de däremot fotograferade i färg så behåll färgen. OK kompromiss...? Jag tänkte inte på detta i förväg, jag heller men tillsammans får vi väl försöka klura ut hur det blir bäst & mest rättvist ;-) Uppdatering: svartvitt eller svartvitt med färgdetaljer går bra. Läs mer här.

JAG BEKRÄFTAR ALLA INSKICKADE TÄVLINGSBIDRAG!
Det kan ta en stund men det gör jag. Om du inte hör något inom en timme efter att du skickat in, maila mig på [email protected] för då kanske dte inte kommit fram. Tack ;-)

Är det ok att lägga på vinjett? tänkte mest på "dröm"-bilden?

Uff vilka svåra beslut! Vinjett... en liten ganska osynlig kanske???


Jag uppdaterar efter hand om det kommer fler frågor alla kan ha nytta av! Läs även detta!

De tävlandes bidrag

Här kommer ni att kunna klicka er vidare i kommentarsfältet för att se de tävlande bidragen!

OBS! Bara de som anmält sig i förväg kan tävla!


Detta inlägget ska du som har en egen blogg och tävlar om bonuspriset använda. När du lagt upp bilderna på bloggen (senast kl 21) skriver du en kommentar "Jag har publicerat mitt tävlingsbidrag!". Glöm inte ange namn, bloggadressen och din mailadress (mailadressen ser bara jag).

Ni som inte har en egen blogg kan om ni vill, också skriva en kommentar och klistra in länken till er portfolio på Crimson så att alla kan titta på bilderna! Då gör du såhär: öppna din portfolio när du är inloggad på Crimson, kopiera adressfältet och klistra in i kommentaren. Detta är utom tävlan för bonuspriset jag lottar ut bland bloggarna men roligt om fler kan se era bidrag!


Detta är dagens teman i den ordning de ska vara fotograferade:


Tema 1:   SJÄLVPORTRÄTT
Tema 2:   FAVORIT
Tema 3:   EN GOD VÄN
Tema 4:   ALL COLORS ARE BEAUTIFUL
Tema 5:   BALANS
Tema 6:   SÖNDAG 23 NOV 2008
Tema 7:   DRÖM
Tema 8:  15 MINUTER
Tema 9:   TACK
Tema 10: MIN PERSONLIGA HÄLSNING


Oj oj oj, så roligt det ska bli att se era bidrag! Nytt inlägg kommer lite senare ikväll där jag summerar lite av dagen :-)

Fotomaraton, del 7 - 10

Halloj! Är ni inspirerade där ute? Nu kommer sista omgången temaord, fyra stycken:

Tema 7:   DRÖM

Tema 8:   15 MINUTER

Tema 9:   TACK

Tema 10:   MIN PERSONLIGA HÄLSNING


Det var alla teman. Läs sammanfattning här hur du gör nu, eller klicka här för att läsa hela tävlingsinlägget med all information. Jag kommer att finnas vid datorn regelbundet under eftermiddagen så du kan också maila mig om du har några akuta frågor.

Fotomaraton, del 4 - 6

Hey you all, hoppas det går toppen och finemangsfinemang där ute! Tänk att ni är tävlande från norr till söder i Sverige, och både från Spanien och Brasilien!

Här kommer nästa omgång temaord:

Tema 4:   ALL COLORS ARE BEAUTIFUL

Tema 5:   BALANS

Tema 6:   SÖNDAG 23 NOV 2008


Sista omgången kommer kl.13.00

Fotomaraton, tema 1- 3

Tjohoo, nu kör vi så det ryker!


Tema 1:   SJÄLVPORTRÄTT

Tema 2:   FAVORIT

Tema 3:   EN GOD VÄN


Nästa omgång teman kommer kl 11.30. Var beredd...

(Behöver du friska upp minnet kan du läsa här, eller hela tävlingsinlägget här)

Lite sammanfattade tävlingsregler och tips

Strax drar tävlingen igång. För att det inte ska råda några som helst oklarheter får ni här en kort sammanfattning av vad som gäller. OBS - det är bara de som redan är anmälda som kan tävla! Anmälningstiden gick ut i torsdags.

Alltså:

 • Kl 10.00 publicerar jag tre st temaord. Du tolkar dem hur fritt du vill men ska fotografera dem i den givna ordningen (viktigt). Endast en bild per tema ska sedan skickas in.

 • Kl 11.30 publicerar jag nästa tre teman, samma sak gäller här.

 • Kl 13.00 publicerar jag de fyra sista temaorden och du fotograferar dem precis som tidigare i rätt ordning.

 • När du är klar lägger du in bilderna i din dator, redigerar (om du vill & kan) och döper de totalt 10 st bilderna med temats nummer och ditt för- och efternamn, tex 1metteottosson, 2metteottosson osv. Ladda sedan upp och skicka in dina bilder till mig på adressen  [email protected] via portfoliolänken hos Crimson läs mer om den här). Dina bilder ska vara hos mig senast klockan 20.00!

 • Om du har en blogg och tävlar om bonuspriset lägger du upp dina bilder, med temats namn vid varje bild och i rätt ordning, på din blogg senast kl 21.00. Skriv en kommentar "Jag har publicerat mitt tävlingsbidrag!"  i inlägget "De tävlandes bidrag" som jag publicerar i eftermiddag.

Stort lycka till alla tävlande! Så spännande det är och så roligt det ska bli att se era bilder!

