Mette svarar del 20

När jag hinner svarar jag ibland på era frågor om foto. Ställer frågor gör du genom att klicka HÄR (annars kan jag inte hålla reda på dem). Svarar gör jag i kategorin "Mette svarar" så kolla där först - kanske har jag redan svarat på det du undrar.



Helena:

Hej Mette! Jag skulle bli jätteglad om du ville skriva lite om vad du gör för att förbereda dina bilder för utskrift. Tänker speciellt på skärpa, bildupplösning, bildstorlek, färgrymd, icc-profiler och sådant.


Svar:


Hej Helena!

Jag är inte den mest avancerade fotografen vad gäller preprint... snarare tvärtom, tror jag! Jag fotograferar i RAW men konverterar sedan till jpg, sRGB, 300 px. När ett labb eller tryckeri vill ha bilderna i sin egen ICC-profil brukar de få göra det åt mig - det händer inte så ofta. Skärper bilden gör jag på olika sätt beroende på medium - dagstidningstryck kan man fräsa på med både i färg, kontrast och skärpa, medan det i veckotidningstryck krävs lite andra justeringar. För de som finlirar med sånt här har jag nog just hädat, haha, men det är så här jag gör och för mig funkar det utmärkt!




Eva:


Hej Mette! Jag har läst igenom alla dina "Mette svarar" (19 st hittills, puh! Det tog en stund! Men vad kul det var! =), men inte hittat så mycket om back up. Jag har förstått att du har flera olika hårddiskar hemma, men de måste ju bli fulla ganska snabbt ändå? Raderar du hårddiskarna efter ett tag, eller köper du nya? Vet du någon service på nätet som man kan använda som back up? Tack på förhand!

Svar:

Hej Eva!

Jag lagrar efter ett eget system som jag tycker funkar bra. Först lägger jag alla bilder på två olika externa hårddiskar (original och redigerade bilder separerade) samt bränner dem på DVD som en extra backup. Det blir ca 1 TB per år, men jag delar upp det på 2x2 st 500 GB-diskar eftersom det känns bättre ur säkerhetssynpunkt. Jag har också en extern hårddisk där jag samlar alla redigerade bilder från tidgare år, för att inte behöva plocka fram olika diskar eller åka till bankfacket när jag behöver äldre bilder.

Jag raderar ingenting utan sparar allt för framtida bruk, både för min egen och mina kunders skull.

Jag vet att det finns nätbaserade lagringstjänster, men tills de blir mer "ekonomiska" för oss som har stora mängder bilder kör jag vidare på detta :-)







Bilden: tappra Emma G när vi fotograferade hennes mage mitt i smällkalla vintern för några år sen!



Maria H:

Hur får du fram dina siffror på besökare till din blogg? Via blogg.se ser man inte så mycket....


Svar:


Jag registrerade mig på Bloggtoppen (väldigt enkel tjänst) och lite senare på Google Analytics (mer utförlig och där det finns mängder med information att hämta om besökare, referenssidor, kartöversikter mm).



Sanna:

Heej! Du borde helt klart vara rätt person för min fråga. Jag letar efter en systemkamera för att fotografera smycken i närbild. Jag vet inte alls vad jag ska leta efter i den här djungeln. Vad rekommenderar du?

Svar:

Det du ska leta efter är ett makroobjektiv, som är viktigare än vilken kamera du väljer. Med ett makro kan du komma mycket närmare ett motiv än annars. Alla Canons och Nikons systemkameror tycker jag är att rekommendera, sedan kan du välja själv efter tycke, smak och plånbok. Gå in i en fotobutik, kläm och känn och fråga!



Marie Walther:


Jag älskar barnporträtt! Barn blir alltid fina, oberoende vilket humör de är på:) Du har fångat dessa tre så himla fint! Vad är det som är blått i bakgrunden i Sonjas bild? 50 mm är underbar! Önskar jag också hade den finare varianten. Kram!

Svar:


Vi fotograferade i den stora fantastiska galjonssalen på Marinmuseum i Karlskrona med glas från golv till tak på tre sidor. Från ena hållet föll solljuset (i Sonjas ansikte) och från andra hållet det skuggiga ljuset från baksidan av byggnaden. Så den blå bakgrunden är egentligen bara skuggljus, ur fokus mot ett trägolv. Lite förstärkt mättnad i Photoshop också.



Anna:


En liten fråga... hur behåller du dom fantasiska färgerna när du sparar ner för webben? Tycker att mina tappar så mycket.

Svar:


Som jag skrev lite högre upp kör jag genomgående i sRGB (nej, förtala mig inte nu alla teknikproffs). När jag ska lägga upp bilder på bloggen drar jag på extra mättnad (10 eller 20 steg) samt "poffar" bilden lite etxra med ett eget makro i Photoshop som ökar kontrasten och skärper med hjälp av Högpass. Sedan sparar jag ner den via "Spara för webben" bara.



Sessan:


Hur gör man sådana sk ramar som du har runt dina bilder?


Svar:

Via Bild - Canvasstorlek i Photoshop.



Jennie:


Hej! Har kikat in här ikväll för första gången! Googlade pga att mina vinterbilder får ett sådant hemskt blå sken att kände mig tvungen att söka anledningen till det! Men du som proffs kanske vet?! Jag äe en glad amatör som fotar ofta och gärna! Kika gärna in på min blogg om du vill! Trevlig blogg du har- hit kommer jag åter! Hälsar Jennie från Stockholm

Om Barnporträtt/portrait: Matthew: Vilka underbara bilder du tagit! Ljuset i bilderna, stora bländaren och det naturliga sättet familjen har är otroligt! Vilket objektiv har du använt och vilken kamera har du? Vilket bländartal och brännvid? Sorry för alla frågor! Jag är verkligen intresserad av andras fotografier - det finns mycket att lära! Hälsar Jennie D


Svar:

Det blå skenet beror dels på skuggljus som är blått (särskilt vid skymning som kallas den blå timmen), hur snön reflekterar ljus och dels på att kameran ofta underexponerar när det är mycket snö. Du kan justera detta med vitbalansen i kameran eller efteråt i Photoshop om du fotograferar i RAW. Själv tycker jag det kan vara ganska fint, särskilt om man kan få huvudmotivet "rätt" och bakgrunden blå.

Vid porträttfotografering använder jag nästan uteslutande mitt fasta 50 mm 1.2 på någon av de största bländarna (1.2, 1.4 eller 1.8). Kan vara klurigt när det är snabba ben på barnen men när skärpan sitter blir det så härligt!



Sådärja, det var dagens svarsskörd. Hoppas ni lärde er något!










Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0