Så bra det gick!

Petra och Johan var gudomligt snygga och vi hittade fantastiska platser i brunnsparken. Tim ville genast flytta in i den häftiga vita villan/Pelarhuset, eller ännu hellre bygga en likadan på en lummig plats vid havet, med massor av fönster och utomhusliv - kändes ännu mer utomlands än det redan gjorde i värmen! Det har fläktat friska vindar hela dagen så det gick jättebra att fotografera, skönt att det inte var vindstilla. Efter vigseln åkte Tim och jag ner till hamnen i Råå och åt årets första kulglass - underbart med havsutsikten och alla båtar och glada sommarmänniskor.

Nu ska jag kolla igenom bilderna i kameran, och sedan ta lördag.

Ni kommer väl ihåg auktionen? Högsta budet ligger i skrivande stund på 220 kr. Ta chansen att få en förstoring till ett toppenpris!

Trevlig lördagkväll,

önskar Mette

Värmeböljelördag

God morgon!

Idag är det bröllop i Helsingborg, Petra & Johan gifter sig i Raus kyrka och innan dess tar vi porträtten i Ramlösa Brunnspark. Världens värmebölja, man tror nästan man hamnat i ett annat land!

Ha en bra dag allihop,

/Mette

Jag bytte typsnitt...

... i headern för jag var lite trött på snirkliga Bickham Script! Lugnare att titta på nu.

Till vintern (eller så) ska jag göra om hela min hemsida som är hopplöst gammal nu, det ska bli jätteroligt bara jag hittar tiden. Titta gärna in där och se om det är någon kategori du skulle vilja se där framöver!

Sajt-tips

Här kommer några bra sajter:

Crimson
- superbt och prisvärt fotolabb för att framkalla bilder

Webdesignskolan - kurser och material för webbdesign, grafisk formgivning och bildbehandling

Designa din blogg - tips på hur du gör massor med roliga saker med bloggen

Fotosidan - skapa en egen profil och lägg upp bilder för kritk, eller kolla bara runt på mängder av duktiga amatörfotografers bilder. Massor av artiklar, tips och råd.

SFF - Svenska Fotografers Förbunds hemsida, artiklar, nyheter och koll på vad som händer i fotosverige

Google Analytics
- ett verktyg för att se statistik på din blogg eller hemsida. Du kan bland annat se varifrån dina besökare kommer, hur länge de stannar och förstås hur många de är!

Kamera & Bild - fototidning med massor av bra artiklar, tester och nyheter!

Tidningen FOTO - också en bra fototidning med bland annat Mästartävlan där du kan vinna 10 000 kr!

Fotofeber - en galen sajt med det mesta inom foto

FWA - Favourite Website Awards, hitta inspiration för din egen blogg eller hemsida!

PDN - Photo District News, i stort sett allt inom amerikanska fotovärlden


Hoppas det kan vara lite läsning om det mot förmodan skulle vara någon det regnar på i helgen, eller av annan anledning sitter vid datorn!

/M



Alla har fått bloggkolls-fnatt...

.... så jag hakar på! Du har väl sett att du kan prenumerera på nya inlägg här på bloggen? Klicka bara på det blå plustecknet här nedanför! Jag har just nu 15 prenumeranter - kanske kan ni hjälpas åt att lyfta upp siffran lite grann?

(Den som toppar fotobloggslistan har just nu 1262 st, hehe - en bit kvar! Kolla gärna in den, Nevnarien - en rolig blogg av 19-åriga Elin från Jönköping med mycket bilder. Hon är en riktigt vass illustratör också :-)



Och det här är senaste tusentalet från Bloggtoppen:


Totalt antal unika besökare hos denna blogg
16,048

Jag startade bloggen för nästan exakt sex månader sen, så det är inte illa - så duktiga ni är på att hälsa på här och göra mig glad! Det blir ett snitt på 2675 besökare per månad... och det är ungefär 90 st nya varje dag, hurra för er!

Glöm inte auktionen - ett bra tillfälle att få schysst pris på en stooor förstoring!

Trevlig helg om ni tar ledigt nu,

/Mette

Anaconda

Ett av mina absoluta favoritprogram är slut för säsongen - UR:s roliga kulturmagasin Anaconda med suveräne programledaren Nassim Al Fakir! Nu måste jag vänta ända till hösten på nya program...

Om du aldrig sett Anaconda eller vill se avsnitten igen, kan du klicka här och bläddra ner på sidan för att hitta dem på webb-tv!

Auktion!

Jag gör som Emelie och inbjuder till auktion!



Spendera lite av din maj-lön på fotokonst - till dig själv eller kanske i examens/studentpresent?


Den här bilden heter "Good Job" och är fotograferad på galoppbanan Suffolk Downs utanför Boston.

Bilden, i storlek 30x45 cm (värde 650 kr) går ut på auktion från och med nu. Auktionen är aktiv tom måndag 2 juni kl 17:59.



metteottosson



Praktisk information:

- Utgångsbudet är 95 kr.

- Skriv namn, ditt bud och din mailadress (om du skriver den i rutan för mailadress visas den inte i kommentaren, men viktigt så att jag kan kontakta dig om du vinner) i kommentarsfältet.

- Högsta budet som kommit in på måndag kväll (2 juni 2008) kl 18 vinner! OBS! Om de tre högsta buden överstiger 350 kr, vinner alla tre varsin.

- Porto tillkommer (enligt postens taxa, max 40 kr) om man inte bor i närheten och kan hämta. Faktura med 10 dagars betalningsvillkor medföljer i paketet.


Lycka till med budgivningen!

/Mette

30 grader?