PS. Ge nu inte upp om du råkar få en mindre bra bild på något tema - tänk på att det finns priser både för bästa serie, bästa temabild och en utlottat pris ;-)Översvämning...

...i min hjärna... nu MÅSTE jag ta fredag för annars börjar det koka på övervåningen och jag måste ladda inför bröllopet i morgon. Jag har fortfarande en hel massa kvar på min att-göra-lista för idag (redigering, mailsvar, skicka allt möjligt, bokföring) men det får vänta till efter helgen. Jag har inte glömt er som väntar på svar, jag lovar! Bara lite många mail i inboxen i vanlig ordning (85 st just nu).

Och vi "ses" ju på söndag ;-)

Jag kollar mailen då och då ifall det är något ni undrar om tävlingen, och så finns jag ju spikad vid datorn på söndag. Det ska bli hur spännande som helst att se vad ni hittar på.

En avkopplande kväll med Idol ska det bli. Hoppas någon av dem helt plötsligt överträffar sig själv ikväll!

Ha det fint kompisar,

/Mette


Solen kom minsann fram idag och gjorde äpplena fina:


Gästbloggare: Hannah

Den här veckan har duktiga Hannah haft sin prao hos mig. Enligt tradition, får hon svara på frågor här i bloggen ;-)

Namn: Hannah Jönsson

Ålder/skola: 14 år, Söndrebalg skola

Det bästa jag vet: Hästar, min katt, vänner, listan är lång…

Det värsta jag vet: Krig, mobbing och dammsugaren

På fritiden brukar jag… rida, fotografera, titta på teve och vara med kompisar.

Därför ville jag prao hos Mette: det lät väldigt roligt (det har det varit också) och jag ville se hur det var att vara fotograf och lära mig fotografera bättre

Den här veckan har vi... varit på två fotograferingar, en i Lund och en i Hov, plus att vi fotograferade bussar i Landskrona, sen har det varit studiojobb och jag har fått lära mig om fotoshop och mer om min kameran och hur man fotograferar.

Det roligaste jag har lärt mig denna veckan är: nog allt om fotoshop.

Om jag fick skriva ett alldeles eget inlägg här på Mettes blogg skulle jag skriva om
: lite om mitt liv, min katt och hästar tror jag :P

Idag har jag: fixat lite med bilder och klippt och klistrat julkort

Om tio år tror jag att jag... fortfarande går i skolan eller precis fått jobb, rider och är lycklig :P

Det här vill jag också säga: det har varit jätte roligt den här veckan, jag har lärt mig jätte mycket och vill tacka stort för att jag fick komma och praoa hos dig Mette. Hoppas vi ses igen. Kram Hannah

Tack själv bästa Hannah! Du har varit till stor hjälp, och vilken julkortsklippningstalang du är ;-)Till sist ett par snabba bilder vi tog av Hannah och henns goa katt Tiger i måndags:
Den katten har det bra ;-)
52!

Det blev 52 st tävlande som anmält sig till fotomaran på söndag, JÄTTEKUL! Mer än en tredjedel anmälde sig igår kväll, hehe, sista minuten men det var förstås bara en glad överraskning.

Har ni nu några frågor så passa på att skicka dem idag, i morgon är jag på bröllop i Malmö hela dagen och kommer inte att ha internet. Ett par som är glada är Anna och Ola som gifter sig - det har nämligen snöat här i Skåne (wow) så nu måste det bara ligga kvar tills i morgon så att de får den vackra vita dagen de önskar sig.

För Mette är det stenhårt jobb som gäller resten av dagen, massor att redigera och tiden går som vanligt alldeles för fort.

Hej så länge kompisar, tack för alla anmälningar, jag kan knappt vänta till söndag så spännande är det!


Frågor om fotomaraton

Några av er har mailat frågor inför söndag och den vanligaste är "Måste jag ta bilderna inom tidsintervallen?"

Svaret är ja. Det vill säga:

- När de första temaorden har publicerats kl 10, ska du ha tagit dessa tre före kl 11.30 när nästa tre kommer.
- Dessa tre ska du sedan ha fotograferat innan kl 13 när de sista fyra läggs upp.
- De sista fyra får du ta när du vill under eftermiddagen, bara alla tio är inskickade till mig senast kl 20!

En del av utmaningen i den här tävlingen, är nämligen att inte veta alla teman från början. En sammanhållen serie bilder (oavsett på vilket vis) blir väldigt mycket enklare att skapa om man vet alla tio redan från start, och i en fotomaraton får man istället chansa en aning ;-)

Men ni ska inte bli nervösa eller blyga - ett fotomaraton ska vara en KUL tävling och jag ska inte sätta er på det hala genom att välja svåra teman. Det är ju faktiskt fortfarande första gången... (men NÄSTA gång kanske ni blir rejält utamanade, hehe.) Närå.

Tilläggas kan i alla fall att tävlingens yngsta deltagare är nio år, det ni.

Heja heja! Fråga gärna om det är något mer ni undrar över, jag ska bara in och äta middag men är tillbaka lite senare!

Och jo en sak till - det går utmärkt att tävla var man än bor på jorden, det skulle ju vara underbart med sommarbilder från Brasilien, nattbilder från en klubb i USA eller varför inte en lunch i Spanien? Varmt välkomna alla icke-svenskar också!Bonuspris nr 4

Tävlingens bonuspris är nu ytterligare utökat:

Bonuspriset lottas ut bland de tävlande och nr 4 i potten blir en valfri förstoring härifrån bloggen eller hemsidan, storlek 30x45 cm (värde 750 kr), signerad av mig såklart ;-)

Tävla här.


