Påsklov

Glad påsk i förskott! Jag stänger ett par veckor.

Bästa läsare!

Nu åker jag till Carrapateira i Portugal för att ta hand om min pappas saker. Jag kommer att vara helt utan internet och mobil. Jag är tillbaka lite grann från 10 april, och på heltid från 16 april.

Det går självklart ändå bra att mejla om du tex har en bröllopsförfrågan eller något annat på hjärtat. Jag svarar på alla mejl så snart jag är tillbaka, i tur och ordning som de kommit in.

Hoppas du får en finfin påskhelg med vårvärme och äggfrossande!

PS. Inbrottstjyvar göre sig icke besvär, Tims livsfarliga brorsa med ännu farligare flickvän huserar här på Sadelmakaregården medan vi är borta.


Until 10th of April; Happy Easter!Här, i spanska Torremolinos, bodde vi när jag var liten.

25 augusti nu ledigt

Brudparet den 25 augusti har flyttat sitt bröllop till dagen före (fredag). Så nu är alltså 25 augusti ledigt för den som vill boka bröllopsfotografering - först till kvarn. Viss begränsning (tid och/eller ort) eftersom jag är i Karlskrona på fredagen, men fråga på!

Preliminärbokat x 2! Återkommer...

Och fler lediga datum hittar du här.Eva & Magnus
Smyckesfotografering. Örhängen. Silversmed Jenny Kåberg. Keramiker David Salmon.


Företagsuppdrag: Makeupartist Josefine

Josefine från Laholm är frisör, och dessutom snart klar med sin makeuputbildning. I veckan fotograferade jag hennes syster Johanna till en av uppgifterna på Josefines kurs. Så coolt!

Salomonhög 22 mars 2012


Min favoritplats på jordenSpectacular Spiderman

Den här Spindelmannen hade fått rädda mig vilken dag som helst :-)


Adam (4)

Fräknar


K & D

Har du något på hjärtat?

På tisdag tar jag påsklov för att ta hand om min pappas saker, och jag är tillbaka först den 10 april. Jag kommer inte att finnas tillgänglig under den tiden, varken via internet eller telefon, så mejla eller ring mig nu om du vill ha tag i mig innan dess!

Torsdagen tillbringar jag med att sortera bilder, göra bokföring, skicka offerter och boka jobb. I eftermiddag kör jag till Helsingborg för att fotografera den här goa familjen och deras senaste tillskott!Tarifa, januari 2011
Kompisbesök // Family story: Linda, Iris & Flexa

Idag var min härliga vän Brallan med entourage här och hälsade på. Eller jag kanske ska säga Iris - det är hon som är huvudpersonen nu, goa unge! Vi ses för sällan, kom snart tillbaka!


1977

Mamma, lillebror & jag.


Foto: Nils-Harald OttossonDet har vänt igen (den årliga påminnelsen)

Igår var det vårdagjämning, och nu är dagen längre än natten. Vem drömmer inte om sol, bad och ljumma sommarnätter vid den här tiden på året? Innan vi vet ordet av är vi där.


Krabbfiske på First Camp Torekov

J for Jenny, J for Jewellery (smyckesfotografering)

Jag säger bara Jenny Kåberg Metalldesign. Holy molony, så duktig hon är. Jag blir imponerad varje gång jag ser något nytt hon gjort.

Vi jobbar på att fotografera hela Jennys smyckeskollektion, och detta är en av bilderna från dagens plåtning. De här ringarna bär hon själv nästan jämt, och de är vrålsnygga.Jubbajubba

Jag säger bara fy bubblan så skönt det är att jobba hemifrån. Att efter två uppdrag kunna köra hem nöjd och dra på mjukisbrallor, koka en stor kopp kaffe att njuta av i lugn och ro medan jag kollar igenom dagens bilder, det är gött det. Känn på den, ni därute i snävkjol och högklackat. Höhö.

En förhandstitt från förmiddagens gravidfotografering - med fullt pågående husrenovering hemma hos familjen hade vi ett par kvadrat att röra oss på, men det gick ju bra det också.


K & D
Jag ska bara...

... göra backup på nio års heltidsfotograferande över till mina mina nya superhårddiskar (6 TB styck)
... leta igenom dem efter mina favoriter i de olika kategorierna
... stoppa in ovan nämnda favoriter i gallerier på nya hemsidan och publicera den
... göra adresslistor i MailChimp
... fotografera tre jobb denna veckan
... sortera gamla papper som skräpar i högar här i ateljén (jag veeet, Julia)
... göra prov och beställa hem fotoböcker från tre olika albumföretag
... starta en webshop för albumen och signeringspennorna
... åka till Portugal och ordna med min pappas saker där
... bli smal som en sytråd med knutar på (armmusklerna alltså)
... göra fina etiketter till pärmarna som bara har ful snabbskrift på ryggen (huamej)
... lära mig allt om SEO
... bygga en dagsljusstudio uppe på höloftet
...
...
... (fyll i valfritt)

Hm. Glömde jag nåt? Jag är nog inte klar förrän i morrn kväll.