Vilken högsommarvärme det ska bli till helgen! Härligt! Nu gäller det att plocka fram sommargarderoben på riktigt så det inte blir en svettpöl under rullstolen på lördag, hehe.

Det går sakta men säkert framåt med vardagsträningen här hemma, nu kan jag till exempel ta på mig strumporna själv om jag har foten uppe på en bra höjd framför mig (tex soffan) - en stor seger! Bäst av allt är att smärtan avtar lite grann för varje vecka, skönt. Minst bra är väl att inte orka jobba så mycket som jag vill... den eviga arbetsnarkomanen lider av abstinens och en hel del ångst över alla jobb som väntar på att bli redigerade, men det är inget annat att göra än sitt bästa och sitt fortaste (även om det är snigelfart just nu jämfört med tidigare).

I morgon hoppas jag få tidningen Kamera & Bild i brevlådan, där det ska finnas både bilder av mig och dessutom mina bästa tips om man vill börja fotografera bröllop - ska bli spännande!

Snart kommer också en extra artikel i Allt om Bröllops nätversion om att man inte ska glömma bort detaljerna när man fotograferar bröllopen. Jag säger till när den är ute! Roligt med publicitet!

Flyttad

Nu är min blogg flyttad till ett nytt publiceringsverktyg här på blogg.se. Detta innebär inga som helst förändringar för er läsare, förutom att det kanske blir en annan sorts verifieringskod när ni skrivit kommentarer - men skulle det bli något litet strul vet ni i alla fall detta! Hör gärna av er till mig om det uppstår några problem så att jag kan i så fall kontakta kundtjänst.

Tack!

/M

Gästbloggare: mamma!

Idag kom mamma för att hälsa på och fira sin födelsedag som är i morgon - mysigt att ha henne här! Jag passar på att lura henne till ett gästbloggsinlägg :-)


Namn: Ingrid Margareta

Fyller i morgon: 62 år

Jobbar: översätter skönlitteratur (böcker alltså!)

Det bästa jag vet: mina barn, deras respektive, mitt barnbarn, mina vänner, mina radioapparater (en i varje rum) och min cykel

Det värsta jag vet: fördomar, blodpudding och att ha hemlängtan

På fritiden: översätter jag också, svårt att skilja på arbete och fritid

Just nu: försöker jag skriva på en pc i stället för en mac

Om jag fick skriva ett alldeles eget inlägg här på Mettes blogg skulle jag skriva om: att jag håller tummarna dag och natt för att Mette snart ska vara helt återställd och att jag funderar på om jag ska våga fråga henne om hon inte vill ha min käpphäst i stället....

Idag har jag: kört 20 mil genom det vackra Blekinge och Skåne

Om tio år... fyller jag snart 72 och översätter fortfarande

Det här vill jag också säga: det gläder mig att alla timmarna med kritlådan gav resultat!


Visst är hon gullig min mamma - världens bästa!

/M

Prao-Julias fotoblogg

Det gick undan vill jag lova, min prao Julia startade sin nya fotoblogg redan i torsdags! Jag tänkte att hon kanske skulle tycka det var roligt att få lite fler besökare och kanske även några kommentarer, vad säger ni, vill ni hjälpa mig att göra en 14-åring glad? Jag är helt säker på att Julia kommer att vara en framtida kollega i branschen, och det kan bara göra gott att hon kommer igång redan nu :-)

Bloggen heter juliasfoto.blogg.se - hoppas att vi ses där!

Tack snällisar,

/M

Regn på högen

Tack gulliga ni för alla goa kommentarer som kom in igår!

Idag är det mulet, kyligt och kanske lite regn här på Salomonhög, ganska skönt för mig som måste vänta på att Tim ska komma hem från jobbet innan jag kan kliva upp - duscha och sånt.

Vad gör ni ute i landet idag? Kan ni inte berätta för mig som är "soffbunden"? Jag ser på statistiken att ni är MÅNGA i Finland som läser bloggen - så roligt! Hur hittade ni hit? Jättekul ju!

Ha en toppenfin måndag,

/M

Tralala

Här står det inget   :-)

Skadan

I fredags var vi i Halmstad på kontrollröntgen och för att träffa specialistläkaren. På röntgen arbetade en sinneskall person som direkt började slita och dra i mig utan att ens fråga först om jag kanske kunde hjälpt till själv för att det skulle bli lättare - resultatet blev att det gjorde så djävulusiskt ont att tårarna bara forsade och inte ens det brydde hon sig om utan gick bara ut för att ta bilden. Va! Då kände jag mig väldigt liten kan jag säga. Som tur var kom en annan sköterska in och efteråt fanns ju Bästa Timman där, plus att läkaren var en riktig pärla.

I alla fall fick vi titta på röntgenbilderna för första gången och fick också allting förklarat. Jag har tre frakturer (inte en som de trodde första gången på akuten på natten efter olyckan). Så här ser det ut på ett ungefär:




image556




Läkaren berättade att om det bara varit de två frakturerna som jag ritat nedertill på bilden hade jag fått börja träna på att gå nu, men i och med den övre skadan också finns det en (liten men dock) risk att jag vid plötslig hög belastning skulle liksom flytta alltihop. Just nu är frakturen bra fixerad där och skelettet har inte alls flyttat sig men om jag gick på det kan det hoppa ur position. Jag vill inte ens föreställa mig hur det skulle kännas (fi sautan).

Ordinationen är alltså fortsatt avlastning (inte belasta mer än att jag ska kunna ha ett knäckebröd under vänsterfoten utan att det går sönder) i ytterligare fyra veckor, och ny kontrollröntgen veckan före midsommar. Det känns lååååångt dit. Samtidigt är jag fortfarande så oerhört glad att det inte var värre. Historierna jag hör är många om både hästolyckor och andra bäckenskador just nu, och jag förstod redan från början att jag ändå kom ganska lindrigt undan.