Sista anmälningsdag för tävlingen!

Idag är sista dagen du kan anmäla dig till tävlingen på söndag. Finfina priser... och roligt!

Läs mer här.Uppdatering: Maria undrade och det går bra att anmäla sig ända till kl 23.59 ikväll!

Ett tredje bonuspris i potten!

Du har väl inte missat tävlingen som går av stapeln nu på söndag 23 november?

I potten för bonuspriset ligger nu tre priser och det kommer nog något mer under dagen...

1. Gepe minneskortsförvaring med plats för 4 st minneskort

2. SanDisk 4 GB USB-minne

och nu det nyaste:

3. Boken Årets Bild 2008 - Sveriges bästa pressbilder samlade i en bok. I boken kan du se alla pristagare från Årets Bild-tävlingen, helt underbara! Tror jag måste köpa en till mig själv också ;-)

Detta bonuspris LOTTAS ut till en vinnare bland alla som är anmälda med egen blogg, och har lagt upp ett tipsinlägg på den!

Läs mer om tävlingen här.
Bonuspris del 2 inför tävlingen

Dags för pryl nummer två i bonuspotten inför tävlingen på söndag 23 nov:

Förutom minneskortsförvaringen från Gepe lägger jag nu till ett

SanDisk 4 GB USB-minne


Välkommen att tävla du också! Läs mer här.


PS. Sista anmälningsdag är i morgon torsdag!

Hästaspöke vs. hunnalucka

Hmm... när jag sitter i jobbar här i ateljén är det vägg i vägg med vårt stall. Det har inte bott någon häst här på ett par år nu, men jag svär att det låter som om en av dem står i spiltan närmast fönstret och drar lite i gramskaftet för då snurrar den fastskruvade järnringen i spiltväggen så att det hörs in hit. Tyckte faktiskt jag hörde ett mums också, hmmm. Hoppas det inte är gamla Polly som vill säga till mig att inte sälja Janna...

Vid närmare eftertanke är det nog hundluckan där ute som står och slår lite i vinden. Kan inte bestämma mig för om jag föredrar den första eller den andra förklaringen.

Nåväl. Öva lite på skånskan, får ni i alla fall :-)

Hälsningar Blekingskan, utvandrad till Bjäre

Gudars skymning!

Nu är utlottningen klar och det blev Johanna som vann! Grattis!

Johanna skrev såhär:

 "Grattis! om jag vann skulle jag vilja ha bilden som är överst i detta inlägget, den med blomman - hur fin som helst
!"Maila mig din adress så kommer bilden på posten. Utan texten förstås.

Tack till alla som varit med i utlottningen, det kommer fler framöver så håll utkik. Det är roligt att det blir sån fart på er :-)Sex minuter kvar av utlottningen!

Klicka här om du vill vara med och tävla om en förstoring!

Så roligt det är!

Jag blir så himla glad av era kommentarer i utlottningsinlägget - tänk att ni är så många som är här så ofta. Extra roligt är det också att ni vill tala om det - själv sitter jag ju här och hoppas och gissar för det mesta lite löst vilka ni är och vad ni tänker ;-)

Godingar är ni. Tack!

Klockan 18 ikväll drar jag vinnaren.

Hej på ett tag

Nu är det söndagkväll och dags att gå hem från jobbet.

I morgon måndag är jag och fotograferar nästa uppdrag för PEAB i Lund (och letar busskampanj i Landskrona igen) så jag kanske inte kan svara på era mail/tävlingsanmälningar förrän på tisdag. Bara så ni vet. Men jag ska försöka hinna godkänna kommentarer i alla fall ;-)

Ha en fin söndag och måndag!

/Mette

Rockfoto

Via en kommentar från Stefan halkade jag in på hans blogg och fick se hans sköna bilder från en konsert med Takida (som för övrigt är så himla bra). Och oj, så sugen jag blev på att fotografera konsertbilder, det var en hel evighet sen! Var tvungen att leta fram ett par gamla favoriter från en festspelning sommaren 2005. Grabbarna i gruppen Rebel Rose var unga men vilket RÖJ:Tyvärr vet jag inte vad de gör nuförtiden eller om de fortfarande spelar, men om någon vet så kommentera gärna!


Tonårs-wiiiii! Och utlottning.

Ett riktigt glädjefnatts-wihiiii!


Bara för det lottar jag ut en förstoring (18x24 cm, värde 300 kr). Japp. Ni är så goa så nåt får ni ju ha ;-)


Vill du vara med i utlottningen?
Skriv ditt namn & mailadress (visas ej på bloggen men jag behöver den för att kontakta dig o du vinner) i kommentarsfältet och vilken av de här fem bilderna du skulle vilja ha (klicka på bilden för att se större). Förstoringen har inte någon text men är givetvis signerad med guldpenna av mig!

Om du hellre vill, kan du istället önska någon annan bild härifrån bloggen (tala då om vilken).


1.

2.

3.

4.

5.


Utlottningen pågår till tisdag 18 nov kl 18.


Lycka till!