252 808

Japp, tjolahopptjolahej, nu har vi passerat en ny nivå här på bloggen: 252 808 besök sedan bloggstarten. Ni är underbara som kommer hit!

Måndagspuss,

Mette


Pelle från Johanna Form & Design-uppdraget hjälper mig att visa hur glad jag blir

Företagsuppdrag från förr: Klarblå arkitekter 2005

Som ni vet vid det här laget går jag igenom arkiven för att välja portfoliobilder till nya hemsidan i år. Jag hittar lite av varje, mycket jag knappt står ut med att titta på (Höhö. Tur att jag utvecklas.) och en del jag glömt lite, men verkligen gillar.

De här är från ett uppdrag åt Klarblå arkitekter, från Torekov hotells spa. Två detaljbilder, fotograferade med min gamla analoga Nikon (det ni!), diafilm crossprocessad till negativ:
Mettes tipsar: Årets Bild 2012

Idag utses vinnarna i Årets Bild 2012!

Hoppas ni får en vacker och rolig vårhelg allihop. Om bara en vecka är det sommartidsdags. Jag längtar.
Att sakna

Vissa dagar saknar jag min pappa så mycket att jag knappt kan andas. Då lyssnar jag på Mikael Wiehes Ropar ditt namn och känner hur hjärtat drar ihop sig till en knut och gråten tjocknar i halsen.

En dag i taget, en dag i taget.


Kram till er allihop, ta hand om era era.

/M.
Boston ger järnet


Mellbystrand, 13 mars 2012

This is what you miss when you don't have a dog


Linda & Boston
Tuesday @ work

Halv sju klev jag upp för att ta långfrukost och förbereda det sista inför dagens två fotograferingar. Halv åtta ringde Sofia från Lilla Tjärby och sa att "Det får nog bli babyfoto istället för gravidfotografering, vi är på väg till förlossningen". Spännande!

Jag stuvade om lite i schemat och körde istället direkt till Mellbystrand för att fotografera Linda på Hallandsgården och hennes kanongoa labrador Boston. Efteråt tog vi en kaffe och jag fick spana in deras enorma bröllopscanvas i vardagsrummet (bilder från deras bröllop kan du se här) - supercoolt!

Eftermiddagen spenderade jag med att lämna bokföringen till redovisningsbyrån, hälsa på min farbror och till sist ha möte med Kent på Ungdomens hus Musteriet i Båstad inför ett fotoprojekt han planerar. Mer om det senare i vår!

Två bilder från stranden:

Little Elmer

I fredags fick vi göteborgsbesök och det var minst lika skoj som vanligt. Vi lyckades till och med hålla småbarnsföräldrarna uppe till klockan ett! Det här är godingen som annars håller dem vakna på nätterna:
Elmer, 11 mars 2012
Ett halvkärt dilemma

Jag har gissningsvis 7-8 TB bilder som jag samlat på mig sedan 2004. Det är ju kanoners att ha en stor bildbank... men när det kommer till att välja bilder i något sammanhang blir jag fnoskig. Jag vågar inte ens försöka räkna ut hur många bildfiler det faktiskt är.

Till min nya hemsida tänkte jag ha ungefär 20-25 bilder i varje kategori - ni förstår själva hur lätt som en plätt det är. Bara i företagskategorin blev det 150 st i första urvalet. My goodness.

Jag känner mig som om jag återupplivat Peter & vargen för den som väntar på något gott har redan väntat alldeles för länge. Den gamla hemsidan är hopplöst ute och så jä-a stenful, för sedan jag startade bloggen 2007 har jag inte gjort något alls med den. Hög tid alltså, att sluta tjata och komma till skott. Men det finns hopp - jag har åtminstone designen någorlunda klar.

Nu ska jag snart ta fredag, vi får finbesök av den här grabben och hans föräldrar:


En favorit i repris: Elmer våren 2011. Ungefär så här lugn känner jag mig inför bildbanken.

Party, party!

Trevlig helg, önskar Disco-Mette


Bröllopsfotografering Sundsvall: Cia & Mattias 101010

Sedan jag fotograferade Cia och Mattias har de hunnit få en liten tjej, grattis till Nelly! Det firar vi med att jag äntligen bloggar hela deras bröllop :-)

Cia och jag lärde känna varandra när vi bodde i Boston. Jag gick på en riktigt bra fotoskola, New England School of Photography - kolla in den om du är sugen på fotoutbildning i USA.