Ja, så nu vet ni vad som hänt rent fysiskt! Rent praktiskt går det väl lite bättre dag för dag, jag kan ställa mig upp själv från rullstolen för det mesta nu men behöver fortfarande hjälp med all sorts förflyttning. Jag kan stå någon minut själv. Bäst av allt är att jag om jag håller medicineringen oftast inte har jätteont när jag sitter, annars hade jag nog hamnat på tvångströjeavdelningen inom kort :-) Däremot känns det så fort jag ansträngt mig det minsta, och nivån jag talar om är alltså när jag tränat på att stå upp några gånger under en dag tex på bröllopen där jag ibland (oftast med stöd av Tim) måste ställa mig upp för att få bra bilder. Jag står kanske högst en minut i taget, om ens det, innan jag måste sitta en stund igen. Igår kväll strålade det och värkte i hela benet efter bröllopet men som sagt, det är värt det :-) - jag kan ju faktiskt inte lägga ner verksamheten och ringa till brudparen och ställa in!

Mentalt är jag för det mesta på ganska gott humör tack vare medicinen som jag tar var tredje timme. Missar jag den kontinuiteten märks det direkt, jag får både ont och blir stel och kan börja gråta otröstligt för vad som helst.

En sak som förvånat oss under den här tiden är för det första hur en del man känt länge och tror att man vet vad de är för personer, inte reagerar eller till och med försvårar för en när det i vissa fall tom hade varit enklare att göra motsatsen. Det gör mig ledsen, besviken och eftertänksam - vad beror det på? Jag förväntar mig inte alls några enorma åthävor, det är inte det, men det känns faktiskt elakt.
Så finns det andra människor som vi i vissa fall känner väldigt flyktigt som erbjuder oss sin hjälp och sitt stöd på ett sätt som gör mig rörd! Det är helt otroligt!
Och så förstås klipporna i ens närhet som alltid har och alltid kommer att stötta och ställa upp vad som än händer - det är en ynnest att få ha sådana vänner och släktingar som ni.

Jag vill återigen tacka för alla hälsningar, blommor, mail, telefonsamtal och andra sätt att ställa upp som ni åstadkommit - det värmer så i mitt hjärta att jag blir helt tårögd (och ja, jag har koll på medicinen) av all medkänsla.

TACK!

Många kramar från oss

Söndag

Idag blir det en lugn dag. Som ni har läst har jag haft fullt upp med att vara bäckenbruten och inte haft tid med nästan något annat! Det tar liksom mer tid att leva och fixa allt praktiskt och med alla myndigheter och sjukhus än vad man annars lägger på vardagen.

Igår var vi förstås på lördagsbröllop, härliga Angelica och Fredrik gifte sig i Rya kyrka och vi var med från frisören tills de satte sig till bords. Solen sken precis hela dagen och det var jätteroligt! Det går förvånansvärt bra från rullstolen faktiskt, bara att proppa sig full med knarket och ett gott humör (kommer på köpet med pillren) så går det som en dans! Lite ont i fingrarna/händerna har jag idag, de blir väldigt trötta, svullna och onda av allt rullande, särskilt långfingret som får jobba mest när man tar i, men det är det värt.

Måste säga TUSEN TUSEN tack till jätteduktiga bil- och rullstolschauffören Tim och jätteduktiga assistenten Emelie - utan er hade jag aldrig kunnat fotografera bröllopen, ni är underbara och jag är så otroligt tacksam att ni finns och vill hjälpa mig! Det finns inte ord för hur mycket jag uppskattar er.

Ha en fin söndag i fina vädret allihop!

/M






Mette svarar del 10

Ni har väl inte glömt att ni kan fråga mig saker ni undrar över? Läs mer här - det går bra att fråga saker om foto (som jag hoppas jag kan svara på) eller om det är något annat ni undrar över om livet som fotograf. Svaret blir i så fall förstås personligt eftersom det är mitt liv jag vet mest om :-) Varje gång 25 nya frågor uppnåtts, lottar jag ut en förstoring.

Här kommer en fråga från Ida:

Hej Mette! Jag är en trogen läsare av både din och Emelies blogg och det var genom hennes jag hittade dig :) Har pratat lite med henne angående min kamera som blivit lite seg på att ställa autofokus.

Jag har en EOS 350d. En gång hade jag den ute och fotade när det regna, men jag tänker att det inte kan vara orsaken till den dåliga autofkusen. Det är som att den inte ställer in på rätt grej. Detta är väldigt frustrerande då det tar sådan tid att ställa manuellt och inte kanske kan fånga lika mycket ögonblicksbilder.. Någon gång kan det också hända att kameran fått nån stöt, men det är absolut inte något stort, utan bara lite.

Var tvungen att gå ut och fota lite efter jag pratat med Emelie och kunde som inte riktigt bestämma om det bara vart för det varit dåliga ljusförhållanden den gjort så här. Men nu känner jag verkligen säkert att det är helt annorlunda jämfört med när jag köpte den. Den är inte lika snabb mer och den ställer på fel ställen. Vet du vad detta kan bero på?

Tack på förhand! Mvh/Ida

Svar:

Hej Ida! Tack för din fråga! Börja med att kolla om det är ditt kamerahus eller ditt objektiv det är fel på. Spänn upp ett dagstidningsblad (mycket text) på en vägg som du fotograferar i bra ljusförhållanden på så liten bländare som möjligt, tex 22. Det är viktigt att du har en slutartid på minst 1/125 så att du inte får skakningsoskärpa. Om du har flera objektiv så prova med de olika, eller låna ett av någon. Om det är zoomobjektiv, ta på både minsta och största brännvidd (har du tex ett 18-55 mm så ta både på 18 mm och 55 mm). Se till att tidningsbladet täcker hela bilden.