*** UTLOTTNINGEN ÄR AVGJORD! ***

Mette svarar del 19

Dags för lite svar på era fotofrågor igen! Har ni fler kan ni ställa dem i det här gamla inlägget (så kan jag hålla reda på dem). Tack ;-)

Fler svar hittar ni om ni klickar på kategorin "Mette svarar" i marginalen.
Ida:

Hej, hur får du så klara och fina färger i bilderna? hur redigerar du? mvh Ida


Pepe:

Hey Mette, Jag imponeras av ditt arbete. Kanske framförallt din känsla för ljus. Min fråga: Jag älskar ofta färgerna i dina bilder. Väldigt rika, men aldrig överdrivna. Kan du ge några pointers? Hur gör du? Jag tycker rent generellt att det är lite svårt att redan i kameran få till rätt, och vassa, färger. Jag fotar med Nikon D200.

Svar:

Hej Ida och Pepe!

När bilden kommer rakt ur kameran är den sällan särskilt fin, utan tvärtom ganska grådaskig och "trött". Detta kan man göra mycket med i Photoshop. Först och främst är det en fråga om ifall man fotograferar i raw-format eller jpg-format. Om du fotograferar i raw kan du behålla all bildinformation mycket längre i redigeringen (ställer du in kameran på jpg direkt komprimerar den bilderna och då försvinner alltid viss information). Observera dock att du inte kan titta på raw-filer i vanliga bildvisningsprogrammen. Är du nybörjare kan du absolut hålla dig till jpg-formatet tills du känner dig redo att gå ett steg längre.

I Photoshop justerar jag kontrasten i Nivåer, ställer färgbalans, ökar mättnaden lite, och så jobbar jag en hel del med olika skuggning/efterbelysningseffekter. Du kan maskera olika delar av bilden och använda olika verktyg på dem - det är sällan man kan göra samma grej på hela bilden hela tiden (du kan till exempel behöva göra himlen mörkare och ansikten ljusare). Detta är grunderna. Sedan går det alltid att finlira i evighet i PS, det programmet kan man liksom inte bli fullärd i. Gå igenom de olika "Tutorials" som finns i programmets Hjälp-meny, eller gå in på Webdesignskolan eller Moderskeppet. Det absolut allra viktigaste för att komma framåt är att testa sig fram, jobba mycket i programmet och prova så mycket olika verktyg och menyverktyg du bara kan! Jag lär mig fortfarande något nytt nästan varje gång jag redigerar.Anna-Carin:

Hej igen! Tittade på bröllopsfotografierna och jag undrar hur gör du, där du lagt fokus på hennes ansikte och blommorna,hals och halsband är suddigt.

Svar:

Du sätter skärpan på rätt ställe genom att fokusera med antingen manuell fokus eller autofokus. Rikta fokuspunkten (den ser du inne i kameran) på det du vill ska vara skarpt och håll inne knappen till hälften om du sedan vill flytta kameran så att utsnittet blir annorlunda (dvs inte fokusera i mitten av bilden). Kort skärpedjup får man genom att använda en stor bländaröppning. Ju större bländare, desto kortare skärpedjup.

Läs mer om bländare i det här inlägget.Anonym:

Ställer inte du ut någonting på fotomässan i Älvsjö? =(.


Svar:

Nä.Helena:


Hej Mette! Jag funderar på att köpa mig ett macro-objektiv till min 400d. Jag var i en fotoaffär och blev rekommenderad att köpa ett Tamron Af 90/2,8 Sp Di 1:1, min fråga är nu vad Du tycker om det? Eller har du något förslag på något annat objektiv du tycker är bra?

Svar:


Jag känner inte till just det objektivet men skulle tro att det är bra om de rekommenderar det. Det är viktigt att prova det och se om det är vad man söker. Ta med kameran till butiken och be att få testa. Här har jag tidigare skrivit om makroobjektiv.
Maria:


Hejsan, jag är en porträttfotograf. nu skall jag köpa ett till objektiv till min kamera(har från tidigare 50/1,8 , 18-135, och 55-200), och undrar vilket av dessa som lämpar sig bäst för porträttfotografering: Tamron 28-75/2,8 Tamron 90/2,8 Nikon AF 85/1,8 (har sett att många fotograferar använder 28-75, men de flesta rekommenderar 85/1,8) tacksam för svar :)

Svar:

Med tanke på vad du har för objektiv redan, gissar jag att du nu letar efter ett med bättre (=större) bländare än de du redan har (som ju annars täcker upp fint på alla brännvidder). En större bländare ger kortare skärpedjup (när det är skarpt i ett plan och suddigt både framför och bakom, olika mycket beroende på hur stor bländare man har). Man kan säga att 2.8 är ett standardmått för de lite bättre objektiven (till skillnad från budgetobjektiven som ofta har 3.5 - 5.6). Bländare 1.8 är alltså ännu bättre. En stor bländare gör (förutom skärpedjupet) också att du kan fotografera under lägre ljusförhållanden (mörkare) än annars - öppningen är större och släpper därför in mer ljus.

För porträttbilder på nära håll behöver du minst 70mm-lins för att personen inte ska se förvrängd ut (som man gör när man blir fotograferad med vidvinkel) så både 85 mm och 90 mm funkar bra om du har fullformatssensor. Har du brännviddsförlängning på din kamera (tex har en Canon 400 D brännviddsförlängningen 1,6) ska du multiplicera det talet med brännvidden för att få den "korrekta", dvs vad den motsvarar på en kamera med fullformatssensor. Du "klarar" dig alltså med lägre brännvidd med en 400 D än med en fullformatssensor i just detta avseendet.Ulrika:


Så duktig du är! Jag har nog en lite ovanlig fråga. Men jag är nyfiken på hur du får dem du fotar att skratta så fint. Drar du en vits eller ber du dem säga banan kanske =)?

