Mette svarar del 7

Dags för en ny omgång svar på era frågor från det här inlägget! Kommer ni på fler saker ni undrar över så är det bara att skriva in dem i kommentarerna i det gamla inlägget - när det nått 50 kommentarer lottar jag ut en förstoring.

Joline: Jag är himla sugen på att jobba som fotograf, vilket jag har velat ganska länge. Men är det ett måste att läsa foto under gymnasietiden? För jag går första året på gynasiet nu, men ska bli målare och det har ju inget att göra med fotografi. Hade tänkt försöka läsa till fotograf efter gymnasiet men är det ett problem att jag inte läst några kurser tidigare?
Har en fråga till; Jag tycker det är rätt knepigt och fånga den rätta färgen, t.ex om man fotar en gul blomma är det svårt att få den sådär gul som den verkligen är, hur ska jag bära mig åt?

Svar: Det är förstås inget hinder att du inte läst det på gymnasiet, men det kan ta längre tid att nå dit, om det är det du vill! Snarare tycker jag det kan vara bra att läsa till tex målare eftersom det förmodligen finns fler fasta anställningar inom den branschen, och så kan du i så fall bygga upp ditt fotograferande vid sidan om. Ett tips är dock att gå kurser redan nu, så att du hela tiden lär dig och kan utvecklas.

Vad gäller färgen när du fotograferar har det 1) med exponeringen att göra och 2) med redigeringen. Fotograferar du i skugga blir det en blåare ton än om du fotograferar i starkt solljus. Detta kan du ändra i Photoshop efteråt, genom att ställa Nivåer och Färgbalans. Dra reglaget lite fram och tillbaka så ser du ganska snart när du har rätt fnyans utan färgstick! Du kan också öka mättnaden lite grann (men inte för mycket, mellan 5 och 20 när det inte är människor på bilden, annars max 5)


Ullis: Här kommer en för mig aktuell fråga (eller flera): På lördag ska vi på bröllop, och jag är självklart hungrig fotograf. :) Jag undrar om du kan ge lite tips på smarta inställningar att använda sig av både i och utanför kyrkan för att få så bra bilder som möjligt? Iso, bländare, blixt/upplättningsblixt eller ej?... Jag kommer att sitta långt fram (ev längst fram) i kyrkan. Tidigare erfarenheter säger mig att min inte helt ljuskänsliga kamera klarar ljusförhållandena inne i kyrkan rätt dåligt. Då har jag i och för sig inte suttit så långt fram. Utanför kyrkan undrar jag sen över smarta sätt för att få brudparet rätt exponerade mot den vita kyrkan? Tack på förhand, fotografen!

Svar:
Det här beror mycket på vilken kamera man har. Om kameran är väldigt duktig kan man klara sig på ett högt ISO och utan blixt och ändå inte få alltför mycket brus (missfärgade pixlar). Om kameran inte är så duktig är det kanske bättre med blixt, men då blir det ofta det vanliga utseendet på blixtbilderna med ganska skarpa skuggor bakom. Det bästa är att vara i kyrkan i god tid, och provfotografera! Be ditt sällskap (i Ullis' fall hennes man Peter Snapphane) gå lite fram och tillbaka i gången, och stå en stund framme vid altaret, och så provfotograferar du helt enkelt. Testa olika brännvidd, olika bländare, helautomatik, med och utan blixt. Ett bröllop vill man ju inte experimentera för mycket med, så kör med det du känner dig säker på! Tills man själv har stenkoll på kamerans möjligheter kan det vara bäst att låta den sköta saken själv - såvida du inte vet att den brukar göra si eller så som du inte vill, då får du försöka kompensera för vad det nu kan vara.

Om man fotograferar mot en vit vägg mäter kameran ofta in allt det vita och gör bilden mörkare än annars eftersom den vill göra allt medelgrått. Blir det så, kan man överexponera 1/3 eller 2/3 eller kanske 1 steg. MEN det är alltid bättre med en lite för mörk bild, än ett för ljus. Det som frätt ut i en bild (helt vitt utan detalj) kan du aldrig få tillbaka detaljerna i, vilket du däremot kan om den är lite för mörk.

Det sista tipset är att i RAW-formatet kan man göra LÅNGT mycket mer med en bild i efterhand än om man fotograferat i JPG!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0