Gör detta både med manuell och med autofokus.

Ta sedan fram bilden i ditt redigeringsprogram och kolla om den är skarp. Titta både på mittendelen och ute i kanterna. Jämför bilderna du tagit med manuell och autofokus. Jämför också de du tagit med de olika objektiven.

Om allt ser likadant ut med autofokusen (oskarpt), och är sämre än med manuellt (om det är skarpt när du fokuserat manuellt) är det det kamerahus det är fel på. Om det är oskarpt med ditt objektiv och skarpt med det du lånat (eller skillnad mellan de två, om du har två egna), är det objektivet.

Det låter som om autofokusen behöver justeras, det har jag också haft på min kamera både på objektiv och hus. Jag skickar mina reparationer till Canon RCC i Mölndal och där har det kostat mellan 600 och 1000 kr att laga beroende på hus/objektiv. Kanske har du garanti kvar? I vilket fall som helst ska du förmodligen lämna in det där du köpte den. Du kan givetvis lämna in både kamerahus och objektiv och låta dem felsöka, men om du gjort ovanstående undersökning bör du veta var felet finns och behöver då inte vara av med hela din utrustning i flera veckor, som det ofta tar innan det är lagat.

Lycka till!

/Mette



Isn't the most rewarding thing in life...

...to make other people happy?

Y E S !

I am so grateful to be able to have this opportunity, so grateful.

Bröllopsfotograf Höör // Andrarums kyrka : Linda & Stephen

F I N A L L Y I can show you the images from the lovely winning couple Linda & Stephen's wedding! Hang in there, it's a bunch!

(For those of you who are new readers
check out the contest here and read about the three finalists' here! This blog post will be in English for all the foreign friends and relatives.)

On Tuesday April 8th I got up at 4.30 am and drove to Höör, where I met Linda for the first time. She was of course the sweetest person you can imagine! The date is special, it's Linda's grandparents' 75th wedding anniversary.

We started out by shooting her preparations done by Stina at Studio Saga:


image512


Early in the morning but oh so full of expectation (and still a little suspiscious about the photographer, hihi, right Linda?):


image510

It's always so much fun to shoot at the hairdresser's:


image513


image514

image511


image521


Linda had some fantastic flowers in her hair, but I can't seem to remember what they are called...(Linda, please help me!):


image515


image516

She's also very beautiful herself!


image517


image518


image519


image520


The wedding ceremony took place in Andrarums kyrka, Österlen:



image522


image523


image524

The priest giving room for the happy couple to enter the world as Mr and Mrs (be sure to check out the nice details on the church!):


image527


These images are among my absolute favorites and I've already shown them to you, but here they are again för the full picture:



image525


image526


A quiet moment, Stephen and daughter Anna:


image528


Linda and Stephen wished to have their portraits taken at the family farm close to the church. It's located in the middle of the woods with the finest surroundings!

Here are the newly weds:


image529

Shining, both of them:


image530image531


The family tradition says, all wedding couples should have their photo taken sitting on the old milk bench. This is a special one:


image532

The bouquet had really crisp colours, and also some of the flowers-without-a-name:


image533


image534


This is another one of my favorites:


image535


The gorgeous children, Anna and David:


image536


image537


Anna again, can shoes get any cuter than this?


image538



After shooting all the portraits (in the quite cold April afternoon), it was great to arrive to Ringsjö Krog & Wärdshus.


image539

It's located right by the lake Ringsjön, south of Höör, with the most romantic surroundings:


image540


They also performed excellent service, great food, and everyone was very well taken care of! This is a restaurant I really recommend for those of you looking.


Soup and fish was on the wedding lunch menu:


image541


image542


...and greetings that made all of us teary eyed:


image543image544


David was a great little guy who took serious interest in all the exciting things going on. Opening the gifts...


image545


...inventing new ways to use a candle stick...


image546



...and last but not least, guarding the cake:


image547


That's definately one of the funniest cake pictures I've ever taken, I laugh a lot every time I see it! Thanks David :-)

The cake was made by Shelley Nichols at Ultimate Cake in Malmö and was perfectly designed from the inside and out. Looks yummy, doesn't it?


image548


image549


image550


I wish Linda, Stephen and their kids all the best, and thank you so much for letting me into your life as your wedding photographer! It was great meeting you and I hope we'll meet again.


image551


image553


image552




(If you want, it would be great if you wrote your comments in English as well, so that everyone understands - thank you! /Mette)



Gästbloggare: Julia G del 2

Nu är det snart slut på Julias praovecka. Även om hon varit här så många timmar som det var meningen (om jag varit frisk) hade veckan känts kort! Hon är ett härligt sällskap och som jag skrev tidigare, VÄLDIGT talangfull med sin kamera.

Här kommer några nya frågor till världens bästa praoelev:


Vad har du lärt dig om foto den här veckan? Mycket! T.ex. vad exponeringen styrs av

Vad har du lärt dig om livet som fotograf? Tufft, men jättekul =) Man är ju inte precis sysslolös.

Vad har varit roligast? Att få lära mig att ta bra bilder och att redigera dem i photoshop.

Vad har varit mindre roligt? Vaddå mindre roligt? Allt är ju jättekul! Fast alla fakturor och sånt annat pappersarbete skulle jag gärna vilja slippa, hehe.

Vilket av det du lärt dig kommer du att ha mest nytta av i framtiden när du fotograferar? Allt! Man vet ju aldrig vad som händer, men jag tror att jag kommer att få nytta av allt jag lärt mig och säkert mycket mer.