Svar:


Tack Ulrika ;-) Banan får man ta till ibland men de flesta brukar faktiskt skratta ganska automatiskt när man väl lärt känna dem lite grann! Här har jag skrivit mer om leenden på bild.
Hoppas ni hittar svar på era frågor! Har ni fler kan ni läsa inläggen i kategorin "Mette svarar" eller skriva en ny fråga här (men läs gärna igenom först så att jag inte redan svarat på samma fråga ;-) tack)

Porträtt: familjen Cervin

När jag blir intervjuad får jag ganska ofta frågan om jag har ett favoritbröllop. Jag brukar slingra mig lite för jag gillar ju ALLA bröllop jag varit på. Men den 15 juli 2006 var en speciell dag, med hela familjen Cervin på Ven. Sol, värme, färja, traktorsläpstransport, vind i håret, skratt och lycka:
För att sammanfatta det hela kan jag väl säga att 1) familjen är helt underbar och 2) kärleken mellan Anki och Micke, och deras kärlek till barnen, är så påtaglig att man får rysningar. Sammansvetsad familj, minst sagt.

Så.

Nu till det nya uppdraget jag fick av dem, familjefotografering på Sofiero i höstas. Nyss hemkomna från en semesterresa var de, inget fel på solbrännan alltså...

Tjejerna är världens härligaste! Hoppas nu jag har rätt namn på rätt tös...

Linn:Maja:
och Ella:


Anki och Micke verkar inte ett dugg mindre kära än vid bröllopet...

Så roligt det var att träffa er allihop igen! Tack för ett roligt uppdrag, vi hörs snart...


Visst är de härliga? Jag blir bara så glad av att träffa dem. Vilken bild gillar du mest? Skriv gärna något i kommentarsfältet!

Hjälp! Tävlatävlatävla???

Nästa söndag 23 nov är det ju tävling här på bloggen (klicka här för att läsa mer). Ett fotomaraton - med jättefina priser som jag fått från snälla sponsorer!

MEN - lite snöpligt... det är inte alls många som anmält sig! Jag vill verkligen inte ställa in tävlingen så det hade varit superroligt om det kom ett helt gäng anmälningar de här dagarna som är kvar!


Mettes Argument FÖR att delta:

1. Finfina priser: ett kanonbra Induro-stativ från YFO, en Epson mellanlagringsenhet från Scandinavian Photo och 1000 kr i presentkort på Crimson för att framkalla bilder! (läs mer här)
2. Spännande tävling och inte så svår som ni kanske tror - tvärtom ganska lätt ;-)
3. 10% av anmälningsavgiften går till Läkare Utan Gränser
4. Ju fler anmälda, desto större chans att tävlingen blir ett återkommande inslag!
5. Ju fler anmälda, desto fler och bättre bonuspris (läs mer om det också i inlägget)Varför inte...?

Kom igen nu goa läsare, anmäl dig och tala om för dina fotointresserade kompisar att tävlingen finns!

Från och med nu ger jag en extra lottchans till dig som tävlar om bonuspriset för varje ny tävlingsdeltagare du värvar (be dem ange när de anmäler sig). Kan det få fart på er tro?

Hihiiiiii, kom igen!


A N M Ä L   D I G   H Ä R !Har du frågor om tävlingen? Skriv i kommentarsfältet här nedan!Just 500 more...

Totalt antal unika besökare hos denna blogg     49,500

Dagens jobb

REDIGERA.

REDIGERA.

REDIGERA.

Inte något annat alls. Har mängder med jobb på hög som väntar på att bli klara, så nu gömmer jag mig för omvärlden några (typ tolv) timmar. Hej så länge!


Nu höll jag på att göra i brallan

Nyss kom det här mailet (och tilläggas bör att Andreas i vanliga fall är Världens Trevligaste):

Hej Mette, Andreas här.

Måste bara påpeka en sak: När vi fotades så kanske du kan dra dig till minnes att jag var lite orolig för att sensorn skulle bli skitig när du höll på att byta mellan objektiv fram och tillbaka. Det skrattade du bara bort och sa i princip att det var inget att bekymra sig för. Det var därför tråkigt att konstatera att en av våra bilder blivit kass just på grund av ovan anledning. Se bifogad fil, så ser du tydligt vad jag menar.

Mvh Andreas


Och det här är bilden han skickade med:HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!
Men jag höll fasen på att kola vippen på kuppen alltså. Fy dig, Andreas.

;-D

Hey hey

Det närmar sig...

Totalt antal unika besökare hos denna blogg           49,032 st

Tänk om den 50 000:e besökaren kommer på min födelsedag. DET skulle vara en fin present ;-)
Här kommer svaret som ni var duktiga på att gissa i förra inlägget ;-)

Hmmm...

Här har ni nåt att fundera på en liten stund. Vad händer här?

Uppdatering: svaret hittar du här!Första prylen i bonuspotten! Tävla här!

Du har väl inte missat tävlingen som går av stapeln den 23 november?