Jag kan sakna tiden i Boston SÅ mycket och då hjälper det lite grann att höra av sig till Cia, min goa vän som blev en sorts bonussyster. Hon är väldigt duktig skräddare, och syr allt från artistkläder (kolla tex LaGaylia Frazier i Melodifestivalen 2005) till teaterkostym, bröllopsklänningar och andra privata uppdrag. Hennes hemsida hittar du här: skräddare Cecilia Götesdotter.

Men, tillbaka till den vackraste höstdagen någonsin: Tim och jag körde upp från Skåne, via Ludvika och vidare till Sundsvall där vi checkade in på Hotell Knaust och direkt vidare för att möta upp brudparet.

Det började med gudstjänst, sedan vigsel & kyrkkaffe i Hagakyrkan. Efteråt körde vi upp till Norra Berget för porträtten innan det var dags för middag & partaj som hette duga. Cias mamma har en gårdsbutik i Nordingrå (Cia - skriv adressen så länkar jag!) och hela familjen verkar vara überduktiga på att laga mat. Jag minns fortfarande citronsorbeten - den godaste jag ätit.Cia & Mattias är faktiskt skvatt galna mellan varven (in a good way), och knäppa miner hör till vardagen (vänta bara):


Kyrkans utgång låg i djup skugga så jag föreslog att de skulle gå runt och komma ut här istället (vilket lyckokast!):

Norra Berget är superhäftigt! Fler berg till Skåne, säger jag bara:


För att ni inte ska bli alldeles förskräckta strax, visar jag den här superbehärskade gruppbilden först...

... eftersom de skrev så här: "Vi ser gärna att det blir några tokbilder där vi ballar ur totalt". Jo, men det klarade de bra, tycker jag :-)
Bäst att avsluta med en av mina favoriter från dagen (mitt i oktober i Sundsvall och ändå "armbågavä'r"!) - ett så otroligt fint brudpar:
Goa Cia, jag saknar dig! Snart dags för skånebesök igen, eller hur?


PS. Ett par Behind the scenes kan ni se här.
Vinnaren är dragen!

Grattis till familjen Rubin i S. Sandby som vann presentkortet på 500 kr! De vill använda det till en ny familjefotografering och det ser jag verkligen fram emot.

Jag bestämde mig för en bonus till övriga tävlande: boka datum för fotografering eller fotokurs senast på söndag (11 mars) så får ni antingen en extra bild till valt paket, eller 100 kr avdrag på kursavgiften. Mejla mig på [email protected] för mer info!

Fotograferingen eller kursen ska genomföras under 2012.

Här en bild på Lotta från senast jag träffade familjen Rubin, hösten 2008:Nu har det varit torsdag två gånger (och sista puffen för tävlingen)

Hela dagen igår trodde jag att det var torsdag. Fast jag sa åt mig själv på skarpen så gick det inte in. Det kan ha berott på att jag var i Halmstad i måndags (jag har fått den höga äran att hjälpa min vän Maria välja brudklänning). Jag brukar alltid vara hemma på måndagar för att komma ikapp med allt på jobbet efter helgen. Ja, ja, en parentes.

Idag har det varit torsdag på riktigt i alla fall. Jag har tränat på min nya bästis Crosstrainern, redigerat klart bilderna på Elin, skickat bilder till Allt om Bröllops majnummer med båstadguide, svarat på 31 mejl, bloggat, facebookat, druckit tjugoelva kaffe, kollat fyra videos i en kortkurs om fotografens väg till framgång och pausat med lite annat löst ingentingandeochhitochditande på nätet.

Jag puffar sista gången för tävlingen som tar slut ikväll kl 23:59: utlottning av presentkort 500 kr. Tävla på Facebook och få dubbla vinstchanser.

Nu ska jag gå hem och laga middag och sen slappa i tv-soffan resten av kvällen. God kväll säger jag med en bild till på Elin:Feathers
Cartier

Det här kallar jag reklamfilm: Cartier.Mer svartvitt : Elin (porträttfotografering Båstad)

Företagsporträtt : Hanna i svartvitt

De senaste veckorna har jag hittat massor av bilder som plötsligt passar bättre i svartvitt än i färg - jag som är så färgglad annars! Men det är roligt att se nya saker i redigeringen. Här en av bilderna på Hanna från förra veckan:Fotograf Hanna Ågren. Västra hamnen i Malmö.