När ska du skaffa en egen fotoblogg? Hm... det vet jag inte. Jag ska se om jag orkar förstås, men det kommer väl snart ska ni se.

Är det något annat du vill tillägga? Nej, inte vad jag kan komma på nu. Jo, kanske att alla som gillar att fotografera och har frågor om det ska prata med Mette, hon är världens bästa lärare =) Jag hade samma åsikt i 3:an, hon gjorde det kul att lära sig nya saker och det gör hon fortfarande!



Vilken härlig tjej hon är, eller hur? ;-)
(jag har hårdmutat henne att säga snälla saker om mig)

Vi passade också på att ta några snabba bilder på henne (fattas bara annat när hon praoar hos en fotograf...), visst är hon söt?



image508


Den sista bilden i inlägget har Julia själv tagit. Jag skickade ut henne med uppgiften att ta 50 bilder på kortaste skärpedjup (vi tränade bländare) och så kommer hon tillbaka med ett helt GÄNG bilder som är hur bra som helst! Den här blev genast vår favorit och jag kan säga att jag faktiskt är liiite avis på henne som tagit den, jag hade också blivit supernöjd!

Hurra för Julia alltså, som helt säkert kommer att bli en kollega i branschen i framtiden! Tack för en rolig vecka och kanske ses vi till höstens prao igen...?


image509



Galen!

Snart blir jag det! Hur kan det ta tre timmar från att jag vaknar tills jag är duschad, påklädd och mätt? Inte ens kaffe kan jag dricka för jag är en sån som måste på toa femtioelva gånger efter EN kopp... och det har man ju inte tid med liksom.

Idag har jag gjort min bokföring för april och det kan jag säga är en mastig uppgift från rullstolshöjd, tog ungefär 8 gånger längre tid än vanligt (ingen överdrift, jag lovar). Jag har ju inte direkt planerat ateljéns hyllor/pärmar/lådor ur handikappsynpunkt haha, så det har varit ett rackarns farande med rullstolen fram och tillbaka.

Nu undrar jag; finns det trippmätare för rullstol? Me want!



Puss på er och förlåt att jag bloggar så lite, längtar lika mycket som ni (minst)!



Allt om bröllop featuring herr och fru Preisler

Nu är Allt om Bröllops majnummer ute, där du kan se mina bilder på snygga Malin och Johan från aug -07. Allt om bröllop är för er som inte vet, ett av Sveriges största bröllopsmagasin - jätteroligt att ha bilder med där!

Nätupplagan hittar ni här (utan mina bilder men mycket läsning för er som går i giftastankar).

Gästbloggare: Julia G

Den här veckan är Julia hos mig på prao! Tur att hon är en väldigt vänlig och tålmodig tjej - varken tider eller arbetsuppgifter är ju direkt som vanligt här på bygget... Men hon är glad för de timmar hon får och jag är glad för hennes sällskap! Julia är dessutom en hejare på att fotografera och lär sig hur snabbt som helst.

Här kommer två bilder som Julia tagit, fina va? :-)



image507

© Fotograf: Julia Green




Faktaruta à la "Mina vänner" om Julia för er som inte känner henne:

Namn: Julia Green

Ålder/skola: 14år och går på Strandängsskolan

Det bästa jag vet:
Hästar och att fotografera

Det värsta jag vet: Spindlar

På fritiden: Rider jag mest och om jag får tid över så fotograferar jag

Så här känner jag Mette: Jag hade henne som lärare i 3:an

Just nu:
Redigerar jag lite bilder och skriver detta

Om jag fick skriva ett alldeles eget inlägg här på Mettes blogg skulle jag skriva om:
Min praovecka

Idag har jag: Redigerat bilder och lärt mig lite om fotografering

Om tio år... är jag förhoppningsvis fotograf, jag får se hur framtiden kommer. Jag lever just nu i nuet.



Jag sade ju det - 14 000!

Rackarns vad fort tiden går som jag skrev i förra inlägget  - nu har jag tom missat ett helt tusental!


Totalt antal unika besökare hos denna blogg    14,086


Yeehah!

Vart tar dagarna vägen? Försvinner ner i toaletten kanske?

Det är minsann inget latmansgöra att vara sjuk. Jag hinner vakna, duscha, äta frukost och så är klockan plötsligt mitt på dagen. Nån timme på jobbet, ringaringaringa till läkare, röntgen, ortopeden, biståndshandläggare 1, biståndshandläggare 2, sjukgymnast, försäkringskassa, och ett par besök i badrummet senare så är klockan halv åtta på kvällen! Shit alltså. Som ett heltidsjobb, när man egentligen bara vill lägga sig ner och sova bort alltihop. Bara toalettbesöken tar sådär 45 min per gång (och då menar jag transporttiden, inte själva besöket, hehe) och det känns som om man inte gör annat än blir rullad fram och tillbaka till badrummet. För att jag ska kunna komma från huset ut till ateljén måste Tim först lägga ut ramperna vid vanliga ytterdörren, rulla ut mig, parkera mig på gräsmattan, lyfta bort ramperna till grinden, rulla upp mig och tungtjädrarimigrullamig över singeln, parkera mig i singeln, lyfta ramperna till entrédörren till ateljén, rulla upp mig och då är jag framme. Gud förbjude att man skulle behöva in i nåt ärende medan man är här, liksom... Badrumsfixeringen kommer jag nog att få leva med ett tag, det är det jobbigaste av allt att inte kunna ta sig dit och därifrån själv och allt kretsar plötsligt runt att gå på toaletten för säkerhets skull så att man inte är på fel plats för att orka dit sen.