Jag kommer att lotta ut ett bonuspris bland de anmälda - på så sätt har alla chans att vinna och jag hoppas det leder till att fler vågar anmäla sig, även om man inte är så van med sin kamera ännu.

Bonuspriset kommer att fyllas på efter hand anmälningarna kommer in. Ju fler som anmäler sig, desto större pott!


Först ut i prispotten är en Gepe Card Safe - minneskortsförvaring med plats för fyra stycken minneskort.

Klicka här för att läsa mer om tävlingen och resten av priserna.


Fler priser i potten kommer efter hand, håll utkik! Nästan som en adventskalender :-)

Vad har Mette gjort senaste veckan?

Det har minst sagt hunnits med en del:

I torsdags åkte jag till Göteborg och  vilka härliga människor jag fick träffa! Först familjen Nordstedt, som jag lärde känna när Marina och Patrik gifte sig för ett par år sen. Deras urgoa lille son Leo och föräldrarna fotograferade jag på Trädgårdsföreningen som var perfekt till detta, varmt och medelhavslikt ;-)

Med mig hade jag fantastiska Solveig som är fotograf sedan många år och nyligen gått över till digitalt. Hon var till stor hjälp med reflexskärm och glada tillrop - tack! Vi var sedan och åt lunch och drack gott kaffe på Stadsmuseets fik innan det var dags för nästa uppdrag: Leos kompis Leah med familj, också de på Trädgårdsföreningen. En härlig och rolig familj de också - för att inte tala om supersköna dalmatinern som vi smugglade in bland träden ute på slutet (hundförbud i trädgården, hehe) för en helfamiljsbild.

Efter allt detta träffade jag Petra som har webbshopen Petrified in pink. Första gången jag halkade in på hennes blogg och shop var förra veckan och jag blev bara så GLAD av alla färger och hennes skaparglädje. Hastigt och lustigt lyckades vi stämma träff redan i torsdags eftersom hon så praktiskt bodde i Mölndal ;-) Vi fick verkligen bra kontakt från första sekund och hon håller nu på att klura på ny grafisk profil åt mig. Det är otroligt spännande och ska bli väldigt intressant att se hur jag lyckats förmedla vad jag vill ha, hur hon tolkar mig, och vad som blir slutresultatet så småningom!

Torsdagskvällen tillbringade jag hos kompisen Pernilla, väldens goaste göteborgska - tusen tack för god middag, en skön snacke-kväll och övernattning!

I helgen var det hemmajobb och lite farsdagsfirande.

I går morse kom praoeleven Cecila kvart över åtta och vi åkte på dagens första uppdrag hos en familj med två helgoa ungar i Ängelhom. Regnet öste ner men det gick toppen ändå och de var verkligen jätteduktiga! Sedan fortsatte jag vidare till Höör och familjen Persson med dottern Adela, 5 månader. Vädret var något bättre där nere i södern ;-) så vi kunde vara både inne och ute.

På vägen hem körde jag heeela den långa omvägen till Landskrona för att fotografera en stadsbuss men nähä, tji fick jag eftersom kampanjen ännu inte kommit upp... Efter ett besök i stallet var det inte mycket kvar av dagen och Mette var ganska trött - full fräs är det, ända fram till jul nu. Men... finns det något jag skulle vilja rekommendera så är det att vara egnföretagande fotograf. Världens Bästa Jobb.

Hoppas ni haft en toppenhelg ni också!

Mette skolfotograf?

Det är inte jätteofta men någon gång emellanåt får jag uppdrag i stil med det här:
Gruppbilder på förskolan - underbara ungar, och så duktiga de var! Det är roligt att träffa dem även om det går snabbt. ibland saknar jag att vara lärare och träffa barn & ungdomar hela dagarna ;-)

Ajm ölajv

...bött bäärly. Gjort en del sen sist jag skrev, farit många mil och träffat trevliga människor. Återkommer i morgon eller onsdag med rapport!


Måndag i Höör

Om någon vill bli fotograferad i Höör-trakten på måndag 10 nov vid halv två går det bra att maila mig för prislista på [email protected]!

Packelipack

I morgon blir det Göteborg! Två fotograferingar, en fotograf-lunch, och så möte med en formgivare för att klura på ny grafisk profil för Mette. Spännande dag! På kvällen ska jag och kompisen Pernilla äta gott, dricka gott och sova gott :-)  och så bär det av tillbaka till kära Bjäre på fredag igen.

Ha det bra och fortsätt anmäla er till Maran! Tänk på att det också blir utlottning av priser, så även om du är nybörjare ska du inte vara rädd för att delta :-). Bra träning!

Bästa hälsningar Mette

PEAB - uppdrag busskampanj

Under veckorna 46-48 kan ni som bor i Landskrona hålla utkik efter den här annonskampanjen på stadsbussarna!

Jag har tagit bilden :-)
Mette svarar del 18

God kväll!