En dag kvar till utlottningen (presentkort 500 kr)

I morgon är sista dagen för att tävla, läs mer här: utlottning av presentkort värde 500 kr. Alla kan vara med! Sprid gärna på Facebook (=dubbel vinstchans).Presentkortet kan tex användas som delbetalning till porträttfotografering. Detta är Wille när han var liten, känner ni igen honom?


Kaffe is my drug // Muggar från JellyBean

Utan kaffe skulle jag inte överleva. Dagarna skulle bli långa och ensamma och jag skulle sitta och askungensucka för mig själv. It's true!

Dagens bild innehåller (förutom det goda svarta guldet) muggar och ett tre-etage-fat från JellyBean:
Swenglishka tisdagshälsningar från FotografenWhat's up @ fotografens

God måndag! Hoppas ni har det gött därute i världen. Här på Salomonhög skiner solen och våren är nära, så det går inte att vara på annat än ett strålande humör. I fredags fotograferade jag PEAB:s VD/koncernchef (en mycket trevlig sådan), idag redigerar jag matbilder och i eftermiddag dags för en ovanlig aktivitet: jag ska följa med en av mina blivande brudar på klänningsprovning i Halmstad. Det ska bli jätteroligt!Semlor från Knut Jöns bageri
Fat privat (från Helena Rääf Inredning)


Halvtid i tävlingen (vinn presentkort värde 500 kr)

Jag söndagspuffar för utlottningen av ett presentkort på 500 kr! Klicka här för att komma till tävlingsinlägget.Publicerat : Shoot Magazine # 2

Idag kom nr 2 av fototidningen Shoot Magazine i brevlådan. Snygg och inbjudande härlig! Jag är även i detta nummer med i panelen, och så har jag skrivit en artikel om fotojobb utomlands. Tidningen finns att köpa på de flesta Ica, 7-eleven och på Shootstore. Det är jätteroligt att få vara med från början i det här projektet!Matfotografering : Björnbärsdessert

Ja, jag vet att det kan vara lite elakt att dra upp den här lagom till förmiddagsfikatiden... visst ser den god ut? Gladmageproducerad i vanlig ordning. Ring Eva om du vill beställa hem ett gäng till nästa partaj!
Ett ovanligt fint uttryck (porträttfotografering)

När jag kollade igenom bilderna på Hanna igår efter plåtningen fastnade jag direkt för den här bilden. Faktum är att det oftast bara är barn som liksom kan frångå det glada leendet på djupet. Vi vuxna är ganska fast i hur vi tror att vi ska se ut på bild och har en mängd fotominer och fotomanér. Här känns det som om jag ser rakt in i Hannas personlighet på något sätt, som en väldigt privat iakttagelse. Häftigt, tycker jag.HannaUtlottning: presentkort - värde 500 kr!

Det är väldigt skoj att få, men det är också roligt att ge. Och vinna är väl allra bäst!

Nu lottar jag ut ett presentkort på 500 kr som kan användas till följande hos mig:

* köpa en förstoring av bild på bloggen/hemsidan, minimum 18x24 cm
* förstoring från tidigare gjord fotografering
* för att boka ny fotografering (alla sorter)
* som del i en fotokurs
* för köp av pennor (Uniball signeringspennor för foto, finns i guld, silver, vitt, svart och en massa knalliga färger)

Alla kan tävla! Sprid gärna!Ett fårporträtt kanske? Det här är 31:an. Hon älskar äpplen och plommon och tröttnar aldrig på att bli kliad i pannan.


Hur tävlar du? Så här:


* Tävla på facebooksidan genom att skriva en kommentar där, vad du vill vinna och varför (har du inte Facebook kan du motivera här på bloggen i kommentarer).

* Det räcker med ena stället, men tävlar du på Facebook och dessutom delar inlägget ger jag dig dubbel vinstchans :-)


Presentkortet gäller ett år från utfärdandedatum. Tävlingen avslutas om en vecka, torsdag 8 mars kl 23:59.


LYCKA TILL!

Företagsfotografering : liten festbuffé á la Gladmage

Ni som ätit något från Gladmage vet det redan: Eva lagar mat som ingen annan! Smakkombinationer för själen, som för mig ofta är helt nya och vansinnigt goda. Hennes cateringmat kan du beställa till alla former av festliga tillfällen, små kalas eller begravningar. Give it a try!Mat & styling: Gladmage
Rekvisita & lokal: Helena Rääf Inredning + Vävaren i Båstad
Dukning för minibröllop

Brudparet + fyra gäster:Mat & styling:
Gladmage
Rekvisita & lokal: Helena Rääf Inredning + Vävaren i BåstadRSS 2.0