Men nä, för bövelen, slut på dagens klagosång, för som sagt: det kunde varit mycket värre! Jag är ju inte död, till exempel!

I morgon är det bröllop i Arild, det ska bli jätteroligt! Tim är bil- och rullstolschaufför & Emelie är praktikant - vi blir ett bra team vi tre!

Vinstbröllopet jag tänkt blogga idag hinner jag helt enkelt inte med, det får bli någon av de närmaste dagarna. Den som väntar på nåt gott :-)

Ha en bra helg allihop!

Flowers for you!

Det här är ett inlägg dedikerat till er bästisar, som TACK för alla otroligt värmande ord via bloggen, mail, sms och telefon - för att inte tala om er som kommit hit och lämnat blommor och erbjudit er hjälp! Vilket fantastiskt stöd! Kanske är det därför humöret är såpass bra trots allt, det känns verkligen enormt skönt att få så mycket LÖÖÖV från er.

Lite begränsad skulle man kunna säga att jag är - jag kan ta mig ut från vardagsrummet utan hjälp. Som tur är har jag Världens Bästa Tim som jag inte kan tacka nog för att han kör runt mig, baxar mig/rullstol/ramper ut och in ur bilen, över trösklar hemma och över själv springer över stock och sten för att kolla fotoplatser inför kommande lördagar - en Ängel minst sagt. Han får nog ett eget inlägg snart tror jag, bara för att han är så bra :-)

Jag ska återkomma med rapporter från veckan som Handikappad Fotograf - gissa om man upptäckt hur svårt det kan vara att bli rörelsehindrad! Hur tänker till exempel de som inreder handikapptoaletter med toarullen två meter från stolen, och tvålpumpen i höjd med huvudet på en stående person???

Nåväl, här kommer först en bild som är ungefär det jag kan åstadkomma från vardagsrummet just nu - tusen-tack-för-allt-stöd-blommor till er kompisar!


image505


Och så första försöket till självporträtt med rullstolen, fint va? Ungefär så här känns det också, odugliga små ben... I alla fall det ena, det andra är väldigt duktigt :-) Det blir nog fler varianter av det här framöver, hehe.



image506


Nästa uppdrag här på bloggen blir vinstbröllopet, håll utkik!

Kram till er alla,

Mette

Jävlar.

Förlåt, men en svordom är faktiskt på sin plats. I onsdags ramlade jag av hästen (och jag satt ändå kvar SÅ länge men hon ville aldrig sluta bocka och till sist gick det inte längre) och på akuten i Halmstad vid tvåtiden på natten fick jag veta att jag har en bäckenfraktur. Det är inte vad man önskar sig mitt i bröllopssäsongen.

Nåväl, jag har fått en rullstol och en massa andra hjälpmedel. Jag kan sitta och ligga och stå en liten liten stund, men inte gå. På tisdag ska jag på skiktröntgen för att kolla rygg/höft också.

Som tur är ska brudparet i morgon fotograferas bland äppelträden på en golfbana = hurra för att det finns golfbilar att ta sig runt med! Jag har också bett snällaste Emelie som tackat ja till att vara andrefotograf tre lördagar i rad framöver, som backup för vinklar etc under vigseln som jag kanske inte hinner med. Brudparen jag pratat med har varit väldigt snälla och förstående (tack gulliga ni) och jag kommer såklart att göra mitt bästa för att de inte kommer att märka någon skillnad på bilderna mot i vanliga fall.

Jag håller också på att kontakta alla jag redan gjort uppdrag för och tala om att det kanske tar lite extra tid att få bilderna - vi försöker ordna arbetssituationen så att jag kan sitta i bostadshuset och jobba lite istället eftersom ateljén är svår att komma till med rullstol.

Jag kommer att skjuta upp alla uppdrag utom bröllopen under sjukskrivningen och håller också på att kontakta de kunder som har bokat de närmaste veckorna. Jag kommer heller inte att boka några nya uppdrag förrän tidigast i slutet av augusti.

Jag är hemskt, hemskt ledsen för att detta hänt och ber om alla mina kunders förståelse och förlåtelse för att uppdragen blir uppskjutna och tar längre tid, och hoppas att ni inte blir arga på mig :-(

Jag ska göra mitt yttersta för att alla ska få sina önskemål tillgodosedda, bara så ni vet.


/ Hälsningar en ledsen fotograf men vid ganska gott mod ändå (för det kunde varit mycket värre)


Gästbloggare: Ginger Spice?

image503


Idag har Ullis varit på studiebesök hos mig hela dagen! Förutom djup koncentration på Photoshop har vi också hunnit med lunch på golfklubben, fruktsallad i solen och dessutom lite snabbfotografering. Ullis har nyss färgat håret och passar SKITBRA i sin nya röda färg!


image504


Faktaruta à la "Mina vänner" om Ullis för er som inte känner henne:


Namn:
Sara Ulrika Lindelöf (f. Henriksson)

Ålder:
30

Bor: I Uppsala, men denna vecka hos föräldrarna i Ängelholm

Jobbar:
Lite som sjukgymnast, lite som chef och lite som familjens fotograf (det sistnämnda är för tillfället inte precis lysande för samma familjs ekonomi).

Det bästa jag vet: Umgänge med nära och kära med en kamera i högsta hugg. Eller bara Peters hand i min...

Det värsta jag vet: Oärlighet (fi satan)

På fritiden: Nuförtiden går den mesta fritiden åt att lära mig nya kameran, fotografera eller photoshoppa. Däremellan tränar jag gärna ofta och mycket. Allt helst tillsammans med Peter. Fast han följer ogärna med på danspassen...