Här kommer ett snabbsvar till Cissi och er andra som undrar:

Cissi:

Hej! Jag lästa någonstans på din blogg för ett tag sen att du alltid märker dina bilder digitalt innan du lägger upp dem på bloggen. Tänkte fråga om du inte kunde beskriva hur du gör detta? Är det bara den lilla texten man kan se i ramen på dina bilder eller gör du det på något annat sätt också. Skulle uppskatta ett snabbt svar om det går, ska nämligen göra en hemsida som projektarbete i skolan och vill skydda bilderna :) Hälsningar, Cissi


Svar:


Hej Cissi! Jag märker bilderna i Photoshop. Då följer det med bilden var den än hamnar. Gör så här:

 • Gå in i menyn File - sedan File info - och Description (Arkiv-menyn på svenska)
 • Skriv ditt namn på författarraden (glöm inte copyrighttecknet som du skapar genom att hålla ner Alt-knappen och knappa in 0169 på det numeriska tangentbordet)
 • På raden Copyrightstatus väljer du Copyrighted
 • Och längst ner på Copyright Info URL skriver du in om du har en hemsidesadress eller bloggadress. Då visas ett litet © - tecken i bildtiteln varje gång bilden är öppnad i Photoshop.

Du kan självklart fylla i fler fält - ja, till och med allihop ;-)

Man kan göra detta som ett makro också, då spelar du bara in processen och så är det bara att välja och klicka på Play nästa gång (mer om makron en annan dag!)

Du kan och göra detta i Bridge och då märka en hel massa bilder samtidigt, men 1) jag kan inte Bridge ännu (jag vet, skäms på mig) och 2) jag tror ni är fler som har Photoshop

Hej hej!

To be or not to be en tv-reklam

Häromdagen var jag som den, där däcket rullar ut ur bilen och förstör allt i dess väg. Jag snubblade, halkade, slog mig både åt höger och vänster, bröt nageln och fick bulor av takbjälken. Onödigt.

Vilken tv-reklam är du? Och framförallt, vilken skulle du vilja vara?

Själv drömmer jag om att kunna säga till mig själv med Lotto-rösten: "Men snälla Mette... Du har ju hela helgen på dig!"

Redan nio anmälda till tävlingen

... och en till får halva priset på anmälningsavgiften!

Klicka här för mer info!

Just det

De första tio som anmäler sig som tävlande får halva priset på anmälningsavgiften!


* * * TÄVLING! Fotomaraton söndag 23 november * * *

Äntligen! Tävlingen går av stapeln söndagen den 23 november 2008 och blir ett fotomaraton.

Alla kan tävla. Anmälningsavgift 100 kr.


Det blir fantastiska priser!BÄSTA SERIE nr 1, 2 och 3 vinner något av dessa tre priserna (vinnarna kan önska och annars lottas de ut bland de tre):


Crimson är ett fotolabb där du kan beställa alla storlekar av bilder på fotopapper, akvarellpapper, canvas mm. Du kan göra kalendrar, julkort och montera/rama dina bilder. De har mycket bra priser så du får massor för pengarna!Scandinavian Photo har det mesta inom kamerateknik och den här produkten använder du tex när du vill titta på bilder under fotograferingen. En bärbar 80 GB hårddisk med display! Klicka här för att se produkten.


 • Ett Induro-stativ C314 från YFO, värde 3695 kr
YFO är en specialistbutik för fotografer där du kan köpa och hyra det senaste inom foto. Stativet är ett starkt carbonfiber-stativ som tål svåra terräng- och väderförhållanden! Klicka här för att se produkten.
BÄSTA ENSKILDA BILD (10 st kategorier, en vinnare i varje) vinner:


 • en förstoring av den vinnande bilden (18x24 cm). Fotografera därför i din bästa upplösning.
BONUSPRIS *** BONUSPRIS *** BONUSPRIS!

 • Bland de som skriver ett inlägg om tävlingen på sin blogg, lottar jag ut ett bonuspris till en vinnare som får hela alltihopet. Ju fler ni är som tävlar, desto finare pris! Mer om vad det blir för priser i potten skriver jag under veckorna som kommer, fram till 23 nov.
UPPDATERING 20 NOV:

Först ut i prispotten
är en Gepe Card Safe - minneskortsförvaring med plats för fyra stycken minneskort.

Pris nr 2 i potten är ett SanDisk 4 GB USB-minne.

Pris nr 3 är boken Årets Bild 2008 - Sveriges bästa pressbilder samlade i en bok. I boken kan du se alla pristagare från Årets Bild-tävlingen, helt underbara!

Nr 4 i potten blir en valfri förstoring härifrån bloggen eller hemsidan, storlek 30x45 cm (värde 750 kr), signerad av mig såklart ;-)

TÄVLINGSBESKRIVNING I KORTHET:

 • Du anmäler dig
 • Du förbereder dig genom att lägga upp ett gratiskonto hos Crimson
 • Söndagen den 23 november publiceras tävlingens teman här på bloggen
 • Du fotograferar bilderna enligt rätt tema och i rätt ordning
 • Du laddar upp bilderna och skickar en länk till mig
 • Om du har en blogg kan du tävla om ett extra bonuspris


Fullständig information om hur du går tillväga kommer här. Det är en del text som behövs för att tävlingen ska rulla på så lätt som möjligt!*************************************************VAD ÄR EGENTLIGEN  ETT FOTOMARATON?


Svar:

 • En jätterolig form av tävling där det krävs snabbhet och finurlighet!
 • Du får ett antal olika temaord som du ska fotografera.
 • Du har begränsad tid på dig och du ska ta bilderna i rätt ordning.
 • Du får bara lämna in en bild per tema.

Utmaningen är alltså att hitta bra bilder till varje del-tema och samtidigt gärna ha en röd tråd genom hela serien.

 • Tema-orden får du veta på själva tävlingsdagen, då de publiceras här på bloggen i tre omgångar.
 • Vi kontrollerar att regeln om rätt ordning följs genom att kolla vid vilket klockslag de vinnande bidragen är fotograferade.
VEM KAN VARA MED?


