Mette svarar del 6

God kväll!

Fråga Mette
är ett populärt inlägg som nu fått in 27 st kommentarer (en förstoring är redan utlottad) - när ni är uppe i 50 lottar jag ut nästa!

Här är fortsättning på svaren:


Ullis: fortsätter att bombardera med frågor ;) Nu undrar jag över fokusering och hur du jobbar med det. Använder du alls autofokus eller är det manuell fokusering fullt ut för din del? När anser du att man som glad amatör skall övergå till manuell fokusering - och vad är vinsterna?

Svar: Jag använder nästan uteslutande autofokus för att vara så snabb som möjligt. Jag skulle aldrig hinna med att fokusera ett brudpar uppför altargången utan den! Jag tycker att man kan börja med att träna på sin fokusering manuellt, och när man behärskar den börja med autofokus. Manuell fokusering kan också vara bra när man är nära ett motiv - många objektiv har en kortare närgräns med manuell fokus än med autofokus. Det jag allra mest använder är AF-lock, dvs jag fokuserar på det jag tänkt genom att trycka ner knappen halvvägs, komponerar sedan bilden som jag vill och trycker av. Folk har undrat vad man gör för det kan se lite roligt ut när man iksom rör kameran fram och tillbaka (det går fort) medan man fotograferar, men det är alltså det. På så sätt kan man använda mittpunkten i sökaren för fokusering och ändå inte behöva ha motivet mitt i mitten (det har jag nästan aldrig).



Ellen: Hur många fotouppdrag har du i veckan ungefär? Hur många timmar per vecka går åt redigering?

Svar: Bra fråga, eftersom inte så många brukar ha ett hum om detta! Jag har mellan ett och fyra fotouppdrag i veckan, lite olika beroende på omfattning och vad det är för sorts fotografering. Jag måste nämligen också planera in väldigt mycket tid för själva redigeringen! På en entimmes porträttfotografering blir det ca 400 bilder. När jag kommer hem kopierar jag in dem på hårddisken, backup på en annan hårddisk, bränner en DVD med originalen. Därefter kopierar jag över dem till en mapp jag ska jobba i (för att undvika att råka spara över originalen) och sorterar ner dem till ett lagom antal vilket oftast blir mellan 40 och 80 st. Det tar 1-2 timmar. De ska sedan igenom en första redigering i Camera Raw och framkallas till jpg. Redigeringen tar någon minut per bild och framkallningen likaså. Under den tiden är Photoshop låst och jag får jobba i andra program eller ta lunch :-) När de är klara börjar slutredigeringen, som är det som tar längst tid. Jag roterar och beskär, ställer nivåer, färgbalans, mättnad och kontrast, finlir vid närbilder, och så en hel del konstnärligt i slutet av varje bild. I snitt tar det 5-20 min att göra en bild, totalt brukar jag räkna med 15-20 min/bild från början till slut. När alla är klara kollar jag igenom dem en sista gång för att se att de håller en jämn kvalitet och färg/kontrast/mättnad och att jag inte missat något.

Det är altså en väldigt liten del tid som är fotografering, och en väldigt stor del tid som är redigering hemma vid datorn! Sedan ska de beställas från labbet, kollas igenom igen och skickas till kunden för att de ska kunna välja hemma i lugn och ro.

Något att tänka på i sammanhanget är att vissa bröllopspaket innefattar över 200 bilder :-) vilket betyder ca 2000 bilder att sortera och "ett antal" timmar i Photoshop. Ett heldagsbröllop tar mellan två och tre veckor att färdigställa.



Maria: Har du några bra tips för att få till det där naturliga leendet vid porträttfotografering?

Svar: Det är fotografens främsta uppgift! Inte alla är vana vid at fotograferas, och det gäller att få dem att känna sig avslappnade och glada. Jag brukar försöka etablera en bra kontakt under en stund innan jag tar upp kameran, just för att lära känna varandra lite först. Är det barn får de leka på som de tänkt så är de snart inte blyga längre utan vill helst visa alla sina leksaker, och gärna på samma gång! Är det porträtt med vuxna människor brukar vi börja med att "gå på bild" för det känns bra att röra på sig och komma in i det lite efter hand. Jag har också en mängd poser som jag har som grund, men sen händer det alltid en massa annat vilket bara är bra! Själva leendet får man locka fram på olika sätt, men tänk på att vara snabb när du sedan tar bilderna (ta många!) och hellre ta en liten paus och prata några ord med personen efter några stycken och så fortsätta igen. Vad jag säger för att få dem att le vet jag knappt, det är olika varje gång beroende på vad man pratat om innan man började! Kanske någon av mina modeller som vet...?

Det viktigaste är att de du fotograferar känner sig lugna och trygga i dina händer, att du vet vad du gör och kan locka fram det bästa i dem!



Maria:
Jag funderar på att köpa en extern blixt till min Canon 400 EOS. Vad behöver jag tänka på? Vilka tips har du till mig inför mitt köp?

Svar: De enda blixtarna jag har lite koll på är Speedlite, dvs de bästa externa on-camerablixtarna Canon har. Jag använder inte blixt särskilt ofta! Men de är väldigt bra och väl värda pengarna, 3-4000 kr brukar de ligga på. Vad vill du använda blixten till? Den som är inbyggd i 400:an är faktiskt väldigt bra, men det gäller att lära sig hur man kan styra den. Särskilt som upplättningsblixt funkar den toppen! Det dumma med en inbyggd blixt är ju att man inte kan rikta den någon annanstans än rakt framåt, vilket är en nackdel vid riktigt mörka förhållanden.



Ellen: Har du någon favoritbild av de du själv tagit? Någon som du verkligen är nöjd med och som skiljer sig från resten.

Svar: Den här frågan får jag ganska ofta vid intervjuer och sånt - alltid lika svår att svara på! De favoriter jag har skiftar med åren och utrustningen, och ofta med senaste jobbet... När jag sett en bild väldigt mycket blir jag trött på den och så kanske man får vila från den ett tag. Bilden "Good Job" på hästen som spolas på galoppbanan har jag länge haft som favorit men den är från 1997 och det är ju ett tag sen :-)

(klicka på bilden för att se den större)






Joline:
Jag gillar själv att fotografera och fotar då helst hästarna i stallet där jag rider och jobbar. Jag har planer på att köpa mig en billigare systemkamera nu i sommar med de pengar jag jobbar ihop och undrar vad du tycker om NikonD40/Nikon D40x? Tycker du att det är en kamera värd att lägga pengar på? Det jag har sett av den så tycker jag den verkar bra för en amatörfotograf som jag...? Hoppas på svar!

Svar: Nikons och Canons systemkameror i den prisklassen är allihop toppenbra att börja med när man bestämt sig för att satsa lite på sina bilder! Kolla gärna i tex tidningen FOTO för att läsa test och utvärderingar av olika kameror, där kan man lära sig mycket. Men som sagt, D40:n är jättebra! Jag rekommenderar starkt att köpa en ny kamera med garanti hellre än en begagnad från en privatperson - den kan gå sönder dagen efter och kosta massor i reparation.



Som avslutning ikväll en bild på en av mina arbetskamrater i ateljén, Fjäril :-)



image387



I morgon bloggar jag T & B:s bröllop från 29 mars - håll utkik!


Kommentarer
Postat av: Maja

Verkligen tjusiga bilder! Man vill liksom bara se fler.. Jag kommer att hålla utkik efter fler av dina foton! Sköt om dig, kram maja!

2008-04-20 @ 12:45:41
URL: http://holymoses.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0