Så här känner jag Mette: Från början som vår lysande bröllopsfotograf. Det blev starten på en härlig vänskap. Har ni förresten hört Mettes fnitter? Världsbäst!

Just nu: Sitter jag vid assistentdatorn och suger åt mig som en tvättsvamp - picking Mette´s brain. Datorn befinner sig i Mettes mysiga atelje som i sin tur ligger i en sagolik idyll uppe på en hög med vidunderliga vyer.

Om jag fick skriva ett alldeles eget inlägg här på Mettes blogg skulle jag skriva om: Hur fantastiskt inspirerande Mette är både i sin person och sitt konstnärskap.

Idag har jag: Lärt mig, fnittrat och druckit kaffe. Samtliga tre i massor.

Om tio år... Bor Peter och jag betydligt närmre så vi kan komma och hälsa på bra mycket oftare (nu kommer jag få skit av min man som inte är riktigt lika Skånefrälst som jag...). Och så är jag förmodligen blond igen. :)







Karin har en tävling

Karin som jag skrev om igår har en tävling där man kan vinna en av hennes snygga tavlor!

Klicka här för att komma till tävlingen på hennes blogg. Den pågår tom tisdag 13 maj kl 20. Lycka till!  (fast skriv inte för bra motiveringar, jag tävlar också, haha)

/M

Sneak preview 2: Linda & Stephen

Här kommer utlovad bild nr 2, och bröllopet jag jobbar med är vinstbröllopet!


Är inte detta ett helt underbart ögonblick?



image502



Resten av bilderna (nja, inte alla 150... men några till!) kommer på bloggen senare i veckan! Håll ut!

Bröllopsmässa på Plus!

Nu får nog många stackars arrangörer på nöten av Sverker :-)

På med tv:n och kolla läget!

Sneak preview: L & S

Ni kanske undrar vad jag jobbar med idag? Här kommer en liten tjuvtitt :-)



image501



Har ni tur kanske det kommer en bild till senare ikväll :-)




Mette svarar del 9

Här kan du läsa det första inlägget och ställa frågor!

Helena:   Jag ska få en kamera i födelsedagspresent av min man. Jag ska få välja mellan en Nikon D60 med ett 18-55 objektiv, eller en Canon EOS 400D med 18-55 objektiv. Jag har aldrig haft en systemkamera så jag kan inte så mycket. Vilken av dessa skulle du rekomendera?

Svar:   De två kamerorna är såpass likvärdiga att det nog är hugget som stucket! Jag föreslår att du går in i en affär och "känner" på kamerorna, och ta den du gillar bäst helt enkelt. Kanske väger jag möjligen över åt Nikon lite grann, tror att skärpan är lite bättre på den men det är så pyttelite att det förmodligen inte gör någon skillnad för dig. Lycka till och berätta sen gärna vilken det blev och ifall du är nöjd!


Therese:  
Hur lång tid brukar dina kunder få vänta, från att du har tagit korten tills dom får en första titt, och sedan välja ut vilka bilder dom vill ha?


Svar:   Leveranstiden för bilderna är olika beroende på årstid/säsong och dessutom på hur mina uppdrag ligger utspridda. Du kan läsa här vad jag gör med bilderna efter fotograferingen. Har jag bara korta uppdrag blir leveranstiden inte så lång, har jag flera heldagsbröllop i rad blir den längre. Ett heldagsbröllop kan ta ett par veckor att göra klart, och det är mycket annat som också ska hinnas med i företaget under veckorna. Jag tar allt i tur och ordning, det är det viktigaste för mig! Någon sällsynt gång när det är väldigt bråttom kan något uppdrag komma före, men det är ovanligt. I avtalen står det leveranstid 4-8 veckor, men också att jag alltid gör mitt bästa för att det ska gå så snabbt som möjligt! Det är alltså inte så att bilden är färdig direkt i kameran bara för att den är digital, utan varje bild tar i snitt en kvart att göra klar från det att jag lägger in dem i datorn tills det att jag gjort beställningen.

Efter fotograferingen sorterar och redigerar jag bilderna helt färdiga, framkallar dom i storleken 9x13 cm på labb, kollar igenom dem och skickar dem sedan till kunden på posten (eller om de hämtar) för att de ska kunna välja hemma i lugn och ro. Detta är det sätt som fungerar bäst för mig i arbetsflödet. En del fotografer låter kunden välja från råkopiorna via elektroniska album för att spara tid - det har hänt att jag gjort det men jag tycker bättre om att lämna ifrån mig helt färdiga bilder! Det känns alltid osäkert att ha oredigerade bilder på vift ute i cyberrymden :-)

Jag har också medvetet valt att blogga bilderna först när alla är klara och på väg till kunden. Då blir det en rutin efter varje avslutad redigering.

Det var allt för denna gång!

/Mette





Konst by K

Nytt bloggtips:

Karin som i Karin & Otto vars bröllop jag fotograferade i augusti -07, har både foto- & illustrationstalang och är dessutom fruktansvärt rolig - läs hennes blogg här (eftersom ni blivit så duktiga på att kommentera kanske ni kan bjuda Karin på ett gäng också?) Hon startade sitt företag Konst by K ganska nyligen och förtjänar verkligen rejält med feedback - heja Karin! Snygg sida, och snygga grejer!

Fler frågor?

Ikväll ska jag svara på lite fler av era frågor i det här inlägget, så passa gärna på att skriva något där nu om ni vill! Glöm inte, när det uppgår till 50 kommentarer lottar jag ut ytterligare en förstoring!