Svar:

 • Alla som har en digital kamera  (kompaktkamera, mobilkamera eller systemkamera) och tillgång till dator med internet


************************************************HUR GÅR METTES FOTOMARATON TILL?


Detta gör du i förväg:

 • Du anmäler dig och får anmälningsbekräftelse via mail.
 • Du betalar in anmälningsavgiften enligt anvisning i mailet.
 • Du lägger upp ett gratiskonto på Crimson, klicka här för att läsa hur du gör!
 • Du som har en blogg och vill tävla om bonuspriset, följer instruktionerna lite längre ner. Har du ingen blogg sedan tidigare kan du förstås starta en om du vill.

På tävlingsdagen:

 • Kl 10.00 START! Jag publicerar tävlingens första tre teman här på bloggen. Sätt igång!
 • Kl 11.30 publicerar jag tävlingens nästa tre teman här på bloggen
 • Kl 13.00 publicerar jag tävlingens sista fyra teman här på bloggen (dvs tio teman totalt)

När du är klar går du hem och stoppar in bilderna i din dator (redigera dem om du vill). Döp varje bild med temats nummer samt ditt för- och efternamn såhär: 1metteottosson, 2metteottosson osv.

 • Senast kl 20 samma kväll den 23 nov ska du ha laddat upp bilderna till portfoliotjänsten på Crimson och skickat länken till mig på [email protected]
 • Tävla om bonuspriset: senast kl 21 på söndagskvällen den 23 nov ska bilderna finnas på din blogg (i rätt ordning och med temats namn vid varje bild). Skriv dessutom en kommentar här på bloggen: "Jag har publicerat mitt tävlingsbidrag!" i inlägget "De tävlandes bidrag" (som publiceras här på tävlingsdagen)

Veckan efter tävlingen:


 • Vinnarna presenteras här på bloggen inom en vecka efter tävlingen, vilken dag beror på hur många ni blir som tävlar ;-)

HUR ANMÄLER JAG MIG?


 • Maila mig på [email protected] med namn, ålder, adress, telefonnummer och eventuell bloggadress.
 • Du får ett svarsmail med information om hur du betalar in anmälningsavgiften (100 kr).
 • Om du är under 18 år behöver du målsmans godkännande och då måste dennes namn, adress, telefon och mailadress också vara med.

OBS! Anmälningsavgiften återbetalas ej om du sedan inte kan vara med.
*************************************************VARFÖR ÄR DET EN ANMÄLNINGSAVGIFT NÄR ALLT SKER ÖVER NÄTET?

 • Anmälningsavgiften kommer att sponsra en del av bonuspriset. Jag kommer också att skänka 10% av de inkomna anmälningsavgifterna till hjälporganisationen Läkare Utan Gränser, som fick Nobels fredspris 1999.


************************************************HUR TÄVLAR JAG OM BONUSPRISET?

 • Om du har en blogg: skriv ett inlägg om tävlingen för att vara med i utlottningen av bonuspriset (har du ingen kan du läsa längre ner hur du gör för att starta en). Du måste själv vara anmäld till tävlingen för att kunna vara med i utlottningen.
 • Skriv "Tävla i Mettes fotomaraton!" som rubrik. I texten skriver du tex "Jag har anmält mig till Mettes fotomaraton. Anmäl dig du också och vinn finfina priser!" Länka texten till det här inlägget.
 • Kopiera den här bilden och ladda upp den under texten och länka bilden till detta inlägget: • Skriv sedan i kommentarsfältet i detta inlägget att du är med och tävlar. Kom ihåg att skriva in din bloggadress både så att jag hittar dig och så att du får extra besökare :-)
 • Klart!


***********************************************


JAG HAR INGEN EGEN BLOGG, HUR GÖR JAG DÅ?

 • Starta en här (du kan ha den enbart för själva tävlingen). Vill du inte starta en blogg kommer du att få information om hur du skickar in ditt tävlingsbidrag istället (via en gratis portfoliotjänst på Crimson).Om du startar en kan det vara bra att öva lite i förväg på hur du lägger upp bilder och länkar.


*************************************************


NÄR ÄR SISTA ANMÄLNINGSDAGEN?

 • Sista anmälningsdagen är torsdagen den 20 november. Din anmälningsavgift måste vara inne senast fredagen den 21 november för att du ska kunna vara med och tävla.


************************************************


VEM ÄR DOMARE?


 • Jag är huvuddomare men kommer att ha ett par hemliga personer till min hjälp. Beslutet kan inte överklagas.


*************************************************


ANDRA FRÅGOR?
Lycka till nu alla goa fotografer där ute! Jag ser VERKLIGEN fram emot den 23 november!

Ett extra stort och varmt tack till sponsorerna som gör tävlingen möjlig.TÄVLINGEN ÄR AVGJORD!

Håll i er

För strax kommer Tävlingsinlägget jag tjatat om i en hel evighet nu...Först vill jag bara påminna om att jag är i Göteborg på torsdag och fortfarande har två lediga tider för fotografering kvar:

Klicka här för mer information


Jag har erbjudit en kurs på fredag där det fortfarande finns NIO platser kvar - två eller tre stycken till behövs för att den ska bli av:

Klicka här för mer information om kursen

Sista anmälningsdag till kursen är idag!

RSS 2.0