Sommardaller

Haha, vilken knasig rubrik - ska bara berätta att det idag är sånt där värmedaller i luften och tyst ute förutom avlägsna fågelljud precis som i juli! Upp- och nervända världen? Hoppas inte vintern kommer i augusti bara :-)

Själv sitter jag vid datorn och rekordredigerar, massor med jobb nu. I morgon kommer vännen Ullis hit och får lite hjälp med sina bilder vid extradatorn, och jag får lite sällskap - det ska bli skoj. Vad gör ni i värmen? Fotograferar nya vårtecken?

Vi hörs senare!

/Mette

ÅH - Titiyo och Kleerup

Gåshud får jag av den här låten, brrr, och ont i hjärtat fast på ett bra sätt, som en saknad av något fint:

"Longing for Lullabies", Kleerup feat. Titiyo

It's simply a must-have.

Ha en fin lördag i solen kompisar!



Mette svarar del 8

I det här inlägget från 1 april kan man ställa frågor till mig om foto eller något annat som ni undrar över!

Här kommer svar på några till:


Linda: Hej Mette! Har flera frågor. Jag gillar George Oddner och Andres Serrano, vad tycker du som fotograf om deras arbete? Har du "lågsäsong" på vintern när det inte är så mycket bröllop eller gör du en massa andra sorters uppdrag då så att du har lika beläggning året runt? Hur många timmar i veckan arbetar du? Förstår ju att det skiljer sig beroende på vilka jobb du har och hur mycket redigeringstid som krävs, men utslaget? Hur hinner du hitta tid att blogga så mycket? ;-) Eller du kanske ser det som en del av ditt marknadsföringsarbete? Det var nog allt jag kan komma på.


Svar: Den svenska fotografen Georg Oddner har jag faktiskt först upptäckt på senare år. Jag tycker hans svartvita bilder har en väldigt skön stillsam känsla med massor av skönhet både i stämning, komposition och ljus! Tyvärr gick han bort i höstas, 83 år gammal.

Andres Serrano är en amerikansk fotograf som det varit mycket rabalder om i olika sammanhang. Han provocerar med sina bilder på religiösa ikoner och döda kroppar - jag minns en kuslig bild med en röd huva jag sett men har annars egentligen inte så stor koll på honom. Han tar också lite mer "vanliga" porträtt på artister och andra kändisar.

Jag har lite lågsäsong mellan januari och mars, men bara vad det gäller bröllopen, annars är det lika fullt som vanligt. Jag brukar vara ledig över jul några veckor för återhämtning efter året som gått. Frågan har ställts mig tidigare och jag brukar svara att jag jobbar ungefär en heltid de månaderna, jämfört med två heltider resten av året :-) Från april till december jobbar jag förmodligen i snitt 70 timmar/vecka. Mesta tiden går åt till redigering, en väldig massa till korrespondens och kontorsjobb av olika slag och så lite till fotografering såklart, hehe.

Att blogga är egentligen inget det finns plats för i min kalender men det är ju så himla dödsroligt nu när jag väl har börjat och ja, visst är det en del i marknadsföringen. Det ger en bra feedback på vad som funkar och inte, vilka kunder som finns därute och är framförallt ett sätt att kunna visa fler bilder än de jag valt ut till hemsidan som ju är med begränsad. Dessutom är det ju så att jag för det mesta sitter "ensam på kammaren" och jobbar - så ni läsare är mina roliga arbetskompisar! Kanske ska jag bjuda hit er på personalfest nån gång, hehe - visst hade det varit roligt?




Most famous of them all: "Bröllopsyra"

Den som fått mest genomslag av alla mina bilder, kommer faktiskt från ett av mina första bröllopsuppdrag! Den har blivit vykort som jag använder som visitkort, den finns som meterstor förstoring här i ateljén, och har varit bild i ett stort antal av mina annonser och marknadsföringskampanjer...

Många har frågat hur bilden kom till, och sanningen att säga har jag egentligen inte så mycket ära i det hela. Vi var på väg ner till vattnet genom Lovisa Rasks gränd i Torekov, när brudgummen helt spontant gör en grym klackspark i luften varvid jag ropar "En gång till!" (jag var ganska långt bakom dem) och det gör han. Jag kan knappt förklara hur mycket det hoppet har betytt, för den här bilden minns alla som sett den:


image489


Därför kan jag liksom inte tacka nog, Linus och Charlotta, för att ni gav mig en sån bra bild!



Så här såg de ut på lite närmre håll då i maj 2005 - vilket tjusigt par:


image490


image491


I december 2007 var jag hos familjen i deras fina lilla sommarhus i Torekov, för att fotografera nyaste medlemmen Josefine. Linus som är pilot (kan det förklara hopphöjden kanske, hmmm...) var på andra sidan jordklotet på uppdrag men mamma och dotter var väldigt härliga att fotografera!


Det här är fundersamma Josefine:


image492


Och det här är överlyckliga Josefine, är hon inte superskön? Man kan ju inte låta bli att skratta tillbaka!


image493


Familjens hus hade stora fönster i helt rätt väderstreck för tidpunkten och vi fotograferade i vardagsrummet:


image494


Det var jättefint ljus fastän det var mitt i vintern:


image495


image496


image497


Det här är min absoluta favorit, så mycket kärlek så till och med en van fotograf kan bli tårögd :-)


image498


Vi avslutar med ett par bilder från Josefines rum. De är en speciell hälsning till Pappa Pilot med jättefina små färgglada flygplan:


image499


image500


Stort tack till hela familjen Hansson! Hoppas att vi ses snart igen!

Dussintusendet

Rapport från Bloggtoppen alldeles nyss:


Totalt antal unika besökare hos denna blogg    12,002


Jippi! Tack för att ni läser bloggen, jag blir så glad!




RSS 2.0